Așa cum a mai comentat cineva, Nicolaescu a vrut să-și toarne cenușă pe cap vis-a-vis de filmele procomuniste realizate înainte de 1989. Dar ca și la acele filme nu a respectat întru-totul realitatea istorică și nici măcar nu la pregătit pe Adrian Vâlcu pentru rolul istoric al Regelui Mihai I. Adrian Vâlcu a avut aceeași prestație ca la “Veronica”, “Liceenii Rock’n Roll”. De fapt Sergiu Nicolaescu, așa cum a mai spus altcineva, în filmele lui a încercat să respecte adevărul politic nu pe cel istoric. De aceea nu la consultat pe Regele Mihai I (care era în viață la momentul turnării filmului) pentru a perfecționa jocul lui Vâlcu, deoarece Nicolaescu era comunist convins. Pe el îl interesa doar jocul actorilor care interpretau comuniști.
blackmore
pe 20 Octombrie 2019 23:54
Maresalul Antonescu si Casa Regala din Romania au fost cele mai mari dezastre din istoria Romaniei in afara de Basau si Ioh Anus.Singura perioada de care cineva normal la cap se poate mandri ca a fost roman a fost perioada comunista
balta67verde
pe 20 Octombrie 2016 21:54
Un film curajos deoarece relateaza unele evenimente istorice mai "sensibile" . Presupun ca Nicolaescu a vrut sa-si repare greselile istorice din multele filme istorice si de actiune (excelente dar mincinoase) cu care a prostit o natiune intreaga. Distributia e buna, unii actori chiar seamana cu personalitatile istorice. Poate prea patetic.
karl_metzinger
pe 26 Decembrie 2014 15:12
Nu se compara cu Franco, care si-a salvat tara de bolsevism si nu a intrat in razboi alaturi de un aventurier ca Hitler.
Procesul lui Antonescu a fost un proces politic ca cele de la Nurnberg. Ca a nu treaca printr-un asemenea proces, Antonescu trebuia sa procedeze la fel ca si Goebels. Adevaratii eroi isi salveaza tara precum Franco sau Carl Gustav Mannerheim.
nelloti
pe 24 Octombrie 2013 20:31
Este un scenariu, nu este istoria reala . Este viziunea lui Nicolaescu, care este tributar unui regim care l-a tinut in brate. Nu are nimic meritoriu, ci doar un scenariu pentru cei carora nu le place sa citeasca, dar care se cred atotstiutori. Cititi istoria si veti vedea omisunile din film si falsitatea scenariului. Practic sunt doua oglinzi: cea a regizorului, ca un calapod pentru "geniile" care se cred istorici, uitandu-se la filmele "istorice", si cea din cartile de istorie, memorialistica, ziarele vremii, marturiile celor care au trait si suferit, si cei din afara Tarii care au vazut o alta parte a lucrurilor.
Malombra
pe 12 Ianuarie 2013 05:40
catastrofal. în care parte a lumii avrut antonescu să pactizeze cu ruşii, "ca să scape ţara de dezastru"? nici pe jetix nu aş da filmul ăsta.
Iulidesprefilme
pe 22 Noiembrie 2012 18:49
Nu voi uita niciodată cuvintele care încheie filmul, rostite de Şerban Ionescu, care joacă rolul lui Pătrăşcanu: "Înainte de a fi comunist. sunt român..."
cezarika21
pe 13 Noiembrie 2012 17:34
Restructurând materialul din „Ziua Z” (1985), filmul "Începutul adevărului" (cunoscut mai mult sub numele de "Oglinda") înfățișează evenimente din istoria României care s-au petrecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în anii ulteriori, concentrându-se pe lovitura de stat care a răsturnat de la putere regimul autoritar al mareșalului Ion Antonescu.
Scenariul conţine o colecţie de citate culese de prin stenograme şi de prin cărţi, amestecate cu discuţii reale completate cu replici ridicole. Majoritatea secvenţelor reconstituie evenimente istorice reale precum arestarea, procesul şi execuţia mareşalului Antonescu, ducând filmul în derizoriu. Actorii, aleşi ca urmare a simplei asemănări fizice cu personajele istorice, recită neconvingător citate documentare învăţate pe de rost.
Figura mareșalului Antonescu (interpretată cu patetism de Ion Siminie) domină filmul ca frecvență de apariție, în timp ce personajele celelalte au doar rol episodic. Personalitate tragică a istoriei româneşti, mareşalul este prezentat în mod ridicol (într-o secvenţă culege flori în curtea închisorii). Acţiunile sunt prea simpliste şi de un patetism greu de digerat, iar din aceasta cauză filmul devine de-a dreptul penibil. Practic, cu acest film a început decăderea în stil accelerat a lui Nicolaescu.
max67
pe 18 Octombrie 2012 11:57
trebuie vazut ...pentru cei care iubesc romania si istoria ei...
mapoate ajuta cineva...ce pasi trebuie sa urmez pentru a viziona filmul?
ALLEXXYSS
pe 23 Iunie 2012 14:03
Acest film al inegalabilului regizor este atat de fidel realitatii politice si sociale ale acelor vremuri.....bunicii mei locuiau in Bucuresti.,au fost nevoiti sa fuga in Transilvania,pentru evitarea repercursiunilor ...erau apropiati de casa MARESALULUI ANTONESCU...eram doar un copil de 12 ani cand mi-a povestit bunica tot ce s-a intamplat in acei ani,si acum am album -foto cu MARESALUL,FAM REGALA....SUNT TARE MANDRU DE ACEASTA MOSTENIRE!!!!
pisicuta1
pe 08 Iunie 2012 20:13
un film de referinta care cred ca merita vazut!..........
readyfile
pe 08 Iunie 2012 19:39
Testamentul Mareşalului Ion Antonescu, marele erou al neamului românesc, ucis mişeleşte de duşmanii lui Dumnezeu şi ai poporului român.
Pe 1 iunie 2012, orele 18.06, s-au împlinit exact 66 de ani de la moartea marelui om de stat şi erou al neamului românesc, Mareșalul Ion Antonescu, iar pe 2 iunie 2012 s-au împlinit 130 de ani de la nașterea sa.
Vă prezint, in cele ce urmează, ultimele cuvinte scrise de marele român, înainte de a fi asasinat la Jilava, precum şi testamentul său politic.
"Scump popor român, sunt mândru că am făcut parte dintr-o nație cu dublă ascendență, romană şi dacă, a cărei istorie a fost luminată de strălucitoarea figura a lui Traian şi de jertfa marelui Decebal!
Am luptat în două războaie, pentru gloria ta!
Sunt fericit să cobor cu câteva clipe mai devreme lângă martirii tăi. Toți au luptat pentru dreptatea ta!
Foştii mei colaboratori au încercat să se desolidarizeze de mine. Eu nu ma desolidarizez de greşelile lor.
Las Ţării tot ce a fost mai bun în guvernarea mea. Tot ce a fost rău iau asupra mea, în afară de crimă!
Acest război care s-a sfârşit cu înfrangerea Germaniei hitleriste, nu va pune capăt conflictului mondial deschis în 1914.
Prevăd un al treilea război mondial, care va pune omenirea pe adevăratele ei temelii sociale. Ca atare, Dvs şi urmașii Dvs veți face mâine ceea ce am încercat să fac eu astăzi, dar am fost înfrânt! Dacă aş fi fost învingător, aş fi avut statui în fiecare oraș al României.
Cer sa fiu condamnat la moarte şi refuz dinainte orice grațiere. În felul acesta voi fi sigur că voi muri pe pământul Patriei, în schimb voi, ceilalţi, nu veţi fi siguri dacă veți mai fi aici când veți fi morți.
Am terminat~!!!!!!!.
Dar, înainte de a încheia, vreau sa vă reamintesc ca: Scipio Africanul l-a urmărit pe Hanibal peste câmpurile Franţei, ale Spaniei, ca să-l înfrangă pe nisipurile fierbinţi ale Africii, la Zama, răzînd de pe suprafaţa pământului marea Cratagină.
Astfel, el a pus bazele strălucirii Romei. Ca şi Temistocle şi Vespasian, care şi-au servit ţara, şi el a murit în exil.
Îmi vin în minte, în aceste clipe tragice ale vieţii mele, fără să mă gândesc că aş putea fi comparat cu ilustrul general roman, cuvintele pe care el, pornind în exil, le-a adresat, de pe puntea corabiei, poporului său:
„Ţie, popor ingrat, nu-ţi va rămâne nici cenuşa mea~!!!!!!!!”.
DA, Mare OM, Mare Caracter~!!!!! Păcat, mare păcat ca nu avem voie sa-l cinstim cum se cuvine și cum ar merita~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ZHR_MHL
pe 08 Iunie 2012 12:23
...regele se supara degeaba, adevarul doare...a vandut tara si a plecat, mai avem bunici, parinti in varsa care stiu exact ce s-a intamplat asa ca...oricum filmul e minunat, merita vazut, macar ptr jocul actorilor si ptr mare parte din adevarul pe care il exprima...
sabinalin
pe 13 Mai 2012 06:46
A fost un roman exceptional care a trait in vremuri foarte complicate. A fost un militar remarcabil, recunoscut ca atare in tara si peste hotare. A trebuit sa-si asume decizii dureroase cand altii nu stiau unde sa se mai ascunda. N-a fost un politician, si el a recunoscut ca nu este si ca altii ar trebui sa-si asume responsabilitati. A avut calitati nespecifice neamului din care a facut parte si pentru care s-a sacrificat: onoare, disciplina, respect fata de cuvantul dat, coloana vertebrala foarte putin flexibila.A facut si greseli inevitabile intr-o asemenea perioada cumplita a istoriei secolului XX. A fost tradat miseleste, la asta romanul se pricepe atat de bine... Unii au platit deja, altii inca nu dar, daca de judecata umana poti sa scapi cu bani sau prin alte metode, de judecata divina nu te mai salveaza nimeni. Film mare al lui Sergiu Nicolaescu, poate ultimul... Prestatie fara cusur a lui Ion Siminie, aici in rolul carierei. Aparitii memorabile pentru George Constantin, George Dinica, Stefan Iordache sau Dorel Visan. Lectie de istorie care ar trebui predata in scoli numai ca nu e "politically correct". "Daca as fi castigat as fi avut statuie in fiecare oras al Romaniei"...
ryco0984
pe 02 Decembrie 2011 00:02
Merita vazut, pentru anumite momente istorice adevarate si nespuse cu voce tare mult timp. Este pe youtube incarcat full.
Gestapo
pe 24 Ianuarie 2011 18:26
un film ce reda intr-o mare proportie adevarul istoric
cl24
pe 08 Iulie 2010 00:45
Este un film care repara adevarul istoric, care mult timp a fost ascuns poporului roman.
luci4n
pe 29 Ianuarie 2010 01:35
Unul dintre filmele bune ale lui Sergiu Nicolaescu
carol18661914
pe 19 Iunie 2009 00:15
recomand filmul. este unul foarte bun care reda istoria asa cum a fost
Procesul lui Antonescu a fost un proces politic ca cele de la Nurnberg. Ca a nu treaca printr-un asemenea proces, Antonescu trebuia sa procedeze la fel ca si Goebels. Adevaratii eroi isi salveaza tara precum Franco sau Carl Gustav Mannerheim.
Scenariul conţine o colecţie de citate culese de prin stenograme şi de prin cărţi, amestecate cu discuţii reale completate cu replici ridicole. Majoritatea secvenţelor reconstituie evenimente istorice reale precum arestarea, procesul şi execuţia mareşalului Antonescu, ducând filmul în derizoriu. Actorii, aleşi ca urmare a simplei asemănări fizice cu personajele istorice, recită neconvingător citate documentare învăţate pe de rost.
Figura mareșalului Antonescu (interpretată cu patetism de Ion Siminie) domină filmul ca frecvență de apariție, în timp ce personajele celelalte au doar rol episodic. Personalitate tragică a istoriei româneşti, mareşalul este prezentat în mod ridicol (într-o secvenţă culege flori în curtea închisorii). Acţiunile sunt prea simpliste şi de un patetism greu de digerat, iar din aceasta cauză filmul devine de-a dreptul penibil. Practic, cu acest film a început decăderea în stil accelerat a lui Nicolaescu.
Pe 1 iunie 2012, orele 18.06, s-au împlinit exact 66 de ani de la moartea marelui om de stat şi erou al neamului românesc, Mareșalul Ion Antonescu, iar pe 2 iunie 2012 s-au împlinit 130 de ani de la nașterea sa.
Vă prezint, in cele ce urmează, ultimele cuvinte scrise de marele român, înainte de a fi asasinat la Jilava, precum şi testamentul său politic.
"Scump popor român, sunt mândru că am făcut parte dintr-o nație cu dublă ascendență, romană şi dacă, a cărei istorie a fost luminată de strălucitoarea figura a lui Traian şi de jertfa marelui Decebal!
Am luptat în două războaie, pentru gloria ta!
Sunt fericit să cobor cu câteva clipe mai devreme lângă martirii tăi. Toți au luptat pentru dreptatea ta!
Foştii mei colaboratori au încercat să se desolidarizeze de mine. Eu nu ma desolidarizez de greşelile lor.
Las Ţării tot ce a fost mai bun în guvernarea mea. Tot ce a fost rău iau asupra mea, în afară de crimă!
Acest război care s-a sfârşit cu înfrangerea Germaniei hitleriste, nu va pune capăt conflictului mondial deschis în 1914.
Prevăd un al treilea război mondial, care va pune omenirea pe adevăratele ei temelii sociale. Ca atare, Dvs şi urmașii Dvs veți face mâine ceea ce am încercat să fac eu astăzi, dar am fost înfrânt! Dacă aş fi fost învingător, aş fi avut statui în fiecare oraș al României.
Cer sa fiu condamnat la moarte şi refuz dinainte orice grațiere. În felul acesta voi fi sigur că voi muri pe pământul Patriei, în schimb voi, ceilalţi, nu veţi fi siguri dacă veți mai fi aici când veți fi morți.
Am terminat~!!!!!!!.
Dar, înainte de a încheia, vreau sa vă reamintesc ca: Scipio Africanul l-a urmărit pe Hanibal peste câmpurile Franţei, ale Spaniei, ca să-l înfrangă pe nisipurile fierbinţi ale Africii, la Zama, răzînd de pe suprafaţa pământului marea Cratagină.
Astfel, el a pus bazele strălucirii Romei. Ca şi Temistocle şi Vespasian, care şi-au servit ţara, şi el a murit în exil.
Îmi vin în minte, în aceste clipe tragice ale vieţii mele, fără să mă gândesc că aş putea fi comparat cu ilustrul general roman, cuvintele pe care el, pornind în exil, le-a adresat, de pe puntea corabiei, poporului său:
„Ţie, popor ingrat, nu-ţi va rămâne nici cenuşa mea~!!!!!!!!”.
DA, Mare OM, Mare Caracter~!!!!! Păcat, mare păcat ca nu avem voie sa-l cinstim cum se cuvine și cum ar merita~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!