Comentarii Comentează
  • cezarika21
    pe 23 Februarie 2015 09:14
    Adaptare liberă a romanului "Justine" (1787) al marchizului de Sade, "Le vice et la vertu" transferă povestea celor două surori cu moralităţi opuse din Franţa de dinaintea Revoluţiei Franceze în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, în timp ce Justine (Catherine Deneuve) este întruchiparea virtuţii şi este logodnica unui luptător din Rezistenţă, sora ei mai mare, Juliette (Annie Girardot), este colaboratoare a forțelor de ocupație germane şi amantă a unui general german şi apoi a unui colonel SS. Căderea regimului nazist le surprinde pe amândouă surorile într-un castel german transformat în bordel, dar nu de aceeaşi parte a baricadei.

    Filmul explorează comportamentul diferit al francezilor în timpul ocupaţiei franceze. Astfel, în timp ce unii încearcă să-şi păstreze demnitatea şi să se opună ocupanţilor, alţii încearcă să supravieţuiască cu orice preţ şi să-şi salveze viaţa lor şi pe cea a propriilor familii considerând că războiul nu are nevoie de martiri, ci de supravieţuitori. Acţiunea este pe alocuri suprarealistă, scoţând în evidenţă nebunia şi imoralitatea regimului nazist, simbol al răului fără margini ce a cuprins în acele vremuri întreaga Europă. Naziştii sunt prezentaţi ca nişte sceleraţi lipsiţi de umanitate şi plini de vicii, în timp ce francezii au parte de un comportament mult mai nuanţat.

    Calitatea filmului este conferită de interpretările excepţionale ale unor mari actori francezi precum Catherine Deneuve, Annie Girardot şi Robert Hossein, precum şi de regizarea tulburătoare a lui Roger Vadim interesat nu atât de povestea în sine, cât mai ales de crearea unei tipologii umane caracteristice unei perioade de somn al raţiunii.