Rugul aprins este un film în trei părți creat de celebra regizoare poloneză Agnieszka Holland pentru HBO Europe. Inspirată din evenimente și de persoane reale, drama se concentrează pe gestul alarmant al studentului Jan Palach, care și-a dat foc în semn de protest față de faptul că, în 1969, sovieticii au invadat Cehoslovacia.
Filmul, cel mai amplu proiect din portofoliul HBO Europe, trece în revistă o perioadă din istoria modernă a Cehiei încă neabordată în cinema. Povestea tinerei avocate Dagmar Burešová, care a reprezentat-o pe mama lui Jan Palach în procesul intentat unui influent demnitar comunist, oferă o metodă eficientă de explorare a transformării suferite de societatea cehoslovacă la acea dată - de la protestul tăcut încheiat cu înmormântarea lui Palach, la acceptare și, mai apoi, la "revenire la normal". În plus, sunt descrise mișcarea studențească și activitățile membrilor Poliției Secrete, care au încercat să șteargă moștenirea lui Palach din conștiința națională.
Rugul aprins este o poveste despre valorile umane cele mai simple: adevăr, onoare, dreptate și curaj. Filmul discută despre o problemă publică extrem de serioasă care a avut răsunet în întreaga lume. În 1989, cea de-a 20-a aniversare a morții lui Palach a inspirat o nouă generație de studenți și aceștia au început seria de proteste ce au dus la căderea Cortinei de Fier și, totodată, la eliminarea comunismului din Cehoslovacia. Dagmar Burešová a continuat să poarte torța simbolică aprinsă de Palach și a devenit primul Ministru al Justiției din Cehoslovacia liberă.