Părerea criticului
Capitanul ordona: “Virati scota velei gabier!” Nu stiu ce-i aia, dar as vira-o cu placere, atat de bine m-am simtit in compania capitanului si a doctorului din Master and Commander.

Cu privirile sale nervoase in directia supranaturalului (in acest film, raul de mare este Rau cu “r” mare), cu secventa memorabila in care un doctor amputeaza bratul unui copil (auzim fierastraul trecand prin carne si os), filmul de aventuri al lui Peter Weir Master and Commander: La capatul Pamantului poate parea, pe alocuri, prea ingandurat si apasator; dar e foarte frumos ca demonstratie a capacitatii lui Weir de a crea o realitate hiperconcreta, generos detaliata, dar care, in acelasi timp, pare visata (din acest punct de vedere, e chiar mai convingator decat filmul lui precedent, The Truman Show, a carui realitate visata isi divulga secretele destul de repede).

Russell Crowe e capitanul vasului britanic Surprise, care are probleme cu o corabie fandosita si perversa – adica frantuzeasca (suntem in 1805). Cea mai buna descriere a interpretarii lui Crowe este comanda pe care o dadea chiar el in Gladiatorul – “La semnalul meu, dezlantuiti iadul!” –, cu diferenta ca, aici, violenta din el e mai stapanita ca niciodata, semnalul e mereu amanat.

Paul Bettany e doctorul echipajului si cel mai bun prieten al capitanului. Cei doi actori se intelesesera bine si in O minte sclipitoare, numai ca, la un moment dat, filmul acela se trezea explicandu-ne ca personajul lui Bettany nici macar nu exista, si frumoasa prietenie nu rezista acestei lovituri.

Aici, prietenia rezista la toate loviturile, pe toate marile, pe orice vreme (e un film pentru toate anotimpurile); ei i se datoreaza iluminarile sporadice, dar splendide, din inima sumbra a povestii.