Comentarii Comentează
  • user-61fb80a6f0cd9
    pe 21 Februarie 2023 17:49
    Presedintii sunt de fapt CEO al corporatiei ('tarii') respective si actori politici pentru oime.
  • carmen_angelus_romila
    pe 30 Septembrie 2018 10:07
    File din bibliografia integrala al marelui politician si om important in istoria sbuciumata al unificarii statelor americane, presedintele Abraham Lincoln, in interpretarea actorului Daniel Day-Lewis.
  • bogdanmate72
    pe 17 Septembrie 2018 10:30
    As fi preferat ca acest subiect sa fi fost abordat de Mel Gibson, nu de Spielberg. Este un film facut in stilul "istoria o fac invingatorii". As fi vrut sa vad o prezentare echilibrata a sudistilor, a lui Jefferson Davis si a generalilor sudisti, care nu erau niste golani/rebeli asa cum sunt zugraviti in film. Din punctul acesta de vedere, filmul ideologizat e o cadere cinematografica. Abolitionistii sunt niste sfinti, antiab sunt niste draci urati. Chestii infantile. Altfel, o suma de actori foarte buni, care pun umarul la transmiterea mesajului ideologic.
  • clauditz
    pe 03 Martie 2018 11:29
    Filmul are foarte mult dialog, la care trebuie sa fii atent. Nu e un film de vazut la miezul noptii, risti sa adormi. Tema este interesanta si filmul merita vazut.
  • Leonidas_Temistocle
    pe 03 Martie 2018 02:58
    "Lincoln" (2012, în regia lui Steven Spielberg) este o biografie a lui Abraham Lincoln, al şaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, bazată pe romanul autobiografic al lui Doris Kearns Goodwin. Filmul urmărește în special acțiunile lui Lincoln ce au dus la aprobarea celebrului Amendament XIII, cel care a condus la abolirea sclaviei.
    Este o reușită cinematografică, în special datorită scenografiei, efectelor vizuale, coloanei sonore și a interpretărilor foarte convingătoare ale protagoniștilor (în special Daniel Day Lewis, Tommy Lee Jones, Sally Field sau Joseph Gordon Levitt). De asemenea, regia lui Spielberg diferențiază acest film de majoritatea celor care abordează tema războiului, prin faptul că cineastul se axează doar pe reliefarea geniului însemnat de Abraham Lincoln și pe uriașa răspundere ce a stat pe umerii săi. Astfel, el neglijează intenționat posibile scene de bătălie care ar fi îngreunat acțiunea.
    Cu toate că este un foarte bun film, "Lincoln" nu evită câteva clișee care au ajutat la îmbrățișarea lui de către un public cât mai larg. În acest sens, conflictul dintre părinți și fiul care își dorește să se înroleze este mult prea siropos, făcând filmul să alunece spre melodramă. Scena în care este înfățișată o discuție între tată și fiu pe această temă este de un patetism ce nu face deloc cinste filmului. Scenariul are lipsurile sale, discuțiile dintre soții Lincoln cu privire la viitorul fiului lor sunt mult prea deconcertante pentru spectator. Scenaristul compensează însă prin scurtele anecdote cu rol comic strecurate ici-colo și care oferă o degajare în momente de maximă tensiune. Un alt defect major al producției este conturarea unui portret de supra-om al protagonistului. Fără vreun defect concret, Abraham pare stăpân pe absolut toațe acțiunile ce se desfășoară în jurul său, depărtându-l de uman.
    Un alt lucru care a întărit singularitatea acestui film este vitregirea spectatorului de episodul morții lui Abraham Lincoln, evitându-se un alt posibil episod inutil și lacrimogen. De asemenea, este prezentată adevărata cale prin care s-a putut ajunge la o finalitate rezonabilă: corupția, și nicidecum spiritul patriotic invocat în atâtea producții hollywood-iene, ceea ce păstrează intact spiritul veridic al peliculei.
    În consecință, "Lincoln" este un foarte bun film ce evocă o perioadă neagră din istoria Statelor Unite, dar care a insemnat totodată și un pas decisiv în constituirea valorilor etice și democratice de care ne bucurăm în ziua de astăzi.
    Nota mea: 8
  • andystarx
    pe 08 Ianuarie 2017 01:22
    Hmm,ce rol scurt a avut Joseph,un super actor,dar ii acord nota de trecere ,doar datorita jocului foarte bun al actorului principal ,Daniel ! In Rest ,multe dialoguri inutile,foarte plictisitor,era clar loc de mai bine,mai ales SPielberg,si cata putere avea acest regizor,pacat ! Si foarte ,foarte lung !
  • cmpunk2012
    pe 21 Septembrie 2016 14:26
    Cu toate ca filmele lui Speilberg au cam scazut in calitate dupa anii 2000 (vezi ”Indiana Jones and the kingdom of the Crystal Skull” si ”Jurassic Park 3 ”), ramane un regizor mare care poate scoate filme de Oscar. Cu toate acestea ”Lincoln” nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor impuse de numele lui Speilberg ca regizor, tema presedintilor americani care au scris istorie fiind una foarte ingenioasa si ofera foarte multe oportunitati.Totusi, filmul i-a adus Oscarul lui Daniel Day Lewis, asa ca pot considera ca filmul este o reusita atat pentru el, cat si pentru echipa, dar ca si in orice domeniu, se putea si mai bine.
  • AlexandruDragosStegaru
    pe 24 Ianuarie 2016 18:30
    Nu sunt în măsură să îi acord o notă, pentru că nu sunt un critic, ci doar categorisesc filmele și serialele pe care le urmăresc în plăcut/neplăcut. Fiecare film/serial are povestea sa și nu le poți compara, pentru că au diferite teme. Pe acesta îl încadrez la plăcut. Cele 10 stele pe care le acord sunt pentru că îmi place, la cele care nu-mi plac acordând o stea.
  • andyy
    pe 01 Noiembrie 2015 02:00
    Mi s-a parut un film destul de greoi, cu siguranta mai mult apreciat de cunoscatorii istoriei americane. Este un film care marcheaza un moment extrem de important, nu doar pentru istoria unei tari, ci si pentru umanitate.
  • Tim22
    pe 30 Iulie 2015 18:12
    Un film care poarta numele unui jed de om si include o actiune penibila.
  • mihai_cretu11
    pe 19 Iulie 2015 21:22
    pe siteu asta jucati rolul Irinei Margareta Nistor va comentati filmele sau va si utati la ele intr un fel pe care eu nu l stiu...???
  • Bayard
    pe 29 Iunie 2015 01:11
    Nu stiu cat de bun este filmul.... sunt convins ca nu este pe gustul tuturor. Pana la urma subiectul filmului este adoptarea amendamentului al 13-lea al Constitutiei americane si toate manevrele politice ca sa-l obtina. Ce ramane insa este Daniel Day-Lewis ca Abraham Lincoln, e unul din cele mai bune roluri de dupa 2000.
  • mari56x
    pe 23 Februarie 2015 19:10
    Bun, merita vazut. Am auzit numai de bine despre el si nu l-am ratat cand a fost la cinema in Craiova. Tulburator film, dar interesant in acelasi timp.
  • lili22
    pe 08 Iunie 2014 20:24
    si plicticos, in ciuda efortului lui Daniel Day -Lewis.Dar ce cunostinte politice vaste si ce discurs avea menajera de culoare, parca era Condoleeza Rice.
  • pe 14 Mai 2014 01:25
    [...] IMDb  Rotten Tomatoes  Metacritic  CinemaRX  Cinemagia 2013-04-08 +Andrei Mutuligă window.___gcfg = {lang: 'en-US'}; (function(w, d, s) { function [...]
  • SANDA45
    pe 04 Aprilie 2014 10:47
    Un film biografic excelent, Day- Lewis si-a aratat inca o data geniul incomensurabil de actor.
  • Infinity
    pe 28 Martie 2014 20:54
    Cred ca acest rol, rolul de a-l interpreta pe Abraham Lincoln, a fost facut special pentru Daniel Day-Lewis. L-a interpretat cu stil, cu calm, cu rabdare si cu o incredibila maiestrie. Nu degeaba are cele mai multe premii Oscar pentru cel mai bun actor. De remarcat si restul distributiei, si totodata si mesajul pe care acest film il transmite publicului. 10.
  • iulian94
    pe 25 Martie 2014 13:22
    E bine ca s-a facut acest film boografic despre Abraham Lincoln. Este educativ pentru cine il intereseaza. Daniel Day-Lewis e execelent.
  • Theodoric
    pe 03 Noiembrie 2013 10:47
    Subiectul a fost unul dintre cele mai interesante lucruri in acest film.Fiind un film despre democratie,a fost unul foarte bun.Iar cu asa o distributie,am ramas total marcat.Dar un singur lucrul nu mi-a placut.Exact esentialul filmului n-a fost prezentat.Ceea ce ma asteptam sa fie,vorbesc despre razboi..putea lua putin mai multa apreciere daca acesta se afla in film.In rest,un regizor de la care poti sa te astepti sa faca un asemenea film
  • pe 22 August 2013 03:48
    [...] site: http://www.thelincolnmovie.com/ Sites: IMDb  Rotten Tomatoes  Metacritic  CinemaRX  Cinemagia Like&Share Pin ItMai multEmailShare on TumblrPocketDiggPrintLike this:Like Încarc... By [...]
  • vladimir84
    pe 28 Iulie 2013 11:06
    Nu este unul dintre cele mai bune filme ale lui Spielberg, dar l-am privit captivat, curios sa stiu despre acest presedinte de care vorbeset toata lumea cu respect. La vreo 2 luni dupa ce am vazut filmul am dat peste un altul despre asasinarea lui Abraham Lincoln si am incheiat capitolul.
  • LoveDexter
    pe 14 Iulie 2013 22:04
    Unde naiba dau sa vad filmul?! Nu vad niciun link nimic... M-a poate ajuta si pe mine cineva?
  • DeadSea07
    pe 06 Iulie 2013 16:31
    Parerea Mea Despre Acest Film O Puteti Vedea Pe Contul Meu (vechi) KaRgo
  • mihaifn
    pe 02 Iulie 2013 23:32
    L-am vazut la cinema , dar acum am apucat sa-l comentez. Este un film bun , foarte bine realizat (acting , regie) , dar foarte plictisitor . Cu toate ca aproape am adormit la cinema , ma bucur ca am dat banii pe bilet.
  • Alexuta18
    pe 19 Iunie 2013 14:20
    Singurul motiv pentru care as recomanda acest film este interpretarea lui Daniel Day Lewis, care isi merita pe deplin premiul castigat. Ar mai fi de notat calitatea de regizor al lui Steven Spielberg..in rest o mare plictiseala. Poate americanilor le place mai mult povestea, facand parte din propria istorie.
  • elmedico
    pe 03 Iunie 2013 00:48
    Scuze pt Lincoln, dar s a vb prea mult despre Oscar, si a fost departe de asa ceva!
  • dromihete
    pe 29 Mai 2013 05:54
    A fost un film ok desi nu m-a impresionat in mod deosebit. Steven Spielberg are momentele lui totusi..
  • anhel
    pe 14 Mai 2013 12:51
    Da nam ce sa spun un film bun actori cu nume bune intrun cuvant a meritat vazut...il recomand...
  • animalujk
    pe 09 Mai 2013 20:30
    un film foarte bun, o distributie buna, as dori sa fie mai multe filme de acest gen, despre viata unor persoane importante sa aflam mai multe sa stim cum a fost viata unora.
  • mirco2000
    pe 08 Mai 2013 15:56
    Pentru cineva care a citit foarte multe lucruri despre Lincoln, filmul asta nu poate fi decat lung si plictisitor, iar daca este fidel cartii lui Doris Kearns Goodwin, asa cum am auzit, atunci si cartea este in aceeasi oala.
    In 2 ore si jumatate, filmul nu face altceva decat sa fie un "festin" de replici plate si sa urmareasca intr-un mod detasat, demersurile facute pentru aprobarea amendamentului 13 in constitutie.
    Cand ai un personaj atat de complex din toate punctele de vedere, nu numai politic, si il ai plasat intr-o perioada atat de tulbure, este pacat sa te rezumi doar la atat.
    Pe scurt, Spielberg putea sa-si faca "al sau" Lincoln si sa nu ecranizeze o carte ce se limiteaza la cele spuse mai sus. Cat de bun este pe partea tehnica si ce rol extraordinar face DDL (de parca ar fi vreo surpriza), este o alta poveste. Si ca sa inchei tot intr-un ton critic, John Williams "a facut-o de oaie" cu o coloana sonora care nici nu am stiut ca a fost prezenta, dar in schimb, a fost nominalizata la marele OSCAR. Ha!
  • pe 15 Aprilie 2013 17:54
    [...] Poate vârsta l-a mai domolit, poate a decoperit “calea spre idealism” însă Lincoln se plasează ferm pe aceea notă înaltă a libertăţii pe care nimeni nu o poate [...]
  • Ghemot
    pe 11 Aprilie 2013 18:30
    Ca sa fiu sincer, mai mult mi-a placut acest film decat „Argo”.
  • Sorin87
    pe 07 Aprilie 2013 10:28
    Un film istoric excelent si emotionant pe deasupra, imi place si l-as revedea.
  • alex_93
    pe 06 Aprilie 2013 15:03
    bun filmul, nu-i de oscar, dar actorul principal a jucat excelent
  • AndreBlack
    pe 24 Martie 2013 22:12
    Filmul este foarte bun . Steven Spielberg face inca o data o treaba excelenta . Mai bine de atat nici ca se putea . Merita vazut , il recomand .
  • xander_magic
    pe 21 Martie 2013 18:03
    Este si normal sa fie este plictisitor filmul. Nu are actiune, nu vedeti sange, nu vedeti violenta. este film istoric, nu ma mira ca mare parte a romanilor au fost "dezamagiti sau plictisiti" in timpul filmului. daca nu zice cineva intr-un film, ca romanii sunt cei mai buni, nu e bun filmul. m-a emotionat foarte mult, mai ales ca eu, personal, nu sufar politica. Felicitari Steven Spielberg inca odata !
  • leo26
    pe 19 Martie 2013 21:50
    Un film care nu-i de nota 8, dar nici de 9, este undeva intre, adica 8,5-6, pacat ca pe acest site nu putem da astfel de note. Si inca ceva se pare ca voi, vorbesc de cei care detin acest site sunteti foarte puturosi nu ati schimbat deloc notatia la multe filme mai vechi, unde nota maxima era 5, care acum s-a transformat in 10. Cum pot eu sa-mi dau seama de calitatea unui film cand primul lucru la care ma uit este nota de pe situl vostru. Sunt sigur ca majoritatea care intra pe site se uita la nota cand cauta ceva recomandari pentru a cauta acel film pt vizionare. Sa va fie rusine si sper ca acest coment sa fie citit.
  • robertsandu
    pe 17 Martie 2013 14:37
    9/10

    Elitiștii l-au acuzat pe Spielberg că face filme pentru mase – filme ce pot fi înțelese atît de bancherul din oraș, cît și de cizmarul de la sat. Așa o fi. Ce nu poate fi negat însă, e că n-a făcut niciodată un film plictisitor. Cu excepția cîtorva scene de impact Loncoln se detașează de războiul civil în sine și se axează mai mult pe jocurile din culisele scenei politice ale acelor vremuri. Un film la fel de impozant și puternic ca personajul din titlu. Fiindcă "storytelling"-ul e excepțional și fiincă Daniel Day Lewis ne-a reamintit tuturor că pînă la urmă Lincoln a fost un om, nu "doar" un stindard al luptei pentru abolirea sclaviei.
  • chetta
    pe 14 Martie 2013 21:04
    mda...mi s-au confirmat asteptarile..un film biografic ,cu si despre multa politica...daniel lewis o interpretare impecabila,un actor excelent....il recomand!
  • Get0dac
    pe 11 Martie 2013 12:24
    Un film istorico-politic despre idealuri, ambitii si mijloacele nu foarte ortodoxe de a le atinge. Poti elibera un om in 5 minute, iti trebuie insa sute de ani pentru a il emancipa.
  • alex008
    pe 09 Martie 2013 10:21
    Dupa ce am citit despre viata lui Lincoln si ce obsacole a intalnit inainte de a deveni presedinte am vrut sa vad un film despre el si cum a izbandit in viata. Faptul ca filmul nu a fost asa a fost o dezamagire pentru mine. Totusi, filmul ramane unul interesant care prezinta istoria americanilor si cum a fost abolita sclavia si in plan secund se pot descoperi elementele care au dus la sfarsitul si castigarea razboiului civil american. Interpretarea lui Lincoln a fost una de exceptie! A fost Lincoln in persoana!
  • Iulidesprefilme
    pe 07 Martie 2013 19:23
    Al treilea premiu Oscar pentru Daniel Day-Lewis, intrat în pielea lui Lincoln! A bătut recordul în istoria Academiei americane de film...
  • evanescence_
    pe 06 Martie 2013 22:40
    Ma asteptam la mai mult...
    Un film care surprinde o etapa mult prea scurta din viata unui mare presedinte in cel de-al doi-lea lui mandat de 1 an. Chiar daca este poate unul dintre cele mai importante momente din istoria Americii, aveau totusi mai multe de povestit despre el.
    Daca ar fi prezentat pe scurt viata lui, am fi putut aprecia cu mult mai mult devotamentul cu care el si-a dorit sa atinga acest obiectiv maret!
    Viata lui Abraham Lincoln a fost marcata de multe esecuri si dezamagiri, pana cand a putut sa-si desavarseasca intreprinderea.
    Nu a avut o copilarie tocmai roz, la inceput nu a beneficiat de o buna cultura, a fost sarac iar pt a-si putea ajuta familia a muncit din greu inca de la varsta de 7 ani ca taietor de lemne , constructor de grajduri si asa mai departe..
    Mama lui a murit cand el avea doar 9 ani, prima lui logodnica a murit tanara de febra tifoida, iar Abraham Lincoln a suferit foarte mult din aceasta cauza! Mai tarziu cand s-a casatorit cu Mary Todd a pierdut 3 din cei 4 copii ai sai.
    La 27 de ani a suferit o depresie puternica.
    Fiindca in copilarie nu a beneficiat decat de o educatie sporadica de 1 an , parintii fiind analfabeti, abia tarziu si-a reluat studiile si a izbutit pana intr-acolo incat sa ajunga un avocat de succes.
    A avut 2 mandate in Congresul Sua, dar din cauza faptului ca s-a opus razboiului Mexico-American, a pierdut o mare parte din sprijinul politic. Acest punct marcheaza inceputul esecurilor sale politice. A mai pierdut un post de comisar in Agentia Federala a Terenurilor din domeniul public.. Apoi s-a retras din politica si a mai revenit dupa 12 ani, cand avea 45 de ani, in cadrul Partidului Republican, moment in care-si afiseaza pt prima data dorinta de a aboli sclavia. La 46 de ani a pierdut un loc in senatul SUA, iar 2 ani mai tarziu la 48 de ani a pierdut din nou acest loc. Cand avea 47 de ani a pierdut cursa pt vice-presedinte si abia La 51 de ani (1860) a reusit sa ajunga cel de al 16 lea presedinte al SUA.
    Am prezentat aceste fapte pt ca oamenii sa poate intelege de ce se puteau spune mai multe despre aceasta mare personalitate, care a luptat nu numai pt drepturile celor defavorizati pe fondul Razboiului Civil, (" Proclamatia de emancipare" si improprietariea persoanelor de culoare), dar chiar cu viata insasi si vicisitudinile pe care le-a intalnit in ea. Tocmai acest fapt l-a individualizat , pe langa intelepciunea si bunatatea caracteristica!
    " Abraham Lincoln , cel mai bun presedinte american!".
    Deoarece am prezentat toate aceste aspecte, cred ca am motivat de ce nu pot include acest film pe lista " capodoperelor".
  • MrJuVe
    pe 02 Martie 2013 10:36
    La nivel vizual, excelent, ca joc actoricesc, foarte veridic, dar cam la asta se rezuma filmul. Este facut dupa o reteta folosita deja de generatii intregi de asa-zisi cineasti - pentru ca multi doar pune in practica tehnicile invatate de la predecesori. Din moment ce asta prinde atat la public, cat si la juriul de la Premiile Oscar, acest curent va domni multa vreme de acum incolo. Din pacate, filme cu adevarat mari sunt neglijate, aruncate undeva in anonimat si culese de un numar prea restrans de oameni.
  • Latoplevic
    pe 28 Februarie 2013 01:15
    Filmul merita nota 7 din punctul meu de vedere...la un momenta dat devine plictisitor....Insa ce vreau sa remarc este prestatia lui Daniel Day-Lewis. Nota 10 de la mine iar Oscarul primit este meritat cu prisosinta....Mare actor iar accentul este fantastic:)!
  • catasmile17
    pe 23 Februarie 2013 00:18
    Un film foarte bun. Interpretare lui Daniel Day-Lewis este de oscar. Merita vazut.
  • Octaz
    pe 22 Februarie 2013 03:32
    Inca o pagina de istorie a fost adusa pe marile ecrane prin aceasta noua si impecabila pelicula "Lincoln". Nu ai decat de invatat din acest film... atat despre viata lui Abraham Lincoln, cat si despre razboiul civil si lupta impotriva sclaviei. Mi'a placut filmul.. Daniel Day-Lewis este impecabil, impleteste armonios blandetea celui de'al 16'lea presedinte al Americii cu statutul pe care il detine. Parca il vedeam e Lincoln in persoana in acest film. Oscarul sa mearga pentru a 3a oara la el? Probabil il merita... dar parerea mea ar fi sa il lase si altora...
  • Charlie_Kaufman
    pe 20 Februarie 2013 13:46
    Nu stiu cat de actual si interesant este subiectul pentru romani (razboiul de secesiune, abolirea sclaviei, amendamentul 13), dar pentru americani Lincoln a intrat in panteonul national, e unul dintre cei mai mari presedinti americani.
    Spielberg a facut fara indoiala un film foarte bun.Interesant e ca s-a focalizat doar pe ultimii doi ani din viata lui Lincoln (1864-1865) iar scenele de lupta sunt destul de absente din film.
    Filmul prezinta un Lincoln tenace, onest dar abil in a-si atinge scopurile politice, bun povestitor si familist, un personaj care are si umbre, dar per total ramane un monument inchinat mitului presedintelui care a salvat tara intr-un moment de cumpana.
    Interesante sunt in film discursurile, sarjele de oratorie ale reprezentantilor celor doua partide rivale (repubicani si democrati) si negocierile din culise. Limbajul e atat de inzorzonat si complicat, in contrast cu felul de a vorbi al americanilor de astazi, incat daca ai ateriza la film in mijlocul unor dispute dintre politicieni ai zice ca vizionezi un film englezesc.
    Daniel Day-Lewis joaca foarte bine si seamana foarte bine (bun machiajul) cu Lincoln, are inaltimea si alura lui. Si Tommy Lee Jones e memorabil ca Thaddeus Stevens, un republican radical care sustine abolitionismul. Dar si restul actorilor joaca excelent.
    Preiau nedumerirea unui prieten care se intreba cand o sa facem un film despre Cuza. Cuza e poate la fel de important in mitologia noastra nationala cum e Lincoln pentru americani. Desigur, ar trebui sa avem si un scenasit/regizor capabil sa faca o fresca a clasei politice romanesti a anilor 1860, un Spielberg al nostru.
  • GabrielaSirbu
    pe 13 Februarie 2013 14:21
    Un film bun, excelent jucat...................................................
  • kapecoo
    pe 13 Februarie 2013 08:16
    am dat zece pentru personajul interpretat si pentru actorul care l-a interpretat
  • HarryCineastul5
    pe 10 Februarie 2013 12:26
    La prima vedere Lincoln pare un alt film care pune in evidenta patriotismul "strong" al americaniilor. Chiar daca am fost dintre acei sceptici ca Lincoln isi merita nominalizarea, la sfarsitul filmului am decis ca este intr-adevar, un film bun. Cel putin consider ca filmul merita vazut.
    Regia este buna. Steven Spielberg stie sa lucreze cu multimi de oameni, dar nu isi merita neaparat nominalizarea. Este un film regizat decent, as putea spune.
    Scenariul este bun, captivant si interesant, pacat ca nu mereu. Scartaie in unele parti in care am avut parte de scene nepotrivite, cel putin pentru mine. Un mare plus al scenariului il consider replicile. Nu sunt foarte interesat de autenticitatea istorica. Nu consider ca fiecare vot din Congres trebuia sa fie exact din punct de vedre istoric. Americanii nu stiu istorie, eu, ca non-american imi este de ajuns sa stiu ca a fost un vot strans. Chiar nu ma intereseaza cati reprezentanti ai Connecticut-ului au votat "nu".
    Actorii sunt un alt mare plus al acestui film. Daniel Day-Lewis merita sa castige statueta in proportie de 70%. Nu am vazut inca The Master si imi pare rau de Bradley Cooper, dar chiar am simtit ca ma uitam la Abraham Lincoln, nu doar un actor care il interpreta. L-a studiat foarte bine. Felul cocosat in care statea, cu isi tine capul, felul de a vorbi. Excelent! Si Sally Field e buna. Convingatoare. Un alt rol al ei semnificativ ca si in Forrest Gump. Ma bucur si pentru Joseph Gordon-Levitt ca isi alege filme bune.

    Din punct de vedere al imaginii, mi-au placut contrastele. Tristetiile si dureriile acelor vremuri fiind bine reflectate in imaginea cenusie.
    Din punct de vedere tehnic, partea la care au stat excelent este partea de decor si costume. Costumele soldatiilor, fie ei nordisti sau sudisti respecta relitatea (cel putin, mie asa-mi pare), chiar daca nu apar foarte mult in film. Decorurile sunt excelente, bine puse la punct.
    La machiaj, numai Lincoln este cel care iese in evidenta, in rest nimic impresionant.

    Una peste alta, Lincoln este un film ce merita vazut, Spielberg stie ce sa faca ca sa compuna filme istorice realiste.

    Regie: 8
    Scenariu: 9
    Actori: 10
    Atmosfera: 9
    Nota finala: 9/10
  • flopozippo
    pe 09 Februarie 2013 18:58
    De data aceasta trebuie sa recunosc faptul ca din nou, Spielberg a creat o capodopera , in care se remarca dialogurile, costumele, decorul, machiajul, personajele, dar a lipsit actiunea, si astfel filmul poate parea plictisitor pe alocuri.
  • robertsebe
    pe 07 Februarie 2013 01:04
    Multi de pe aici spun ca este un film pentru americani,insa cred ca aceste intamplari fac parte din istoria universala si intereseaza pe fiecare intr-o oarecare masura.Rolul principal cu siguranta va castiga Oscarul detasat ! A facut un rol absolut superb.
  • YURI_BOYKA
    pe 06 Februarie 2013 20:13
    desi cam multa politica pentru gusturile mele , filmul este foarte bun pentru subiectul ales insa nu este un film in care sa te tina lipit de scaun , totusi are o bruma de imprevizibil pe ici pe colo , mai ales pentru cei care nu cunosc povestea introducerii celui de-al 13-lea amendament in constitutia S.U.A.
  • MNarcis
    pe 06 Februarie 2013 08:55
    Pe mn personal filmul nu m-a pilctisit nici o secunda, filmul a avut parte de destula actiune politica cat sa ma tina captivat, filmul are parte de multe dialoguri si povestioare atat inteligente cat si interesante pe tot parcursul sau, pe alocuri este si amuzant. ''Lincoln'' este un film mai mult politic decat biografic (in tot filmul este vorba doar despre ''Amendamentul 13''), personal il recomand si merita vizionat, insa nu l recomand persoanelor dependente de actiune (pt ca probabil se vor plictisi teribil).
  • wildinthecountry
    pe 06 Februarie 2013 07:41
    Un film prea static plictisitor dezamagitor
    SS nu mai e geniul de altadata
    Personal nu ma dau in vant dupa DDL si nici performanta lui nu m- a dat pe spate.
    Mi s - a parut mai bun denzel in flight
    E posibil ca TLJ sa castige oscarul pt rol secundar
    Acum ca am vazut toate filmele de oscar pot spune clar ca nici un film nu e peste Argo
  • pisicuta1
    pe 05 Februarie 2013 22:52
    un film bun bine jucat,recunosc cam vrut sa il vad ca se
    facuse un tam tam pe seama lui ,dar sincer nu m a impresinat!
  • dickstone
    pe 03 Februarie 2013 13:48
    Lincoln e un film destul de bun ,dar in unele momente lent si poate putin de propaganda.Daniel Day Lewis joaca excelent( cel mai probabil va lua oscarul). Scenele sunt uneri prea lungi, iar actiunea incepe mai spre sfarsit.Filmul merita totusi o vizita la cinema ,iar de la mine nota 7.
  • vovin
    pe 03 Februarie 2013 10:09
    Un film bun. O regie grozava, un scenariu bun, o interpretare magistrala a lui Daniel Day Lewis.
    Un film istoric cu puternice nuante documentare. Este, de asemenea, de mentionat ca, datorita incarcaturii sale istorice, il face infinit mai apreciat de americani, a caror istorie este descrisa aici. Pentru restul poate sa fie un pic plictisitor.
    Oricum, un film care trebuie vazut..
  • busuify21
    pe 02 Februarie 2013 19:57
    Abraham Lincoln e şaisprezecelea preşedinte al Americi si singurl care a abolit sclavia doar stiti si voi intre ani (1861-1865) asa zisul Razboi Civil asta e povestea filmului
  • VasileLuca
    pe 02 Februarie 2013 19:53
    foarte putine momente bune....atat ca la salvat finalul unde se mai misca lumea ici colo..
  • mosu332
    pe 02 Februarie 2013 10:45
    Mai filmul este bunicel ( nu cred ca este fimul anului ), da interpretarea lui Daniel Day-Lewis este de oscar DAR acesta este un film american pentru americani ( nu ca ar fi slab ) din natura subiectului ales, eu m-am uitat la acest film la fel cum un american s-ar uita la "Mihai Viteazu", adica ei au pus accentul pe importanta istorica si sentimentale al celui de-al XIII-lea amendament care pe mine nu m-a miscat deloc.

    In rest povestea, actiunea si caracterele genial facute. Multe caractere bine facute si cred ca personajul Lincoln a facut tot filmul nu neaparat ca e regizat de Spielberg.
  • psihologu
    pe 02 Februarie 2013 07:15
    Cand cel mai mare regizor in viata, Steven Spielberg si unul dintre cei mai mari actori in viata, Daniel Day-Lewis isi unesc fortele si talentul, rezultatul nu poate fi decat o capodopera. Lincoln este o noua reusita cinematografica pentru cei doi, un film plin de forta si care demonstreaza ca Spielberg nu si-a pierdut maestria. Daniel Day-Lewis nu are rival la Hollywood, cu inca o interpretare de zile mari, intr-un film pe care oricine trebuie sa-l vada.

    Lincoln este o dovada a magiei care apare atunci cand un actor se indragosteste de personajul sau, iar Daniel Day-Lewis ESTE Lincoln in fiecare minut, in fiecare scena, in fiecare cadru, in fiecar replica pe care o rosteste. Day-Lewis este unic la Hollywood prin modul in care te face sa uiti de fiecare data ca in spatele personajelor sale se afla un actor, el insusi devine fiecare personaj pe care-l joaca. In filmul lui Spielberg, Lincoln nu este doar un presedinte determinat sa faca bine, ci un intelept, care vorbeste in pilde, se opreste sa faca glume si chiar rade la propriile sale glume. Daniel Day-Lewis il joaca sigur pe el, dar este si autoritat atunci cand incearca sa-i convinga pe cei din Congres ca sclavia trebuie incheiata.

    Este greu sa reusesti sa faci un portret realist al lui Lincoln, care este un simbol pentru America, cel care a eliberat sclavii in SUA si a schimbat istoria. Poate ca Spielberg vrea sa ne convinga un pic prea mult ca Lincoln este un erou, insa o face discret si subtil, incat la finalul filmului esti total fermecat de ceea ce ai vazut. Spielberg surprinde perfect dilema morala traita de Lincoln in ultimele luni ale sale. Insa, Lincoln nu este atat un film istoric, ci un film despre ambitia unui om de a elibera un popoar si a incheia un razboi sangeros. "Do you think we choose the times into which we are born? Or do we fit the times we are born into" este una din replicile pe care Daniel Day-Lewis o rosteste cu nostalgie si caldura, iar Lincoln a fost intr-adevar un vizionar, un om care a reusit sa se ridice peste prejudecatile societatii in care traia.

    Scenariul lui Tony Kushner este foarte bine scris, are parte de dialoguri inteligent si stie sa puna in valoare si personajele secundare: Tommy Lee Jones face un rol splendid in rolul Thaddeus Stevens, iar Sally Field se ridica la inaltimea interpretarilor masculine.

    Lincoln isi merita pe deplin cele 12 nominalizari la Oscar: pentru mine este un film complet, regizat cu maestrie si interpretat magistral. Daniel Day-Lewis mi-a demonstrat inca o data ca isi alege rolurile cu atentie si ca efecti, traieste personajele pe care le joaca. Nimeni nu este ca el la Hollywood. In cursa pentru Oscar, Lincoln este preferatul meu. Are pronfuzime, interpretari, regie, coloana sonora magica a lui John Williams, ingrediente care ii asigura locul in topul celor mai bune filme facute vreodata, despre care se va vorbi pentru totdeauna.

    Steven Spielberg. Daniel Day-Lewis. Abraham Lincoln sunt trei nume mari, care puse unul langa altul dau un singur lucru: o capodopera, iar Lincoln este un film pe care oricine ar trebui sa il vada macar o data in viata.
  • KarGo
    pe 02 Februarie 2013 03:25
    Pentru cineva care a citit foarte multe lucruri despre Lincoln, filmul asta nu poate fi decat lung si plictisitor, iar daca este fidel cartii lui Doris Kearns Goodwin, asa cum am auzit, atunci si cartea este in aceeasi oala. In 2 ore si jumatate, filmul nu face altceva decat sa fie un "festin" de replici plate si sa urmareasca intr-un mod detasat, demersurile facute pentru aprobarea amendamentului 13 in constitutie. Cand ai un personaj atat de complex din toate punctele de vedere, nu numai politic, si il ai plasat intr-o perioada atat de tulbure, este pacat sa te rezumi doar la atat. Pe scurt, Spielberg putea sa-si faca "al sau" Lincoln si sa nu ecranizeze o carte ce se limiteaza la cele spuse mai sus. Cat de bun este pe partea tehnica si ce rol extraordinar face DDL (de parca ar fi vreo surpriza), este o alta poveste. Si ca sa inchei tot intr-un ton critic, John Williams "a facut-o de oaie" cu o coloana sonora care nici nu am stiut ca a fost prezenta, dar in schimb, a fost nominalizata la marele OSCAR. Ha!
  • pe 31 Ianuarie 2013 11:45
    [Titlu in limba romana: Lincoln]
    CoolRank: 9/10
    - atmosfera & entertainment: 9/10
    - regie: 9/10
    - actori: 10/10
    - scenariu: 9/10
    - montaj: 9/10
    Nota IMDb: 7.9/10




    Regie: Steven Spielberg
    An: 2012


    Actori: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn
    Genul: drama, biografic



     
    12 nominalizari la Oscar, 7 nominalizari la Globul de Aur unde Daniel Day-Lewis si-a adjudecat premiul pentru Cel Mai Bun Actor (Drama), 10 nominalizari la premiile BAFTA, Steven Spielberg aduce pe marele ecran un film ce are la baza romanul scris de Doris Kearns Goodwin “Rivalii: Geniul politic a lui Abraham Lincoln”, filmul concentrandu-se pe ultimele luni din viata ...
  • decyy29
    pe 31 Ianuarie 2013 00:36
    Daca nu-ti place istoria in general...si mai ales cea americana in special,atunci n-are rost sa te uiti la acest film pt ca te vei plictisi,oricum parerea mea este ca poate Daniel Day Lewis merita Oscarul pentru cel mai bun actor,dar pentru cel mai bun film cred ca The Silver Linings Playbook merita Oscarul!
  • DragonMaster
    pe 29 Ianuarie 2013 11:26
    Steven Spielberg dovedeste din nou de ce este in stare si reuseste sa adune 12 nominalizari Oscar la acest film care are niste actori de exceptie printre care Daniel Day-Lewis care este nominalizat pentru cel mai bun actor in rol principal,Sally Field nominalizata pentru cea mai buna actrita in rol secundar,Tommy Lee Jones nominalizat pentru cel mai bun actor in rol secundar.Costumele au fost foarte bine realizate iar coloana sonora a fost foarte buna si ea .Este unul din cele mai importante evenimente istorice ale SUA ,faptul ca Abraham Lincoln este primul preşedinte american care a abolit sclavia şi a desăvârşit unitatea statelor americane.Ofer nota 9 acestui film care este obligatoriu de vazut.
  • makkanaki
    pe 29 Ianuarie 2013 10:45
    No comment! Un film mai slab nu am vazut niciodata in regia lui Spielberg.
  • bovoro
    pe 29 Ianuarie 2013 10:19
    Sa te duci la cinema ca sa vezi o piesa de teatru de aproape trei ore...e cam mult. Pe scurt, o piesa de teatru bunicica, dar un film luuung si plictisitor. Altfel, am vazut o gramada de comentarii sfertodocte despre Abraham Lincoln, personajul istoric, de parca asta ar fi fost important in ce priveste filmul asta. Da, e foarte greu sa dai un search pe google si apoi sa te dai mare cunoscator al istoriei S.U.A. de la mijlocul secolului XIX. Ca si paralela facuta de atatia "specialisti" care scriu pe-aici, cu politica facuta in tzarisoara noastra in ultimii douazeci de ani. Trebuia sa fii cel putin Einstein ca sa faci analogia dintre ciubucareala din America secolului XIX si cea din Romanica zilelor noastre. Reintorcandu-ma la film, repet si plusez, Lincoln este o plictiseala totala, care in niciun caz nu poate fi salvata de interpretarea absolut laudabila a celor doi protagonisti, Daniel Day-Lewis si Tommy Lee Jones.
  • Pitbull
    pe 29 Ianuarie 2013 01:55
    "Lincoln" - …sau "Amendamentul 13"?
    Stilat, parţial plicticos, emoţionant... inegal

    Întâmplarea (sau poate nu...) a făcut ca în ultimele luni să mai avem parte de cel puţin două filme cu subiecte înrudite. Mai explicit, anul trecut Timur Bekmambetov, în plin acces de cretinătate absconsă (de parcă n-ar fi făcut tot el, în 2008, delicioasa poznă "Wanted"), a comis imbecilitatea "Ambraham Lincoln: Vampire Hunter"; ca şi cum asta n-ar fi fost de ajuns, Richard Schenkman a trântit şi el pelicula video (pun intended) in-Titu-lată "Abraham Lincoln vs. zombies", conform principiului: de ce să fim noi idioţi doar o dată, dacă se poate şi de două ori...?
    Pe de altă parte, într-un registru mult mai onorabil, acum câteva zile am avut parte de "Django Unchained" - care, de Tarantino fiind, s-a jucat meseriaş cu tema sclaviei în Statele Unite imediat anterioare Războiului Civil. Am analizat-o pe larg, în profunzime şi detaliu, spre încântarea unora cărora tot ce-i mai mult de trei rânduri şi-un zvâc le trepanează neuronu', ca să aibă şi ei un prilège de a se da-n stambă, să vadă tot leatu' în ce hal am ajuns ca naţie. Din fericire, halul ca naţie (nu al nostru, ci al Americii) s-a recuperat parţial cu actualul film de inspiraţie similară.
    De ce doar parţial?
    În primul rând - sau, mai bine zis, în prima jumătate de oră - o bună prietenă, reputată actriţă (ar fi off topic să-i dau numele aici), şi-a luat tălpăşiţa din sală, ca să nu sucombe ucisă mortal de plictiseală. N-o condamn: simultan, concomitent şi-n acelaşi timp, mă întrebam la rându-mi: "Ce-i asta, dom'le...?" Noroc că, în continuare, situaţia s-a redresat.
    Dar, s-o luăm metodic.
    În primul rând, povestea nu este atât despre Abraham Lincoln (omul politic, omul ca om, omul ca orice), cât mai ales despre Amendamentul 13, prin care Congresul S.U.A. a declarat negrii egali în faţa legii cu albii, astfel abolind de facto (şi de jure, printr-un anumit paragraf), sclavia. Despre asta-i vorba. Ca întindere, precum şi ca pondere, Lincoln figurează mai degrabă ca un personaj secundar. Principalul personaj este clasa politică americană a anilor 1864-65, scindată între yankeii aboliţionişti şi tradiţionaliştii cu simpatii sudiste.
    Apoi, pentru a intra în detalii, scenariul lui Tony Kushner (inspirat parţial de cartea lui Doris Kearns Goodwin), urmăreşte o structură extrem de discutabilă. Concentraându-se, aşa cum spuneam, strict asupra etapei finale din lupta parlamentară pentru controversatul Amendament 13, construcţia poveştii aplică destul de conştiincios regulile paradigmei dramaturgice, în raport cu subiectul principal, dar le ignoră apropo de personajul titular. Abraham Lincoln nu e ceea ce se numeşte un protagonist, ci mai degrabă un susţinător principal al cauzei. Nevoia lui dramatică e fixă, iar evoluţia, staţionară. Singurele frământări şi oscilaţii funcţionează în relaţie cu sub-ploturile: dilema fiului vis-à-vis de înrolarea sau nu în armata unionistă, instabilităţile psihice ale soţiei, ori interacţiunile cu unii congressmeni pe care trebuie să-i atragă de partea Partidului Republican.
    Inclusiv din acest motiv, prima parte a filmului e incredibil de trenantă: o expoziţiune constând din vorbe, vorbe, vorbe, rostite de diverse personaje printre care şi Abe Lincoln, în varii decoruri. Kushner pare să ignore faptul că un setup cinematografic, pe lângă rolul său informativ, trebuie să mai şi incite, şi să creeze tensiune. Lucrurile sunt mult mai grave, dacă ţinem seama că, în acea perioadă, exista tensiune cât cuprinde: Războiul Civil făcea ravagii, deşi bătălia de la Gettysburg îi răsturnase decisiv balanţa, oamenii mureau pe capete şi oraşele erau făcute scrum (absolut degeaba), iar în Congres se ascuţeau cuţitele pentru confruntarea finală. Contextul istoric oferea toate datele pentru o introducere incendiară - fie şi desfăşurată doar verbal, în ambianţa molcomă de la Washington. Nu-mi pot reprima amintirea unor filme ca "Twelve Angry Men" (1957) sau "Murder on the Orient Express" (1975), ambele de Sidney Lumet, unde se crea un dramatism inimaginabil exclusiv pe bază de dialoguri (şi nu doar pe porţiuni, ci cât era filmul de lung...!) Din păcate, nici Spielberg nu mai e ce-a fost odată - ne putem doar aminti nostalgic de ce era el în stare la vremea când ne dădea palpitaţii cu un şofer liniştit, o maşinuţă şi un camion, în "Duel" (1971), sau cu un şerif responsabil şi un primar obtuz, în "Jaws" (1975).
    Lucrurile se redresează, însă, odată cu prima secvenţă din Camera Reprezentanţilor, care prilejuieşte în sfârşit declanşarea dinamismului şi a diversităţii. Pornind de aici, scenariul se aşează competent în parametrii structurali, iar regia îşi găseşte şi ea, parţial, nervul. În ambele planuri (al conţinutului şi al stilului), filmul capătă personalitate şi consistenţă, oferind un captivant portret colectiv al omului politic american din acea perioadă, inclusiv posibilele extrapolări spre prezent - şi, mai ales, în direcţia propriilor noastre confruntări mârlamentare, cu antologic-dezgustătorul lor spectacol. Ni se oferă o galerie de personaje multicolore şi substanţiale, în frunte cu Thaddeus Stevens (un Tommy Lee Jones complex, sfâşiat în dilema dintre principiile morale şi tacticile politice); personal, m-a captivat mai mult decât staticul Lincoln, identificând mai degrabă în prezenţa şi evoluţia lui datele unui autentic protagonist. Urmează Hal Holbrook, Lee Pace, David Straitham, James Spader, Boris McGiver şi mulţi alţii - iar punctul culminant, cu votarea Amendamentului 13, se constituie într-o secvenţă admirabilă, marcată atât de diversitatea personalităţilor şi a reacţiilor, cât şi de montajul alternativ cu militarii de pe front care primeau "live" veştile despre voturi, prin telegraf.
    În zona adiacentă, se disting Sally Field (într-o compoziţie echilibrată, fină şi convingătoare a lui Mary Todd Lincoln), Joseph Gordon-Levitt (Robert Lincoln) sau Jared Harris - cu un portret al Generalului Ulysses Simpson Grant corect şi expresiv, dar cam schematic şi idealizat din scriitură (Grant, atât ca militar, cât şi ulterior, ajuns preşedinte, a fost un caracter extrem de contradictoriu şi spectaculos, scindat între forţă de caracter şi vicii, între moralitate de faţadă şi colcăieli de intrigi ascunse). De asemenea, e dezamăgitor de expediat adversarul său, Generalul Robert E. Lee (Christopher Boyer, într-o apariţie scurtă şi amorfă), deşi istoria îl consemnează ca fiind unul dintre marii învinşi care au rămas mai iluştri decât învingătorii lor (alături de Hannibal, Napoleon şi alţii).
    Tot pe aceeaşi porţiune a filmului, Spielberg recuperează nu numai pe direcţia tensiunii dramatice, ci şi la nivel emoţional; deşi cam supralicitează pe partea comentariului muzical, planul imagistic e atent lucrat, de o mare expresivitate plastică, recurgând la compoziţii atent gestinoate şi clarobscururi rembrandtiene. Deşi obosit, încă n-a uitat regulile meseriei, şi nici inspiraţia nu i-a pierit întru totul. Ca atare, dezamăgirea din deschidere se compensează prin încărcătura afectivă.
    În schimb, un alt rateu se înregistrează în final. Atentatul asupra lui Lincoln a rămas în istorie ca primul dintre cele patru cazuri de Preşedinţi americani ucişi în timpul mandatului (i-au urmat James McKinley, Abram Garfield şi John Fitzgerald Kennedy) - de un impact cu atât mai puternic cu cât, dincolo de lipsa oricărui precedent, survenea într-un moment de mare potenţial dramatic: la doar câteva zile după victoria în ambele confruntări (lupta din Congres şi Războiul Civil). Asasinarea lui Lincoln a fost redată, mai mult sau mai puţin exact, în nenumărate alte filme, de la westernuri de duzină până la ambiţiosul serial biografic de televiziune "Lincoln" (1974-75 - George Schaefer, după cartea lui Carl Sandburg), cu Hal Holbrook în rolul titluar. Ca atare, filmul de faţă ar fi avut de ales cel puţin între trei variante: din nou o reconstituire detaliată, cu scrupulozitatea proprie filmelor istorice din zilele noastre; o prezentare dezvoltată cu măsură, în ton cu concepţia întregului film; o eludare elegantă, în favorea sugestiei şi a încărcăturii simbolice. Or, Kushner şi Spielberg optează pentru cea mai proastă soluţie: expedierea printr-o simplă replică anunţând evenimentul, urmată direct de cadrul morţii lui Lincoln pe patul de suferinţă, cu cei apropiaţi în jurul său (la drept vorbind, extrem de frumos compus, ca un tablou cu conotaţii biblice), pentru a încheia cu un flash-back discursiv, similar cu imaginea finală din "Jesus of Nazareth" (1977 - Franco Zeffirelli); iar John Wilkes Booth lipseşte cu desăvârşire, nefiind nici măcar menţionat în vreo replică. Până şi Sergiu Nicolaescu, în "Mihai Viteazul" (1971) o rezolvase mai bine. Nu sunt singurul care consideră că, de fapt, filmul se încheie în momentul plecării eroului spre teatrul unde-şi va găsi moartea - acel cadru în care se îndepărtează încet spre uşa casei, petrecut de privirea afectuoasă a valetului negru, nedumerit de refuzul perechii de mănuşi negre aduse în locul celor albe...
    În orice caz, principalul atu al filmului rămâne, evident, interpretarea lui Daniel Day-Lewis. Trecând peste marele handicap al insuficientei dezvoltări scenaristice, şi peste marea performanţă a machiajului, Lewis izbuteşte o compoziţie pe cât de complexă, pe atât de rafinată, întregind din nuanţe expresive, priviri subtile, intonaţii atent măsurate şi o mobilitate economică, marcată de câteva scurte ieşiri temperamentale - per ansamblu, o personalitate care, dincolo de calmul său imperturbabil, emană forţă, fermitate, abilitate şi charismă, în ton cu titlul cărţii lui Doris Kearns Goodwin: "Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln"). Geniul politic al lui Lincoln transpare clar - dar caimacul îl ia tot echipa rivalilor.

    Pitbull (Mihnea Columbeanu)
    29 ianuarie, 2011, 00:00-01:20
    Bucureşti, România
  • Tyybi1
    pe 27 Ianuarie 2013 14:17
    Plictisitor rau... Multa vorba, putina actiune. De urmarit.
  • babyjo
    pe 26 Ianuarie 2013 00:20
    ce voce are david d. ma linisteste complet .. si cand tipa este altceva .....superb filmul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Ovidiu239
    pe 23 Ianuarie 2013 18:15
    La prima vedere cand stii despre un film ca are 12 nominalizari la Oscar, te astepti la o capodopera cinematografica. De la Lincoln, in regia lui Steven Spielberg, ma asteptam oarecum la acelasi lucru, dar nu a fost chiar asa. Totusi are destul de multe nominalizari, 12 la numar, mi se pare exagerat. E drept, aparent un regizor de geniu, si un actor in rol principal care face un rol fantastic, ajuta foarte mult la calitatea acestui film, care una peste alta este unul destul de bun (cu indulgenta). 150 de minute sunt extrem de multe, parca ar dura zile intregi, iti trebuie ceva rabdare, dar e un film istoric totusi, multe sunt in stilul asta, dar aici tensiune aproape 0, la fel si emotii. Sa zicem ca una peste alta e o biografie destul de binisor ecranizata, dar cu riscul de a ma repeta, 12 nominalizari Oscar sunt multe. Pana la urma, cel mai bun lucru cu care ramanem dupa acest film este prestatia colosala a lui Daniel Day-Lewis, care a jucat perfect rolul lui Lincoln.
    E clar, se putea mult mai mult, dar oricum valoarea filmului este una incontestabila.
  • mtraianc
    pe 20 Ianuarie 2013 17:15
    un film enorm de lung , plictisitor , fara actiune , mai pe scurt,, BLA BLA ,, putine minute care ati atrag atentia ..iara faptul ca a fost impuscat in film este tratat minor,, adica 2 minute din 150
  • nyuszi
    pe 18 Ianuarie 2013 23:48
    E Spielberg, deci l-am asteptat cu nerabdare. Stiind ca e si foarte lung, m-am uitat intr-o seara cand stiam ca nu voi fi intrerupta. :)

    Primul lucru care m-a frapat este cat e de teatral filmul. Nu in sensul de "fals", ci in sensul literal al cuvantului, adica, dialogul si chiar regia de cele mai multe ori dau impresia de teatru, nu de film. Acest lucru se datoreaza pe de-o parte probabil faptului ca nu se intampla propriu-zis mare lucru in film (cu toate ca ceea ce se intampla de fapt e monumental de important), pe de alta parte, probabil si faptului ca dialogul a fost scris in stilul in care se vorbea in Estul Americii in secolul 19. Adica, limbajul e mai complex, un pic poate mai greoi, si adeseori mai incarcat de semnificatie decat acum. In orice caz, mi-a placut ca cineva s-a gandit un pic cand l-a scris, a facut un pic de "research", si nu a debitat dialog asa cum se intampla de obicei in asa zisele filme "istorice".

    O chestie frapanta pentru cei care nu cunosc sistemul legislativ/guvernamental American e probabil ideea ca votul a fost "cumparat". Nu e asa. Ceea ce s-a intamplat atunci a setat un precedent in istoria Americii pentru ceea ce se intampla si acum, si anume practica de "lobby". Bineinteles, ceea ce se intampla in zilele noastre e mult mai mercantil, dar, din punctul meu de vedere (si asta e bineinteles o parere personala), ar fi meritat chiar si cumparat votul. Era o chestiune care transcede politica, la urma urmei.

    Inca ceva interesant: pe parcursul istoriei politice Americane, partidele principale, cel democrat si cel republican, au schimbat deseori pozitia intre ele. Ideologic vorbind, pe vremea lui Lincoln republicanii au fost mult mai aproape de democratii de astazi. Iar insultele schimbate de reprezentanti in timpul discursurilor au fost geniale. Daca s-ar insulta si acum asa de inteligent, ar merita urmariti la televizor. :)

    M-au impresionat si actorii! Daniel Day Lewis e aproape de nerecunoscut ca Lincoln, imbatranit si schimbat la fata, slab, si miscandu-se intr-adevar asemenea unui om care e mult prea inalt, care aproape ca nu stie ce se faca cu toti centimetrii in plus atat la picioare, cat si la maini. Mi-a placut in mod special si Sally Field, care a umanizat-o pe Prima Doamna. Iar Jared Harris, chiar daca a avut un rol minor ca U.S. Grant, m-a frapat prin asemanarea cu Marele General.

    Felul in care Spielberg utilizeaza lumina e genial, as zice. E minima, incaperile sunt intunecate si doar focul creaza unghiuri foarte ascutite pe fetele oamenilor. Sunt curioasa cum ar arata alb-negru filmul, probabil aproape Welles-ian. Doar Camera Reprezentantilor (sau cum s-o fi traducand in Ro) e luminoasa, oarecum in contrast cu lumea intunecata pe care o "bantuie" Lincoln.

    Mi-ar fi placut sa nu arate moarte presedintelui. Daca se termina filmul cu el plecand, urmarit de privirile servitorului negru la a carui eliberare contribuise, cred ca ar fi fost mai bine. E o parere personala, bineinteles. Probabil pentru ca toata lumea stie care i-a fost soarta, mi-ar fi placut sa-l vad disparand cumva in umbra, sau ceata, si sa raman cu ideea ca indiferent ce urmeaza dupa, a facut un lucru mare.

    Si in final, as vrea doar sa mai adaug ca scena cu care s-a deschis filmul m-a marcat prin brutalitate. Nu ca n-as fi vazut lucruri mai sangeroase, dar mi s-a parut cea mai reala scena de lupta corp-la-corp pe care am vazut-o vreodata. Aveam impresia ca nu exista scapare.

    Deci, da, mi-a placut. Trebuie rabdare, si probabil si un pic de cunostiinte de istorie, dar merita.
  • doinarac
    pe 18 Ianuarie 2013 15:25
    Lipseste din distributie David Strathairn in rolul "Secretary of State William Seward in Lincoln administration".
    William Seward , cel real, a fost secretar de stat si in Johnson Administration !
  • emi4bt
    pe 18 Ianuarie 2013 08:37
    Povestea lui Abraham Lincoln (n. 12 februarie 1809 – d. 15 aprilie 1865), câteodată numit Abe Lincoln sau Honest Abe (Abe cel cinstit), supranumit Rail Splitter și The Great Emancipator, a fost cel de-al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii (1861 - 1865) și primul președinte republican. Filmul evoca eforturile lui Lincoln impotriva expansiunii sclaviei și a dorit abolirea acesteia. Lincoln - familist si presedinte. Daniel Day Lewis si a Tommy Lee Jones magnifici. NU E UN FILM DE ACTIUNE. Plictisitor pentru unii ..... Un film istoric pana la urma . Ce ar zice americanii despre filmele noastre istorice. Sunt efilme de actiune mult sange...
  • madia
    pe 15 Ianuarie 2013 21:19
    Un film istoric bun si cam atat...nu m-a tinut lipita de scaun si nici nu m-a impresionat in mod deosebit. Cred ca asteptam mai mult...Cu toate acestea, pentru Daniel Day Lewis a meritat sa ma mai si plictisesc putin la filmul asta...L-a interpretat senzational pe Ab.Lincoln. In ciuda cronicilor extrem de favorabile, nu stiu insa daca va primi Oscarul ptr cel mai bun film...
  • hannibal1948
    pe 14 Ianuarie 2013 23:22
    Un film istoric cu, un rol al lui Daniel D. Lewis magistral....care va castiga lejer oscarul
  • monu
    pe 14 Ianuarie 2013 19:36
    felicitarii pt globul de aur acest film merita vazut sper sa va placa !!!!!!!!!!!!!!
  • sabinalin
    pe 14 Ianuarie 2013 12:48
    Ei isi glorifica personalitatile importante ale istoriei in filme de propaganda bine facute in care oamenii majori apar ca eroi chiar daca li se prezinta si unele defecte. Noi cautam mai nou pete in soare in orice, nu mai sunt buni Stefan cel Mare si Mihai Viteazul care, nu-i asa, nu-s nici pe departe precum ii stiam... Ei au toata admiratia pentru Spielberg, cel care nu pierde ocazia de fiecare data de a glorifica drapelul tarii sale. Noi il injuram pe Sergiu, fie iertat, fiindca ne-ar fi falsificat istoria. Ei sunt cea mai importanta natiune a lumii in acest moment, noi suntem un fel de lada de gunoi a unei Uniuni Europene departe de modul idilic in care ne era prezentata. "Cea mai importanta masura a secolului 19 a fost luata prin coruptie si la ea a contribuit cel mai pur om din America". E afirmatia-motor a unui film tipic spielbergian, regizat cu grija pentru a transmite mesaje clare. Cateodata trebuie sa te cobori pentru a realiza lucruri marete si nu trebuie sa te impiedici de pagube colaterale. Daniel day Lewis are din nou sansa unui rol impresionant de care se achita impecabil dar, personal, il prefer in rolul din "There will be blood"...
  • CosminMoion
    pe 13 Ianuarie 2013 21:59
    E un film foarte bun,regia e ireprosabila,coloana sonora la fel iar distributia este excelenta.D.D. Lewis face un rol mare,care cu siguranta nu va fi trecut cu vederea de catre Academie,Tommy Lee Jones si Sally Field sunt niste talente extraordinare si demonstreaza acesta in fiecare cadru in care apar.
    Lincoln e unul dintre cele mai bune filme ale lui Spielberg,dar nu cel mai bun. Schindler;s list si Saving private Ryan raman (cel putin pentru mine) capodoperele acestui colos numit Steven Spielberg.
  • Apache95
    pe 13 Ianuarie 2013 21:39
    Este un film biografic bine realizat , un film despre cel mai mare presedinte al Americii , un film care arata partile bune si rele ale acelei tari , si un film care aduce din nou in discutie razboiul civil .
    Mi-a placut , a fost exact asa cum ar trebui sa fiu un film istoric.
    Pentru cei care vor actiune ,le recomand sa se uite la abraham lincoln ; vampire hunter.
    Cam asta e de nivelul lor .
    Este un film greu de inteles daca nu stii cat de cat ce s-a intamplat in acea perioada si nu esti familiar cu mandatul sau moartea lui Lincoln .
    Dar merita si Spielberg a resuit inca odata sa faca un film bun .
    Nu l-as numi o capodopera dar cu siguranta este un film ce ar merita un Oscar.
  • claudiu-daniel-lugoj
    pe 13 Ianuarie 2013 19:39
    Pe mine unul nu ma convins acest film,a-si fi preferat un film cu mai multa actiune,prea multa vorbarie din pacate.Dar nici nu pot sa neg ce a reusit acest presedinte Lincoln sa faca.Mi se pare un exemplu de presedinte dar si de om.Nu stiu care va mai reusi un asemenea succes,pe care la avut el.Si cu toate astea si la ei precum si la noi au fost si vor fi tradatori.Steven Spielberg a facut un film care trebuia facut in memoria lui sau mai bine zis un film biografic,dar preferam sa fie cu mai multa actiune.
  • lapidarium
    pe 13 Ianuarie 2013 15:49
    Infatisat ca un politician cu capul pe umeri , fidel cauzei sale, tenace in indeplinirea obiectivelelor propuse, Lincoln reprezinta prototipul eroului american ce iese mereu invingator chiar daca imprejurarile nu ii sunt intodeauna favorabile.
    Spielberg propune o pagina de istorie americana, razboiul civil dintre nord si sud concomitent cu demersurile pentru aprobarea amendamentul 13 in constitutie-abolirea sclaviei.
    De retinut ca SUA a fost printre ultimile tari care au abolit sclavia, Franta, Anglia si celalalte mari imperii coloniale ale Europei o facusera mai devreme pe teritoriul lor cat si in colonii.Deci, americanii urmau mai degraba o emulatie generala ce a dus la desfintarea sclaviei, asemanatoarea cumva cu cea din 1989 care a dus la caderea blocului comunist est european.
    Stilul de politica ce se facea in a doua jumatate a sec.19 in America seamana destul de mult cu politica damboviteana din sec 21.
    Scenariul destul de generos si coerent, sustine desfasurarea firului narativ da capo al fine.Ce mi-a retinut insa atentia este jocul actoricesc a lui Daniel Day Lewis, un actor cameleonic , complet si mai presus de toate foarte talentat.Este dublat destul de bine de excelentul Tommy Lee Jones (am mare incredere ca va lua Oscar pentru rol secundar), Sally Field (nominalizare rol secundar feminin) sau David Strathairn.
    Cunoscand nationalismul americanilor nu m-as mira ca si filmul sa insface Oscarul pentru cel mai bun film, dar nevazand Life Of Pi nu pot sa imi dau cu parerea deocamdata.
    Uitasem regia!Pai daca spui Spielberg, spui cam totul!
  • intermediar
    pe 10 Ianuarie 2013 23:08
    un exemplu ptr romania sa vada basescu si guvernu asta corupt
  • kenzzo
    pe 10 Ianuarie 2013 16:51
    Am ramas marcat de acest film.Cu ajutorul unor filme poti vedea mari oameni care nu sunt din vremurile noastre ci din cele apuse .Tot filmul am stat si am sorbit din acest personaj din calmul lui priceperea si ambitia de a obtine egalitate indiferent de culoarea pieli.
  • ceferistu1993
    pe 10 Ianuarie 2013 16:14
    Prima data cand vad un film pe cinemagia unde nota siteului ii mai mica deca nota IMDB!Dar dupa lansare in RO o sa creasca nota la 8.7! Acuma il descarc de pe filelist..Sper sa fie pe gustul meu!
  • deadlord
    pe 07 Ianuarie 2013 19:59
    Mie nu imi place politica absilut deloc, dar acest film este foarte captivant si chiar mi-a placut foarte mult. Dupa parerea mea trebuie vazut. Are un scenariu foarte bun, distrubutia este plina de actori foarte talentati, iar regia este de exceptie.
  • ciprian34
    pe 07 Ianuarie 2013 16:09
    Numai un regizor ca Steven Spielberg putea face un film asa bun
  • xerses
    pe 05 Ianuarie 2013 20:06
    Un film interesant. o biografie vizuala bine realizata.
  • cosmin_kedii
    pe 28 Decembrie 2012 09:12
    Aceasta este unul dintre cele mai bune filme a lui Steven Spielberg în acest an, și în opinia mea, cel mai bun de pana acum Filmul face o treabă excelentă, capturarea personalitati a lui Lincoln într-o perioadă tulbure în istoria Americii in plus cu o acțiune de Daniel Day Lewis si a Tommy Lee Jones a fost excelent. Daniel Day Lewis este un mare actor, iar el merită o altă nominalizare la cel mai bun actor pentru interpretarea sa.
  • mrculea
    pe 27 Decembrie 2012 14:41
    poti sa te uiti la film ca un remediu pentru insomnie.
  • Lewis
    pe 26 Decembrie 2012 16:25
    sper sa ia cat mai multe oscaruri, sa arate ca se mai da asemenea premii si pt filme adevarate
  • Macabru
    pe 14 Decembrie 2012 20:02
    Nu cred eu c-o sa prinda asa bine filmul asta si la noi, cu toate ca are 8.4 pe IMDB. Asta e mai mult de propaganda la americani, de istoria tarii lor. D-aia nu mai pot unii romani de ce-a facut Lincoln. Nu judec negativ filmul, dar nu cred c-o sa fie bataie pe bilete in cinematografele noastre. Eu unul cred c-o sa-l vad, arata bine din trailere.
  • Legolas13
    pe 14 Septembrie 2012 03:47
    Are premiera in SUA in Noiembrie, iar voi il lansati in ianuarie ? Il vad HD acasa pana atunci !
  • DanyMarica
    pe 16 Iunie 2012 04:45
    Imi place acest gen de filme, mai ales ca este vorba despre cel mai bun presedinte american, dupa parerea mea. Acest om a schimbat America, o tara predominant agrara,, inspre ceea ce este astazi. Merita un asemenea film, facut chiar de unul dintre cei mai buni regizori din lumea, si sper sa nu se zgarceasca la buget, asta ar fi ca o insulta la adresa acestui presedinte minunat care a schimbat practic ceva in istoria lumii prin abolirea sclaviei.
    Nu-mi vine sa cred ca va rula si in Romania, este aproape de necrezut una ca asta si zic asa deoarece acest gen de filme nu este ptr. toata lumea, ci doar pt. un segment mic din populatie, in orice caz nu are ca public tinta meltenii, aia la care le suna telefonul in timpul filmului si deranjeaza toata sala ca vrea pitipoanca lui popcorn sau alceva exact cand toti se concentreaza la film, aia care vor sa vada buci, sani, fanii comediilor usoare, filme pe care le inteleg si ei.