Comentarii Comentează
 • dana_xyxy03
  pe 16 Mai 2017 18:23
  Din film se desprinde ideea ca suntem mai degraba fiinte spirituale cu experienta umana decat oameni cu experiente spirituale. Oamenii nu sunt nascuti de pamanteni, ci apar din interiorul unui bambus si poarta in ei samanta magica a potentialului.
 • mihnea_aspru95
  pe 28 Iulie 2016 18:18
  Cum se spune şi-n sinopsis: Cel de-al cincilea şi, totodată, ultimul film făcut de Takahata pentru Studioul Ghibli.
  O capodoperă animată în care imagini sublime se îmbină la perfecţie cu superba coloană sonoră a lui Joe Hisaishi (numele adevărat -Mamoru Fujisawa, renumitul compozitor japonez, care a colaborat în mare măsură şi compus partituri pentru MARELE REGIZOR Hayao Miyazaki la cele 10 filme, în afară de "The Castle of Cagliostro" - primul lui lungmetraj, lansat în 1979).

  Ştim că Isao Takahata a început în anul 1988 cu memorabila, necruţătoare DRAMĂ DE RĂZBOI - "Mormântul licuricilor", apoi, altele foarte interesante Only Yesterday (1991, dramă romantică), POM POKO (dramedie sau mai bine zis, o aventură ecologică) şi Familia Yamada (o comedie animată de familie).

  Cea mai lungă animaţie de la "Studioul Ghibli" (2hr 17min, o ţâră mai mult decât în "Prinţesa Mononoke").

  "The Tale of the Princess Kaguya", este cel mai apreciat film animat de către critici,
  are 100% pe Rotten Tomatoes (adică, toate cele 83 de recenzii sunt pozitive), dar la raport mai este la egalitate cu "Printre amintiri / Ziua de ieri" (1991) [doar că este bazat pe un eşantion de 48 de review-uri].

  A avut şi-o nominalizare la OSCAR-ul din 2015 [ categoria: "cel mai bun film de animaţie (lungmetraj) ], pentru mine l-a câştigat, dar putea să-l primească oficial în detrimentul unei producţii Walt Disney, Big Hero 6 (păcat, că toată lumea ridică în SLĂVI orice face Disney, FOR THIS TIME WE LIVE IN, n-avem ce face, eu sper ca de acum încolo aceste anime-uri să fie mult mai apreciate şi la nivel internaţional).
  Şi-mi mai place stilul grafic, tradiţional numit "hand-drawn" (desenat de mână), un CLASIC în lumea desenelor animate (din 1995 s-a trecut la "computer animation", aproape totul animat pe calculator, a fost implementat în Toy Story, nu că am ceva cu ele, dar mai mult te uiţi la ce efecte ne oferă decât la ce-ar trebui să înţelegi din mesajul transmis, pot să spun că sunt relaxante şi merită să le vizionezi atunci când eşti un pic mâhnit, anxios, neliniştit, cu siguranţă ele funcţionează ca un "medicament anti-stres").

  Beneficiind de o adâncime narativă, onestitate deschisă, și frumusețea vizuală rafinată, "Povestea prințesei Kaguya" este o comoară modernă animată cu un farmec nemuritor.
  Deci, pe mine m-a impresionat, chiar surprins "Povestea prințesei Kaguya" (şi m-a înduioşat de-a dreptul cu acel sfârşit trist, am rămas fără cuviiiiiiiiiiiiiiinte).

  Această animaţie fantastică, poate fi numită şi "Drama fetiţei Kaguya" (deoarece aşa a şi fost).
  Mesajul filmului, într-un fel: O să ne facă să iubim mult mai mult VIAŢA de pe Terra (cu bune şi cu rele) şi chiar să ocrotim fauna (în acest caz).

  De văzut, de revăzut şi chiar de pus în "RAMĂ", mirifica animaţie japoneză ;)
 • cosmin742000
  pe 29 Ianuarie 2015 20:36
  Un anime excelent , un fel de basm feeric japonez , desenat destul de minimalist , realizat in bine-cunoscutele studiouri Gibli.