De ce se numește ”Moartea dl. L.” dacă el până la final nu moare ??!!??... ori n-am priceput eu ceva ??......
catamagia
pe 11 Ianuarie 2023 05:41
Acesta nu e un film ci un foarte bun "making of" după un documentar (la cât de bine este creat și la ce prestație au actorii aici. Este 1 la 1 cu realitatea fără nici pic, de SF.) privind sistemul de "sănătate" absolut distrus, disfuncțional, prăpădit, plin de incompenta, corupție și o lipsa clara de profesionalism...si desigur dispariția umanismului și al empatiei, tocmai într-un mediu unde este strict obligatoriu nu mai vorbim de "necesar"... Ca necesar este peste tot și in toate.
Ca, și cadru medical da ca nui pui pasiune și suflet. Stai acasă. I-ați alt job. Dar nu ii chinui pe aia care te plătesc cu tot ce au și prin toate metodele doar ca să ii faci bine și sa ajungă sănătoși acasă la familie. Nu ai ce îți trebuie doctore. Protestează cu colegii și cereți drepturile. Cere ce nu ți se oferă atât ție cât și spitalelor. Dar nu îți varsă caracterul infect pe pacient. Ca ce crezi... Maine poate fi mata mare pe acel pat sau cine știe ce alt membru al familiei....care poate da de o inepție de asa zis "profesionist"ca tine. Care în loc sa salveze vieți. Mai rău le omoară.
Câte procese de malpraxis ar trebui sa fie în România de atatea decenii... Câte cazuri. Câte ilegalități. La cati pacienții au suportat mizeriile din spitale... Daca s-ar fi intentat procese la fiecare pacient batjocorit de medici sau de stat... După atâtea procese câștigate în instante de pacienți, statul ar fi fost falimentar doar pe baza acestui fapt. Nu mai era nevoie sa mai vinda tara la cheie cu tot ce are. Ca trebuia sa plătească cetățeanul pt. Toate nenorocirile abătute asupra lui. DIN BANUL tot al Lui.
România secolul 22. (înainte de Hristos)
user-63b02ad8a0ee8
pe 07 Ianuarie 2023 22:45
Bine... filmul prezintă problemele sistemului medical din România.....dar din punct de vedere cinematografic.....nu pot decât să fiu de acord cu comentatorii baltă 67verde și Srdjean......Atunci când am văzut filmul, nu îi cunoștea cariera artistică a actorului Ion Fiscuteanu....La cum l-au pus să joace ,eu am crezut că interpretul lui Dante Lăzărescu e un actor SUPER-AMATOR , ULTRA -AMATOR ,HIPER-AMATOR , ales pur și simplu pentru aspectul fizic -și doar atât !!!!!
MariusCiprian87
pe 02 Octombrie 2021 16:31
Problemele vechi și noi ale unui sistem medical bolnav, impertinent, incomplet, nepregătit și indolent sunt prezente și actuale și după 16 ani de la premiera filmului, un film manifest, tras la indigo prin biografia excelent regizată de Cristi Puiu și foarte credibil jucat de actori mari precum Luminița Gheorghiu, Adrian Titieni, Florin Zamfirescu, Ana Dogaru, Doru Ana, Ion Fiscuteanu și chiar frumoasa Monica Barladeanu. O parodie tragic-comică pe alocuri unde primim în masă, repulsie și indignare față de acest sistem medical, corupt, infect și neprofesionist al unei țări ce se vrea în Uniunea Europeană. Ca și cinefil, îți trebuie o anumită "experiență" cinematografică pentru a vedea calitatea și mesajele fiecărei scene, cu toate că trebuie să fi înhămat cu răbdare și cu o oarecare pasiune pentru filmele românești cu finalurile lor tipice...Nu vorbim despre o capodoperă cinamatografica, însă putem spunem că este cel mai bun film romanesc despre sistemul de sănătate din România, care cu siguranță în alte vremuri ar fi fost interzis!
contas
pe 13 Iulie 2021 04:40
Cezarica21, tot respectul pentru cultura ta cinematografică și pentru comentarii. Sunt foarte pertinente dar cred că sunt printre puținii care le citesc până la coadă. Adună-te și fii mai scurt, mai concis. Nu sunt mulți nebuni ca mine care să citească toată recenzia. Mi-a plăcut filmul, cu atât mai mult că este după un caz real (până la o anumită limită) dar cred că sfârșitul putea fi altfel, nu știu cum. Parcă a tăiat cineva coarda și sa rupt șirul.
AdriAdrianna98
pe 04 Mai 2021 07:51
Un film care ilustrează problemele sistemului medical cu care ne confruntăm și de care toți ne plângem :)
Horatiucrisan
pe 06 Ianuarie 2021 22:36
Film excelent ravazut de mine a nu stiu cata oara, film care ilustreasa starea sistemului medical romanesc, nepasarea unor meduci si asistenti, cabotinismul vecinilor binevoitori. Un film de nota 10.
El_KaPpa
pe 25 Mai 2020 21:03
Lent, simplu si realist pana in maduva oaselor si in acelasi timp dureros de privit. Un fel de "horror al realismului", daca se poate spune asa. Tragicomedia lui Cristi Puiu poate ca pare pentru multi doar o critica adusa sistemului medical din Romania, dar asta ar fi doar o limitare a ideilor si ar fi pacat sa fie perceput asa. De fapt, este o critica adusa indiferentei si nepasarii omului fata de celalalt. Titlu este unul simbolic iar finalul de mare efect.
Pentru mine este unul dintre cele mai importante filme romanesti facute vreodata si chiar daca nu va fi simtit la fel de catre toata lumea, cu siguranta nu va lasa pe nimeni indiferent si calm dupa vizionarea sa.
Anaissss
pe 22 Aprilie 2020 04:11
Nu vreau să generalizez , știu că și în România avem doctori de nota 10. Am întâlnit mulți. Însă cu părere de rău o parte din ei sunt exact ca în acest film si mai au o mare problema , sunt aroganți , cinici. Un medic în primul rând trebuie să fie empatic..
Cretzulynne
pe 08 Iunie 2019 12:06
A 21-a propunere pentru Academia de Film Americană, la categoria de cel mai bun film străin, din partea României.
Nu a fost nominalizat.
valconnex
pe 31 Martie 2019 23:10
Bine realizat. Imi aminteste de cum a fost "salvat" soldatul bosniac din No man's land. Mi-a placut conversatia din salvare , dupa ce omul cere putina apa.
Aishor
pe 31 Martie 2019 23:05
România, te iubesc! Film de nota 10!...Noi, cei care am fost în spitale, care lucrăm în spitale, care avem un bătrân în îngrijire, al nostru, ori simplu vecin...noi toți românii acestei țări, noi ştim că acesta e mai mult decât un film...E adevărul gol-goluț...Cât de bine surprinde realitatea spitalelor româneşti! Oh, Doamne!
carmen_angelus_romila
pe 10 Septembrie 2018 07:57
Din pacate, subiectul acestui film, dealtfel premiat international, trateaza realitatea crunta pe care o intalnim, de fiecare data,chiar si in zilele noastre, in spitalele romanesti.
ZHR_MHL
pe 20 Octombrie 2016 13:36
...de exceptie, l-am vazut si revazut de cateva ori, nu scap nici o ocazie de a-l viziona la TV, totul e minunat, real, exact ca in spitalele romanesti; cunosc experienta din spitalele din Romania indeaproape, fara spaga si relatii, nu se uita nimeni la tine; sunt si oameni de omenie, dar majoritatea te conditioneaza, ce mai, domnul Lazarescu Dante Remus e colosal, bravo, un film EXCEPTIONAL.
balta67verde
pe 08 Octombrie 2016 18:56
Chiar daca unii ma vor injura, asta este parerea mea personala dupa ce am vizionat filmul de 2 ori: Este unul din cele mai proaste filme facute dupa 1989. Oare care au fost criteriile dupa care a fost premiat acest film ?
onderah
pe 05 Septembrie 2016 19:58
Unul dintre cele mai valoroase filme romanesti . O realitate crunta . O realitate care nu se mai sfarseste .
raulpop
pe 25 Iunie 2014 09:20
Un film de două ore, și pe scurt, vorbește despre moarte. Un bătrân pensionar de 63 ani, domnul Lăzărescu locuiește într-un apartament, doar cu cele 3 pisici ale sale. Într-o seară se simte rău și cheamă salvarea, dar aceasta apare după câteva ore. Între timp cheamă ajutorul vecinilor care îl ajută cu ceva medicamente. La spital este suspectat de cancer de colon, dar ajunge să fie neglijat, iar medicii și personalul spitalului îl consideră un alcoolic. Este trimis de la un spital la altul, fiecare încercând să scape de el, cât mai repede.
Modul în care a fost făcut filmul, mișcările de camere tremurate și cadrele lungi,
implică spectatorul și îl ține cu sufletul la gură în timp ce personajul luptă împotriva morții. Un film dur și adevărat.
Un film obligatoriu de văzut. Ar trebui făcute proiecții în spitale, pentru personal, poate poate devin mai conștienți și se luptă mai mult pentru salvarea unor pacienți!
cezarika21
pe 05 Mai 2014 08:19
Sâmbătă seara. Un tânăr ieşit de la serviciu vede un bătrân prost îmbrăcat căzut pe caldarâm într-o baltă de sânge, cu simptome ale unei hemoragii interne. Lumea trece nepăsătoare pe lângă el, considerându-l un beţiv sau un om al străzii. Milos, tânărul sună la 112 şi cere trimiterea urgentă a unei ambulanţe. Discută cu trei operatoare, trebuind să îi explice fiecăreia despre ce e vorba. Discuţia durează circa 10 minute, timp în care operatoarele pun întrebări cretine de genul "e un om al străzii?", "miroase a alcool?", "este galben la faţă?" ş.a. Răspunsul la singura întrebare pertinentă ("unde vă aflaţi?") le pune în dificultate; nu cunosc străzile (deşi era vorba de un bulevard central străbătut de un drum naţional) nici măcar la nivelul unei dispecere de taxi, nu cunosc nici punctele de reper furnizate de tânăr. De sistem de localizare a apelului nici nu se pune problema. Roagă tânărul să aştepte ambulanţa şi să-i facă semn când o vede. Se scurg circa 30 de minute, deşi spitalul de urgenţă este la circa 3 km, străzile sunt pustii la acea oră şi nu avusese loc niciun accident rutier cu victime. Între timp, soseşte un echipaj de poliţie. Poliţiştii sunt plictisiţi, nu-i oferă omului niciun ajutor, în schimb nu pierd ocazia să facă glume pe seama lui. Soseşte într-un final şi ambulanţa, încarcă omul parţial inconştient şi pleacă.
Ceea ce v-am spus nu este o anecdotă. S-a petrecut într-un oraş european din anul de graţie 2014, cu aproximativ o lună în urmă, iar apelantul la 112 am fost eu. Nu vreau să generalizez, deşi din experienţele mele pe clădirile spitalelor ar trebui plasate pancarte cu versurile lui Dante: "Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate".
Acest film nu este un mesaj de revoltă faţă de sistemul medical românesc, ci o situaţie particulară care ni se poate întâmpla fiecăruia dintre noi, un exemplu de dezinteres care caracterizează mai multe sectoare ale activităţii economice. Cunoaştem efectele constrângerilor financiare asupra sistemului medical: aparatură veche, lipsă de medicamente, medici prost plătiţi ş.a. Nimic nu poate justifica totuşi plictiseala, dezinteresul şi orgoliul unora dintre cadrele medicale, a căror datorie este să salveze vieţi fie şi ale unor alcoolici. Sistemul medical este ineficient.
Într-un interviu, Cristi Puiu afirma că acest film trebuia să fie primul din şase filme despre viaţa din periferia capitalei, urmând să se refere la dragostea faţă de aproapele tău. Meditaţie lucidă cu privire la indiferenţa oamenilor, "Moartea domnului Lăzărescu" exprimă din plin această idee. Bătrânul Lăzărescu este singur, abandonat de toţi, deşi locuieşte în mijlocul unei comunităţii umane. Nimeni nu-l întreabă dacă are nevoie de vreun ajutor sau dacă are ce mânca şi se îndepărtează de el, considerându-l un alcoolic. Toţi îi dau sfaturi, îi fac morală, dar nimeni nu îl ajută cu ceva în mod concret. El este un străin, de care nimeni nu are niciodată timp. Spitalul este pentru el doar o anticameră a morţii, toţi medicii încercând să se debaraseze de el pentru a-l lăsa să moară acasă sau oriunde altundeva numai pentru a nu fi nevoiţi să completeze acte.
Filmul se remarcă prin naturaleţe şi firesc, acţiunea pare veridică şi nu inventată şi tocmai de aceea nu există replici memorabile. Ion Fiscuteanu, un actor ignorat pe nedrept de regizorii de filme din România (l-am văzut într-un rol de substanţă doar într-un film al lui Alexandru Tatos), este dezarmant de natural în rolul bătrânului confuz, conturându-i evoluţia agonică de la conştientizarea bolii până la delirul inconştient din final. De asemenea, Luminiţa Gheorghiu se dovedeşte credibilă în rolul unei asistente a cărei atitudine faţă de bolnav se schimbă pe parcursul filmului de la plictiseală şi dezinteres atunci când părăseşte bătrânul pentru a ieşi la o ţigară şi până la ataşamentul faţă de pacient din finalul filmului, asigurându-se că bătrânul va avea parte de tratamentul adecvat. Destinul bătrânului este dureros de asemănător cu cel al unei mari părţi a românilor, ce duc un trai amărât şi mizer.
Filmul este minimalist, cu decoruri austere şi cadre lungi. Tragicomedie, el excelează prin anumite momente de umor negru precum cele susţinute de cinicul şi veselul medic de la tomograf: "Neoplasmul ăsta e de toată frumuseţea. Ar trebui să-i facem o poză. Zâmbiţi, vă rog. Ţac, pac!", "Trebuie operat la cap, ca să poată să moară de cancer acasă" ş.a. Mostre de umor medical rostite în momente nepotrivite. Mişcările tremurate ale camerei au rolul de a apropia filmul de "cinéma vérité", conferind filmului aspectul unui documentar real şi nu al unui film de ficţiune. În cazul în care comportamentul omenesc nu se va schimba cât de curând, "moartea domnului Lăzărescu" va deveni şi moartea noastră.
Deceoare
pe 04 Mai 2014 23:49
Film ce redă adevărul unei părţi din sistemul de sănătate din România . Mentalitatea unor medici care au depus ''Jurământul Ipocrit'' , of , mă scuzaţi - ''Jurământul lui Hipocrate'' şi modul în care aceştia acţionează .
cosmin742000
pe 04 Mai 2014 21:38
Primul rol de exceptie al Luminitei Gheorghiu , totodata si o radiografie a situatiei deplorabile in care se afla sistemul sanitar romanesc.
Vegetarian
pe 04 Mai 2014 20:36
Interesante replicile batranului catre ficasa !? = .. te rog sa nu ma mai dascalesti . Ulceru nu se face de la alcool ci de la helicobacteri pilori . Te rog sa ma scuzi dar eu beau pe banii mei asa ca ....
Batranii din Romania le stiu pe toate pana cand fac unu sau mai multe atacuri cerebrale , raman paralizati sau cu alzheimer , si conform legii copii trebuie sa aiba grija de ei sa dea zeci de mii de euro pe tratamente iar daca se fac bine , parintii se imbata din nou , se supraalimenteaza etc . Copii majori care au parinti cu comportamente autodistructive ar trebui sa se autodezmosteneasca si poate astfel acesti oameni ar avea sperante mai mari de viata , si parlamentarii romani nu sar mai bucura ca numarul pensionarilor scade cu repeziciune si nu mai trebuie ca statul sa se umprumute cu miliarde in fiecare an ca sa plateasca pensii
spiritul
pe 13 Octombrie 2013 00:43
Macar posterul este amuzant! Filmul este foarte reusit dar dramatic.
SandraS.
pe 08 Aprilie 2013 17:41
N-am mai vazut un film romanesc atat de plictisitor....Ma intreb cine a realizat afisul si de ce a fost acceptat sa reprezinte filmul (absolut deplasat!). Si sincer nu inteleg cum a fost incadrat la genul "comedie"?!
Iulidesprefilme
pe 28 Februarie 2013 21:36
Filmul acesta nu e film, e realitatea crudă, neiertătoare, umilitoare...cine a trăit drama omului de pe targă sau drama însoţitorului său, de regulă o rudă foarte apropiată, este străfulgerat la fiecare secvenţă...Din categoria "Cine-verite"-ului...
lili22
pe 01 Noiembrie 2012 22:24
Ceea ce m-a deranjat a fost distribuirea unei starlete in rol secundar, Monica Birladeanu e penibila.Luminita Gheorghiu e extraordinara, nu mai vorbesc de domnul Lazarescu, mare actor.Atmosfera din spital e surprinsa foarte exact, da, asa se imprumuta incarcatoarele de telefon Nokia..Medici care sa faca morala omului ca a baut sunt mai rar, ar trebui sa te razboiesti cu 90% din barbatii adusi la urgente, cam toti beau.Ce distractie sa aiba omul obisnuit, doar nu vreti sa faca sport?
FunnyX
pe 24 Septembrie 2012 13:29
Un film bun, care nu trebuie ratat. Un film romanesc, pe care il introduc in categoria celor care trebuie vazute.
deadlord
pe 04 Septembrie 2012 16:40
O drama romaneasca foarte bine realizata. Nu m-am abtinut sa plang.
Srdjan
pe 15 August 2012 21:38
o laba trista de film pt romani, probabil ceva inedit pt aia din strainatate
xerses
pe 02 Mai 2012 17:34
La vremea aparitiei acestui film nu am crezut ca e posibil sa se moara doar pentru ca esti lasat in asteptare sau pasat de la un medic la altu.Evenimentele din ultimii ani confirma un fapt dureros: nepasarea medicilor fata de suferinta umana, mai ales dac te vad ca esti in varsta.Asa ca filmul este vazut cu multa durere de cei care au trecut prin experiente similare.
alex_il_fenomeno
pe 28 Aprilie 2012 11:37
in primul rand , nu prea inteleg ce este cu acel poster de telenovela sau de comedie , dupa cum considera fiecare ... revenind la film , este unul de o nepasare , de o indolenta covarsitoare , desi fiind un joc viata unui om , fiecare om avand altceva mai important de facut in fiecare situatie ! ritmul filmului , ca la mai toate romanesti , este unul destul de lent , de o continua asteptare si colorat cu numeroase cadre intunecoase , ce mentin o atmosfera destul de sumbra , atat asupra personajelor cat si a noastra , privitorilor . iar desfasurarea cred ca ar scoate din sarite pana si pe cel mai calm om de pe Pamant , intrucat nu are cum sa nu te irite toate actiunile prezentate ... oricum , trebuie sa recunoastem ca este un film trist , ce ne prezinta atat de bine realitatile din Romania . de abia dupa ce am reusit sa il urmaresc mi-am dat seama de ce este atat de apreciat , intrucat nu in fiecare zi vedem asa ceva , ce sa mai spunem de cei din alte tari !?
diciluma
pe 17 Martie 2012 19:13
in ultimii 20 de ani numeri pe degetele de la o mana filmele bune romanesti . O sa consum un deget pentru acest film . Povestea este prea realista . Pare mai degraba un manunchi de stiri :un mos care are o gramada de pisici in casa , chemi salvarea si cine stie cand vine , plimbarea prin nu stiu cate spitale , doctorul care da un diagnostic dupa miros - e beat , etc. Ascultati stirile seara si o sa aveti o stire de genul asta in fiecare zi...Cu toate stangaciile actorilor , replicilor , filmul a iesit destul de bun .
P.S. prin bucuresti mai ai sanse sa scapi cu viata daca ajungi intr-un spital , dar prin provincie, mai ales daca nu ai bani , nu prea.... Noroc ca au mai inchis din spitale si nu se mai moare cu zile atat de des .Iar pentru cei care va credeti in siguranta in bucuresti , ganditi-va ca poate la vara va duceti la mare si aveti ghinionul mare sa faceti un accident la harsova de exemplu . 70km pana la slobozia sau constanta . In cat timp o parcurge o salvare distanta asta ?? dus intors!! Cred ca depaseste asa zisa ora de AUR ....
margott
pe 05 Februarie 2012 13:30
Poate o sa para exagerat, dar n-as da filmul asta pe o suta de filme americane. O bucatica de realitate amara, presarata cu umorul negru pe care Puiu l-a strecurat prin argoul folosit de medici, niste actori care se misca natural in cadru si o poveste simpla si realista. Unul din cele mai bune filme romanesti, din punctul meu de vedere mai bun decat Filantropica. Apropo, mostra din umorul lui Puiu : "Trebuie operat la cap, ca sa poata sa moara de cancer acasa" (replica doctorului-tomograf).
albastrudeprusia
pe 03 Ianuarie 2012 19:38
Foarte foarte foarte bun film!Printre cele mai bune filme romanesti.Toti ar trebui sa vizioneze acest film,arata foarte bine realitatea din Romania.
Ghemot
pe 08 Noiembrie 2011 13:33
un film foarte bun. Pacat ca nu avem subiecte de filme mai bune!!!!
arina7
pe 24 August 2011 03:08
categoric, un film pe care ar trebui sa-l vada toti medicii! in rest Fara Cuvinte
frodo_b
pe 16 Mai 2011 17:17
”Moartea Domnului Lăzărescu” este o parabolă existențială care cu toată încărcarea sa morală și cu înclinația sa spre indicarea degradației omenești, nu ne învață nimic, ci doar ne arată realitatea și goliciunea sa înfiorătoare. Degradarea din interiorul nostru crește ia proporții, această degradare poate fi interpretată în mii de moduri în funcție de realiile curente. Nepăsarea față de moartea omului, rutina, prostia omenească, încăpățînarea, înfîrnarea și multe alte vicii constituie de fapt fața noastră reală, fața omului contemporan. Aceste vicii au și jucat rolul principal în omorul pasiv al Domnului Lăzărescu. Dar principalul viciu care este arătat în film este de fapt birocrația. Acest instrument de chin a fost resimțit deja de majoritatea populației planetei Pămînt. Dar să luăm acest caz în parte.
Domnul Dante Lăzărescu este un pensionar de 63 de ani. Este un arhietip al pensionarului orășenesc. Singuratic, avea 3 pisici pe care le iubea extrem. Avea o fiică care demult a emigrat în Canada. Avea o soră ce trăia la Tîrgul-Mureș. Cam atît. Așa cum de obicei se întîmplă în astfel de situații D-nul Lăzărescu a devenit singuratic, închis în sine. Într-o seară simțindu-se rău a sunat la ambulanță. Între timp a consumat băuturi alcoolice și a băut pastile. A mai sunat ambulanța căci îi era rău. Apoi a plecat la vecinul său care trăia vizavi de apartamentul său, să ceară medicamente. Situația sa înrăutățit. După al treilea sunet la spitalul de urgență în sfîrșit a sosit și ambulanța. Situația bolnavului devenea tot mai gravă. Între timp ei au fost pe la 5 spitale fiind retrimiși de la unul la altul pe motiv că nu-s locuri sau pentru că doctorii sunt suprareîncărcați. Această situație ne pare un pic cam absurdă dar așa e realitatea. Starea pacientului cînd a ajuns pe masa de operație (5 ore de călătorii cu ambulanța) era una de plîns. În toate spitalele prin care a trecut pacientul și cu Doamna asistent medical pe nume Mioara s-au dedus o mulțime de diagnoze, medicii înfîrnați necătînd la starea pacientului doreau să-și arate competența, deși defapt ei arătau contrariul la tot ceea ce doreau să arate. Această birocrație ce-l trimetea de la un spital la altul, toți acești doctori nepăsători și alți factori ce se întretăiau cu această istorie au scurs din D-nul Lăzărescu ultimile picături de viață și la sfîrșit el decedează. Decesul său nu a fost însoțit de muzică înfiorătoare, de plînsete, s-au de fețe triste. NU. Realitatea nu suferă slăbiciunile omenești. Moartea Domnului Lăzărescu înfățișează pentru noi ceea ce nu suntem deprinși să vedem în filme. Am în vedere simpitate cu care e tratată această situație. A murit un om. Ei și ce? Cineva trebuia să simtă pe suflet tristețe? De aceea și-mi pun întrebarea oare este vinovat cineva de această moarte? Oare era vinovat însuși Domnul Lăzărescu pentru că consuma prea mult alcool? Sau poate doctorii care nu încercau să-l vindece ci doar să-i puie diagnoze și să-l retrimită în altă parte? Fiecare în parte e vinovat, dar cînd ajungem să învinovățim nu știm ce să facem. Și iată așa ceva se poate întîmpla cu oricare.
Dacă e să privim mai adînc în acest film, atunci după sensul de la suprafață al filmului vom descoperi unul nou cu mult mai adînc. Numele D-nului Lăzărescu este Dante. În așa mod Cristi Puiu face aluzie la ”Divina Comedie” a lui Dante Alighieri. Filmul începînd cu un purgatoriu (apartamentul lui Lăzărescu) încetul cu încetul îl transportă pe pacient împreună cu spectatorii săi prin toate cercurile iadului, mascat prin curățenia strălucitoare a cabinetelor din spitale. Însă iadul dupa părerea lui Puiu, nu este exterior, el se află în interiorul nostru. Petrecînd viața într-o înstrăinare completă față de alți oameni, omul își va pierde ultimile trăsături cel califică drept om. Înțelegînd aceasta, Cristi Puiu, continuă cu încăpățînarea nebunului să iubească și să simpatizeze celor care nu și-au pierdut înfățișarea omenească în haosul din jurul său. Oare mai are omul șanse?
8imistul
pe 19 Martie 2011 18:39
ce m-a frapat la film a fost faptul că "moartea domnului Lăzărescu" ar putea în orice moment să devină moartea noastră, a oricărui român care dă peste orgoliile profesionale, neprofesionalism, sărăcie şi un sistem medical ucigaş. deşi trebuie să te încarci cu răbdare pt a-l viziona, îţi dai seama că în România n-ai nevoie decât de RĂBDARE ca să mori. O distribuţie bună, un scenariu credibil, un film pe care trebuie să-l vezi din perspectiva realităţii, nu a filmului.
goldenleaves
pe 05 Martie 2011 10:35
realitate romaneasca pura...ne place nu ne place la noi se moare in spitale sau intre spitale pentru ca doctorii nu se pot hotari ce ai cum sa te trateze daca ua loc pentru tine daca nu cumva oricum esti prea batran sau prea tanar si mai rezisti tu si netratat
o capodopera curajoasa directa care prezinta fara menajamente cum se traieste in acest colt de Balcani
AndreiPopescu87AB
pe 20 Noiembrie 2010 17:57
L-am vazut si nu am inteles de ce e clasifacat ca si comedie. Mi s-a parut 100% drama. Ce poate fi comic la un om care moare plimbandu-se de la un spital la altul?
alingoia
pe 20 Martie 2010 21:44
L-am vazut acuma in 2010, nu prea ma atrag filmele romanesti insa am vrut sa-l vad. Nu stiu daca a vrut sa critice sistemul sanitar din tara, insa mie asa mi-a dat impresia, poate nu asta si-a propus filmul. Apropo, mai urmaresc un serial cu acesta tematica, este vorba despre Grey's Anatomy, deci acolo cum te trateaza aia si ce conditii ( cine stie poate exagereza, nu cunosc situati adevarata din acea tara , si nu cred ca numai in Romania se intampla cazuri din aceastea,o fi si pe la alti insa spera ca sa se schimbe situatia, daca nu ne respectam atunci ce mai facem).
silvox
pe 20 Februarie 2010 17:31
este un film care isi merita locul printre filmele bune romanesti.este un film care vorbeste despre saracie, obsesii, frustrari, angoase, tristete (asta cred ca am obsevat cu totii) dar ceea ce imi place cel mai mult este faptul ca te face si pe tine nervos, unele cadre sunt atat de lungi si apasatoare incat ajung sa te irite.este unul din acele filme care te face sa intrii in pielea personajului, insa ceea ce este cel mai interesant este faptul ca o face subtil, este ca o picatura chinezeasca.filmul este foarte bun, iar comentariile despre el un adevarat deliciu.pt cei cararora nu le-a placut filmul as vrea sa ii informez ca nu o sa ii mai oblige nimeni sa il revada, asa ca,sa stea linistiti.nu este un film usor digerabil, nu este un film pt marele public.
pe 24 Iunie 2008 21:03
Am citit cateva parei, "despre filmul Moartea domnului Lazarescu.Nu vreau sa fac un comentariu "pro si nici contra".Vreau doar sa spun ca sunt in USA si de o saptamana pat sa vizionez la televiziune filmul Romanesc "Moartea domnului Lazarescu"....cred ca este o performanta Nationala.Felicitari.
pe 13 Iunie 2008 12:04
Pe aici sunt doua feluri de "nimicuri patetice care stati toata ziua in fata pc-ului si criticati. get a life assholes" unii sunt pro, iar altii sunt contra lu' Lascarescu.
pe 13 Iunie 2008 01:28
daca tot spuneti k cristi puiu = o hai sa va vad p voi k regizati un film. voi sunteti niste nimicuri patetice care stati toata ziua in fata pc-ului si criticati. get a life assholes
pe 14 Ianuarie 2008 18:39
T U L B U R A T O R !!!
E unul din acele filme care te surprind, nefortat de remarci filozofice sau situatii create artificial. E inspirat din realitate (vezi cazul soldatului mort in Valcea la inceputul anului), bine regizat, cu cativa actori absolut remarcabili - Fiscuteanu (D-zeu sa-l ierte !), Gheorghiu, dar mai ales Barladeanu.
pe 23 Octombrie 2007 14:03
Minunat!
Sunt placut surprinsa de evolutia filmelor romanesti si chiar daca am descoperit destul de tarziu acest film pot spune ca m-a impresionat
Felicitari regizorului Cristian Puiu!
Iar pentru cei doi actori,Ioan Fiscutean si Luminita Gheorghiu nu mi-ar ajunge cuvintele ....imi pot exprima intr-un singur cuvant parerea despre "munca" lor in film si sunt sigura ca ar ajunge :NATURAL
pe 07 Octombrie 2007 12:28
Ieri 06 oct.2007 am avut ocazia sa vàd filmul...Adevàrat,un pic cam târziu dar nu schimbà cu nimic profesionalismul si ideea realizatorilor. Altfel spus,d.p.meu d.v.-si tinând cont de originea mea româneascà !- FOARTE BINE REALIZAT. Dar mà întreb care este mesajul realizatorilor sau poate MESAJELE -având în vedere multitudinea culturalà a spectatorilor din salà,aici la Bruxelles- urmarite de autori,dincolo de granitele noastre culturale. Cum putem încadra genul cinematografic? ...fiecare cum doreste,nu!?
Domnule Cristi Puiu,la sfârsitul proiectiei
,din sala s-au ridicat numai românii,ceilalti fiind "morti,înaintea Domnului Lazarescu"!
FELICITARI pentru reusita si speram
,pe curând !!
pe 13 Martie 2007 00:09
Aici, la Stockholm, filmul "Moartea d-lui Lazarescu" a fost prezentat in avanpremiera publicului suedez la "Filmhuset", cea mai prestigioasa sala a filmului suedez. Institutul de Film Suedez a adresat multumiri carte doi sponsori pentru ca au facut posibila difuzarea acestui film in Suedia, si a prezentat filmul ca fiind "o capodopera".
Intr-adevar, e un film extraordinar, clasic si modern in acelasi timp, un film care reuseste sa te miste in toata fiinta ta ca spectator. Sper ca succesul filmului sa continue pe toate meridianele. Felicitari si multumiri, din tot sufletul, celor care l-au realizat.
Bysky_bv
pe 30 Noiembrie 2006 21:42
e un film bun. multi s-au obisnuit sa vada mereu numa medici buni carora le pare rau daca mori sau medici care te treateaza fara sa le dai spaga, aidca cad doar filme americane. Si eu vreu ca binele sa invinga raul dar sa fim realisti. Acest film ne reaminteste ce deja stiam. Nu trebe sa ne mintim singuri. Astia sunt doctorii nostiri si cu astia defilam. Va urez sa nu ajungeti niciodata la doctor ca in cel mai bun caz ramai fara bani si bolnav si in cel mai rau caz patesti exact ca Lazarescu
pe 02 Noiembrie 2006 11:27
TRAIASCA KUSTURICA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pe 18 Octombrie 2006 11:52
cristi, frate, incearca sa intelegi ca publicul roman nu mai este ala de dupa revolutie care se uita la orice excretie de pelicula numa' sa-si spele ochiu'.ne-am desteptat si noi plus ca sa cam dat drumul la informatie,(probabil ca acolo in belgia ai trait cu senzatia ca o sa revi in tara ca un mesia) si mai stim si noi ce inseamna un film bun.lasa vaicareala ca nu mai suntem in comunism.daca erai bun de ceva iti gaseai producator si in congo. parerea mea este ca esti un "regizor" de duzina ,un pigmeu cu o palarie prea mare pentru capul lui,si pt ca esti berbec o sa ramai mereu la fel
pe 13 Octombrie 2006 11:57
Ii dau minimim de stele pentru imagine, pentru muzica, pentru jocul actorilor (pentru ca merita, chiar toti, dar in special monica barladeanu), pentru faptul ca de fiecare data cand vad filmul asta, pentru ca,nu, nu sunt masochista sau ceva, ma ia de cap si ma arunca de pereti senzatia ca puiu a stat o juma de an angajat pe un post oarecare, de la infirmier pana la sef de sectie/director, intr-un spital din romanica si-a umblat non-stop cu-n reportofon dupa el ca sa puna dup-aia replicile in film!
MIE NU MI-A PLACUT!!!
pe 12 Octombrie 2006 16:22
Ii dau max de stele nu pentru imagine, nu pentru muzica, nu pentru jocul actorilor (cu toate ca merita, chiar toti, dar in special FZ), ci pentru faptul ca de fiecare data cand vad filmul asta, pentru ca, da, sunt masochista sau ceva, ma ia de cap si ma arunca de pereti senzatia ca puiu a stat o juma de an angajat pe un post oarecare, de la infirmier pana la sef de sectie/director, intr-un spital din romanica si-a umblat non-stop cu-n reportofon dupa el ca sa puna dup-aia replicile in film!
MIE MI-A PLACUT!!!
pe 11 Octombrie 2006 22:07
Imi imaginasem o gramada de lucruri inainte de a vedea filmul. N-a corespuns nici unul.
Prima impresie a fost cea de teatru TV, (eventual filmat cu camera de mana). Personaje care vorbesc din off si - problema oricarui film romanesc - personaje care vorbesc cu prune-n gura, incat te gandesti daca n-ar trebui niscaiva subtitrare. Initial imi imaginasem un fel de rollercoaster, o sumedenie de personaje care se vor agita in jurul unui biet pacient pana cand acesta ii va privi cu ochii ficsi. Ficsi definitiv. Ceva gen: "Oops! A murit! Ok, inapoi la treaba". Probabil ca si afisul filmului mi-a dat o directie gresita. N-am inteles daca dl. Lazarescu a murit sau nu. Sau poate ca nu mai are nici o importanta. La varsta si la sporturile la care se preteaza - coniac canoe, halbere si sticlism - cu siguranta ca o sa moara.
pe 11 Octombrie 2006 19:20
cristi puiu=0
pe 11 Octombrie 2006 19:19
crsti puiu se plinge ca o fetita ca nu-l lasa altii sa se exprime .eu zic ca "aia"ii fac un bine.s-ar face de ras si sa facut deja.asteptam dupa toate noptile in care s-a plins ca ultimul liceean sa explodeze un vulcan pe ecran sa se cutremure cultura romaneasca.inca un nimic.
pe 11 Octombrie 2006 19:15
kusturica e un geniu ,puiu e roman.hehehe
pe 11 Octombrie 2006 19:00
imi e greu sa cred cei carora le-a placut "tata in calatorie de afaceri" a lui KUSTURICA sunt niste timpiti care nu stiu sa aprecieze un "talent" ca puiu.eu zic mai degraba sa ne ridicam standardele ca nu strica .parerea mea ca puiu a construit un film cu peronaje la fel de fade ca viata lui de zi cu zi.un regizor de nota zero.
pe 11 Octombrie 2006 18:53
alexx asta e cam prostut.nu mai incerca frate sa ne explici filmul am pe cineva care a suferit enorm din cauza medicilor din bucuresti dar aici nu vb decit despre un film care este foarte foarte slab .zero emotii, zero transparenta,zero caractere puternice,zero poveste ,regizor zero.
pe 11 Octombrie 2006 17:30
i have the perfect cure for your infection cristi!watch my movies!you suck!
pe 11 Octombrie 2006 17:27
comedie?drama?nici una?nimic?chiar nimic?zero
pe 11 Octombrie 2006 13:49
film slab,slabut,inexistent,mai nimic,gata.
pe 11 Octombrie 2006 13:36
cristi puiu sucks!
pe 10 Octombrie 2006 17:36
bai alexx ,bai chiar asa?sa-ti apara tie bube pe tot corpul?poate ne explici si noua, ma cinefilule unde vezi tu lapte si miere la KUSTURICA?noi vedem exact contrariul,o realitate cruda si frumoasa,oameni cu care ne asemanam si linga care am trait,sentimente ,emotii,amintiri!eu cred ca tie si lu puiu va apar bube de la prostie!iar pt puiu am trei cuvinte:KUSTURICA,KUSTURICA,KUSTURICA,KUSTURICA!
Alexx
pe 09 Octombrie 2006 00:33
Sincer si mie imi apar bube pe corp cand aud de kusturica. Sau ca un film nu trebuie decat sa fie miere si lapte ca atunci cand iesi in realitate sa iei tzepe si sa nu stii de ce. Unii se lauda ca pierd vremea prin spitale, probabil la o cafea cu o doctorita sau intreband daca are incarcator la nokia. Personal am vazut aceasi persoana tratata diferit de fiecare medic, bolnavul avand aceasi afactiune. Am vazut si bolnavi irascibili care refuzau tratamentul sau nush ce nu le convenea, de exemplu ambulanta. Dar daca te uiti mai bine filmul nu e despre sistemul medical romanesc, nu spune nimic ca acesta ar fi neaparat subfinantat decat in locuri carora le lipseste targa, in timp ce tomograful era nou-nout. Singurul ghinion al personajului era acel accident de pe dn1, care se poate intampla oriunde si care poate aglomera orice spital, unii pacienti avand prioritate in fata altora.
pe 08 Octombrie 2006 23:14
Am dat o stea deoarece era cel mai mic calificativ, as fi dat si mai jos daca ar fi existat. O imbecilitate de film, cine crede ca astfel de lucruri chiar au loc zi de zi in sistemul medical romanesc, habar nu are despre ce vorbeste. Recunosc exista si cateva cazuri de astfel de cadre medicale care nu isi fac datoria,dar sunt cazuri izolate nu o generalitate. Incercati sa invatati timp de 6 ani incontinu medicina,ca mai apoi sa mai faceti alti ani de rezidentiat si mai apoi alti ani de competente, si la finalul caruia practic depui o munca de voluntariat pentru ca salarile unui medic sunt demne de un caine nu de un om. in opinia mea as interzice astfel de propagande antimedicale si producti cinematografice demne de oameni care sufera un retard mental,pentru ca altcineva nu ar putea aprecia un asemenea film.
pe 23 Septembrie 2006 12:14
inca o juma de stea pt cristi !pt ca am vazut filmul brazilian ORASUL ZEILOR si mi-am dat seama ca desi trata o problema mult mai grava decit cea tratata de filmul lui puiu,nu a fost un moment lacrimogen-straduit, lamentabil ,mizerabil sau prost precum filmul romanului .cristi puiu poate sa tipe, sa sara in sus, sa se dea cu fundul de pamant,asta e: geniul l-a ocolit .singura apreciere nu poate sa o aiba decat de la citiva frantuji plictisiti care chipurile sunt extaziati de asa-zisa "barbarie" est-europeana.uitati-va la filmul brazilian sa vedeti cu cita sensibilitate,cita transparenta,cit GENIU ,e tratata asa-zisa "barbarie" a popoarelor care nu au avut norocul sa se cheme la sfirsit de secol america sau europa de vest.inca odata romanii incearca sa faca filme care sa fie primite la festivalurile de film din vest unde suntem asteptati ca niste ciudati sa fim aratati cu degetul.mai nasol e ca semidoctul asta se crede si genial(si sunt atati mintuitori in romania zilelor noastre) jignindu-ne profund inteligenta.l-am auzit intr-o emisiune data in reluare pe tvr ca "ii apar bube pe tot corpul cind aude de kusturica".ce sa mai zic e natural si romaneste sa jignesti pe cineva mai destept ca tine atunci cind nu ai ce exprima si cind faptele tale arata ca esti gol pe dinauntru.nu constat decit ca deja a inceput procesul firesc de asimilare a lui cristi puiu in marea masa a nulitatilor in arta si cultura romaneasca.cerne sita cerne!
pe 22 Septembrie 2006 13:23
cristiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, am trei cuvinte pt tine:KUSTURICA, KUSTURICA, KUSTURICA,KUSTURICA!(da sunt 4)
Dr. Evil
pe 20 Februarie 2006 00:40
Patetic.
Un film care nu are un mesaj clar in afara de "uite ce varza suntem" un film care nu tinteste decat sa atinga acea coarda sensibila a omului, care nu exceleaza prin sunet sau montaj sau regie sau jocul actorilor. Este un film absolut mediocru care a fost creditat pt autenticitatea povestii (care trebe sa recunoastem asa este...) si prin suferinta acestui om si sfarsitul lui tragic. Ca sa fiu mai transant este un film despre un batran bolnav si betiv care moare inutil in timp ce lumea il "vindeca". Daca rolul unui film este de a te distra de a te face fericit de a te bucura intr-un fel cat de mic (fie ca vezi cafteala ieftina gen Jett Lee sau actorie de clasa gen Tom Hanks sau regie de clasa gen Speilberg, efecte speciale gen Lucas etc) acest film atinge incredibila cota de 0 ... -1 ...-n VARZA !
emanuel
pe 18 Februarie 2006 12:23
Melodia de la inceputul filmului se numeste "Cum e oare" si este interpretata de Margareta Paslaru.
pe 18 Februarie 2006 00:53
filmul e bun dar melodia de la inceput e super!!! cine o canta???
pe 16 Februarie 2006 02:15
E un film bun! M-a facut sa ma gîndesc. Problema e ca publicul vrea sa vada filme care nu au nici un mesaj, care nu cer nimica e la public. Adica: merg la cinema, creierul face pauza si ochii se uita la o comedie hollywoodiana sau la un film de actiune cu Snipes. Desigur, publicul vede filmele, dar daca publicul nu gîndeste. Pentru un astfel de public avem destule filme americane care se produc pe banda. Pentru publicul care gîndeste, e bine ca exista filme europene [etc.] si cîteva filme americane. Mai exista filme bune dupa 1989, dar sînt foarte rare, asta e! În ultimul timp am vazut doua filme românesti: "Moartea domnului Lazarescu" si "15" [Nicolaescu]. "Lazarescu" mi-a facut multa placere, chiar daca subiectul nu e prea placut. Celalalt film m-a cam enervat. Nu e autentic, m-a facut sa rîd, e mai mult un fel de comedie, revolutia si copiii strazii sînt foarte artificiali. Pe Cristi Puiu l-am crezut. Am citit diferite pareri negative si ma întreb care e motivul. Oare ne supara adevarul? Occidentul chiar asta vrea, sa vada filme negative despre România? N-am stiut ca sîntem buricul pamîntului! Oare se da un premiu numai pentru asta? Sa fim realisti si sa deschidem ochii! Trebuie sa vedem ce e în jurul nostru si poate ne dam seama ca se poate mai bine. Cristi Puiu a pus degetul pe rana, dar noi nu vrem sa vedem, zicem ca filmul e prea trist ...
pe 20 Noiembrie 2005 11:13
Sincer mie mi-a placut foarte mult filmul!!! Acesta reda viata de zi cu zi, felul in care sunt respinsi unii, bataia de joc fata de cei mai in varsta, pot spune ca ma atins intr-un punct sensibil. In ;egatura cu actorii pot spune ca s-au descurcat binishor. FRUMOS FILM !!! BRAVO
pe 19 Noiembrie 2005 20:09
Frumoasa tara, pacat ca-i locuita!! Filmul reprezinta oglinda prfecta a sistemului de sanatate romanesc: murdar, neprofesionist, corupt, total nepregatit.Avem in acelasi decor si modul de viata al pensionarului nostru: nespalat, alcoolic,ingalat,scarbos. Pe de alta parte ne arata si nivelul tehnologic al cinematografiei romanesti: aceleasi pelicule spalacite si pline de scame, aceleasi culori lipsite de naturalete. Ma mir ca dialogurile n-au fost remixate ca in celelalte filme romanesti. Mai avem mult pana la Oscar. Nu m-a impresionat.
pe 19 Noiembrie 2005 20:06
Uite cum sta treaba. Lasand fazele lacrimogene de mai sus cu actori din Onesti (parca spunea de o telenovela, nu alta!) filmul e de fapt un "fas" inspirat din cateva zeci, daca nu sute de cazuri, din viata reala si romaneasca pe deasupra.
E adevarat ca s-ar putea sa prinda la "papanashii" aia de afara care, probabil, se vor minuna de mendrele scenariului.
In schimb, probabil ca, pana la urma se vor "intzepa" chiar shi acei "papanashi" ca jocul actorilor e subtire, intr-o tara in care se moare la fel de mizer cum se shi traieshte.
S-avetz bafta!
pe 18 Noiembrie 2005 19:00
P.S. - am dat 2 stele filmului doar pt. prestatia d-nei Luminita Gheorghiu, care iese clar in evidenta prin naturalete fata de grimasele fortate ale celorlalti...
pe 18 Noiembrie 2005 18:58
filmul e mana cereasca pentru pensionarii indignati si frustrati ca totul e negru in Romania asta... Mosul joaca jenant, nu-mi vine sa cred ca atatia cinefili indraznesc sa spuna e un film excelent!!! Prin CE? Atata timp cat, ca majoritatea filmelor romanesti de dupa '90, incearca sa-ti induca cu forta parca, sictirul fata de propriul neam?
pe 18 Noiembrie 2005 00:04
s-ar putea presupune ca sunt subiectiva.spun asta pt ca rodica lazar e din onesti.recunosc ca m-am dus si din cauza asta sa vad filmul,dar si din cauza ca s-a vorbit despre el si pentru ca imi place sa vad film.cred ca e un film minunat si ma bucur ca niste romani au reusit sa faca un asemenea film,sa ia atatea premii.Ar trebui sa ne mandrim si sa ne ducem la film de doua trei ori pana intelegem de ce e un mare film.Spun asta pentru cei care se pare ca nu au inteles.E un film important pentru cinematografia noastra si ma bucur ca rodica lazar-care nu ma cunoaste,dar pe care o salut din toata inima-face parte din el.Il salut pe cristi puiu,pe toti actorii din distributie si le doresc mult noroc si multe sanse ca aceasta!
pe 13 Noiembrie 2005 12:30
Este un film neconventional, pentru (tele)spectatori care inca mai sunt sensibili la suferinta umana. Cei ce au catalogat acest film ca fiind prost, probabil sunt mai sensibili la suferinta indurata de cel ce primeste pumni si picioare de la Steven Seagal sau la dezamagirea de a vedea o bunatate de masina explodand intr-un film de actiune. Serialul ,,Spitalul de Urgenta" a avut un succes enorm in SUA si chiar si in Romania. De ce? Pentru ca surprindea aspecte reale ale sistemului medical american:ca si ei se lupta cu birocractia, si ei au medici iritati ca sunt deranjati in miez de noapte de catre pacientii adusi de Ambulanta,ca nu are fonduri destule spitalul, etc?. Probabil. Cred ca publicul a fost mai mult atent la suferinta umana, transpunandu-se in pielea pacientilor care se lupta pentru viata lor. Asa ar trebui sa faceti si in cazul domnului Lazarescu, puneti-va in pielea lui si nu fiti chiar asa atent la faptul ca unul din doctori se preocupa mai mult sa caute un incarcator de Nokia!!!
pe 09 Noiembrie 2005 20:09
Dolloress daca ai stii cata dreptate ai. Asa e, sunt de acord cu tine, cu tot ce ai spus. Ultimul raspuns arata ca esti o persoana educata. Poate ca ai avut motivele tale pentru care nu ti-a placut filmul. Ultima remarca e valabila pentru toti ANONIMII care nu-si divulga identitatea, cica cu scopul de a se apara. In realitate sunt doar niste lasi.
pe 09 Noiembrie 2005 11:41
Intr-adevar ce bun exemplu si ce rezumat al Romaniei de astazi,nu?Cum spunea cineva: "dam strainilor exact ceea ce vor sa vada".Oare asta ne caracterizeaza pe noi?Doar asta?Incat sa faci un asemenea "elogiu" printr-un astfel de film?Atmosfera asta de imbacseala,de mizerie este prea exagerata.Plus,ma indoiesc ca intre doctori exista un limbaj atat de presarat cu expresii de argou.Gen: ii dai o bormasina in cap si gata..
Din fericire am ocazia sa observ de aproape viata in spitale,si nu e chiar asa cum o arata filmul.Dupa domnul Puiu toti doctorii sunt niste incompetenti,niste aroganti si niste amatori.S-a exagerat mult prea mult.Si tot bine zicea cineva: de aia a si luat premiu la cannes.Ca tot juriul s-a minunat probabil de sistemul foarte gaunos al sanatatii...
pe 09 Noiembrie 2005 11:41
Adevarul este ca isi merita toate stelele.Este un super film pentru toti romanii care au trait aceleasi sentimente,cand te uiti in scara ta de bloc si vezi cate un batrin ramas singur...te duce cu gandul la acest film.Numai cei care nu au avut parte de spitale si probleme poa` sa zica ca e un film prost.S-au daca au ajuns in spital au avut intotdeauna pe cineva cu ei ca sa zic asa care a avut gija cu cine sa vorbeasca si cui sa dea.Numai ca in film daca observati tataia e cam singur si nu are pe nimeni,pana vine sora dimineata.Toti il intreaba acelasi lucru si bineinteles daca are insotitor adica mai pe romaneste degeaba ti se platesc de la stat toate cele, tre` sa mai fie cineva cu tine care sa plateasca separat serviciile, de altfel platite.Ia sa faca un film cu un cabinet particular s-au poate chiar cu un spital particular ....ce sa mai zicem, asta e Romania noastra prea iubita ,ca de aia avem 5 milioane de romani pe afara.Eu recomand ca urmatorul film sa fie despre invatamant si dupa aia cu parlamentari care dorm si tot asa ...ca poate asa se trezesc din letargie si cei care sunt platiti de la stat adica de la noi.A daca sari cu ceva, se misca de nu-i adevarat ca si la particular, daca nu patesti ca in film toata lumea se misca in doua viteze :incet si foarte incet.Hai ca am scris destul...
pe 08 Noiembrie 2005 15:51
Daca e sa judecam pragmatic un film care are succes in randul criticilor si care este si premiat nu ar trebui decat sa ne bucure ca am reusit sa scoatem capul cu adevarat in lumea buna a cinematografiei. Cui nu-i place sa nu se mai uite. E simplu nu? Nici mie nu mi-a placut Helen of Troy si de asta nu m-am incapatanat sa-l vad pana la capat ca sa nu-mi vina cumva sa sparg monitorul. Salutari!!!!!
pe 06 Noiembrie 2005 00:40
mai dolloress, totusi nu crezi ca sunt prea multe coincidente de Cristi Puiu a luat Ursul de Aur cu Cartusul de Kent, a castigat un premiu la Cannes, plus alte premii la festivaluri mai putin importante (printre care si TIFF), a primit critici bune in ziarele de cinema din toata lumea si chiar si debutul lui Marfa si Banii a castigat premii si a fost si el vizionat la sectiunea paralela de la Cannes...
Gandeste-te putin ca poate nu toti carora ne-a placut Marfa si Banii suntem prosti sau snobi.. Mai bine ai spune ca nu e un film pe gustul tau si ai recunoaste ca nu ai pregatirea necesara sa itelegi asa un film
pe 05 Noiembrie 2005 13:15
Pe mine m-a emotionat in mod deosebit filmul, am "recunoscut" toate personajele...poate ca ma si apropii ca varsta de cei care vor "vizita" spitalele. Atat de naturale si firesti sunt toate personajele, incat pare o tomografie a sistemului de sanatate romanesc! Sunt in tabara celor care considera ca filmul va lua Oscarul!
dolloress
pe 04 Noiembrie 2005 20:23
filmul asta merita minus o mie de stele...hai sa fim seriosi, asta nu e film de cannes, de oscar si nici macar de cinematograf....asta e o chestie facuta la ambitie, cred...
foarte bine spus de cei de la "Academia Catavencu"...filmul trebuia sa se cheme MOARTE domnului Lazarescu...
Stii de ce a luat acel premiu?Pentru ca a tratat un subiect foarte grav in viziunea lor..probabil ca ei isi imagineaza ca subiectul e inventat si nicidecum faptul ca la noi chiar se intampla chestia asta...Fac o comparatie cu filmele proaste americane, in care ei nu fac altceva decat sa-si planga de mila...ca vai ce viata grea au, ce prost sunt tratati si diverse alte chestii...de asta a ajuns sa fie apreciat...e un mod prin care noi ne plangem de mila...
in prima jumatate de ora imi venea sa sparg monitorul de nervi...nu am crezut ca va exista un film care sa ma enerveze mai tare decat Marfa si Banii (o alta capodopera romaneasca)...cu riscul de a ma repeta, filmul este foarte prost.
atyclb_87
pe 03 Noiembrie 2005 21:07
Este a doua oara cand un film romanesc ma emotioneaza. O poveste mult prea trista a unui om singur...
pe 03 Noiembrie 2005 14:55
Daca va duceti sa il vedeti in speranta unei comedii negre ii veti da nota 4. Daca va duceti fara idei preconcepute si fara sa asteptati ceea ce vreti, ii veti da cu siguranta 10.
Foarte ciudat , statistic vorbind , ca filmul primeste 99% review-uri pozitive afara in timp ce abia daca ia 50% in tara . Dupa umila mea parere motivulul este ca noi, romanii, suntem prea mult obisnuiti cu mizeria ce domneste in sistem sub conducerea unei clase politice venale ca sa o mai putem aprecia la justa ei valoare din punct de vedere cinematografic.
Realizarea filmului si filmul in sine sunt cu 2 stele peste ceea ce s-a facut pana acum in Romania.
pe 21 Octombrie 2005 23:42
Un spectator dezamagit a spus ca " Nu faci filme numai pentru critici sau numai pentru festivaluri, ci si /sau mai ales/ pentru public"
PARTIAL are dreptate. Numai ca regizorul isi alege publicul. Moartea domnului Lazarescu nu este un film pt marele public, ci pentru cei care au cultura necesara sa inteleaga acest film. Imi mentin parerea ca afisul ce anunta o comedie a adus in sala spectatori nepregatiti pt acest film
pe 20 Octombrie 2005 03:14
Exceptional... a reusit sa-mi induca o stare de apatie puternica, nu mai spun de mila, indignare, etc. Te ajuta sa reanalizezi aspecte din viata si din punctul asta de vedere este mult mai puternic decat multe alte filme. Am trait 153 de minute apasatoare...buni actori, tare Mr. Fiscu'.
Bietul batran, terminat de durere mai avea forta sa se asigure ca pisicile vor fi ingrijite in lipsa sa - ca un mare iubitor de animale, m-a impresionat teribil secventa respectiva.
Este si foarte ROMANESC filmul...atat de romanesc! Nota 10!
pe 18 Octombrie 2005 16:58
am vazut filmul,mi-a placut.dar de ce-a fost asa importanta monica barladeanu?sa fim seriosi,alti actori au avut roluri mai grele,mai interesante...cam penibil tot tam-tam-ul.mi-a placut mult Luminita Gheorghiu.
pe 18 Octombrie 2005 09:40
m-am mai gandit la film, am mai vorbit cu unul, altul si as vrea sa adaug o steluta. e un film care creste in tine si dupa vizionare, ceea ce e mare lucru. asadar, patru stele si imi mentin parerea ca si mai scurt putea fi la fel de bun.
p.s. mie mi-a placut faptul ca publicitatea e "inselatoare". stiu ca voi spune un loc comun care probabil s-a mai vehiculat de sapte mii de ori: filmul este, totusi, o comedie, asa cum anunta afisul, dar in sensul 'divinei comedii' (chestie sustinuta si de numele personajului principal etc. etc.) - in sensul asta e ok si chiar cool ca afisul il prezinta ca pe o comedie.
pe 17 Octombrie 2005 21:35
Este cel mai prost film pe care l-am vazut in viata mea.Cred ca putea fi facut si de un amator.Nimic interesant,nimic care sa te tina in suspans,nimic care sa te faca sa il urmaresti.Ma asteptam la mai mult...este un singur fir de actiune...nu este creat pe mai multe planuri...sa fii avut mai multe idei si scene paralele,nici un punct culminant...nimic.Cred ca nu merita nici macar o stea
pe 17 Octombrie 2005 21:25
Sunt de acord cu toti spectatorii dezamagiti.
Asta e film de Oscar????
Mai bine faceau un documentar, poate avea mai multe sanse de a transmite un mesaj direct Ministerului Sanatatii.
Oricum, cei ce fac acum filme in Romania sunt departe de Hollywood.
Pariez ca 10% din cei ce viziteaza site-ul sunt mai talentati numai ca nu li se da nici o sansa.
Merita sa mai revin cu un mesaj?
pe 17 Octombrie 2005 18:23
Nu cred ca este cineva in masura sa zica daca publicul roman merita sau nu merita un asemenea film. Personal, cred ca termenul ”film” se cojunga neapat cu verbul ”a vizona”, ceea ce vorbeste despre importanta publicului în sãli. Nu faci filme numai pentru critici sau numai pentru festivaluri, ci si /sau mai ales/ pentru public. M-as bucura sa revenim la timpuri cand la Cannes se vor premia din nou filme precum Kramer contra Kramer, de exemplu, nu unele atat de teziste precum cel al lui Puiu. Nu este rau ca filmul lui Puiu are un mesaj, este rau ca este tezist. Iar replicile care ataca sistemul sunt atat de evidente, incat ti se face jena.
m3lku
pe 16 Octombrie 2005 17:40
intr-adevar, afisul a fost o problema. Parea ca e vb de o comedie si a adus in sala oameni care nu merita sa vada filmul...
pe 15 Octombrie 2005 21:16
Am fost si eu printre cei opt spectatori de la Multiplexul de la mall cand am vazut filmul. Mult prea lung. Filmul are ceva emotie, dar cred ca s-a exagerat cand s-a spus ca este genial. Ma intreb daca va trece de testul timpului si cum il vor privi urmasii nostri. Probabil, ca pe documentar, despre vremurile negre ale Romaniei in tranzitie. Cam atat.
pe 13 Octombrie 2005 19:06
un film prost (despre un subiect dureros), care are parte de publicitate inselatoare
pe 12 Octombrie 2005 16:06
mi-a placut filmul,m-a bucurat ca pe langa actorii mai varstnici vad si actori tineri foarte buni.tocmai de aceea e mare pacat ca i-ati lasat pe ei in umbra si ati promovat-o atat pe monica barladeanu.sa fim seriosi,e si ea pe-acolo,deloc stralucitoare.Si nu vorbeste nimeni de bratila,care e excelent,de rodica lazar,mimi branescu sau clara voda.eu mai merg si la teatru dar nu prea ii stie nimeni.nu prea a existat masura in promovarea filmului.asta nu face cinste prea mare celor care se ocupa de asta.am vazut emisiunea de pe b1.Nu cred ca puiu isi doreste ca monica barladeanu sa vorbeasca despre filmul lui.oricum,felicitari!sper sa mergeti la oscar.
pe 11 Octombrie 2005 17:11
Filmul nu este rau, dar este in mod clar supraevaluat. S-a vorbit atata despre el incat ma asteptam ca fie o capodopera. Cand colo, se abatuse si ceva plictiseala peste mine si parca nici emotia nu ma strangea de gat atat de tare pe cat trambitasera unii. Prin urmare, pur si simplu un film cu o tematica ce intereseaza UE-ul. ”Sistmul sanitar din Romania”, viciat si nasol, cum era si de asteptat.
Ca, și cadru medical da ca nui pui pasiune și suflet. Stai acasă. I-ați alt job. Dar nu ii chinui pe aia care te plătesc cu tot ce au și prin toate metodele doar ca să ii faci bine și sa ajungă sănătoși acasă la familie. Nu ai ce îți trebuie doctore. Protestează cu colegii și cereți drepturile. Cere ce nu ți se oferă atât ție cât și spitalelor. Dar nu îți varsă caracterul infect pe pacient. Ca ce crezi... Maine poate fi mata mare pe acel pat sau cine știe ce alt membru al familiei....care poate da de o inepție de asa zis "profesionist"ca tine. Care în loc sa salveze vieți. Mai rău le omoară.
Câte procese de malpraxis ar trebui sa fie în România de atatea decenii... Câte cazuri. Câte ilegalități. La cati pacienții au suportat mizeriile din spitale... Daca s-ar fi intentat procese la fiecare pacient batjocorit de medici sau de stat... După atâtea procese câștigate în instante de pacienți, statul ar fi fost falimentar doar pe baza acestui fapt. Nu mai era nevoie sa mai vinda tara la cheie cu tot ce are. Ca trebuia sa plătească cetățeanul pt. Toate nenorocirile abătute asupra lui. DIN BANUL tot al Lui.
România secolul 22. (înainte de Hristos)
Pentru mine este unul dintre cele mai importante filme romanesti facute vreodata si chiar daca nu va fi simtit la fel de catre toata lumea, cu siguranta nu va lasa pe nimeni indiferent si calm dupa vizionarea sa.
Nu a fost nominalizat.
Modul în care a fost făcut filmul, mișcările de camere tremurate și cadrele lungi,
implică spectatorul și îl ține cu sufletul la gură în timp ce personajul luptă împotriva morții. Un film dur și adevărat.
Un film obligatoriu de văzut. Ar trebui făcute proiecții în spitale, pentru personal, poate poate devin mai conștienți și se luptă mai mult pentru salvarea unor pacienți!
Ceea ce v-am spus nu este o anecdotă. S-a petrecut într-un oraş european din anul de graţie 2014, cu aproximativ o lună în urmă, iar apelantul la 112 am fost eu. Nu vreau să generalizez, deşi din experienţele mele pe clădirile spitalelor ar trebui plasate pancarte cu versurile lui Dante: "Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate".
Acest film nu este un mesaj de revoltă faţă de sistemul medical românesc, ci o situaţie particulară care ni se poate întâmpla fiecăruia dintre noi, un exemplu de dezinteres care caracterizează mai multe sectoare ale activităţii economice. Cunoaştem efectele constrângerilor financiare asupra sistemului medical: aparatură veche, lipsă de medicamente, medici prost plătiţi ş.a. Nimic nu poate justifica totuşi plictiseala, dezinteresul şi orgoliul unora dintre cadrele medicale, a căror datorie este să salveze vieţi fie şi ale unor alcoolici. Sistemul medical este ineficient.
Într-un interviu, Cristi Puiu afirma că acest film trebuia să fie primul din şase filme despre viaţa din periferia capitalei, urmând să se refere la dragostea faţă de aproapele tău. Meditaţie lucidă cu privire la indiferenţa oamenilor, "Moartea domnului Lăzărescu" exprimă din plin această idee. Bătrânul Lăzărescu este singur, abandonat de toţi, deşi locuieşte în mijlocul unei comunităţii umane. Nimeni nu-l întreabă dacă are nevoie de vreun ajutor sau dacă are ce mânca şi se îndepărtează de el, considerându-l un alcoolic. Toţi îi dau sfaturi, îi fac morală, dar nimeni nu îl ajută cu ceva în mod concret. El este un străin, de care nimeni nu are niciodată timp. Spitalul este pentru el doar o anticameră a morţii, toţi medicii încercând să se debaraseze de el pentru a-l lăsa să moară acasă sau oriunde altundeva numai pentru a nu fi nevoiţi să completeze acte.
Filmul se remarcă prin naturaleţe şi firesc, acţiunea pare veridică şi nu inventată şi tocmai de aceea nu există replici memorabile. Ion Fiscuteanu, un actor ignorat pe nedrept de regizorii de filme din România (l-am văzut într-un rol de substanţă doar într-un film al lui Alexandru Tatos), este dezarmant de natural în rolul bătrânului confuz, conturându-i evoluţia agonică de la conştientizarea bolii până la delirul inconştient din final. De asemenea, Luminiţa Gheorghiu se dovedeşte credibilă în rolul unei asistente a cărei atitudine faţă de bolnav se schimbă pe parcursul filmului de la plictiseală şi dezinteres atunci când părăseşte bătrânul pentru a ieşi la o ţigară şi până la ataşamentul faţă de pacient din finalul filmului, asigurându-se că bătrânul va avea parte de tratamentul adecvat. Destinul bătrânului este dureros de asemănător cu cel al unei mari părţi a românilor, ce duc un trai amărât şi mizer.
Filmul este minimalist, cu decoruri austere şi cadre lungi. Tragicomedie, el excelează prin anumite momente de umor negru precum cele susţinute de cinicul şi veselul medic de la tomograf: "Neoplasmul ăsta e de toată frumuseţea. Ar trebui să-i facem o poză. Zâmbiţi, vă rog. Ţac, pac!", "Trebuie operat la cap, ca să poată să moară de cancer acasă" ş.a. Mostre de umor medical rostite în momente nepotrivite. Mişcările tremurate ale camerei au rolul de a apropia filmul de "cinéma vérité", conferind filmului aspectul unui documentar real şi nu al unui film de ficţiune. În cazul în care comportamentul omenesc nu se va schimba cât de curând, "moartea domnului Lăzărescu" va deveni şi moartea noastră.
Batranii din Romania le stiu pe toate pana cand fac unu sau mai multe atacuri cerebrale , raman paralizati sau cu alzheimer , si conform legii copii trebuie sa aiba grija de ei sa dea zeci de mii de euro pe tratamente iar daca se fac bine , parintii se imbata din nou , se supraalimenteaza etc . Copii majori care au parinti cu comportamente autodistructive ar trebui sa se autodezmosteneasca si poate astfel acesti oameni ar avea sperante mai mari de viata , si parlamentarii romani nu sar mai bucura ca numarul pensionarilor scade cu repeziciune si nu mai trebuie ca statul sa se umprumute cu miliarde in fiecare an ca sa plateasca pensii
P.S. prin bucuresti mai ai sanse sa scapi cu viata daca ajungi intr-un spital , dar prin provincie, mai ales daca nu ai bani , nu prea.... Noroc ca au mai inchis din spitale si nu se mai moare cu zile atat de des .Iar pentru cei care va credeti in siguranta in bucuresti , ganditi-va ca poate la vara va duceti la mare si aveti ghinionul mare sa faceti un accident la harsova de exemplu . 70km pana la slobozia sau constanta . In cat timp o parcurge o salvare distanta asta ?? dus intors!! Cred ca depaseste asa zisa ora de AUR ....
Domnul Dante Lăzărescu este un pensionar de 63 de ani. Este un arhietip al pensionarului orășenesc. Singuratic, avea 3 pisici pe care le iubea extrem. Avea o fiică care demult a emigrat în Canada. Avea o soră ce trăia la Tîrgul-Mureș. Cam atît. Așa cum de obicei se întîmplă în astfel de situații D-nul Lăzărescu a devenit singuratic, închis în sine. Într-o seară simțindu-se rău a sunat la ambulanță. Între timp a consumat băuturi alcoolice și a băut pastile. A mai sunat ambulanța căci îi era rău. Apoi a plecat la vecinul său care trăia vizavi de apartamentul său, să ceară medicamente. Situația sa înrăutățit. După al treilea sunet la spitalul de urgență în sfîrșit a sosit și ambulanța. Situația bolnavului devenea tot mai gravă. Între timp ei au fost pe la 5 spitale fiind retrimiși de la unul la altul pe motiv că nu-s locuri sau pentru că doctorii sunt suprareîncărcați. Această situație ne pare un pic cam absurdă dar așa e realitatea. Starea pacientului cînd a ajuns pe masa de operație (5 ore de călătorii cu ambulanța) era una de plîns. În toate spitalele prin care a trecut pacientul și cu Doamna asistent medical pe nume Mioara s-au dedus o mulțime de diagnoze, medicii înfîrnați necătînd la starea pacientului doreau să-și arate competența, deși defapt ei arătau contrariul la tot ceea ce doreau să arate. Această birocrație ce-l trimetea de la un spital la altul, toți acești doctori nepăsători și alți factori ce se întretăiau cu această istorie au scurs din D-nul Lăzărescu ultimile picături de viață și la sfîrșit el decedează. Decesul său nu a fost însoțit de muzică înfiorătoare, de plînsete, s-au de fețe triste. NU. Realitatea nu suferă slăbiciunile omenești. Moartea Domnului Lăzărescu înfățișează pentru noi ceea ce nu suntem deprinși să vedem în filme. Am în vedere simpitate cu care e tratată această situație. A murit un om. Ei și ce? Cineva trebuia să simtă pe suflet tristețe? De aceea și-mi pun întrebarea oare este vinovat cineva de această moarte? Oare era vinovat însuși Domnul Lăzărescu pentru că consuma prea mult alcool? Sau poate doctorii care nu încercau să-l vindece ci doar să-i puie diagnoze și să-l retrimită în altă parte? Fiecare în parte e vinovat, dar cînd ajungem să învinovățim nu știm ce să facem. Și iată așa ceva se poate întîmpla cu oricare.
Dacă e să privim mai adînc în acest film, atunci după sensul de la suprafață al filmului vom descoperi unul nou cu mult mai adînc. Numele D-nului Lăzărescu este Dante. În așa mod Cristi Puiu face aluzie la ”Divina Comedie” a lui Dante Alighieri. Filmul începînd cu un purgatoriu (apartamentul lui Lăzărescu) încetul cu încetul îl transportă pe pacient împreună cu spectatorii săi prin toate cercurile iadului, mascat prin curățenia strălucitoare a cabinetelor din spitale. Însă iadul dupa părerea lui Puiu, nu este exterior, el se află în interiorul nostru. Petrecînd viața într-o înstrăinare completă față de alți oameni, omul își va pierde ultimile trăsături cel califică drept om. Înțelegînd aceasta, Cristi Puiu, continuă cu încăpățînarea nebunului să iubească și să simpatizeze celor care nu și-au pierdut înfățișarea omenească în haosul din jurul său. Oare mai are omul șanse?
o capodopera curajoasa directa care prezinta fara menajamente cum se traieste in acest colt de Balcani
E unul din acele filme care te surprind, nefortat de remarci filozofice sau situatii create artificial. E inspirat din realitate (vezi cazul soldatului mort in Valcea la inceputul anului), bine regizat, cu cativa actori absolut remarcabili - Fiscuteanu (D-zeu sa-l ierte !), Gheorghiu, dar mai ales Barladeanu.
Sunt placut surprinsa de evolutia filmelor romanesti si chiar daca am descoperit destul de tarziu acest film pot spune ca m-a impresionat
Felicitari regizorului Cristian Puiu!
Iar pentru cei doi actori,Ioan Fiscutean si Luminita Gheorghiu nu mi-ar ajunge cuvintele ....imi pot exprima intr-un singur cuvant parerea despre "munca" lor in film si sunt sigura ca ar ajunge :NATURAL
Domnule Cristi Puiu,la sfârsitul proiectiei
,din sala s-au ridicat numai românii,ceilalti fiind "morti,înaintea Domnului Lazarescu"!
FELICITARI pentru reusita si speram
,pe curând !!
Intr-adevar, e un film extraordinar, clasic si modern in acelasi timp, un film care reuseste sa te miste in toata fiinta ta ca spectator. Sper ca succesul filmului sa continue pe toate meridianele. Felicitari si multumiri, din tot sufletul, celor care l-au realizat.
MIE NU MI-A PLACUT!!!
MIE MI-A PLACUT!!!
Prima impresie a fost cea de teatru TV, (eventual filmat cu camera de mana). Personaje care vorbesc din off si - problema oricarui film romanesc - personaje care vorbesc cu prune-n gura, incat te gandesti daca n-ar trebui niscaiva subtitrare. Initial imi imaginasem un fel de rollercoaster, o sumedenie de personaje care se vor agita in jurul unui biet pacient pana cand acesta ii va privi cu ochii ficsi. Ficsi definitiv. Ceva gen: "Oops! A murit! Ok, inapoi la treaba". Probabil ca si afisul filmului mi-a dat o directie gresita. N-am inteles daca dl. Lazarescu a murit sau nu. Sau poate ca nu mai are nici o importanta. La varsta si la sporturile la care se preteaza - coniac canoe, halbere si sticlism - cu siguranta ca o sa moara.
Un film care nu are un mesaj clar in afara de "uite ce varza suntem" un film care nu tinteste decat sa atinga acea coarda sensibila a omului, care nu exceleaza prin sunet sau montaj sau regie sau jocul actorilor. Este un film absolut mediocru care a fost creditat pt autenticitatea povestii (care trebe sa recunoastem asa este...) si prin suferinta acestui om si sfarsitul lui tragic. Ca sa fiu mai transant este un film despre un batran bolnav si betiv care moare inutil in timp ce lumea il "vindeca". Daca rolul unui film este de a te distra de a te face fericit de a te bucura intr-un fel cat de mic (fie ca vezi cafteala ieftina gen Jett Lee sau actorie de clasa gen Tom Hanks sau regie de clasa gen Speilberg, efecte speciale gen Lucas etc) acest film atinge incredibila cota de 0 ... -1 ...-n VARZA !
E adevarat ca s-ar putea sa prinda la "papanashii" aia de afara care, probabil, se vor minuna de mendrele scenariului.
In schimb, probabil ca, pana la urma se vor "intzepa" chiar shi acei "papanashi" ca jocul actorilor e subtire, intr-o tara in care se moare la fel de mizer cum se shi traieshte.
S-avetz bafta!
Din fericire am ocazia sa observ de aproape viata in spitale,si nu e chiar asa cum o arata filmul.Dupa domnul Puiu toti doctorii sunt niste incompetenti,niste aroganti si niste amatori.S-a exagerat mult prea mult.Si tot bine zicea cineva: de aia a si luat premiu la cannes.Ca tot juriul s-a minunat probabil de sistemul foarte gaunos al sanatatii...
Gandeste-te putin ca poate nu toti carora ne-a placut Marfa si Banii suntem prosti sau snobi.. Mai bine ai spune ca nu e un film pe gustul tau si ai recunoaste ca nu ai pregatirea necesara sa itelegi asa un film
foarte bine spus de cei de la "Academia Catavencu"...filmul trebuia sa se cheme MOARTE domnului Lazarescu...
Stii de ce a luat acel premiu?Pentru ca a tratat un subiect foarte grav in viziunea lor..probabil ca ei isi imagineaza ca subiectul e inventat si nicidecum faptul ca la noi chiar se intampla chestia asta...Fac o comparatie cu filmele proaste americane, in care ei nu fac altceva decat sa-si planga de mila...ca vai ce viata grea au, ce prost sunt tratati si diverse alte chestii...de asta a ajuns sa fie apreciat...e un mod prin care noi ne plangem de mila...
in prima jumatate de ora imi venea sa sparg monitorul de nervi...nu am crezut ca va exista un film care sa ma enerveze mai tare decat Marfa si Banii (o alta capodopera romaneasca)...cu riscul de a ma repeta, filmul este foarte prost.
Foarte ciudat , statistic vorbind , ca filmul primeste 99% review-uri pozitive afara in timp ce abia daca ia 50% in tara . Dupa umila mea parere motivulul este ca noi, romanii, suntem prea mult obisnuiti cu mizeria ce domneste in sistem sub conducerea unei clase politice venale ca sa o mai putem aprecia la justa ei valoare din punct de vedere cinematografic.
Realizarea filmului si filmul in sine sunt cu 2 stele peste ceea ce s-a facut pana acum in Romania.
PARTIAL are dreptate. Numai ca regizorul isi alege publicul. Moartea domnului Lazarescu nu este un film pt marele public, ci pentru cei care au cultura necesara sa inteleaga acest film. Imi mentin parerea ca afisul ce anunta o comedie a adus in sala spectatori nepregatiti pt acest film
Bietul batran, terminat de durere mai avea forta sa se asigure ca pisicile vor fi ingrijite in lipsa sa - ca un mare iubitor de animale, m-a impresionat teribil secventa respectiva.
Este si foarte ROMANESC filmul...atat de romanesc! Nota 10!
p.s. mie mi-a placut faptul ca publicitatea e "inselatoare". stiu ca voi spune un loc comun care probabil s-a mai vehiculat de sapte mii de ori: filmul este, totusi, o comedie, asa cum anunta afisul, dar in sensul 'divinei comedii' (chestie sustinuta si de numele personajului principal etc. etc.) - in sensul asta e ok si chiar cool ca afisul il prezinta ca pe o comedie.
Asta e film de Oscar????
Mai bine faceau un documentar, poate avea mai multe sanse de a transmite un mesaj direct Ministerului Sanatatii.
Oricum, cei ce fac acum filme in Romania sunt departe de Hollywood.
Pariez ca 10% din cei ce viziteaza site-ul sunt mai talentati numai ca nu li se da nici o sansa.
Merita sa mai revin cu un mesaj?