Părerea criticului
Într-un gen dominat de James Bond şi alţi forţoşi gata de orice pentru a îndrepta răul în lume, franciza Bourne s-a evidenţiat nu doar prin realismul scenelor de acţiune, ci şi prin iniţiativa (datorată lui Paul Greengrass) de a se sincroniza cu marile subiecte din presa mondială. Jason Bourne poate că sună şi se mişcă familiar, dar beneficiază de includerea inteligentă în poveste a problemei refugiaţilor, dar mai ales a lipsei de intimitate online cauzată de reţelele de socializare.

La nouă ani de la The Bourne Ultimatum, Greengrass şi Damon revin din nou pe afişul francizei, lansând încă o aventură globală plină de frenezie, cu Jason Bourne redevenit inamicul publicul numărul unu. Apetenţa lui Greengrass pentru subiecte sociale relevante aruncă în colimator şi interesele obscure ale CIA, cu directorul agenţiei, Robert Dewey (Tommy Lee Jones), transformat într-o fiară atunci când acţiunile lui Bourne riscă să deconspire atât corupţia internă, cât şi operaţiunile secrete ale CIA. De partea fostului agent pare a fi Heather Lee (Alicia Vikander), lidera secţiunii cibernetice a agenţiei, care militează pentru salvarea lui Bourne şi refolosirea lui pentru cele mai periculoase misiuni.

Filmul suferă întrucâtva din cauza familiarului scenelor de acţiune (aceleaşi panoramări şi secvenţe haotice datorate filmărilor cu camera pe umăr), dar se salvează datorită personajelor convingătoare şi a unei excelente Alicia Vikander, care, fără ca personajul ei să aibă parte de prea multe scene de acţiune ultrafizice, dă un exeman important în faţa publicului: arată că are tot ce-i trebuie pentru interpretarea Larei Croft în reboot-ul Tomb Raider aşteptat în 2017. Ambiţioasă, manipulatoare şi complet amorală, Lee este gata oricând să ignore ordinele superiorilor dacă această alegere o ajută să-şi ducă planurile la îndeplinire. În lumea ei, toţi cei din jur sunt piedici sau trambuline pentru a obţine mai multă putere. Dacă franciza va fi continuată, Lee are toate şansele să se transforme în personajul cel mai ofertant din serie, mai ofertant decât însuşi Bourne.

După ce au făcut împreună încă două filme cu agentul amnezic, Greengrass şi Damon merg la sigur în premiera de vineri, dând peste cap bulevarde întregi cu răfuiala dintre erou şi armatele de agenţi trimise să-l captureze. Dacă filmele anterioare se lăudau cu realismul acţiunilor lui Bourne, noua producţie face rabat de la această ataşantă calitate a eroului, oferindu-i adesea soluţii prea facile în lupta sa cu inamicii. Dar faptul că aceştia au la dispoziţie giganticele resurse ale CIA scuză întrucâtva modul neverosimil în care Bourne se strecoară printre capcane letale, apropiindu-se tot mai mult de încununarea misiunii sale.

Filmul beneficiază şi de prezenţa unui personaj care ar putea da de gândit multora dintre utilizatorii Facebook (subiect atins foarte superficial şi în Now You See Me 2, încă pe ecrane). Riz Ahmed, actor şi muzician londonez văzut recent în Nightcrawler şi cooptat şi în echipa Rogue One: A Star Wars Story, îl interpretează pe Aaron Kalloor, o versiune fictivă a lui Mark Zuckerberg şi creator al Deep Dream, o reţea de socializare cu 1,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume. Miza folosirii acestei reţele de către CIA pentru supravegherea globală este unul dintre sâmburii intrigii din Jason Bourne, un sâmbure folosit inspirat în poveste.

Un alt plus al filmului este Vincent Cassel, un agent dezlănţuit gata să asculte toate ordinele şefului CIA şi să se supună întru împlinirea planurilor sale obscure. O luptă cumplită între antagonist şi erou se transformă într-unul din cele mai brutale şi convingătoare momente ale acestui film, pe cât de spectaculos, pe atât de obositor.