Părerea criticului
Kung Fu la gramada vine in trena lui Shaolin Soccer (2001), cel mai mare succes de box office din istoria Hong Kong-ului si, totodata, filmul (arte martiale plus fotbal) care l-a propulsat pe Chow din randul (onorabil, oricum) de vedeta a TV & comediilor hongkongheze (a jucat in peste 50 de pelicule) in cel al superstarurilor absolute.

Acest al doilea titlu - dupa acela care i-a schimbat viata, sort of - reprezinta si prima colaborare a versatilului Chow (scenarist, regizor, actor...) cu un studiou hollywoodian. Pentru cine nu stie cum functioneaza aceasta colaborare (vezi cazul John Woo), reteta este urmatoarea: se pun ochii pe un supertalent din zona - un artist care a dovedit nu doar inventivitate & meserie, ci si noroc la incasari; se ademeneste in... Est (Coasta de Vest este la est de Orientul Extrem); se pun la dispozitie casa, masa, masina & cont in banca; se asteapta (nu mult!) proiecte, desi cel mai adesea se trece rapid peste acest preambul elegant si se pune in fata supertalentului un scenariu; supertalentul accepta (cum altfel? altfel, adio casa, masa, masina & cont in banca); se produce - constiincios - un semi-flop sarguincios...

Ca nu s-a intamplat asa si cu acest Kung Fu la gramada tine de miracol, aproape. OK, nici Chow nu este Woo - adica nu porneste de la un standard atat de super-cool cum a pornit acela. Dar trebuie spus & repetat un lucru, putin cunoscut din pacate: Hong Kongul da pe-afara de cineasti extraordinari! Intamplarea face sa fi mers cativa ani la rand la "Far Est Film Festival" de la Udine, in Italia - o vitrina anuala a celor mai bune productii comerciale hongkongheze; adica nu "filme de arta", Wong Kar-wai stuff, ci foarte cinstite pelicule de gen, care aduc bani: comedii, thrillere, arte martiale etc.

Ei bine, credeti-ma pe cuvant: oameni ca Woo sau - acum - Chow nu rasar din neant. Nivelul mediu al cinema-ului "made in Hong Kong" este la ultimul etaj al zgarie-norilor de pe cartile postale "made in Hong Kong". Nume precum Johnnie To, Andy Lau, Wai Keung Lau, Siu Fai Mak - pentru a nu mai pomeni de veterani ca Tsui Hark - sunt nume de cineasti (scenaristi-regizori, actori uneori) supercool-i &, unii dintre ei, deja autori-cult.

Chow reuseste insa un tur de forta (& de prestidigitatie PR!) pastrand alura generala a productiilor hongkongheze de gen - a caror caracteristica principala este, tocmai, amestecul dezinvolt al genurilor; el spune o poveste 100 % chineza avand la dispozitie efectele speciale de ultima generatie, "marca Matrix" adica. Ele au fost furnizate c/o Columbia Pictures, dar lucrul remarcabil este ca asta nu face filmul mai american, mai hollywoodian sau mai "matrixian": pur si simplu, Chow se foloseste de ele cum s-ar fi folosit, sa zicem, Nicolaescu pentru seria "Comisarilor"... Doar ca Stephen Chow este mai talentat decat Sergiu Nicolaescu.

Sincer, Kung Fu la gramada este unul din cele mai bune (& mai demente) divertismente vazute la noi de mult, muuuuuult timp: are umor (daramator - tocmai pentru ca destul de debil), cascadorii kung fu (la greu, iar unele sunt de-a dreptul uluitoare), trucuri digitale (care, din fericire, n-au cand sa devina ticuri) si o poveste (de initiere & maturizare combinata cu love story si... parabola mistica!) atat de neverosimila incat a o urmari de la A la Z trecand prin toate literele - vraiste - ale alfabetului (sau, ma rog, pictogramelor) este un gag in plus. Daca vreti sa va distrati, nebuni sa fiti s-o ratati!