Comentarii Comentează
  • awligi
    pe 30 Iulie 2022 22:04
    Chiar azi 30 iulie 2022 am vazut la Teleenciclopedia primul episod dintr-o serie Katyn. Stalian, la inceput de razboi, cand nu era pe cai asa de mari a primit la presiunea lui Churchil (de care in acel moment avea mare nevoie) pe primul ministu al guvernului polonez din exil la Londra. Cand ministul polonez i-a dat lui Stalin o lista cu ofiteri polonezi disparuti, acesta a luat-o si rasfoit-o cu mare surpridere, cand chiar el i-i condamnase la moarte. CRIMINALUL STALIN. JOS COMUNISMUL !!!
  • ady.230875
    pe 28 Noiembrie 2020 11:20
    Precizez încă de la început pentru toate capetele pătrate: nu contest faptele istorice, contest cifrele..... Deci, se dă una bucată ofițer care are în subordine cel puțin 4 subofițeri. Un subofițer are în subordinea sa alți 50 de militari. Întrebare pentru găgăuți: ce total avem aici??? La acea dată, ce armată avea Polonia și ce populație???
  • user-5f0a1b3cad3d5
    pe 02 August 2020 12:51
    Filmul e superb! Vad ca e un derbedeu, unul Cosmin ,care isi permite ,auziti dumneavoastra,sa conteste masacrul facut de sovietici! Tipul e o trambita Sputnik,o jigodie bolsevica! Urmariti-i comentariile ,toate filmele americane sunt mizerii,in schimb cele de propaganda .sovietice sau romanesti sunt opere de arta! Mars mai cacareaza bolsevica! Caca-m-as in neamul tau de propagandist infect! Mai tataie ,vezi ca-ti cad rublele din buzunar! Sictir!
  • blackmore
    pe 10 Mai 2019 22:16
    O mizerie despre ura traditionala si irationala a polonezilor fata de rusi.Cik in masacrul de la Katyn ar fi fost omorati 22000 de ofiteri polonezi , Armata poloneza avand 70000 de persoane ceea ce inseamna1 ofiter la 1 soldan si la un subofiter, daca rusii i-ar fiomorat pe toti ofiterii armatei poloneze.Alt lucru neclar asupra masacrului de la Katyn este faptul ca rusii ar fi omorat acolo 9000 de ofiteri polonezi luati ca prizonieri dintimpul raboiului razboiului ruso-polonez din 1920, ori rusiii nu au luat niciun prizonier atunci ei retragandu-se.Asta inseamna propaganda capitalista prostirea prostilor.
  • balta67verde
    pe 15 Ianuarie 2019 11:31
    Un film excelent care ne demonstreaza ca nu s-a uitat si nu se va uita niciodata ce au facut rusii in Polonia. Un film trist care ar trebui sa fie obligatoriu pentru toti cei care iubesc si apreciaza adevarurile istorice, si nu propaganda invingatorilor sau cei care incearca sa stoarca miliarde despagubiri de la alte state.
  • spartacus
    pe 14 Ianuarie 2019 12:33
    Am revazut azi acest film: reactia si sentimentele mele au fost aceleasi ca atunci cand l-am vazut prima data, adica am ramas impresionat de sacrificiul facut de polonezi. Asta imi lasă un gust amar sa vad inca o data puse pe tapet dovezi clare ale NEMERNICIEI rușilor și germanilor deopotrivă, și nu pot să nu mă întreb încă o dată: de unde atâta răutate????
  • marinela_pohoata
    pe 10 Ianuarie 2019 08:48
    Un film CE merita vazut si, Mai ales, cei CE vizioneaza filmul vor vedea in acest film ororile razboiului si sacrificiile poporului polonez. Cind vom vedea si la noi, romanii, in film in care SA se arate sacrificiile facute De Romani .. ororiile razboiului asupra celor din Badarabia si Bucovina. . facute De Ru si. ???? Cind??? Mai avem patrioti in Tara...le Mai pasa cuiva De Martirii neamului Romanesc???? Nu se vede...vedem Numai capete plecate, imbogatiti peste noapte, Romani care pleaca din Tara ....politicieni De 2 Bani.....Pina cind Mai rabda Romanul...????
  • cosmin742000
    pe 30 Aprilie 2017 00:01
    Cred ca este cel mai insultator la inteligenta film polonez facut vreodata.In primul rand , rusii nu stiu de ce au recunoscut abia in 90 ca ei au fost autorii masacrului (daca a existat vreun mascru , pt ca eu am mari indoieli ) de la Katyn .In film ni se arata cum nemtii aveau imagini in 1939 de la " masacrul " produs in 1940.Apoi ni se arata in 1943 o Polonie ocupata de Armata rosie desi in Iarna , lui 1943 s-a intors soarta razboiului la Stalingrad , deci nu aveau cum sa fie rusi in Polonia atunci.Rusii au eliberat Polonia de sub ocupatia fascista in decembrie 1944.Si in loc ca poporul polonez sa le fie recunoscator , pt ca daca nu erau rusii si acum eram sub nazisti , ca pe baza americanilor , englezilor si francezilor nicio nadejde , se gastete domnul Wajda care pana in 89 ii pupa in fund pe rusi sa faca acest film plin de minciuni sa nu uitam Popiól i diament din 58 s.a
  • lili22
    pe 25 Iulie 2015 21:09
    Nu i s-a facut suficienta reclama , asa ca a trecut neobservata.Nu e unul din filmele poloneze mari.
  • cezarika21
    pe 23 Octombrie 2014 08:34
    A fost o vreme când nemţii şi ruşii au fost prieteni. A fost o vreme când tiranii Hitler şi Stalin au conspirat cu lăcomie să împartă Europa între statele lor, dorind să creeze adevărate imperii ale răului. Invadarea Poloniei în septembrie 1939 de către ambele state nu a fost întâmplătoare, ci rezultatul unui plan diabolic cunoscut astăzi ca Pactul Ribbentrop-Molotov, după numele principalelor două slugi ale celor doi tirani, ale căror semnături puse pe o foaie de hârtie la 23 august 1939 au transformat Europa într-o baie de sânge. Lăcomia tot mai mare a tiranilor a intrat ulterior în conflict după ce armatele lor s-au întâlnit pe teritoriul Poloniei, fiecare dintre ele încercând să depăşească aliniamentul anterior convenit. Europa devenise brusc prea mică pentru amândouă imperiile.

    În baza dictonului că "nimeni nu-i cere socoteală învingătorului", masacrele săvârşite de sovietici asupra polonezilor, românilor, germanilor şi altor popoare au fost trecute zeci de ani sub tăcere. URSS-ul şi apoi Federaţia Rusă nu le-au recunoscut niciodată (decât neoficial), iar aliaţii occidentali ai URSS-ului precum SUA, Marea Britanie şi Franţa au tăcut, devenind complici ai criminalilor de război. Mai mult chiar, masacrul săvârşit de NKVD în pădurea Katyn (aflată astăzi pe teritoriul Rusiei) în aprilie-mai 1940 asupra a 22.000 de prizonieri de război polonezi a fost pus în cârca naziştilor şi prezentat ca atare de propaganda sovietică.

    Filmul "Katyń" al lui Andrzej Wajda încearcă să prezinte adevărul cu privire la masacrul de la Katyn, fiind o reparaţie istorică târzie adusă memoriei victimelor poloneze. Fără a avea incisivitatea militantă a "Omului de marmură" şi a "Omului de fier", "Katyń" este un demers obiectiv care acuză minciuna susţinută timp de decenii de sovietici şi tăcerea impusă polonezilor în legătură cu acest eveniment. Filmul nu acuză poporul sovietic, ci arată cu onestitate ceea ce s-a întâmplat la Katyn şi condamnă laşitatea, ipocrizia şi frica de adevăr a autorităţilor sovieto-ruse.

    Scenariul prezintă în paralel mai multe acţiuni legate între ele, dar prea puţin dezvoltate pentru a produce emoţia necesară unui asemenea demers. Mai multe momente sunt memorabile precum întâlnirea pe acelaşi pod a două grupuri de refugiaţi care fug în direcţii opuse (unii de nemţi, iar alţii de ruşi), solidaritatea profesorilor în faţa invadatorilor sau refuzul văduvei de a rosti jurământul antisovietic impus de nazişti, în timp ce altele sunt simbolice precum imaginea unui Christ smuls de pe cruce şi acoperit de o pătură la fel ca şi polonezii morţi aflaţi lângă el, un rozariu ţinut între degete de un ofiţer mort sau o piatră funerară spartă. Sunt intercalate din când în când secvenţe extrase din filmele documentare de epocă realizate de nazişti şi de sovietici, în care fiecare parte dă vina pe cealaltă.

    Prezentând mai multe drame individuale, Wajda încearcă să contureze adevărata dimensiune a dezastrului produs asupra naţiunii poloneze. În concluzie, chiar dacă nu este o realizare cinematografică de excepţie, "Katyń" este un film care trebuie văzut.
  • ciprian34
    pe 06 Noiembrie 2013 20:16
    Nu credeam ca exista atata ura intre poporul polonez si cel rus.Pe cand fac si romanii un film adevarat despre cum Romania a fost silita de Hitler sa parasesca Transilvania de Nord si sa o lase hoardelor de horhysti maghiari care au facut prapad in satele romanesti . Au omorat mii de romani ,femeii si copiii…cand? Dar avem curaj??
  • pisicuta1
    pe 03 Aprilie 2013 12:27
    un film exreaordinar ,l am vazut a doua oara si pot spune ,ca detest atrocitatile facute de rusi ,care nu au fost mai prejis de nazisti!
  • mosu332
    pe 08 Februarie 2013 20:28
    Tulburator, simplu, dar un film remarcabil. Te pune pe ganduri... si sincer ( nu ma intelegeti gresit ) cand se faceau filme despre crimele si ororile celui de-al doilea razboi.... deobicei era vorba de evrei, multi uita ca O LUME INTREAGA a suferit ( cel putin 50 de milioane de morti ) nu doar cei 6 milioane de evrei...
  • Narcis_1976
    pe 08 Aprilie 2012 13:51
    Un popor de admirat acesti Polonezi, multa lume stie doar ca au fost ocupati in 48 de ore, filmul arata o mica parte din sertfa si drama acestor polonezi .
  • sabinalin
    pe 19 Ianuarie 2012 17:01
    "Trebuie sa rezistam. Nu se poate ca Anglia si Franta sa nu ne ajute". Cam asa i-au asteptat si bunicii nostri pe americani. I-au asteptat pana cand elita romaneasca fie a trecut granitele(in mica proportie), fie a fost macelarita in penitenciare. Sta marturie "Jurnalul fericirii" scris de Nicolae Steinhardt, sta marturie Petre Tutea, cel care si-a iubit poporul cu disperare chiar si in momente de suferinta crunta. Marele regizor polonez Andrzej Wajda isi face datoria fata de incercatul sau popor si, aflat spre finalul vietii si al unei cariere cinematografice deosebite, ecranizeaza o rana vie, una dintre cele mai dureroase pagini de istorie ale celui de-al doilea razboi mondial. La noi demersul recuperatoriu merge mult mai greu din cauza de flexibilitate excesiva a coloanei vertebrale, e drept ca in ultimul timp ceva se misca... Dan Puric vorbeste de cate ori are ocazia de necesitatea aducerii aminte, de necesitatea cunoasterii martirilor. Din pacate demersul sau e singular iar regizorii "generatiei minimaliste" nu sunt interesati de istoria neamului lor.Nu-i buget, dar nu-i nici vointa. "Katyn" e un film obligatoriu de vazut!
  • Manusa
    pe 26 Octombrie 2011 18:01
    Un film extraordinar care relateaza evenimente incredibile petrecute in Cel de-al doilea Razboi Mondial. Este un film care arata faptul ca nu doar nemtii au fost criminal ci si rusii. Prin acest film am aflat un lucru deosebit pe care nu il stial pana acum.....ce este padurea Katyn si ce a fost acolo. Un film ce merita vazut.
  • alex_il_fenomeno
    pe 14 Octombrie 2011 16:07
    un film extraordinar de tulburator ! la inceput parea un film tipic productiilor europene , cu o actiune latenta , si o poveste ce punea accent pe conturarea personajelor si a starilor acestora . dar desfasurarea este extrem de dramatica , fiind printre putinele filme in care se ilustreaza cu lux de amanunte cum au facut nemtii acele morminte pline de cadavre de soldati polonezi . sfarsitul filmului m-a urmarit mult timp de la vizionare , intrucat este pe atat de dramatic pe cat de neasteptat .
  • mitologicul
    pe 16 Aprilie 2010 12:18
    Poate parea oportunist sa scriu despre acest film, tocmai acum cand o noua tragedie loveste poporul polonez. Dar nu ma pot opri. Katyn este un loc blestemat pentru polonezi, s-au scurs 70 de ani, dar ranile nu s-au inchis. Filmul se vrea o prezentare cat mai exacta a evenimentelor din 1940, vazuta prin ochii a 4 familii poloneze. Fara veleitati artistice deosebite, chiar daca regia e semnata de Andrzej Wajda (una din figurile reprezentative ale cinematografiei mondiale), filmul impresioneaza prin descrierea amanuntita a masacrului:
    Între 3 aprilie şi 9 mai 1940, (cu o pauză de 1 mai!), cei aproximativ 22.000 de prizonieri de război şi alţi arestaţi au fost asasinaţi: 15.570 în cele trei lagăre menţionate mai sus şi aproximativ 7.000 de prizonieri din regiunile vestice ale Ucrainei şi Belarusului. Printre cei ucişi la Katyń s-au numărat un amiral, doi generali, 24 colonei, 79 locotent-colonei, 258 maiori, 654 căpitani, 17 căpitani de marină, 3.420 subofiţeri, câţiva preoţi militari, trei moşieri, un prinţ, 43 de oficialităţi, 85 de cetăţeni privaţi şi 131 de refugiaţi. Printre asasinaţi s-au aflat 20 de profesori universitari, 300 de doctori, sute de avocaţi, ingineri şi profesori, peste 100 de scriitori şi ziarişti şi aproximativ 200 de piloţi de aviaţie. În total, rusii au eliminat aproape o jumătate din corpul ofiţerilor polonezi!
    Astazi dupa 70 de ani rusii au lovit prin Katyn din nou !!! Ca si atunci, Polonia va renaste !!!
    http://subiectiva.blogspot.com/
  • Kun
    pe 15 Aprilie 2010 19:27
    Toata stima pentru poporul polonez si pentru cei care au realizat filmul.
  • Lukandee
    pe 14 Aprilie 2010 19:06
    Un film admirabil. Si arata ca polonezii sunt intr-adevar un popor cu istorie, cu traditie si cu o demnitate de nestramutat. Si sa nu uitam de chestia ca cei care vor fi la putere, mereu vor avea ceva cel putin straniu de ascuns. A fost dureros sa ma uit la film, efectul de catharsis m-a coplesit total, iar scena cea mai intensa este fara indoiala cea in care personajele principale si alti ofieri, sunt in fata plutonului de executie si fiecare spune cat apuca, ultimele cuvinte, cate un vers din "Tatal nostru".
    Genial filmul.
    I-am dat totusi noua, pentru ca are cateva scapari, detalii tehnice.
    Dar repet, nu merita ratat filmul asta. Mai ales ca nu e facut de americani. :)
  • Baroni
    pe 14 Aprilie 2010 11:12
    Aproximativ 250.000 de soldaţi polonezi au devenit prizonieri de război după invadarea şi ocuparea Poloniei de către Germania nazistă şi Uniunea Sovietică în septembrie 1939 ca urmare a înţelegerilor Pactului Molotov-Ribbentrop şi a anexelor lui secrete. Între 3 aprilie şi 9 mai 1940, (cu o pauză de 1 mai!), cei aproximativ 22.000 de prizonieri de război şi alţi arestaţi au fost asasinaţi: 15.570 în cele trei lagăre menţionate mai sus şi aproximativ 7.000 de prizonieri din regiunile vestice ale Ucrainei şi Belarusului. Printre cei ucişi la Katyń s-au numărat un amiral, doi generali, 24 colonei, 79 locotent-colonei, 258 maiori, 654 căpitani, 17 căpitani de marină, 3.420 subofiţeri, câţiva preoţi militari, trei moşieri, un prinţ, 43 de oficialităţi, 85 de cetăţeni privaţi şi 131 de refugiaţi. Printre asasinaţi s-au aflat 20 de profesori universitari, 300 de doctori, sute de avocaţi, ingineri şi profesori, peste 100 de scriitori şi ziarişti şi aproximativ 200 de piloţi de aviaţie. În total, NKVD-ul a eliminat aproape o jumătate din corpul ofiţerilor polonezi.
    Numai 395 de prizonieri au scăpat de la moarte...
    Este infiorator cum s-a sters dintr-un foc elita Poloniei !
    Si cum crimele Uniunii Sovietice de la Katyn prevesteau crimele ulterioare din statele intrate sub pavaza stelei rosii ...
    Urmariti si http://www.electronicmuseum.ca/Poland-WW2/katyn_memorial_wall/kmw.html
  • claudiu-daniel-lugoj
    pe 14 Aprilie 2010 10:54
    Este un film foarte bun,care reflecta drama unei natiuni poloneze.Sunt reprezentate datele exacte ale masacrului facut de sovietici in padurea de la katyn.Acum in zilele noastre si aeronava prezitentiala a poloniei cu elita tari sa prabusit tot acolo,oare va putea trece poporul polon dupa toate astea?eu sper din tot sufletul sa treaca.Se pare ca destinul cu toate ca nu prea cred in el a facut ca poporul polon sa nu uite toate ce sau intimplat si sa nu ierte natiunea rusa pentru ororile facute.Una peste alta este un film foarte bun ce merita sa il vedeti.
  • ILaura
    pe 12 Aprilie 2010 13:19
    Am vazut filmul aseara. Despre Katyn au fost facute si filme documentare, deci episodul in sine, cu marca lui adevarata, imi era cunoscut. Despre film insa pot spune ca mi-a placut indeosebi franchetea cu care a fost facut, lipsa infloriturilor filmice, simplitatea punerii in pagina a unei tragedii de asemenea proportie, marcata, in plus, de mistificarea sa ulterioara.
    Caractere dramatice, drepte, specifice polonezilor.
  • RomaniaMare
    pe 05 Aprilie 2010 00:50
    Un film foarte bun,ce ne prezinta ororile comise de sovietici in padurea de la Katyn.
  • frumusik10
    pe 03 Ianuarie 2010 16:44
    este un film foarte bun dar cred ca pe uni nici nu ii intereseaza
  • portofel
    pe 01 Ianuarie 2010 20:36
    exact ce ma pasioneaza ,un film bine facut,desi fiind polonez nu cred ca atrage publicul pe cat ar merita,dar au de pierdut cei carel-l evita
  • Ipu
    pe 22 Octombrie 2009 18:22
    La 80 de ani, maestrul Wajda ecranizeaza nici mai mult, nici mai putin decat moartea propriului tata! Caci parintele cineastului, ofiter de cavalerie in armata poloneza, a fost una dintre miile de victime ale "masacrului de la Katyn". Este interesant de stiut cand exact a aflat Wajda nationalitatea criminalilor si implicit daca nu cumva in anii in care el regiza filme antinaziste nu era cumva convins ca-si razbuna parintele. In orice caz, filmul de fata a reprezentat pentru cineastul polonez o veritabila datorie de onoare fata de familie, dar si fata de propria constiinta.
    Scena care, personal, m-a impresionat cel mai mult, dovedindu-mi pe de o parte faptul ca Andrej Wajda a inteles exact ceea ce trebuia din povestea hecatombei din 1940 si pe de alta parte ca el poate privi, la varsta senectutei, cu un ochi senin masacrul care l-a lasat orfan, scena aceia revelatoare este cea in care Jerzy ii explica vaduvei comandantului ucis ca nu e important cine i-a lichidat pe camarazii sai, atata vreme cat ei sunt morti si nu mai pot fi inviati. Germanii au ucis si ei destui polonezi, iar filmul demasca in cateva secvente fratia criminala de arme a celor doua regimuri totalitare aliate pana in iunie 1941. Importanta e, asadar, supravietuirea, numai ea oferind sansa ca odata si odata adevarul sa poata fi cunoscut. La ce bun sa mori strigand adevarul? E oare mai putin absurd sa pieri sarjand panzerele calare pe cal si cu sabia scoasa, asa cum a fost cazul polonezilor in septembrie 1939, decat executat sumar? E oare mai fericit cazul romanilor care au cazut prin URSS pe campul de lupta? Rezultatul e acelasi: sfarsitul artificial si absurd al multor vieti si rani sufletesti de nevindecat pentru inca si mai multe fiinte legate intr-un fel sau altul de destinele celor ucisi. Este de retinut scena in care cele doua surori pleaca una catre cimitir, alaturi de adevarul zbierat in gura mare, iar cealalta, cu adevarul inchis in sine, catre viata si libertate.
    Ultimul act, in care comandantul si totodata persoana cea mai responsabila dintre martiri, are o reactie de groaza cand ii vede pe comisarii NKVD-isti, realizand ca e condamnat, dar in care ceilalti ofiteri se lasa pur si simplu in voia Domnului si implicit a calailor, este dur, dar oarecum dezamagitor, avand in vedere ca nu aduce nimic iesit din comun, ceva care sa surprinda pe cei care cunosc deja povestea (or, macar din documentarele rulate in film, toata lumea o cunoaste). Pe de o parte, Andrej Wajda s-a ferit de patetism, intr-o chestiune atat de sensibila pentru el, iar pe de alta parte, avand in vedere pledoaria pentru viata a filmului, n-a dat finalului un iz de eroism, care i s-o fi parut si el neavenit si absurd. Totusi, buldozerul ca de santier si puloverul nou-nout ingropat pe jumatate sub valul de pamant, parca sunt prea stridente pentru o pelicula in cheie grava, ceva in genul ziselor documentare.
    Personal, parca mi-a placut mai mult finalul ecliptic si curat din "Oglinda, inceputul adevarului" iar, fata de mana care strange rozariul, parca finalul din "Ran" de Kurosawa, unde orbul se salveaza in ultimul moment aruncand imaginea lui Dumnezeu in prapastie e cu mult mai emotionanta...
  • joerulz
    pe 21 Iunie 2009 23:51
    este un film de oscar .releva clar istoria ,in deosebi istoria polonezilor.sfarsitul este cutremurator lasandu ti un gust amar !