Comentarii Comentează
 • cosmin742000
  pe 18 Noiembrie 2016 07:39
  Un film romanesc foarte bun................................................
 • cezarika21
  pe 05 August 2016 17:38
  Ecranizarea unui roman stufos de 850 de pagini într-un film de 88 de minute a reprezentat o încercare grea pentru regizorul Alexandru Tatos. Scriitorul Cezar Petrescu își dorea să arate criza de conștiință a unui intelectual idealist declanșată de participarea la Primul Război Mondial și de neputința de a schimba din punct de vedere moral o societate capitalistă cangrenată de corupție, ”fără moral și fără prințip” (după cum o cataloga Caragiale). Acțiunea avea loc pe trei paliere temporale: înainte de război, în timpul războiului și după război.

  Încercarea ambițioasă a cineastului Tatos a fost sabotată de lipsa de imaginație și de platitudinea creației scenaristului Petre Sălcudeanu, lovindu-se mai ales de dificultatea selecției vastului material literar și de gruparea cinematografică a acestuia pe secvențe. Rezultatul a fost nesatisfăcător: filmul este o succesiune de secvențe ce se petrec în perioade diferite și fără cursivitate epică. Ideile politice și morale ale lui Cezar Petrescu se pierd astfel în înlănțuirea haotică de discursuri idealiste și în imaginile ce înfățișează frivolitatea înaltei societăți.

  Drama generației războiului este estompată de slalomul ineficient între ideile și secvențele dezlânate, în timp ce interpretările actoricești sunt neconvingătoare. Dacă nu ai citit cartea există slabe șanse să înțelegi mare lucru din film. ”Întunecare” este, în opinia mea, unul dintre eșecurile profesionale ale regizorului Alexandru Tatos. Celor interesați de subiect le recomand mai degrabă să citească romanul lui Cezar Petrescu decât să vizioneze filmul lui Tatos.
 • mrn_moise
  pe 17 Martie 2008 13:37
  cum pot intra in posesia filmului?