Comentarii Comentează
  • VeniVidi
    pe 29 Noiembrie 2024 20:19
    Capodopera lui Marin Preda, Moromeții (1955), premiată în 1956 cu Premiul de stat, la care s-au adăgat și alte scrieri ale sale, au stat la baza a reușitelor filme din seria Moromeții: cel din 1987, apoi 2018 și iată actualul film lansat în 2024. Personajul Nicolae Moromete a fost urmărit și în romanul lui Marin Preda, Marele Singuratic după care s-a făcut filmul omonim (1977, regia Iulian Mihu) unde fiul lui Ilie Moromete ajunge un activist local de partid care, pocăit, după o greșeală făcută în tulburii ani ai schimbărilor politice, ajunge inginer horticol. În acel film, Nicolae, interpretat de actorul Gheorghe Motoi, trăiește drama dezamăgirii celui pornit cu elan să schimbe lumea și care este mângâiat numai de iubita sa, ea însăși obiectul unei drame, o moarte prematură.
    Nicolae din Moromeții 3 este un alter ego al scriitorului Marin Preda, urmărit în perioada pregătirii capodoperei sale, romanul Moromeții. Acum Nicolae, cel jucat cu succes de Alex Călin, este membru al Uniunii Scriitorilor și își caută un profil de creație într-o perioadă când PMR înțelegea să aibă în mânuitorii de condeie, fideli aliați ideologici. Filmul alb-negru înserează evenimente culturale din obsedantul deceniu: o expozitie anuală de arte plastice, dezvelirea statuii lui V.I. Lenin de la Casa Scînteii, premierea nuvelei Desfășurarea după care s-a făcut un film ce urma să fie promovat de Nicolae și colegi ai săi, poeți proletcultiști. Filmul a fost lansat în 1954 și în secvențe îl recunoaștem pe actorul Colea Răutu. N. Moromete este impresionat de reprimarea sângeroasă a unor țărani pe care-i cunoștea și care nu se grăbeau să se înscrie în gospodăriile colective gen „Lampa lui Ilici”. Este o perioadă când se purta lupta cu dușmanul de clasă (chiaburii), se ardeau cărți de la burghezo-moșieri și se vehiculau lozinci precum „Cartea sovietică ne călăuzește mersul înainte.” și „Spic cu spic patriei snop.”
    Nicolae are o relație nu tocmai potrivită cu poeta Vera Solomon, care nu divorțează de soțul ei Sergiu, complăcându-se într-un mai mult sau mai puțin discret „ménage à trois.” Ea nu voia să fie exclusă din Partid. Filmul prezintă și personaje care au suferit de pe urma instalării comunismului precum legionarul Dobrinoiu, actrița Sorana Țopa(denunțată de propriul ei soț inginerul Dan), țăranii recalcitranți. În mediul scriitorilor se aduce vorba de dezghețul ideologic din Ungaria acelui moment premergător revoltelor. Filmul face o detaliată reconstituire a amănuntelor vieții acelor ani, fie că este vorba de viața la țară, cea din București sau de la Sinaia, unde scriitorii aveau condiții de creație. Două mici observații în acest sens: cravată roșie de pionier nu avea tricolor la acea vreme (1954), când nici un bilet de tramvai nu cred că era 0.50 lei ci mai puțin.
    În film, Ncolae Moromete după succesul cu Desfășurarea a scris Cămașa de înmormântare care este apreciată ca o scriere decadentă în numele autonomiei estetice și ca urmare el este criticat ca nefiind îndeajuns de atașat valorilor partidului. Mai mult, un cunoscut, fostul legionar Dobrinoiu îi aduce sonete de V. Voiculescu și Imnul acatist al rugului aprins. Ca urmare ajunge să fie anchetat iar casa să-i fie percheziționată de organele în drept. „Puterea oferă scuze la orice!” este o replică din film. În toată această situație de răscruce, în viața lui Nicolae, apare o lumină. O cunoaște pe Aurora, viitoare soție, cea care a știut să-i aprecieze și opera lui de sertar, o operă care va fi materializată în romanul Moromeții, iată o scriere cu atât de mult potențial de ecranizare. Tatăl lui Nicolae, Ilie Moromete, jucat magistral de Horațiu Mălăiele este tipul țăranului conservator, pitoresc și filosof: „Junghiul nu trece decât dacă-l scoți din cap.” Un film cu semnificații adânci pentru fiecare dintre noi dar mai ales pentru artiștii creatori de orice fel.
  • user-5a78a5cdf06fa
    pe 27 Noiembrie 2024 20:37
    E bun filmul, prin atmosfera creata, am retrăit zilele cenusii din perioada de tristă amintire. Foarte buna interpretarea actorilor tineri, mai ales a actorului Alin Calin, ( un rol greu) dar și a maestrului Mălăele .In Niculae Moromete, te regăsești daca ai simțit absurditatea acelor zile
    Felicitări regizorului și scenaristului Stere Gulea și întregii echipe pentru ecranizarea capodoperei Morometii a marelui scriitor Marin Preda
  • boris.vultur
    pe 16 Noiembrie 2024 21:18
    Da, e un film memorabil, surprinzător, bazat pe o documentare cu multă acribie. Imagini în
    alb-negru, cu alură de document. Mi-a plăcut gradația „strângerii șurubului”, a schimbării viziunii lui Nicolae Moromete...dar spre final dramaticul se îmblânzește, obosește, într-un climax decorativ.
  • sabinalin
    pe 13 Octombrie 2024 06:47
    La cald despre un eveniment cultural ce a avut loc astazi la Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina: proiectia, in avanpremiera, a filmului ,,Morometii 3,, , scenariul si regia Stere Gulea, film care se bazeaza pe scrierile lui Marin Preda. Din pacate Slatina nu mai are un cinematograf functional de peste patru ani si jumatate, mai precis de la inceputul pandemiei de Covid 19. In vremurile pandemiei era de asteptat ca, cele doua sali de cinema de la Centrul Cultural Eugen Ionescu sa nu functioneze insa dupa incheierea cumplitei perioade ne-am fi asteptat ca ele sa fie pregatite sa isi primeasca din nou spectatorii. Nu s-a intamplat asa, primarul de la acea vreme ne-a explicat ca aparatura a fost afectata in timpul pandemiei din cauza faptului ca nu a functionat (???) si ca nu exista buget pentru reabilitarea acesteia. Din fericire pentru cele doua proiectii de astazi, 11 octombrie 2024, s-a gasit solutia ca ele sa aiba loc in sala de teatru a Centrului Cultural. Si lumea a fost interesata de acest eveniment cultural deosebit pentru orasul nostru, sala de 200 de locuri fiind plina la ambele proiectii si bucurandu-se inclusiv de prezenta in carne si oase a regizorului si scenaristului Stere Gulea dar si a lui Alex Calin, actorul care si-a asumat dificilul rol al lui Niculae Moromete. E inca o dovada in plus ca si in Slatina exista in continuare public interesat de evenimente culturale valoroase si nu ne ramane decat sa speram ca si cele doua sali de cinema vor fi reabilitate in cele din urma cat mai repede posibil.

    Filmul mi-a placut chiar foarte mult, il consider obligatoriu de vazut. Cu o ( importanta) conditie: sa incercam sa facem pe cat posibil abstractie de capodopera din 1987. Pentru ca ,,Morometii 3,, , chiar mai mult decat ,,Morometii 2,, , e cu totul altceva decat capodopera susamintita. Pentru ca aceasta piesa finala a trilogiei morometiene nu mai are legatura decat prin faptul ca imprumuta cea mai mare parte din personajele romanului propriu-zis, scenariul fiind cu totul original iar filmul putand fi luat in considerare drept unul biografic despre cel care a fost Marin Preda, evenimentele petrecandu-se practic intr-unul dintre anii cranceni ai ,,obsedantului deceniu,, , mai precis in anul 1954. Foarte bun Alex Calin in rolul lui Niculae Moromete, cel care isi depune cu aceasta ocazie o serioasa candidatura la premiile Gopo de anul viitor. E valabil si pentru Horatiu Malaele, un rol secundar de pus in rama, bineinteles ca n-are nici un sens sa comparam cu ce-a facut Victor Rebengiuc, e o alta fateta a personajului Ilie Moromete, ambele ipostaze fiind pe masura talentului si valorii celor doi mari actori. Foarte inspirat aleasa distributia cu actori foarte buni din mai multe generatii in roluri mai mult sau mai putin semnificative, de la Razvan Vasilescu la Toma Cuzin si Iulian Postelnicu, de la Oana Pellea si Dana Dogaru la Olimpia Melinte si Mara Bugarin. In concluzie ,,Morometii 3,, e incheierea fericita a unei trilogii remarcabile de care cinematografia romana are toate motivele sa fie mandra.
  • lili22
    pe 27 Septembrie 2024 20:46
    Eram sigura ca s-a creat un rol pentru Oana Pelea, trebuie toata lumea sa traiasca.
  • printrecuvinte
    pe 26 Noiembrie 2023 07:39
    de fapt nu sunt lipsiti de respect cum spui tu vasile, pentru ca exista o continuare "Delirul" scrisa de marin preda pe aceasta tema. acum nu stiu daca filmul va respecta intocmai subiectul cartii, dar as fi curioasa sa il vad.
  • Vasilescucelmic
    pe 14 Mai 2023 16:59
    Facem din Morometii un fel de Rambo, un fel de Tanar si nelinistit? :)
    Eu cred ca ar trebui sa ne oprim la Morometii 2... din respect pentru Marin Preda! Eventual filmul sa se numeasca atfel!