Comentarii Comentează
  • sabinalin
    pe 04 Iunie 2024 17:14
    De-a lungul timpului rusii au dat lumii inclusiv mari regizori de film: Tarkovski, Konchalovski, Sokurov, Mihalkov, Bondarchuk, Zviaghintsev. Si totusi doar o data s-au aliniat planetele pentru ca, cinematografia sovietica, ulterior rusa, sa castige Palme d Or la Cannes iar regizorul-beneficiar e mai putin cunoscutul, in zilele noastre, Mikhail Kalotozov. Nu-i vorba, legendarul ,,Zboara cocorii,, e un film solid, unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut vreodata avand pe fundal al doilea Razboi Mondial. Pentru ca aici nu-i vorba despre propaganda chiar daca, logic, rusii trag spuza pe turta lor ( si ar cam avea motive sa o faca, daca nu ma credeti vizionati primul episod al exceptionalului documentar ,,Oliver Stone s the Untold History of the United States,, ).E in primul rand vorba despre umanitate, despre sacrificiu, despre puterea purificatoare a iubirii. ,, Zboara cocorii,, e un film foarte bine facut, foarte bine jucat, cu cateva momente de inalta maiestrie regizorala si, mai presus de toate, cu o Tatiana Samoilova care iti taie respiratia ( ,,era de nu se poate,, Florin Piersic dixit), nu degeaba a fost comparata cu Audrey Hepburn, nimic mai potrivit decat mentiunea ,, Cea mai modesta si fermecatoare actrita,, primita la festivalul de la Cannes.
  • matew10
    pe 07 Februarie 2023 10:03
    O drama amara despre iubire neîmplinită, despre motivație in condiții dificile și păstrarea calmului. Filmul vorbește despre așteptare activa, despre ridicare într-un ambient ostil fără idei propagandistice. Asemenea unui râu involburat, acest film dorește sa trezească, sa ofere o perspectiva diferita de zona comercialo-animata a peliculelor fără substanța și idei noi.
  • Horatiucrisan
    pe 04 Ianuarie 2021 23:14
    Un film bun pentru sfarsitul anilor 50 insa trairile personajelor mi s-au parut destul de schematice, reduse in intensitate in raport cu situatiile traite. Repet, un film clasic, bun pentru acea perioada insa nu se poate ridica sub nici o forma la nivelul altor filme de razboi mult msi profunde in care sentimentele, trairile personajelor sunt prezentate mult mai detaliat si de asemenra interpretarile actoricesti sunt mult mai valoroase. Sa nu uitam totusi ca vorbim de un film din 1957. Nota 7.
  • blackmore
    pe 10 Iunie 2019 12:51
    Unul dintre cele mai bune filme de razboi din toate timpurile , care nu putea fi decat sovietic sau sovietic, la filmele de razboi doar yugoslavii ce se tineau cat de cat aproape de rusi , restul au fost , sunt si vor fi praf, pulbere,, tandari
  • Stephen2D
    pe 27 Noiembrie 2016 19:49
                                
  • balta67verde
    pe 10 Noiembrie 2016 22:11
    Un film excelent, chiar daca e facut in vremuri in care puterea sovietica cenzura, taia si spanzura. Mi-ar place sa-l mai revad odata.
  • cezarika21
    pe 18 Februarie 2016 07:48
    Războiul distruge vieți și schilodește destine, târând milioane de oameni într-un joc al morții orchestrat de niște minți întunecate. Cu acel prilej, curajul iese la iveală, dar și lașitatea, tăria de caracter, dar și josnicia, credința, dar și trădarea. Abia atunci se poate observa adevăratul caracter al omului, ceea ce-l animă și ceea ce-l face să ia decizii.

    Conceput ca o combinație de film de propagandă și melodramă sentimentală, ”Letiat juravli” (în traducere ”Zboară cocorii”) îmbunătățește rețeta filmului politic al lui Eisenstein, golind-o de minciunile propagandistice și umanizând-o. Accentul este pus acum nu pe dezastrul neamului, ci pe strivirea destinelor individuale, pe pierderea purității și a viselor și pe conștientizarea imperfecțiunii lumii și a răutăților pe care le naște.

    Tocmai această dimensiune umană a războiului conferă valoare filmului, îndepărtându-l de clișeele tipice producțiilor propagandistice ale epocii cu ruși viteji și miloși și apropiindu-l de realitatea cruntă ce va răzbate mai târziu în ”Doctor Jivago” (1965). Regizorul Kalatozov folosește mijloacele cinematice populare în filmele despre Revoluția Rusă din 1917, îmbogățindu-le cu mărturia umană caldă a oamenilor simpli pentru care războiul nu aduce nimic bun.

    ”Zboară cocorii” a readus cinematografia sovietică în atenția publicului cinefil din țările occidentale după ani întregi de boicot politic, impunând autenticitatea și puritatea femeii sovietice interpretate de Tatiana Samoilova prin contrast cu superficialitatea și imoralitatea femeii occidentale reprezentate de Brigitte Bardot. Un pas cinematografic mare ce anticipa conturarea unor eroine feminine mult mai complexe, distrugând mitul păpușii sexy ce făcea furori pe marile ecrane.
  • george_tolu
    pe 11 Septembrie 2015 14:39
    un film exceptional in care speranta, dragostea, pacea
    sunt mai puternice decat deznadejdea, ura si razboiul.
  • Iulidesprefilme
    pe 23 Iulie 2013 12:51
    Una dintre cele mai răscolitoare pelicule ale lui Kalatozov...
  • cosmin742000
    pe 04 Noiembrie 2012 12:38
    Un film de referinta in istoria cinematografiei mondiale .
  • nemotoujours
    pe 08 Mai 2011 17:19
    NU MAI ERA MULT SI-II DADEAM NOTA MAXIMA.ORICUM,CRED CA ACOLO ESTE-UN DELICIU DE IMAGINE,SCENARIU,JOC,UN TOT SAVUROS,IMPRESIONANT SI PLIN,BOGAT IN SENZATII SI SUBSTANTA.CRED CA ESTE PRACTIC UNUL DIN CELE MAI BUNE FILME DE RAZBOI REALIZATEVREODATA.NU POT SA SPUN DECAT CA-MI PARE RAU CA CINEMATOGRAFIA MONDIALA,RETICENTA POLITIC SI ABSURD MANDRA,A INVATAT PREA PUTIN DE LA CEA SOVIETICA.REMINESCENTE SE MAI VAD AZI IN UNELE FILME EUROPENE SI MAI ALES IN FOSTE TARI COMUNISTE.DAR PUTIN.SI NU NEAPARAT IN MOD ESENTIAL.
  • cristinaco71
    pe 20 Octombrie 2010 11:39
    Acest film si "Gara pentru doi" au fost filmele sovietice care mi-au placut cel mai mult.
    Abia astept sa-l revad!
  • mihaelatb
    pe 06 Octombrie 2010 17:58
    o frumoasa poveste de dragoste, avand ca principal personaj:Razboiul !
    Razboiul care face imposibila intoarcerea cocoriilor si nici a sperantelor . Doi actori de exceptie : Aleksey Batalov si Tatyana Samojlova
  • TI
    pe 21 August 2009 12:44
    daca tot esti pus pe corectura, atunci trebuie sa-ti spun ca n-ai remarcat la aceeasi Anca o alta gresala : "mi-ar place", in loc sa spuna "mi-ar placea".
    Dar revenind la parerea mea despre acest film, cred ca poate fi considerat o capodopera si e pacat ca nu gasim DVD-uri cu capodoperele filmului sovietic (nu rusesc)
  • pe 02 Mai 2008 17:24
    Draga Anca din Braila,
    daca vrei amanunte despre presupusa idila dintre Piersic si Samoilova, de ce nu-l intrebi pe Piersic? Iti fac eu rost de adresa...
    Apo se zice "Samoilova despre care am auzit", nu "Samoilova care am auzit" - aceasta din urma exprimare fiindu-i rezervata domniei-sale, top model-ului Tariceanu...
  • pe 02 Mai 2008 02:15
    Unul din filmele care au facut si au ramas in istoria filmului universal .
    Regret ca nu-l gasesc sa-l cumpar pe dvd.
  • pe 29 August 2007 18:22
    Mi-ar place sa-l vad mai ales pt Tatiana Samoilova care am auzit ca a avut o idila cu Piersic al nostru.......