Renumitul arheolog si expert in stiintele oculte, Dr. Indiana Jones (Harrisonn Ford) este angajat de catre Guvernul SUA sa gaseasca legendara Arca a legamantului care se presupune ca mai pastreaza ascunse tabelele cu cele 10 Porunci. Din nefericire, agenti ai Gestapo-ului, temuta politie secreta nazista sunt si ei pe urmele Arcai. O urmarire plina de suspans incepe din Nepal pana la Cairo iar Indy trece prin tot felul de situatii aparent fara iesire care ii ameninta viata.Un film de exceptie semnat Steven Spielberg care a obtinut nu mai putin de 4 premii Oscar in 1982 pentru cele mai bune efecte speciale, cea mai buna regie, cea mai buna coloana sonora (John Williams), cea mai buna editie de film; a fost nominalizat la alte 4 Oscaruri in acelasi an si a fost nominalizat, in acelasi an, la Globul de Aur pentru cea mai buna regie.
Un omagiu mai degraba decat o parodie la adresa serialelor de aventuri ale anilor 1930, “Indiana Jones si arca pierduta ii reuneste pe producatorul George Lucas (abia venit din “Razboiul stelelor”) si pe regizorul Steven Spielberg pentru un film care combina actiunea, efectele speciale si aventurile, condimentate cu un simt al umorului usor crispat.
Harrison Ford, in rolul care i se potriveste cel mai bine din intreaga sa cariera, este Indiana Jones, un profesor de arheologie pus la patru ace in timpul zilei, care petrece timpul liber cutreierand lumea in cautare de comori si obiecte de valoare - precum Racla pierduta a Legamantului (sipetul de aur in care se presupune ca Moise ar fi tinut tablitele de piatra pe care erau inscriptionate cele zece porunci). Din pacate, nazistii o cauta si ei, convinsi ca oricine o poarta cu sine este indestructibil. Cu clasica sa palarie de fetru, geaca si hainele botite, Indy scapa de un imens pietroi care se rostogoleste dupa el intr-o pestera minata, fuge dintr-o groapa cu serpi, evita cativa banditi sinistri intr-o piata africana si atarna agatat sub un camion intro palpitanta secventa de urmarire prin desert. Acestea sunt numai cateva dintre scenele memorabile ale filmului. Dar energicul erou nu este un superman, asa ca ia bataie mai rau sau mai usor la fiecare colt.
“Indiana Jones” este un film de efect in multe privinte, nu doar datorita interpretarii briliante a lui Ford si talentului lui Spielberg de a intensifica actiunea si amuzamentul, ci si din pricina scenariului (scris de Lawrence Kasdan dupa o idee de Lucas) care este mai mult decat o simpla aventura traditionala. Protagonistul este un tip complicat, departe de perfectiune, care trece cu usurinta linia de demarcatie dintre furtul unor obiecte de valoare si protectia lor. Eroii negativi - indeosebi concurentul lui in ale arheologiei, Belloq (Paul Freeman) - nu difera deloc de el, decat prin motivatii (lacomia in locul dorintei de recuperare istorica). Eroina, Marion (Karen Allen), nu este nici ea tipica femeie oropsita, ci o tipa curajoasa, antrenata fizic, care (in cea mai mare parte a timpului) se poate salva singura si nu are nevoie de Ford.
Amestec perfect de aventura, umor, efecte speciale, urmariri si jocuri actoricesti de prima mana, adesea imitat (dar nedepasit) de filme precum “Mumia “ (1999).