Comentarii Comentează
  • DTech
    pe 12 August 2023 05:14
    O capodoperă pur și simplu.
    Nu mai este nevoie de nici un comentariu.
    10/10
  • kretz_007
    pe 16 Noiembrie 2022 20:30
    bun, diaconu face rolul carierei, dar desigur balanta a fost mult mai bun. de vazut si 2015 dr. schileru, documentar cu dr real dupa care baieșu a scris nuvela 38 cu 2 si romanul balanta. chirurg as, total antispaga, nu facea nici un compromis, fost boxer ("nu uitați, eu am fost boxer"), da anticomunist pe față (nu ex viteaz instructor utm ca dr. irod) și-a fugit in sua
  • bujoaica_bogdan
    pe 02 Mai 2020 19:57
    Nu îmi amintesc din acest film decât atât: "Mona mulge vaca."
    ????????????
  • mirceapopa79
    pe 10 Martie 2019 18:40
    Unul din putzinele filme adevarate facute in comunism care punea in evidenta mizeria unui sistem de sanatate egalitarist dominata de mancatoria de la varful breslei medicale in care pacientii dn pacate sunt prinsi la mjloc. Unii doctori incercau sa fie oameni si profesionisti intr-o mare de impostura si coruptie. E obligatoriu de vazut ca oamenii sa isi dea seama ca originile coruptiei din sistemul medical se afla in comunism si nu in tranzita de dupa LOVILUTIE. E cunoscuta mancatoria si invidia intre medici principala cauza a plecarii doctorilor corecti si competenti din Romania. Apoi sunt cunoscute amantlacurile dintre medicii fara viata personala si asistentele medicale. Remarcam ca filmul pledeaza pentru ramanerea in provincie a doctorilor ci nu pentru mutarea la Bucuresti. E cunoscut faptul ca multe cazuri complicate erau pasate la Bucuresti desi multe erau de competenta acelui spital de provincie. Cei care se duceau la Bucuresti aduceau shpagi imense si sarsanale ca sa fie omeniti cum se cuvine doctorii de la Bucuresti. Asta ducea la plafonarea profesionala a celor dn provincie si la scaderea calitativa a sistemului medical. Poate ne intrebam de ce au fost inchise multe spitale in epoca Basescu si de ce acum mafia medicala a spitalelor a distrus si bagat in colaps sistemul sanitar. Doctorii de provincie care vroiau sa fie corecti erau sabotati de colegii lor ca pacienti lor mureau si veneau rudele lor care conditionau doctoru sa dea shpaga ca sa nu depuna plangere a Parchet si sa faca puscare asa ca multi plecau la Bucuresti sau emigrau.
    FILMUL se intituleaza MERE ROSHII dar aluzia este foarte potrivita la MERELE PUTREDE ale sistemului sanitar.
  • balta67verde
    pe 21 Octombrie 2016 12:14
    Un film excelent, foarte critic si real. In anii '80 n-ar fi avut nici o sansa sa treaca de cenzura activistilor comunisti. Mircea Diaconu joaca excelent .
  • Razvan_Gelu_Diaconu
    pe 31 August 2014 21:48
    Filmul Mere Rosii e unul din putinele filme romanesti realizate in epoca ceausista care, dupa cate se observa a fost crutat destul de mult de Cenzura existenta pe atunci. Din acest punct de vedere, nu se poate spune ca el ar fi avut prea mari tangente cu acea epoca de trista amintire la care m-am referit. Exsista totusi si exceptii cum ar fi : apelativele cu tovarasul sau tavarasa, unele replici-fraze, unele mentalitati care rezulta si sunt deduse de aici si alte aspecte mai putin importante. Acestea tradeaza totusi o oarecare influenta a sistemului si a perioadei in care filmul a fost realizat. Daca n-ar fi existat si aceste exceptii, cred ca Cenzura ori ar fi interzis filmul ori ar fi impus modificarea scenariului ceea ce i-ar fi degradat calitatea. Sunt doar exceptii dupa cum spuneam dar era mai grav daca filmul ar fi respectat niste reguli impuse pe atunci. In filmul Mere Rosii avem ocazia sa vedem un adevarat medic model in persoana lui Miticä Irod interpretat de renumitul actor Mircea Diaconu. Unul din medicii pe care si astazi Societatea Romaneasca si-ar dori sa-i aiba in numar cat mai mare. Un medic omniprezent, politicos, punctual, bun profesionist si sociabil cu pacientii, cu spirit de sacrificiu si incoruptibil si alte calitati cum ar fi o viata personala ordonata. El nu ezita sa-si arate coltii in anumite situatii dictate de imprejurari cum ar fi : conflictele cu medicul Mitroi, seful Spitalului care desi pretintea ca l-ar fi ajutat pe Mitica Irod, in realitate i-a obstructionat activitatea, apoi si conflictul cu acel nepot al pacientului decedat Gheghe Ion, un nepot santajist si profitor. In acest film atat de bine realizat de regizorul Alexandru Tatos si scriitorul scenarist Ion Baiesu, actorul Mircea Diaconu merita un calificativ excelent pentru interpretarea rolului pe care l-a avut. Sa speram ca Mircea Diaconu si ca Europarlamentar se va putea ridica la aceleasi standarde inalte asa cum a facut-o ca actor.
  • cosmin742000
    pe 06 Aprilie 2014 15:06
    O ecranizare foarte buna dupa nuvela lui Ion Baiesu.Cat despre specimene ca lili22 trebuie intelese , pentru ea nimeni nu e actor daca nu e basist= nimeni nu e actor:))
  • cezarika21
    pe 15 Decembrie 2013 16:11
    Filmul relatează drama unui medic urolog cinstit şi devotat, şicanat de un director de spital invidios, obtuz şi carierist. Într-un loc în care principalul inamic este doar "moartea", medicul doreşte să-şi facă cu abnegaţie meseria şi refuză să cedeze în faţa ameninţărilor. "Mere roşii" este un film despre pasiunea devoratoare a meseriei, despre dăruire şi talent, dar şi despre invidie, ticăloşie, laşitate şi oportunism.

    Principala caracteristică a filmului este autenticitatea, element care face ca filmul să rămână actual şi astăzi, deşi epoca istorică s-a schimbat. Mircea Diaconu conturează cu puritate şi sinceritate chipul unui medic chinuit de dorinţa de a-şi salva pacienţii din ghearele morţii, suferind odată cu ei în timp ce le aude gâfâiturile disperate. Prin pasiunea sa, el seamănă cu un Don Quijote în luptă cu moartea, căreia reuşeşte să-i smulgă câţiva oameni deja condamnaţi. Celelalte personaje sunt descrise şi ele cu temerile şi gândurile lor: dr. Mitroi (Ion Cojar) - invidios şi carierist, Gică (Florin Zamfirescu) - temător, Ion Gheghe (Ernest Maftei) - guraliv, Suzi (Angela Stoenescu) - speriată de ameninţări, dar devotată, procurorul (Mitică Popescu) - un om corect din punct de vedere profesional.

    În ciuda realismului autentic şi a creionării cu talent a psihologiei personajelor implicate în conflict, "Mere roşii" nu este un film antiregim, lipsindu-i incisivitatea şi militantismul. Regizorul Alexandru Tatos s-a temut să zguduie sistemul corupt, mărginindu-se să redea conflictul doar din punct de vedere psihologic. Chiar şi dr. Mitică Irod (personajul interpretat de Mircea Diaconu) îşi exprimă încrederea în judecata partidului, al cărui membru este. Din acest punct de vedere, dr. Irod şi regizorul Tatos au un comportament asemănător - simpla dorinţă de a-şi practica meseria cu profesionalism.
  • Vegetarian
    pe 15 Decembrie 2013 14:58
    O singura sansa pt un doctor necorupt = transferu sau likidarea , distrugerea fizica din partea sefului .. = seful zice procurorului ca un doctor se joaca cu vietile bolnavilor . In caz de decesul unui pacient raspunde si seful .
    . . . Un celebru doctor care face in prezent transplanturi renale in Cluj , a plecat din Bucuresti dupa ce sa intrors de la specializare din vestul Europei . El povestea la emisiunea Profesionistii , despre grupurile rautacioase si perverse de doctori care conduceau din spitalele din Bucuresti . In filmu asta sunt prezentate detalii ..
    Orgoliile doctorilor conteaza mai mult decat sanatatea sau viata pacientilor .. In filmul asta , o asistenta amenintata de seful spitalului cu desfacerea contractului de munca , refuza sa participe la operatii cu un kirurg , iar acesta este nevoit sa amane o operatie urgenta

    Interesante replici mai ales pt cei care trebuie sa ia tratament pe viata sau multi ani .. Cum e batrane ? = Bine dom doctor .. = Ar si mai bine daca mai asculta pe mine .
    Multi pacienti nu respecta tratamentul prescris de kirurg , nu slabesc , nu fac miscare 30 min pe zi , etc ... , si ajung inapoi la spital , mai fac o operatie , li se mai baga un stent sa li se desfunde o vena etc ...

    Acest film a fost difuzat online la TVR 2 in 7 aprilie 2014 . Putine filme sunt difuzate gratuit pe net de catre televiziuni si reluate dupa mai multe luni sau ani ..
  • lili22
    pe 23 Septembrie 2012 20:41
    ...de citiva mari actori care se chinuiesc sa scoata filmul de la o platitudine existenta din momentul scrierii scenariului.Incercati sa-l vedeti acum...sa vedeti daca mai rezista filmul dupa atitia ani.
    Mai, sa fie...Cineva de la TVR il iubeste pe Diaconu, chiar in ziua cind se da de ceasul mortii sa candideze la europarlamentare sunt programate 3 filme cu Diaconu intr-o singura zi.Stranie coincidenta.
  • Iulidesprefilme
    pe 12 Septembrie 2012 20:21
    Mere roşii rămâne un film de referinţă, iar Mircea Diaconu- un actor deosebit.
  • aka_papu
    pe 08 Februarie 2011 14:28
    Acest film prezintă varianta comunistă a ecranizării romanului Balanța al lui Ion Băieșu, ci nu "38 de grade cu 2" cum este scris in Sinopsis.

    Pentru cinefili recomand filmul Balanța (1992), regia: Lucian Pintilie, cu Răzvan Vasilescu și Maia Morgenstern.

    Câteva lucruri interesante:
    * povestea adevărată a doctorului urolog vâlcean fugit în SUA înainte de '89 (sursa de inspiratie a carții lui Ion Băieșu);
    * cenzurarea cărții și interzicerea ei înainte de revoluție.
  • cetateanu
    pe 11 Septembrie 2010 18:53
    Primul rol principal al actorului Mircea Diaconu care interpreteaza un tanar doctor care vrea sa progreseze si se loveste de invidia si birocratia care erau in acele vremuri.
  • defav
    pe 26 Februarie 2010 21:15
    pentru cei ce inca nu l-au vazut , din cei ce inca mai pretuiesc filmul romanesc, pt. ca acesta le va da inca un motiv sa-l pretuiasca si mai mult. Mircea Diaconu e savuros
  • pe 27 Iulie 2006 07:06
    Scena de la fostul palat al justitiei, transformat in sediul culturii, a fost pentru mine simbolul cel mai clar al comunismului.