Părerea criticului
Într-un peisaj cinematografic unde animațiile își dispută atenția publicului cu povești din ce în ce mai complexe, "Puișorii: Aventură la Polul Sud" (2022) reușește să se distingă prin simplitatea și căldura sa. Filmul, al cincilea și ultimul din seria Huevos, ne poartă într-o aventură înghețată, plină de umor și emoție, menținându-se fidel spiritului care a consacrat franciza.
Regizat de frații Gabriel și Rodolfo Riva Palacio Alatriste, "Puișorii: Aventură la Polul Sud" își propune să îmbine comedia cu aventura într-un cadru de neuitat: vastitatea albă și imprevizibilă a Polului Sud. Scenariul, semnat de Eduardo M. Clorio alături de frații Riva Palacio, construiește o narațiune captivantă care urmărește destinul unor personaje foarte diferite, dar unite de un scop comun.
Povestea începe într-un decor înghețat, specific Polului Sud, unde atmosfera este una de sărbătoare. Aici, pinguinii Rockhopper se delectează cu activități specifice iernii. Totul este însă întrerupt de apariția neașteptată a unui trio de pirați care răpește un pui de urs polar, Polito, și trei frați pinguin. Incidentul declanșează o serie de evenimente care forțează triburile de pinguini și urși polari să migreze, punându-le existența în pericol.
Paralel, într-un cadru mult mai cald și familiar, la "Granjas el Pollon", asistăm la viața relaxată a unor ouă și animale domestice. Toto, protagonistul seriei, se confruntă cu dificultăți în a echilibra responsabilitățile parentale cu dorința de distracție.
Când familia lui Toto află despre situația lui Polito și a fraților pinguin, decide să îi ajute, demarând o aventură care îi va purta departe de confortul fermei. Această hotărâre este luată imediat după ce Don Poncho le dezvăluie informații despre un poster primit de la Abuelita. Posterul evidențiază situația dificilă în care se află ursul polar și prietenii săi pinguini, subliniind nevoia lor urgentă de ajutor. Momentul în care este dezvăluită această informație marchează o cotitură în viața de zi cu zi a familiei lui Toto care se tranformă rapid dintr-o existență pașnică la ferma lor, într-o misiune plină de aventură. Motivați de compasiune și de dorința de a face bine, Toto și ai săi își iau inima în dinți, hotărâți să traverseze necunoscutul pentru a-i aduce înapoi acasă pe cei răpiți.
Pe parcursul călătoriei, personajele se confruntă cu o serie de provocări, de la urmărirea spectaculoasă cu pirații Barba până la traversarea unor peisaje înghețate pline de pericole. Aceste secvențe sunt animate excelent oferind atât spectacol visual,cât și tensiune narativă. În ciuda pericolelor, există momente de umor și căldură, care echilibrează tensiunea și aduc personajele mai aproape de inimile spectatorilor. De exemplu, interacțiunile dintre Toto și familia sa, precum și întâlnirile cu noi aliați pe parcursul aventurii, sunt pline de umor și afecțiune.
Culminând cu o bătălie impresionantă și o reuniune emoționantă a lui Polito cu părinții săi, filmul subliniază importanța familiei și a prietenilor, indiferent de provocările întâmpinate. Finalul, care aduce personajele înapoi acasă și le oferă o nouă perspectivă asupra vieții, este atât satisfăcător, cât și emoționant.
"Puișorii: Aventură la Polul Sud" este o odisee vizuală și narativă care transcende granițele genului. Prin îmbinarea armonioasă a comediei cu aventura, regizorii Gabriel și Rodolfo Riva Palacio Alatriste reușesc să ofere publicului o călătorie vizuală de neuitat, plasând acțiunea într-un decor spectaculos și plin de provocări. Această alegere de locație nu este întâmplătoare; ea servește drept pânză pentru desfășurarea unei povești pline de culoare, emoție și umor, contrastând puternic cu lumea noastră cotidiană și oferind un fundal perfect pentru aventurile personajelor.
Scenariul, o colaborare inspirată între Eduardo M. Clorio și frații Riva Palacio, este structurat ingenios pentru a sprijini această dinamică. Prin urmărirea destinului unor personaje variate - de la ouăle antropomorfizate, la pinguinii îndrăzneți și ursul polar curajos - filmul explorează subiecte universale precum prietenia și curajul de a face față necunoscutului. Fiecare personaj este meticulos construit, oferind spectatorilor o gamă largă de emoții: de la râsete neînfrânate, la momente de sinceră emoție.
Ceea ce face cu adevărat această animație să iasă în evidență este modul în care combină elemente de comedie cu situații pline de suspans și acțiune, fără a sacrifica ritmul sau coerența poveștii. Aventura se desfășoară într-un ritm alert, cu răsturnări de situație care mențin atenția spectatorilor de la început până la sfârșit. Munca depusă de echipa de producție în crearea acestei animații reflectă pasiunea pentru storytelling și o înțelegere aprofundată a elementelor care fac o poveste să fie cu adevărat captivantă.
"Puișorii: Aventură la Polul Sud" este o poveste despre curaj, prietenie și importanța familiei, împachetată într-o animație colorată și plină de viață. Deși nu revoluționează genul, filmul își atinge scopul de a oferi divertisment de calitate, menținându-se fidel temelor dragi francizei Huevos. Este o încheiere merituoasă pentru o serie îndrăgită, care va fi, cu siguranță, savurată de fani și de noii veniți deopotrivă.