Părerea criticului
Am urmărit la Festivalul de Film de la Roma drama Moonlight (regia Barrry Jenkins), film despre care citisem că a fost ovaționat și premiat în circuitul festivalier de la premiera sa mondială din luna septembrie.

Citisem și că e un candidat serios la Oscar. Urma să mă conving singură de această informație. Recunosc că Moonlight mi-a atras atenție de când am văzut afișul psihedelic al filmului. Cele trei etape ale maturizării lui Chiron sunt redate prin colajul cu tăieturi din pozele celor trei actori care îl joacă pe protagonist, în etape diferite ale vieții lui.

Fiu al unei mame dependente de heroină (Naomie Harris, nominalizată și ea pentru interpretare la Globuri), viața lui Chiron e marcată de abuzuri din partea celor din jur. Chiron găsește în copilărie un susținător în persoana lui Juan (Mahershala Ali). Adolescența vine la pachet cu descoperirea fiorilor dragostei, dar e vorba de o iubire damnată social; la vârsta adultă, îl regăsim din nou pe Chiron - dar este el acum cel la care visa în copilărie?

Filmul extrem de dramatic e scăpat de câteva ori pe panta melodramatismului. Toate relele se întâmplă protagonistului iar el nu prea reușește să se ridice din postura de victimă. Producția independentă mai are de pierdut și de pe urma jocului câtorva dintre debutanți.

„Moonlight” a obținut Globul de Aur pentru Cel mai bun film - categoria „dramă” la festivitatea de duminică noapte spre luni, detronând producțiile unor echipe mult mai experimentate, cele ale filmelor Manchester by the Sea, Hacksaw Ridge, Hell or High Water și Lion.

Naomie Harris surprinde bine psihologia dependentului de heroină în Moonlight, făcând portretul unei mame rupte de realitate, iresponsabile, cu câteva clipe de „trezire” în care își asigură fiul de iubirea ei. Actrița e pierdut Globul în fața lui Viola Davis (Fences). În categorie au mai fost nominalizate Nicole Kidman (Lion), Octavia Spencer (Hidden Figures), Michelle Williams (Manchester by the Sea).