Tocmai l-am vizionat. Denzel Washington face un rol magistral și ma mir ca nu a luat Oscarul! Sunt curios cine a putut juca mai bine de atât!
Smrs
pe 22 August 2021 17:02
Nu-mi dau seama dacă acest film a fost sau nu un manifest anti-rasism, dar dacă a fost, prin metodele neortodoxe ale personajului istoric (real, din câte se pare) Malcom mai mult incită la separație rasială decât la unire; de asemenea, sunt amestecate atâtea elemente de-alugul celor 3 ore și jumătate, creând deseori confuzie pe parcursul desfășurării.
Acțiunea debutează cu un Malcom Little stăpânit de entuziasmul tinereții și de dorința de răzbunare pe tot ceea ce înseamnă alb din cauza a ceea ce suferiseră familia sa într-o perioadă de tranziție înceată, dificilă de la rasismul istoric al Americii la acceptarea negrilor. Marcat încă de suferințele prin care a trecut familia sa, Malcom găsește plăcere în a dezonora pe iubita sa albă, care se supune umilințelor pentru că nu este decât o femeie cu moravuri ușoare. Ajuns în închisoare, Malcom se schimbă total după ce întâlnește un predicator, deși este mai mult sceptic la început. Aici începe, practic, partea a doua și cea care contează – transformarea lui Malcom într-un om mai bun, într-un Apostol, deși nu se poate dezlipi de rasismul alb și comite câteva erori de logică afirmând deseori exclusivitatea islamului, care era religia negrilor, și la aceasta poate adera doar cine e „de-al lor”. Deși filmul este unul reușit, pare să nu fie mai mult decât o propagandă religioasă anti-creștinism (vezi înjurăturile la adresa lui Iisus) și pro-islamism, bătând monedă pe faptul că istoric, negrii americani au fost încă de la început islamiști, ceea ce nu are nicio coerență istorică, din câte mai cunosc și eu, iar mai mullt decât atât este un rasism și o ură viscerală contra albilor (se transmit mesaje cum că albii trebuie exterminați, planeta aparține negrilor, wtf?!).. O altă temă intens abordată e intenția de a desființa percepția unui Dumnezeu alb, Iisus și apostolii Săi, fiind evrei, n-aveau cum să fie albi și tot așa. Au trecut câțiva ani de la filmul ăsta, dar eu încă n-am văzut evreu negru..sic! Pot fi de acord că evreii nu sunt albi ca-n Suedia, dar toți evreii sunt mai mult albi decât negri, iar asta e evident. Dar sigur, filmul pare o elucubrație totală a unui regizor negru musulman (fără să verific) care a trăit toata viața lui mania persecuției, iar acum pare că a fost scos din cușcă și mă miră succesul lui într-o Americă destul de precaută față de țările musulmane.
Ca parte pozitivă, vedem că islamul și modul propagandistic impropriu unei religii, de a atinge la coarda sensibilă a omului cu obligația aderării, având ca grup țintă infractorii, săracii, drogații și cu toții din rândul negrilor, prinde la public fix prin această nouă speranță de unificare. Iar asta e bine, chiar dacă nu sună foarte religios. De remarcat, însă, că începuturile acestei religii pe plaiurile americane au loc prin lideri cu un trecut îndoielnic, majoritatea provenind din pușcărie, unde s-au iluminat.
Finalul filmului pare și intriga acțiunii, deoarece Malcom realizează demența în care alunecase, refuzând să accepte evidența – faptul că mentorul pe care îl venera era un adulter nenorocit, care profita financiar de pe urma grupării islamiștilor negri, însă toate sunt „invenții ale diavolului alb”. Descoperind însă imoralitatea celor în care își pusese încrederea, Malcom se retrage din Națiunea musulmană a mentorului și după un pelerinaj la Mecca descoperă că nu trebuie să existe nicio discriminare rasială, că albii pot fi la fel de musulmani ca negrii. Revine în forță cu noua predică însă îi supără grav pe foștii parteneri de afaceri, care îl execută.
A fost atât de tare să văd acest film între două evenimente de magnitudine din ultimii ani prin lume: teatrul black lives matter și fanatismul musulman al talibanilor afgani și mai mișto să văd cele două aspecte la un loc în acest film: negri musulmani cu arme în mână , căutând să-și facă dreptate în numele lui Allah. Ironic. Filmul nu mulțumește, dar nici nu dezamăgește..prea lung și fad, nota 7.
sabinalin
pe 12 Iulie 2020 20:42
N-are nici un sens sa ne apucam sa facem comparatii intre George Floyd si Malcolm X. Cel dintai din aceasta enumerare e un infractor care a avut ghinionul imens de a fi la un moment dat omul nepotrivit la locul nepotrivit iar unii l-au folosit ca pretext pentru distrugeri abominabile care n-au nici o legatura cu lupta contra rasismului. Cel de-al doilea, ne-o arata realitatea dar si acest film, a fost cu adevarat o personalitate cu lumini si umbre, un om care, la un moment dat, a inteles sa isi dedice viata luptei pentru emanciparea rasei din care facea parte. Au trecut aproape trei decenii de cand filmul lui Spike Lee a avut premiera pe marile ecrane insa el e la fel de proaspat in ciuda lungimii, pentru o vizionare in bune conditii as recomanda sa fie vazut in doua jumatati, eu asa am procedat in doua seri consecutive. Spike Lee si-a confirmat cu aceasta ocazie renumele de a fi cel mai prolific ( poate ca si cel mai valoros) regizor “afro-american” al secolului XX in vreme ce alegerea actorului care sa ii dea viata lui Malcolm a fost cum nu se poate mai potrivita, Denzel era déjà consacrat de prestatiile elogiate din “Cry Freedom” si “Glory”, aici are parte de un adevarat tur de forta, ulterior stim ce cariera formidabila a avut, el fiind astazi unul dintre starurile adevarate ale Hollywoodului. Notabila aparitia din final al lui Nelson Mandela, singura aparitie intr-un film a celui care a stat 27 de ani in inchisoare din motive politice pentru ca apoi sa ramana in memoria tuturor ca o adevarata icoana a democratiei si dreptatii sociale.
MariusCiprian87
pe 26 Ianuarie 2019 00:36
Poate unul dintre cele mai bune filme despre rasism, un biografic făcut perfect, cu o atenție milietrică la cel mai fin detaliu din viața lui Malcolm, jucat magistral de Denzel, un rol care la făcut unul din marii actori ai Hollywood-ului ! Cu ceva rabdare, am vazut o dramă care nu sa vrut deloc grăbită, ba chiar regia a disecat în cel mai mic detaliu un subiect sensibil chiar și pentru zilele actuale, rasismul ! Un film bun, în special pentru cunoscători...
andystarx
pe 23 Ianuarie 2018 14:52
Filmul nu m-a impresionat foarte mult,a fost parca mult mult prea lung,dar rolul facut de Denzel,a fost unul foarte bun ! Iti trebuie o doza mare de rabdare ,sa urmaresti acest film !
Spikos
pe 03 Mai 2013 08:10
Un film in care lupta impotriva rasismului implica din plin religia , fervoarea religioasa conduce la discutii despre apartenenta rasiala a personajelor biblice , intervine alunecarea spre nationalism si suspiciunea unui apetit pentru putere , istoriile se repeta ; nota 6 .
AntoniaNicola
pe 06 Ianuarie 2012 21:02
Bun ...doar atat pot sa spun ...imi pare rau ... ........
MNarcis
pe 31 Octombrie 2011 19:07
Obligatoriu de vazut si de revazut, are actiune, suspans, este f emotionant, si un final bun (pacat ca este unul trist), Denzel Washington magistral, coloana sonora superba, un film extraordinar (pe care l-am vazut deja de 3 ori).
Bayard
pe 11 Iulie 2011 02:15
Unul dintre marile roluri ale lui Denzel Washington.
Sergiu.Lobont
pe 02 Octombrie 2010 03:09
Imi place la americani ca stiu sa isi promoveze valorile intr-un mod in care noi nu o vom face niciodata, dar absolut niciodata. Atata timp cat sunt in viata le ignoram, cand mor ne dam seama ce mari au fost. Dupa ce mor incepem sa le ascultam muzica sau sa le citim cartile pentru ca auzim vorbindu-se de ei la televior si vrem sa vedem de ce se tot vorbeste. De ce nu facem toate astea cat timp sunt in viata? Promovam non-valori atata timp cat ies bani fara sa vedem ca non-valorile sunt trecatoare si nu lasa nimic in urma.
Blu3sky
pe 11 Septembrie 2010 20:04
e bun pentru cei care au auzit de malcom x dar nu stiu ce a facut,
dar ca film m-a cam dezamagit.
kanibalo
pe 02 Iunie 2010 17:24
Superb filmul,un rol impresionant interpretat de Denzel Washington
RomaniaMare
pe 26 Mai 2010 03:27
Un film superb. Denzel Washington face ca de obicei un rol de zile mari. Unul din filmele care trebuie privite intr-o viata.
ciuci
pe 26 Octombrie 2009 23:49
obligatoriu de vazut
un film superb
l-am vazut ieri seara si m-a impresionat
Acțiunea debutează cu un Malcom Little stăpânit de entuziasmul tinereții și de dorința de răzbunare pe tot ceea ce înseamnă alb din cauza a ceea ce suferiseră familia sa într-o perioadă de tranziție înceată, dificilă de la rasismul istoric al Americii la acceptarea negrilor. Marcat încă de suferințele prin care a trecut familia sa, Malcom găsește plăcere în a dezonora pe iubita sa albă, care se supune umilințelor pentru că nu este decât o femeie cu moravuri ușoare. Ajuns în închisoare, Malcom se schimbă total după ce întâlnește un predicator, deși este mai mult sceptic la început. Aici începe, practic, partea a doua și cea care contează – transformarea lui Malcom într-un om mai bun, într-un Apostol, deși nu se poate dezlipi de rasismul alb și comite câteva erori de logică afirmând deseori exclusivitatea islamului, care era religia negrilor, și la aceasta poate adera doar cine e „de-al lor”. Deși filmul este unul reușit, pare să nu fie mai mult decât o propagandă religioasă anti-creștinism (vezi înjurăturile la adresa lui Iisus) și pro-islamism, bătând monedă pe faptul că istoric, negrii americani au fost încă de la început islamiști, ceea ce nu are nicio coerență istorică, din câte mai cunosc și eu, iar mai mullt decât atât este un rasism și o ură viscerală contra albilor (se transmit mesaje cum că albii trebuie exterminați, planeta aparține negrilor, wtf?!).. O altă temă intens abordată e intenția de a desființa percepția unui Dumnezeu alb, Iisus și apostolii Săi, fiind evrei, n-aveau cum să fie albi și tot așa. Au trecut câțiva ani de la filmul ăsta, dar eu încă n-am văzut evreu negru..sic! Pot fi de acord că evreii nu sunt albi ca-n Suedia, dar toți evreii sunt mai mult albi decât negri, iar asta e evident. Dar sigur, filmul pare o elucubrație totală a unui regizor negru musulman (fără să verific) care a trăit toata viața lui mania persecuției, iar acum pare că a fost scos din cușcă și mă miră succesul lui într-o Americă destul de precaută față de țările musulmane.
Ca parte pozitivă, vedem că islamul și modul propagandistic impropriu unei religii, de a atinge la coarda sensibilă a omului cu obligația aderării, având ca grup țintă infractorii, săracii, drogații și cu toții din rândul negrilor, prinde la public fix prin această nouă speranță de unificare. Iar asta e bine, chiar dacă nu sună foarte religios. De remarcat, însă, că începuturile acestei religii pe plaiurile americane au loc prin lideri cu un trecut îndoielnic, majoritatea provenind din pușcărie, unde s-au iluminat.
Finalul filmului pare și intriga acțiunii, deoarece Malcom realizează demența în care alunecase, refuzând să accepte evidența – faptul că mentorul pe care îl venera era un adulter nenorocit, care profita financiar de pe urma grupării islamiștilor negri, însă toate sunt „invenții ale diavolului alb”. Descoperind însă imoralitatea celor în care își pusese încrederea, Malcom se retrage din Națiunea musulmană a mentorului și după un pelerinaj la Mecca descoperă că nu trebuie să existe nicio discriminare rasială, că albii pot fi la fel de musulmani ca negrii. Revine în forță cu noua predică însă îi supără grav pe foștii parteneri de afaceri, care îl execută.
A fost atât de tare să văd acest film între două evenimente de magnitudine din ultimii ani prin lume: teatrul black lives matter și fanatismul musulman al talibanilor afgani și mai mișto să văd cele două aspecte la un loc în acest film: negri musulmani cu arme în mână , căutând să-și facă dreptate în numele lui Allah. Ironic. Filmul nu mulțumește, dar nici nu dezamăgește..prea lung și fad, nota 7.
dar ca film m-a cam dezamagit.
un film superb
l-am vazut ieri seara si m-a impresionat