Netflix
×
Utilizator
×
Comentarii Comentează
  • suporterU
    pe 30 Octombrie 2022 08:37
    Un film ce trebuie văzut ! neapărat ! Consider că este cel mai frumos film istoric realizat de scenaristul Titus Popovici. Un film despre lupta pentru dreptate, despre onoare. despre trădare. Oare cu ce am greșit noi românii să avem parte de așa trădători de țară și de neam ? Decebal, Mihai Viteazul, Horea și mulți alții au fost vînduți dușmanilor pentru o mînă de galbeni. Pe cei ce și-au vîndut țara îi așteaptă o pedeapsă cruntă, venită de sus, de undeva foarte de sus ! Joc excelent al celor trei actori care dau viață capilor răscoalei.
  • mirceapopa79
    pe 16 Ianuarie 2020 03:39
    Doar meshterul BELIGAN si OVIDIU IULIU MOLDOVAN dau valoare filmului destul de mediocru cu mijloacele precare din ultimii ani ceausisti facut in nota filmelor istorice de propaganda.
  • balta67verde
    pe 12 Ianuarie 2020 18:55
    Ovidiu Iuliu Moldovan joaca exceptional, dar filmul nu prea m-a incantat. Momente bune, dar cam plictisitor.
  • Vegetarian
    pe 12 Octombrie 2014 20:58
    Acest film este reluat periodic si difuzat online la Tvr 2 in 12 oct 2014 . Putine filme sunt difuzate pe net , si reluate gratis de catre televiziuni ..
  • cezarika21
    pe 09 Noiembrie 2013 08:51
    Realizat la 200 de ani de la Răscoala ţărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, acest film şi-a propus să elogieze personalitatea lui Horea, unul dintre conducătorii răscoalei, şi înaintatele sale idei politice, sociale şi morale. Scenariul a fost scris de Titus Popovici după o riguroasă documentare istorică şi a scos în evidenţă ecoul puternic produs de răscoală în ţările Europei. Prin proporţiile şi implicaţiile ei sociale şi politice, Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan este văzută ca un moment antemergător al Revoluţiei Franceze din 1789, care a dus la răsturnarea monarhiei absolutiste din Franţa; ideile lui Horea sunt prezentate ca un posibil punct de inspiraţie al ideilor revoluţionarilor francezi, fiind asemănătoare, dar mai luminate, decât ale acestora.

    Filmul se caracterizează printr-un realism dur, în care imaginea lui Horea este conturată de nobilii transilvăneni şi de colegii săi de suferinţă. Intriga răscoalei o constituie trimiterea în Transilvania de către împăratul Iosif al II-lea (Alexandru Repan) a unui înalt oficial imperial, contele Anton Jankovics (interpretat admirabil de Radu Beligan), pentru a afla cauzele răscoalei în scop de a preveni mişcări revoluţionare ulterioare. Interogatoriile la care sunt supuse cele trei căpetenii, Horea (Ovidiu Iuliu Moldovan), Cloşca (Şerban Ionescu) şi Crişan (Dan Săndulescu), capturate prin trădare, scot în evidenţă spaima oficialilor imperiali faţă de acel eveniment. Martiriul lui Horea şi Cloşca, traşi pe roată "din raţiuni de stat" la Alba Iulia în dimineaţa zilei de 28 februarie 1785, după ce Crişan se spânzurase în celulă pentru a nu-i fi smulse informaţii prin tortură, impresionează prin duritatea procedeului şi prin demnitatea celor doi condamnaţi în faţa morţii.

    "Horea" este un film reuşit ca urmare a scenariului bine realizat, a imaginii impregnate de dramatism (filmată de operatorul Vivi Drăgan Vasile), a decorurilor antitetice create de scenograful Marcel Bogos, a muzicii lui Tiberiu Olah şi a unor interpretări excepţionale precum cele ale lui Ovidiu Iuliu Moldovan şi Radu Beligan. Două secvenţe impresionează în mod deosebit: discuţia lui Horea în închisoare cu fiul său, căruia îi transmite ideile testamentului său politic, şi discuţia de la masă a contelui austriac cu Horea, în care simplul ţăran reuşeşte să complexeze prin spiritul său moral pe un intelectual rasat.

    Ideile transmise de Horea fiului său sunt un adevărat testament politic: "Aşa m-ai cunăscut tu pe mine că mi-ar fi teamă de chinuri? Eu de chinuri nu mă tem, altfel nu m-ar fi prins viu. Iară de moarte, eu, fătul meu, când am sculat oamenii am bătut palma şi cu moartea; datori îi suntem oricum, numai că nu-i totuna cum mori, da' eu mă gândesc că o să am puterea să mor aşă ca să le fie ruşine în veci celora pentru care oi muri să mai trăiască cu fruntea în ţărână în faţa unor nemernici, în faţa unor nimenea. (...) Să ţâneţi de viaţă cu dinţii ca lupul de pradă, să aveţi prunci mulţi, să vă trageţi pe brânci, să răbdaţi de foame, pruncii să-i daţi la şcoli să ajungă mai învăţaţi decât pruncii grofilor, iar din când în când să le zâceţi o vorbă şi de mine, da' nu des (...) să nu se ieftinească. Tu plângi? Tu plângi, mă? Să fie pentru cea din urmă oară, auzâtu-m-ai? Nouă să plângem nu ne este îngăduit."
  • Iulidesprefilme
    pe 22 Noiembrie 2012 19:00
    Ovidiu Iuliu Moldovan, interpretul lui Horea, a plecat prematur de pe scena vieţii...
    Azi a venit rândul lui Şerban Ionescu...ce tristă toamnă!
  • ciprian34
    pe 29 Octombrie 2012 10:34
    Un film memorabil cu un actor Ovidiu Iuliu Moldovan care a interpretat foarte bine pe Horea.
  • danakim
    pe 15 Mai 2010 23:37
    Buna seara!
    E un film foarte bun "Horea" 1984 cu participarea unui actor foarte bun,domnul Ovidiu Iuliu Moldovan .As dori sa-l cumpar. Multumesc!