Comentarii Comentează
  • user-641f42b64e78d
    pe 02 August 2023 20:27
    Filmul este inspirat dintr-un caz real. Acțiunea a avut loc în Giurgiu. Am cunoscut-o personal pe fosta moașă, Trandafira Popescu, zisă Angelica (Titina în film), care provocase numeroase avorturi, nu neapărat în mod empiric. A eșuat de două ori, a doua oară tânăra Maria Goran din București, fiind în luna a Vi-a de sarcină (personajul Laura în film).a decedat. După 2 ani a fost dazgropata din curtea casei Maria Popescu (mama Irinei în film). Aceasta avea două fete: Lena și Jana. Nu s-a sinucis niciuna.
  • Edddd
    pe 24 Iulie 2023 21:59
    orășelul acela este Brăila !
    superbe interpretări ale tuturor actorilor !
  • sthudentul
    pe 17 Martie 2022 15:17
    Rolul soferului este jucat de Constantin Florescu, altul decat cel ce apare in poza! Constantin Florescu a fost un actor de teatru (Teatrul Regional Giulesti, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, Bulandra, Teatrul din Sf.Gheorghe), nascut la 5 iulie 1938, absolvent al IATC in 1961 la clasa Moni Gheleter. A jucat rolul Regelui in Hamlet (regia Alexandru Tocilescu), in Mobila si Durere, Insemnari din jurnalul unui nebun, Imblanzirea scorpiei, Chelnerul mut, etc.Se stinge din viata in 8 ianuarie 1995 la Bucuresti in urma unei lungi suferinte. Aceasta regretabila eroare apare si in filmul Cine ma striga!
  • kretz_007
    pe 28 Decembrie 2021 19:06
    blaier se înscrie si el în linia ideologică a regimului si trateaza unidirectional, nenuantat si exclusiv dpv oficial o problemă foarte delicată. cum să fie cenzurat cand prezenta exact ce dorea regimul să arate. in fapt, peste 9.000 românce au murit întrucât au fost nevoite să facă avorturi în conditii precare. si mai incet cu sufletele ingerasilor: zeci de mii de copii nedoriți si abandonați de mame au murit in mari chinuri in centrele groazei unde nimeni n-a avut grijă de ei
  • Horatiucrisan
    pe 23 Aprilie 2020 19:15
    Un film îndrăzneț având în vedere perioada în care s-a turnat, prezentând consecințele decretului ceaușist care obligă femeile sa faca întreruperi de sarcină apelând la diferite persoane neautorizate, conditiile precare determinând de multe ori decesul acestor femei.
  • balta67verde
    pe 07 Iulie 2019 09:42
    Un film foarte bun, actori exceptionali. O abordare destul de curajoasa a problemei avortului.
    Cei care au comentat aici, condamnand avortul si vorbind de crima, au uitat ca in acei ani tristi ai perioadei comuniste nu existau in Romania nici un fel de posibilitati de a preveni o sarcina. Prezervative si pilule anti, erau practic interzise.
    Doar cei bronzati si pocaitii faceau 10-12 copii ... restul se descurcau cum puteau.
  • monallyssia
    pe 10 Iulie 2016 23:33
    Am revăzut azi filmul, după mulți ani. Am rămas mult mai plăcut impresionată decât acum 20 de ani sau mai bine, de regie, subiect și jocul actorilor....poate pentru că acum l-am filtrat altfel.
    M-a răscolit dramatismul personajelor interpretate excelent de Draga Olteanu, Eliza Petrăchescu și Carmen Galin.
    M-a tulburat personajul însuflețit de Carmen Galin: duplicitatea suferinței și a stării de vinovăție înveșmântate candid până aproape de clipa morții în optimism, speranță și exuberanța tinereții; m-a înfiorat caracterul mârșav al celor două „cotoroanțe” terorizate de propria lor ticăloșie, de teama deconspirării și a pușcăriei: Draga Olteanu și Eliza Petrăchescu au interpretat genial, m-am transpus cu totul în jocul lor.
    Deși e făcut pe vremea lui Ceaușescu, deci cu cenzura și canoanele de rigoare, n-am putut să nu admir felul în care au fost concepute regia, distribuția și subiectul. Morala filmului ar putea fi interpretată dincolo de ce ne indica partidul să incriminăm și să „arestăm”pe linie de etică comunistă; gândul ne-ar putea duce la crima unei legi care prin interzicerea avortului, atenta la dreptul deciziei personale și al vieții în sine; constrângerea femeilor de a păstra cu orice preț un copil nedorit sau de a recurge din disperare la intervenții empirice de tot felul, pe viață și pe moarte, numai să nu aibă de-a face cu legea, de fapt cu dictatura unei legi.
    Cred că mulți regizori din epoca ceaușistă și-au strecurat cu abilitate mesajul real al filmelor lor printre rigorile implacabile ale dictaturii, mesaj ce ascundea de fapt revolta sau critica la adresa politicii comuniste.
    Am dat 8 stele filmului pentru meritul regizorului și a actorilor de a crea artă într-un regim care îngrădea în ansamblu exprimarea liberă a talentului, precum și meritului de a aborda un subiect care poate lăsa loc de interpretări.
    „4 luni, 3 săptămâni...” este mult mai slab după părerea mea decât „Ilustrate...”, din numeroase puncte de vedere, deși, cu o revoluție între ele ar fi putut fi mult mai bun.
  • joan_madou
    pe 17 August 2014 20:47
    Carmen Galin tanara semana foarte mult cu Nicole Cherry.
  • cezarika21
    pe 09 Decembrie 2013 08:45
    O tânără bucureşteană (interpretată de Carmen Galin) se deplasează într-un oraş de pe malul Dunării pentru un avort clandestin şi moare ca urmare a intervenţiei periculoase de chiuretaj săvârşite de două femei hapsâne după bani şi lipsite de orice scrupule. Moartea tinerei va schimba iremediabil în mod direct sau indirect vieţile mai multor persoane.

    Decretul nr. 770 din 1966 prin care erau interzise avorturile a schimbat viaţa mai multor persoane, determinând mii de femei să efectueze intervenţii periculoase. Dincolo de acele intervenţii, dramele familiale au fost mult mai numeroase, mii de părinţi suferind pentru prostiile copiilor lor, copiii suferind pentru prostiile mamelor lor care mureau în timpul chiuretajelor sau ajungeau în închisoare ş.a.m.d.

    Scenariul este tezist, fiind realizat în mod sigur ca urmare a unei comenzi politice, dar filmul de autor al lui Andrei Blaier îşi depăşeşte condiţia în mod surprinzător, dovedindu-se tulburător şi înfiorător. Filmul impresionează şi marchează deosebit de puternic spectatorii prin mai multe aspecte: moartea violentă a tinerei gravide, lipsa de scrupule şi frica de pedeapsă a celor două moaşe de ocazie, sentimentul de vină al tinerei Irina pentru că nu a putut să împiedice tragedia şi că şi-a murdărit sufletul cu povara unei crime la care a luat parte, devastarea sufletească suferită de marinarul Viorel, implicat indirect în tragedie. Filmul lasă mai multe semne de întrebare, fiecare spectator urmând să anticipeze care va fi finalul tragediei, însă tonul poveştii, dincolo de unele accente satirice, este evident unul amar.

    Personajele se remarcă prin autenticitate, ajungând să se confunde cu personaje reale din mahalalele oraşelor româneşti, oameni fără niciun fel de valori morale. În această lume odioasă se detaşează chipul pur, delicat şi sensibil al tinerei Irina, interpretat tulburător de Elena Albu. Ea este un personaj care nu se potriveşte mediului profund toxic în care trăieşte şi în care dragostea adevărată nu are nicio valoare. Interpretările excepţionale ale actorilor ridică nivelul acestui film, transmiţând un mesaj cu mult mai puternic decât simplul mesaj antiavort dorit de autorităţi. Filmul îndeamnă la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în relaţii sentimentale pasagere, la necesitatea de a spune adevărul şi de a nu acoperi o faptă odioasă, la păstrarea caracterului pur al dragostei şi al respectului faţă de viaţă. Consider "Ilustrate cu flori de câmp" un film superior din punct de vedere artistic celebrului "4, 3, 2" al controversatului Cristian Mungiu.
  • Vegetarian
    pe 26 Iulie 2013 11:56
    Se mai razbuna si Dumnezeu pe femeile care fac intreruperi de sarcina , cele care ucid o viata . Razbunarea e a lui , dar pt cineva care manca carne zilnic , nu e mare diferenta sa plateasca pe cineva sa mai ucida o viata , un biet animal crescut pt a fi ucis .

    Acest film a fost difuzat online la tvr International in 17 aug 14 , Kanal D in 22 martie 2014 ora 11 . Putine filme sunt difuzate pe net , si reluate gratis de catre televiziuni ..
  • Iulidesprefilme
    pe 17 Decembrie 2012 18:51
    Atenţie la problematica acestui film făcut sub regimul comunist!
  • pisicuta1
    pe 09 Noiembrie 2012 20:49
    F BUN!
    si este un caz real ,in acea periada cind sa dat decretul 770 nu mai se puteau face avorturi!
  • lili22
    pe 01 Noiembrie 2012 16:56
    Care duc tot greul filmului, au lasat filmul sa treaca crezind ca vor servi o lectie tinerelor amatoare de avorturi.Au murit cam 10000 de femei in perioada cind a existat acest decret stupid. care nu a lasat femeia sa decida daca vrea sau nu copii.
    Mina regizorului nu prea se vede.
  • xerses
    pe 01 August 2012 22:51
    Un film care impresioneaza....Actori mari, scenariu inspirat dupa un caz real.
  • cosmin742000
    pe 17 Februarie 2012 14:11
    Un film excelent , cred ca din el s-a inspirat 432. Un film care dovedeste ca in perioada comunista nu exista cenzura . Existau doar regizori care erau profund dedicati regimului . Cei care voiau sa creeze altceva erau lasati. Dovada acest film.
  • GabrielaSirbu
    pe 04 Februarie 2011 15:10
    Un film, din listuta mea de preferate (deci ii voi da 10 stelute), pentru ca are o poveste de baza, secondata de alte povesti ale personajelor, pentru ca are multa actiune cu replici foarte bune si mai ales pentru ca a fost facut intr-o perioada in care avorturile erau interzise...
    In 1975 s-a dat un decret...in urma caruia s-au nascut multi copii...nedoriti...si au murit multe femei...
    Dupa parerea mea, filmul este cu mult mai bun decat 432!!!