Părerea criticului
L-am văzut pentru prima oară în serialul Jessica Jones, iar la sfârşitul lui septembrie Netflix lansa un prim sezon de 13 episoade cu supereroul dotat cu piele indestructibilă. Cu o poveste pe măsura celor din Daredevil şi Jessica Jones, Luke Cage face un al treilea pas spre serialul The Defenders, în al cărui rol principal negativ tocmai a fost anunţată Sigourney Weaver. Iată mai jos de ce ai vrea să te uiţi la Luke Cage şi cu ce i-ar putea atrage serialul inclusiv pe detractorii producţiilor cu supereroi.

În primul rând, Luke Cage nu vrea să fie supererou, iar creatorul Cheo Hodari Coker transformă această poziţie faţă de superputeri într-o temă recurentă a serialului, o temă ce discută despre faptul că adesea nu avem niciun control asupra a ceea ce ni se întâmplă. Faptul că şi-a obţinut puterile accidental şi în condiţii extreme îl face pe Luke Cage să îşi ţină secrete puterile. Angajat ca om bun la toate în frizeria lui Pop (Frankie Faison), un fost gangster revenit de partea bună a legii, Luke Cage nu vrea decât să-şi vadă de viaţă. Evident, acest lucru nu se va întâmpla, iar Cornell Stokes (Mahershala Ali), patronul unui club din Harlem şi cel mai puternic gangster local, îl va obliga pe supererou să iasă din carapace.

Ce uimeşte la serial este zgârcenia cu care puterile lui Luke Cage sunt folosite. Cel puţin în primele episoade acestea sunt mai degrabă sugerate în scene de câteva minute, ceea ce recomandă serialul drept cea mai realistă colaborare dintre Netflix şi Marvel. Luke Cage este mai degrabă despre un justiţiar împins fără voia lui în mijlocul unei răfuieli dintre gangsterii din Harlem şi locuitorii paşnici ai vestitutului cartier de culoare al New York-ului. Faptul că pielea sa este impenetrabilă şi că gloanţele îi pot face harcea-parcea hainele fără să-i producă măcar o zgârietură este doar un detaliu şi nu coloana vertebrală a aventurilor sale.

În comparaţie cu Daredevil, Jessica Jones şi mai ales Kilgrave (unul dintre cei mai buni villain-i din producţiile Marvel), puterile lui Cage omagiază realismul şi imobilitatea: o stâncă în calea răufăcătorilor, eroul se transformă din când în când într-un tăvălug care nivelează peisajul infracţional, făcându-i pe gangsteri una cu pământul.

Serialul beneficiază de interpretarea adesea minimalistă, dar întotdeauna convingătoare a lui Mike Colter, actor puţin cunoscut publicului larg, deşi a apărut în lăudatul Million Dollar Baby şi a avut un rol important în serialul The Good Wife. Un personaj taciturn şi reţinut, care se gândeşte de două ori înainte de a deschide gura şi o închide de îndată ce a terminat ce avea de spus, Luke Cage este mai degrabă un om al tăcerilor decât al dialogurilor elaborate, iar scenariul foloseşte excelent acest spirit al eroului, într-un contrast inspirat cu vorbăraia personajelor negative.

Pentru spectatorii din România ar putea fi surprinzător faptul că serialul se opreşte adesea pentru a omagia istoria Harlem-ului şi reprezentanţii de seamă ai comunităţii de culoare din New York. Vei auzi multe nume necunoscute, de la cântăreţi la politicieni şi istorici, iar acest detaliu, deşi pare că pune spectacolul pe pauză, asigură în acelaşi timp şi atmosfera specifică locului, aducând aproape de spectator un spaţiu geografic nu foarte familiar. Comunitatea, problemele ei şi idealurile ei sunt şi ele teme recurente în acest serial care deschide drumul lui Black Panther prin faptul că 90% la sută din distribuţie este de culoare.

Luke Cage foloseşte personajul actriţei Rosario Dawson, asistenta Claire Temple, pentru a crea legături cu celelate seriale ce se vor reuni la anul într-un prim sezon al The Defenders. Apărători ai New York-ului, Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage şi Iron Fist vor avea de înfruntat un villain deocamdată misterios. Nu ştim nimic despre natura şi intenţiile acestuia, dar a fost deja confirmat că el va fi interpretat de Sigourney Weaver, ceea ce ridică încă de pe acum aşteptările.