Protagonistul documentarului etnografic Rotarii este Gál József, ultimul meşter din satul Zăbala, care încă practică o veche meserie, cunoscută sub denumirea de rotărit. Alături de Józsi bácsi mai apare un alt meşter, Tibor Bende, care este şi el printre ultimii păstrători ai unei alte meserii tradiţionale pe cale de dispariţie, fierăritul – domeniu strâns legat de rotărit.
Józsi bácsi a învățat meseria în tinerețe, ca ucenic al unui meşter rotar din Hilib. Și după 80 de ani, el nu-şi poate abandona meseria, datorită căreia salvează valori tradiţionale şi se simte un adevărat creator de patrimoniu material. De câte ori vorbeşte despre munca sa, bătrânul meşter memorează cu nostalgie momentele când meseria de rotar era la mare căutare, iar cine o practica era unul dintre oamenii de bază ai comunităţii.
De ceva ani, etnograful Kinda István și operatorul-regizor Vargyasi Levente fac o excelentă echipă, în misiunea lor de căutare şi documentare a meseriilor tradiţionale, pe cale de disparație, din Ținutul Secuiesc. Materialul etnografic înregistrat devine un documentar observaţional, cu o puternică dimensiune poetică, datorită prezenţei discrete a operatorului, care reuşeşte să releve şi strania frumeseţe a acestor vechi meserii şi a universului în care trăiesc păstrătorii lor.
Filmul a fost realizat cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și al Centrului de Cultură al Județului Covasna.