Pe fondul unor mutații sociale - care se vor dovedi ireversibile - filmul urmărește destrămarea unei familii țărănești tradiționale. Încercarea autoritară și disperată a capului familiei - Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) - de a ține pe loc această realitate, eșuează. Cu Ilie Moromete dispare un prototip social care a reprezentat secole de-a rândul societatea românească. Dispare de fapt o identitate care nu a mai fost înlocuită.
Moromeții mă emoționează foarte tare. Când zic "Moromeții" zic actorie și mi se pare, cantitativ, cel mai important film românesc din acest punct de vedere (Cristi Puiu).
Filmul lui Stere Gulea îmi place nu atât din punctul de vedere al transpunerii corecte a romanului, ci mi se pare că are o atmosferă și un autentic foarte convingătoare. Victor Rebengiuc e genial. S-au întâlnit acolo niște lucruri în modul cel mai fericit cu putință: imaginea lui Vivi Drăgan Vasile, actorii ș.a.m.d. Am văzut "Moromeții" de nu stiu câte ori și tot l-aș mai revedea (Radu Muntean).