București, 22 spre 23 decembrie 1989.
Plutonul de intervenție motorizat, condus de locotenentul Neagu primește ordin de patrulare prin cartierele mărginașe. Stația radio a vehiculului funcționează intermitent, iar mesajele care se transmit între unitățile de blindate, emisia trunchiată a posturilor de radio și TV informează vag despre niște teroriști care atacă televiziunea națională și aruncă în confuzie membrii echipajului. Costi, unul dintre cei doi soldați în termen ai plutonului, ajuns să facă armata în București datorită intervențiilor tatălui său, crede că misiunea oricărui român, după atâția ani de dictatură, e să lupte împotriva susținătorilor lui Ceaușescu, indiferent de ordinele superiorilor și o susține cu aerul răsfățat și încăpățânat al unui băiat de bani gata. Are pe această tema o controversă cu locotenentul Neagu și, profitând de o altercație dintre colegii lui și un grup de manifestanți, fuge să lupte la Televiziune, în ciuda amenințărilor și rugăminților locotenentului. Soldatul nu ajunge însă la sediul televiziunii ci într-o vilă din apropierea televiziunii unde dintr-o confuzie e luat drept terorist și arestat de grupul mixt de militari și civili care apărau vila, în timp ce restul plutonului pornește în misiunea utopică și riscantă de recuperare a lui Costi, trecând prin clădirea sub asediu a televiziunii, unde locotenentul Neagu e dezarmat și umilit de un colonel isteric și ajungând în cele din urmă acasă la Costi unde mama și prietena băiatului îl așteaptă răvășite de îngrijorare.
Câștigător la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo 2006 a 2 premii: Mențiunea specială a Juriului și Premiul CICAE - Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă și Eseu. Cel mai bun film în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Film Eurasia - Antalya.
Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului de Film de la Namur.
"Hîrtia va fi albastră nu oferă o perspectivă istorică de tip History Channel, ci își propune să restituie emoția acelor zile din perspectiva actorilor mărunți ai evenimentelor. E povestea pierderii inocenței unei generații și a unei revolte populare care a scos la lumină în egală măsură ce avem mai bun și mai rău în noi. Și spiritul de solidaritate, dar și egoismul și răutatea, acumulate în zeci de ani de frustrare", explică Radu Muntean.
Filmul s-a aflat în Competiția oficială și a Festivalului Internațional de Film de la Locarno
(2-12 august 2006).