Dramă psihologică, ecranizare după nuvela "Moara cu noroc" de Ioan Slavici.
Acțiunea se petrece în anii 1870 la un han izolat din împrejurimile Aradului. Ahtiat după bani, cârciumarul Ghiță se asociază la tâlhării cu Sămădău, însă își distruge viața și familia.
"Când am realizat La moara cu noroc s-a vorbit despre o influență a westernului, acest gen cinematografic atât de intim legat de tradițiile culturale și istoria poporului american. Toate existau în nuvela pe care Slavici a scris-o cu mult înainte de afirmarea westernului, în spiritul unui realism critic evoluat." - Victor Iliu - 1956
Ghiță și Ana sosesc la hanul Moara cu noroc. Aici cei doi împreuna cu copiii lor vor să-și construiască o viață mai bună lipsită de griji.
La han nu poți avea liniște dacă nu ești în cârdășie cu Lică Sămădăul, asa că Ghiță încearcă să-și mențină o bună relație cu acesta, dar și cu căprarul Pintea. Ghiță este târât de Lică în diferite afaceri murdare care îl vor îndepărta de familie, împreună cu Pintea va încerca să-l dovedească pe Lică.
Una dintre nestematele cinematografiei românești regizată de Victor Iliu.
Premiera filmului a avut loc pe data de 26 ianuarie la Cinema "Patria" (fostul cinema Aro) unde în '43 a avut premiera altă capodoperă românească, "O noapte furtunoasă" de Jean Georgescu.