Comentarii Comentează
  • CriticFilmVest
    pe 10 Noiembrie 2023 10:04
    E greu sa arati in careva minute LIPSA Libertatii. Eu am trait 30 de ani sub dictatura. Curajul si libera gandire sau exprimare erau controlate. Filmul e o imagine nevinovata a anului. E o latura dureroasa a situatiei adolescentilor care incearca in orice societate sa faca ceva nefacut. Cornel Chiriac primea tot timpul scrisori din tara pe care le citea la radio. A fost ucis de securitate in 1974. Nu vedem in film neaparat o reflectie a societatii. Era mai rau. Mult mai rau. In anii 80 a disparut doar mancarea, libertatea era deja disparuta din 46. Trebuie inteles ca daca nu va place filmul, atunci nu v-ar fi placut nici sa traiti vremea aceea. Sa bagi de vina e usor, sa creezi e greu.
  • user-5e9dfa333f0bc
    pe 22 Iunie 2023 13:41
    Un film slab.Am sa argumentez si de ce: scenariul este cel putin lamentabil-Ana care mai intai nu vrea sa isi toarne colegii la Securitate si refuza sa dea declaratie impotriva lor ajunge sa se iubeasca chiar cu turnatorul la Securitate Sorin.
    Sorin un oportunist care isi tradeaza prietenii pentru a pleca cu mama lui in Germania ! Unde este demnitatea si corectitudinea Anei ? Care este mesajul filmului?
    Regizorul se straduieste sa prezinte totul in imagini cenusii si mici ( chiar si formatul imaginii) ceea ce nu este adevarat.In anii 72 in Romania inca era bine dupa cum stiu de la parintii mei puteai sa mergi pe strada si la ora 2 noaptea fara sa iti fie frica
    iar toata lumea care muncea avea de toate.Situatia s-a deteriorat dupa anul 1985.
    Toata lumea asculta Europa Libera si nimeni nu era batut pentru asta asa cum transmite acest film.Nu are rost sa exagerati sau sa mintiti.Adevarat ca postul Europa Libera era bruiat si se prindea greu.
    In acea perioada au fost si lucruri bune si lucruri rele dar trebuie prezentate corect.Nu merita nici un premiu iar ca nota 4 cu indulgenta!
  • Horatiucrisan
    pe 25 Mai 2023 22:42
    Vizionând acest film am avut de la început sentimentul ca se putea mai mult. Filmul își propune sa evidențieze o perioada comunista dar din păcate atât regizorul, scenaristul cât și actorii având în vedere ca nu au trăit acea perioada nu au avut cum sa ne-o prezinte cu acuratețe. Premiile luate de aceasta producție mi se par nemeritate, filmul în sine e supra apreciat pe nedrept. Nota 6 cu indulgenta doar pentru referirile la Europa Libera și celebra emisiune muzicala.
  • Chris2016
    pe 20 Mai 2023 18:08
    Am avut asteptari foarte mari de la acest film! Dezamagire totala!!! Format 4/3, scenariu f.slab, actori anosti, fara nici o noima tot filmul. Singurul care a salvat ceva a fost Vlad Ivanov. In rest , un film romanesc slab de tot. Nu pierdeti timpul cu asa ceva
  • dacicus09
    pe 17 Mai 2023 22:43
    Nu il inteleg pe scenarist in multe situatii. In primul rand filmul e filmat 4:3(probabil ca sa nu se incadreze ceva nepotrivit si pentru a pune totodata presiune pe personajele principale, a impune o anumita "claustrofobie" artistica), de asemenea scenele sunt in mare parte foarte lente, anoste, fara viata. Apoi lipseste o coloana sonora la inceput(mergeau niste piese Mondial, Sfinx, Rosu si Negru, Clasic xx), ar fi mers poate un generic al metronomului si in anumite momente Si in ultimul rand faza cu Ana care i se ofera informatorului Sorin, dupa calvarul de la Secu, nu are nici un sens. E si un moment degradant pentru multe din femeile acolor ani(fata de timpurile actuale libertine si "feministe"). Singurul plus e dat de muzica bine aleasa(Sideral Modal Quartet, Mircea Florian, Olympic 64...) si de fragmentele din exceptionalul Metronom al regretatului si ASASINATULUI Cornel Chiriac. Asasinat de mizeriile si cretinii din securitatea, de data asta externa, DIE. Oricum cam slab scenariul si legat de scrisoarea catre Cornel si tot contextul. Cam simplut gandit.
  • alexhard
    pe 17 Mai 2023 12:41
    Acest film m a readus in trecut..Pt Mikella,melodia din generic e Cu pleoapa de argint ,muzica,versuri,interpretare Mircea Florian ,1975 Electrecord România
  • VeniVidi
    pe 20 Februarie 2023 17:54
    Privit ca o replică la seria filmelor realizate în anii 1980 de regizorul Nicolae Corjos pe scenariul profesorului George Șovu, Declarația de dragoste(1985), Liceenii (1986) , Extemporal la dirigenție (1986), dealtfel filme foarte bine primite atunci de un numeros public, METRONOM merge pe un tip de poveste, care nu se putea spune atunci, necum ecraniza.
    Liceenii din METRONOM sunt mai neconformiști, prinși de mișcările tineretului occidental (Make love not war!) deranjați de uniforme, de modul cum se făcea școala (memorare texte!). Suntem la sfârșitul perioadei de deschidere a regimului lui Nicolae Ceaușescu și bancuri cu acesta sunt spuse de elevi atunci când se întâlnesc. Dacă liceenii de atunci au avut parte de rigorile școlare și abuzurile Securității, actualii liceeni au alte probleme, ascultă altfel de muzică și nu mai au nevoie să scrie vreo scrisoare undeva, când pot posta oricând un filmuleț pe Tik Tok. Este un film mai ales pentru seniorii 60+, care se pot regăsi mai ușor în secvențele dealtfel foarte bine realizate, în muzica din acea vreme aleasă inspirat și în ceea ce prezenta Cornel Chiriac în emisiunea sa de la Europa liberă. Acțiunea se petrece în toamna lui 1972 atunci când România a disputat cu SUA la București finala de Cupa Davis pentru Salatiera de argint. Pe atunci la admiterea în facultăți erau 20/loc la Drept și 10/loc la Medicină!
  • sabinalin
    pe 23 Ianuarie 2023 19:25
    Cornel Chiriac. E bine sa ne amintim de cei care au fost capabili sa plateasca pretul cel mai scump posibil pentru a iesi din rand. Pentru ca au fost si din aceia care au refuzat sa pactizeze cu universul concentrationar. Au fost si din aceia de buna credinta care au ales sa lupte pana la ultima rasuflare pentru o idee, pentru o lume mai buna. Au fost, din pacate, putini, mult prea putini. Daca ar fi mai multi lumea ar fi altfel. Pentru ca o astfel de lupta impotriva ticalosiei, impotriva minciunii si, mai ales, impotriva inertiei trebuie sa fie continua. Acesta este marele atu al filmului: ca ne-a adus aminte de Cornel Chiriac, ca ne-a adus aminte de ,,Metronom,,. In rest avem de-a face cu inca un film in care un regizor al valului douamiist arunca o privire asupra unor vremuri din care n-avea cum sa inteleaga mare lucru intrucat a prins din ele doar vreo zece ani din viata. Ceea ce nu e neaparat un minus numai ca reconstituirea evenimentelor n-are cum sa fie exacta, poate ca autorul nici nu si-a propus. Teoretic in centrul atentiei avem de-a face cu o poveste de dragoste adolescentina unilaterala, practic accentul se pune pe teroarea exercitata de regim si de cea mai importanta unealta a sa. Plus: Mara Bugarin, la fel de frumoasa, de expresiva si de promitatoare precum sora sa mai mare Ioana. Minus: Serban Lazarovici, plat, incapabil sa creeze emotie. Remiza: Vlad Ivanov din nou in rol negativ, prestatie de rutina fara stralucirea domnului Bebe palmdorizat acum mai bine de cincisprezece ani. Per total ,,Metronom,, e un film bun insa premiul de la Cannes mi se pare un pic prea mult.
  • vali65
    pe 11 Ianuarie 2023 08:50
    Aveam aștepteptări mult prea mari pentru filmul ăsta. În primul rând e filmat excesiv de lent, toropit (ca pe vremuri piesa Oblomov de la Bulandra), cu veleități de film de artă. Un film cu adolescenți îndrăgostiți, chiar și în perioada dictaturii, trebuia să aiba un alt ritm (sau cel puțin ruperi de ritm abrupte, s-a încercat ceva la scena declarației de le securitate, dar fără vână). Însă peste toate astea mi se pare neverosimil actul final dintre cei doi, după experiența traumatizantă trăită de Ana (Mara Bugarin bună) la securitate. Finalul nu are logică, mai ales că personajul Sorin este fad, incolor, crispat în joc, filmat mereu din spate... Slab tot, păcat de tema filmului, putea ieși ceva interesant. Altfel, ”ador” obsesia regizorilor români de a filma interioarele doar în blocuri interbelice (Petit Paris, nu), deși viața reală în comunism era mai veridică în cartierele dormitor, Militari, Titan etc.
  • user-63b02ad8a0ee8
    pe 01 Ianuarie 2023 17:01
    Deabea aștept să văd filmul! Cel puțin poza de grup, cea din fata monumentului, e SUPERBĂ ❤️❤️ / Florine , ce "aș am avut " tu acolo ? / Kul...nu ești cool deloc /BRAVO boris.vultur .....E ceea ce mă aștept să simt și eu când voi vedea acest film
  • Kul
    pe 22 Decembrie 2022 17:58
    Metronom (2022)

    - adus aminte de "pogo"-ul pe Doors care-l faceam in 12-a :))
    - M Calin, ah ce actor bun s-a facut. ce "triada" buna face cu rolul ala din 5 minute. si pe la teatru ce roluri misto face.
    - still: Florin Junioru in Q.E.D. - e cel mai "securist" de pana acum dpmdv in cinematografia .ro
    - si desi uite ca subiectul asta secu & asuprirea poporului RO e ofertant, in acelasi timp e si sensibil. parca n-au fost filme destule despre
    (best of: e o piesa de teatru la Odeon - uitat nume & regie. aia a intrat intradevar sub "scoarță". tot un liceean (sau muncitor?) care facea manifeste cu creta pe peretii BVului)
    (un remake mai modern dupa "Cel mai iubit..." ar fi sa fie)
    - ceva clisee pe la inceput, meh ("Trebuie sa si munceasca cineva in familia asta" - inexact). se puteau peria mai mult pe dialoguri. au fost mai importante/grele tacerile.
    - detaliile de recuzita, super!
    - a doua scena de secs fu cam lung; dar are sens pt dezolvare personaj ea - chiar mi s-a parut varful ei ca acting in film.
    Regie cu rabdare & meticulozitate. Nice.
  • mikella_sora_mititelu
    pe 13 Noiembrie 2022 18:48
    Imi poate spune cineva cine canta si ce melodie este în coloana sonoră?
  • boris.vultur
    pe 07 Noiembrie 2022 14:36
    Deodată am plonjat în amintiri, în spaima acelor ani... Cine nu a trăit atunci, nu poate înțelege frica viscerală. E un film bun, necesar, cu un minimalism decent, cu trecerea bine calculată de la dansurile zgomotoase la liniștea coșmarului... Culori șterse, obnubilate, în ton cu peliculele de-atunci. Ca în multe filme românești, uneori nu înțelegi vorbele... Scenele de dragoste au o naturalețe juvenilă netrucată.
  • user-633e382d0ecab
    pe 23 Octombrie 2022 03:12
    Este un film document despre capra raioasa Juchista romaneasca care tine coada sus! Filmul este superb deoarece este prezentat ca o lectie de istorie despre Romania juchist-comunista a lui Ceausescu si de felul in care mass-media era asuprita si fortata sa gandeasca impotriva oamenilor intelectuali! De asemenea observam niste lucruri imoortante! O relatie muribunda, o scrisoare trimisa catre Cornel Chiriac de la emisiunea Metronom de la care porneste taraboi cu securitatea si militia (doar ca acum nu mai e acea scrisoare folosita ca arma de santaj ca in piesa lui Caragiale, ci ca arma de tradare fortata impotriva semenilor si prietenilor) si unitatea dintre prieteni! Relatia muribunda chiar reflecta un sacrificiu. Daca vroiai neaparat sa pleci din Romania lasai practic totul in urma si daca era nevoie mai puteai sa si tradezi ca sa scapi nevazut! Si de asemenea putem spune ca a fost ca in Coreea de Nord pentru ca multi care au plecat din Romania lui Ceausescu s-au ales cu familiile destramate, daca reuseai sa fugi din tara si nu erai prins, familia ta era exclusa din partid si li se anulau si anunite drepturi cetatenesti. Daca era film coreean nu mai vorbeam despre inchisoare sau despre iertare ori milogeala parinteasca, se ajungea direct la executie, pentru ca daca in Romania lui Ceausescu anti-comunistii erau considerati bufoni sau inchisi, ganditi-va ca in Coreea ii executau direct si am fi vazut o copie dupa Nahschuss a lui Franziska Stünkel (Nahschuss este un film despre ultima executie pentru tradare de stat din Germania de Est care a fost anul de gratie 2022 la TIFF 21') Intr-adevar Coreea de Nord e mult mai inchisa si oamenii aia in 1972 o duceau mult mai prost si mai rau decat noi avand in vedere ca foamea e boala cronica la ei si faptul ca singura lor "religie" e JuCHiSmUl! (Adica ideologia care se bazeaza pe unicul conducator fara sa existe vreo adunare nationala de stat sau un guvern Propriu-zis care sa fie de orientare comunista) si fac comparatia cu Coreea de Nord pentru ca in momentul in care Kim Ir-Sen a venit la putere multi au avut familiile destramate (aici ne putem referi la relatia muribunda dintre Ana si Sorin care e pe punctul de a se termina pentru ca baiatul pleaca in alta tara) Si sunt multe motive care dovedesc faptul ca familiile care au trait in comunism au fost destramate! Totusi in ciuda faptului ca relatia celor doi e pe punctul de a se destrama doar reniunile cu prietenii sau dragostea ii mai tin impreuna cat de cat, dar nu pentru mult timp!
    Scrisoarea la fel ca cea din piesa lui Caragiale reprezinta o arma: Dar ce arma?
    Nu mai este o arma de santaj, ci una folosita in scopul de a trada. Atunci cand baiatul spune ca "a gasit nu stiu ce jurnalisti straini care sa duca scrisoarea la Cornel Chiriac, mai exact la Radio Europa Libera" o preda direct securitatii si toti sunt arestati. Practic statul comunist incuraja si ideea de destramare a familiei si a tradarii oamenilor. Si vedem ca la vremea aia oamenii aveau acces la informatie, exact cam cat au saracii de la satele prafuite din Romania unde se voteaza in prezent cu hAUR si PeSeDe! Cel mai important lucru este unitatea dintre prieteni si cat de mult avem ragazul sa rezistam impreuna!
  • chiba_florin
    pe 11 Septembrie 2022 19:29
    Clasicul tipizat !
    Ce ar mai fi de adăugat ? Și totuși aș am avut așteptări mai mari !