Părerea criticului
Sa fii un urs panda supraponderal, care toata viata a facut supe cu taitei si - in conditiile astea - sa visezi totusi sa devii un maestru Kung Fu e o premisa cat se poate de amuzanta si ofertanta pentru un desen animat; dincolo de asta, povestea ursului Po creste frumos, te captiveaza, la orice varsta, mai ales ca estetica e de bomboana fondanta amestecata cu Teatru No. Asteptarea filmului a fost impulsionata de lista de vedete implicata in proiect: Angelina Jolie (vocea tigroaicei), personaj ce stapaneste foarte bine tehnicile Kung Fu, si care lupta alaturi de alti patru maestri, coordonati de Shifu (Dustin Hoffman. Jack Black da vocea personajului principal din film, Po, un panda mare si lenes.

"Am un tatuaj cu tigru pe spate, si copiii mei rad de asta", a spus Angelina la conferinta de presa tinuta la Cannes, unde a avut loc premiera mondiala a filmului. Intrebata daca se simte o tigroaica in viata reala, Angelina a spus ca acum a gasit un echilibru, ca are un partener si copii si ca nu e o "tigroaica".

"Trebuie doar sa crezi"

Nu e prima data cand auzim un indemn de acest tip, popular nu doar in desenul animat, ci si in filme, mai mult sau mai putin "fantasy", mai mult sau mai putin romantice. in "Kung Fu Panda" acest "trebuie sa crezi" e rostit de catre cel mai mare maestru in arte martiale, Oogway, chiar langa arborele sau preferat - Piersicul Sacru al intelepciunii Ceresti. Oogway (vocea lui Randall Duk Kim) este o broasca testoasa milenara, aparatorul Vaii Pacii, si Maestrul lui Shifu (Dustin Hoffman) care, la randul sau, are cinci ucenici, cei mai strasnici luptatori de kung fu din tinut, "Cei cinci furiosi": Tigresa (voce: Angelina Jolie), Vipera (Lucy Liu), Maimuta (Jackie Chan), Cocorul (David Cross) si Calugarita (Seth Rogen).
Oogway este si un vizionar: stie ca linistea vaii va fi umbrita de evadarea razbunatorului si aproape invincibilului leopard Tai Lung. Mai stie si profetia prin care un razboinic il va putea, totusi, infrange pe Tai Lung. De aceea, maestrul cere organizarea unei ceremonii prin care va desemna un Razboinic Dragon, care sa-l opreasca pe Tai Lung de la distrugerea tinutului si furarea misteriosului pergament, tinut in Palatul de Jad, cel care contine secretul puterii nelimitate. Shifu stie ca, desi antrenati de el, niciunul dintre cei cinci specialisti in kung fu nu va putea sa-i tina piept lui Tai Lung, leopardul zapezilor. Chiar si asa, este total surprins de alegerea pe care o face Oogway.
Acum isi face aparitia Po (voce: Jack Black), un urs panda pasionat de kung fu, dar incapabil de vreo schema, din cauza dimensiunilor sale. Desi cea mai improbabila alegere, Po este desemnat Razboinicul Dragon; si, de aici, sa te tii aventura... Ales pentru a implini o profetie straveche si a studia kung fu impreuna cu idolii sai (cei cinci, antrenati de Maestrul Shifu), Po incepe sa urmeze programul pentru insusirea tehnicilor. insa traditionalul kung fu nu se potriveste cu un urs panda de 1.50 m si 100 kilograme. Shifu, maestrul, este cel mai afectat de aceasta alegere a lui Oogway, pentru ca panda este imposibil de antrenat, si timpul pana la venirea lui Tai Lung in Valea Pacii aproape s-a scurs. Este evident ca panda nu poate sa se transforme, peste noapte, intr-un Razboinic Dragon. Prin urmare, Shifu face tot posibilul ca Po sa renunte, gandindu-se ca singura solutie va fi sa-l infrunte chiar el pe Tai Lung.
Dar Po nu renunta cu una cu doua, si dovedeste ca poate sa recupereze, prin curaj si entuziasm, lipsa disciplinei, a unei forme fizice bune si a agilitatii. Iar Maestrul Po intelege ca,
pentru a face din el Razboinicul Dragon, trebuie sa accepte natura sa interioara si sa-i foloseasca insusirile... Pana la urma, Po isi creeaza propriul stil, in care slabiciunile devin puncte tari.

Atuurile filmului sunt multe: incepand de la elementul vizual, coregrafia elaborata, gagurile de situatie, pana la povestea - captivanta, si chiar cu o miza interesanta: fostul discipol al lui Shifu (Tai Lung) se intoarce impotriva maestrului sau, care se vede nevoit - desi atasat puternic de leopard - sa-l trimita in cea mai infricosatoare temnita din tot tinutul. Plus ca Po, nu e tocmai eroul standard, ci - mai degraba - un antierou, cu atat mai savuros cu cat reuseste - dintr-un simplu bucatar specializat in supele cu taitei, sa faca lucruri la care doar visa. "Scenografa" e desenata intr-un stil asiatic, imaginile calde ale naturii, precum florile de cires care cad, contrasteaza cu adancurile reci ale inchisorii lui Tai Lung, personajele sunt foarte bine realizate - cat se poate de expresive, plus ca se misca - mai ales cand e vorba de executat scheme dificile de kung fu, cu precizie si cu multa gratie (v-ati fi putut inchipui o insecta, "Calugarita", luptand cu un leopard? Nu oricum, ci respectand cu strictete stilul chinezesc al artelor martiale?...). Nemaivorbind ca unele personaje sunt destul de complexe, chiar si pentru un desen animat: Shifu are mustrari de constiinta pentru ca a dezvaluit secretele kung fu unui discipol care le-a folosit in scop malefic - e vorba de Tai Lung, apoi ursul panda Po, desi de mic lucreaza, alaturi de tatal sau, in bucatarie, servind supe cu taitei, viseaza ca -intr-o zi - sa ajunga maestru kung fu. Pe de alta parte, personajele secundare nu sunt suficient dezvoltate, si asta din cauza ritmului alert al actiunii.
La capitolul "minusuri" se inscrie si aducerea "ca voci" a unor vedete precum Angelina Jolie, Lucy Liu ori Jackie Chan, actori ale caror atuuri nu sunt, in primul rand, vocile; e clar o moda asta - si ma gandesc cum un film ca Shrek aducea, in distributie, o Cameron Diaz, un Antonio Banderas, alaturi de Eddie Murphy si Mike Myers. in afara de vocile lui Po, Shifu, si Maestrului Oogway, care sunt foarte convingatoare, vocea serpoaicei maestra in kung fu (Lucy Liu) suna amuzant de subtirel si firav, iar cea a tigroaicei (Angelina Jolie), destul de plat.

Dar astea sunt aspecte de neglijat,atentia fiindu-ne captivata de partea vizuala. Cert este ca filmul "Kung Fu Panda" este, clar unul de vazut, cu mic cu mare. Iar daca - in calitate de parinte - ati sarit peste povestea terapeutica de tipul "Fii propriul tau erou", acum e momentul sa ii invatati asta pe cei mici; prin urmare, dupa acest film, pe langa castigul vizual, mai prindem si un pic de curaj ca suntem inzestrati cu puterea necesara a realiza tot ce ne dorim, daca ne punem asta in minte.