Eroul principal, un tânăr medic chirurg (pasionat consumator de mere roșii), excelent profesionist, inflexibil cu respectarea normelor morale, se află într-o luptă permanentă cu indiferența și ignoranța semenilor săi, cu micimea lor sufletească, cu obtuzitatea și carierismul directorului spitalului.
Mere Roșii exprimă mai exact conflictul dintre talentul, abnegația profesională, respectarea jurământului lui Hipocrate, al protagonistului aflat față în față cu mediocritatea, suficiența și carierismul unor confrați, care, cu orice preț, vor să acceadă pe scara profesională și socială. Ascensiunea tânărului medic Mitică Irod, repartizat într-un spital de provincie, îl face pe doctorul Mitroi, prototipul personajului plafonat profesional, să-și vadă periclitată poziția de director al spitalului. Mitică (entuziast, carismatic și convingător în rolul actorului Mircea Diaconu) nu face niciun compromis în relația cu superiorul său, căruia-i amintește mereu de menirea acestuia, de funcția pe care o reprezintă. Ignoră așa-zisele "conveniențe sociale" și nu face rabat în abordarea problemelor spitalului și ale pacienților. Bine intenționat și lucid, gata de sacrificii personale, el consideră că are pe lume un singur dușman real: moartea, pe care, din păcate, nu reușește întotdeauna s-o înfrângă.
"M-am preocupat intens, în primul rand, de problemele gramaticale ale profesiei. E drept, poate că filmul are un soi de entuziasm pe care nu l-am găsit ulterior. Am vrut să fie o poveste omenească și cred că a iesit ca atare. Iar faptul că este adevărat nu-l consider un merit deosebit, ci o condiție obligatorie. Nu mi-am propus să fac "Mere roșii" adevărat sau mai puțin adevărat. L-am facut așa cum am simțit." Alexandru Tatos