Filmul "Noi, cei din Linia întâi" al lui Sergiu Nicolaescu din 1986 contine f. multe scene de lupta, dând impresia ca te afli în razboi, în detrimentul desfasurarii a mai multor povesti, "întâmplari" sau subiecte... Spre comparatie, a se vedea si "Pe aici nu se trece" 1975 al lui Doru Nastase, despre Al Doilea Razboi Mondial, în ciuda titlului, sintagma din Primul Razboi Mondial, precum si "Portile albastre ale Orasului" 1975 al lui Mircea Muresan etc. ...
user-5dff5710f2fa7
pe 07 Ianuarie 2022 23:13
Un film care arata devotamentul celor care au cazut pentru tara
Arata și dezavantajul cu care România a intrat in razboi fiind nevoita sa ia anumite decizii!!
Sa le fie tarana usoara celor care s au jertfit
kukubau53
pe 07 Ianuarie 2022 21:00
Pentru corectarea distributiei:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Noi,_cei_din_linia_%C3%AEnt%C3%AEi
Cretzulynne
pe 08 Iunie 2019 11:57
A 10-a propunere pentru Academia de Film Americană, la categoria de cel mai bun film străin, din partea României.
Nu a fost nominalizat.
carmen_angelus_romila
pe 20 August 2018 21:25
Pelicula realizata in anii 1984-1985, care evoca frontul romanesc in cel de-al doilea razboi mondial, un film cu mare succes international si in care, am avut sansa sa fac figuratie...!
danut_iulian
pe 19 Octombrie 2017 20:02
Un scenariu foarte slab si plictisitor un singur lucrul e bun grafica pentru a cea vreme.
balta67verde
pe 22 Octombrie 2016 12:01
Un film bun de razboi, poate chiar cel mai bun romanesc despre W W-2. Actori de elita. Actiune multa, o femeie frumoasa (Anda Onesa). Un film care poarta amprenta lui S.Nicolaescu. Daca nu era propaganda comunista, i-as fi dat nota maxima.
alex_bogdan93
pe 01 Octombrie 2015 22:33
stupizenie de film
3/10
Exista oare un film romanesc pe WW2 mai bun?
cezarika21
pe 14 Septembrie 2014 15:28
"Noi, cei din linia întîi" rememorează romanţat luptele dramatice prin care au trecut armatele române pe frontul antigerman din cel de-al doilea război mondial. Personajele principale sunt militarii care luptă în linia întâi pentru eliberarea Transilvaniei de trupele fasciste germano-maghiare, apoi a Ungariei şi a Cehoslovaciei. Ca şi în celelalte filme, regizorul Sergiu Nicolaescu realizează secvenţe de luptă spectaculoase cu un număr mare de maşini militare (tancuri, autoblindate, camioane, tunuri) şi cu mulţi figuranţi, scoţând în evidenţă distrugerile provocate de război.
În afară de luptele propriu-zise, filmul insistă pe figurile pitoreşti ale soldaţilor din batalionul condus de slt. Horia Lazăr (interpretat de George Alexandru), aflat în linia întâi, prezentând printre altele şi o poveste de dragoste ce se înfiripă între ofiţerul comandant şi sanitara Silvia, fiica generalului Marinescu. Chiar dacă acţiunea propriu-zisă este alertă, filmul se remarcă prin dramatismul destinelor individuale ale militarilor ce-şi sacrifică viaţa în linia întâi pentru alungarea inamicilor. Sunt prezente şi scurte momente amuzante sau emoţionante, dar şi momente ce stârnesc revolta faţă de lipsa de omenie a fasciştilor ca în secvenţa uciderii soldatului român ce-i servea cu mâncare pe locuitorii flămânzi ai Budapestei.
În ciuda unor elemente propagandistice inserate în naraţiune, "Noi, cei din linia întîi" evidenţiază ororile războiului şi reprezintă o pledoarie pentru pace şi înţelegere între popoare.
gabriell_catalin
pe 15 Aprilie 2014 17:24
Nu prezintă nici pe departe realitatea care a fost in '44-45.Ruşii nu au stat cu noi la masă niciodată,vorbiţi cu un veteran de război care a trăit aşa ceva şi a văzut că ruşii doar şi-au bătut joc de noi.Cum a spus şi Ştefănescu,filmul arată de parcă am fii câştigat.
Manusa
pe 23 Ianuarie 2013 10:55
Un film care m-a surprins, in sensul bun. Nu ma asteptam ca acest film sa fie atat de bun si atat de bine realizat. Sunt un fan al filmelor de razboi si istorice si pot spune ca acest film m-a impresionat. Filmul a dovedit faptul ca si noi putem face filme foarte bune. " Noi, cei din linia intai" este un film care merita vazut si nu trebuie ratat, recomand acest film.
deadlord
pe 26 August 2012 18:05
Cel mai bun film de razboi facut de romani. Din pacate nu se mai fac filme de genul asta in Romania
AndreiPopescu87AB
pe 03 Ianuarie 2011 02:04
Cu toate ca filmul are unele minusuri: scene de lupta din care nu se intelege ce se intampla defapt, tehnica militara care nu exista in timpul celui de al doilea razboi mondial (ex: BTR-urile)... il consider mai bun decat multe filme romanesti de dupa '89.
cetateanu
pe 23 Octombrie 2010 13:45
Filmul urmăreşte dramaticele momente prin care au trecut batalioanele Armatei Române care s-au aflat în linia întâi în ultimele bătălii ale celui de-al Doilea Război Mondial. O frumoasă poveste de dragoste desfăşurată pe fundalul luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial. Horia Lazăr (George Alexandru) este un sublocotenent rezervist care participă la luptele din finalul celui de-al Doilea Război Mondial, împotriva Germaniei, aflate în retragere. El se remarcă în luptă sub conducerea generalului Marinescu (Sergiu Nicolaescu), acesta fiind un tactician prin vocaţie, un ofiţer iubit de ostaşi. Între două bătălii, Horia cunoaşte o tânără doctoriţă, Silvia (Anda Onesa), de care se îndrăgosteşte. Doar mai târziu află că este fiica generalului Marinescu. Personajele filmului întruchipează oameni normali care, puşi în situaţii-limită în faţa liniilor inamice, devin adevăraţi eroi.
taz1
pe 22 Iunie 2010 23:24
Din punct de vedere artistic filmele sunt excelent realizate poate cele mai bune filme de actiune facute intr-o tara comunista cu mari actori, bine filmate, bine montate. Ca din punct de vedere istoric nu pre au legatura cu realitatea asta este alta poveste, au fost facute in vremurile in care au fost. Diferenta dintre filmele luiNicolaescu si celelate filme de razboi facute in tarile comuniste este enorma, celelalte par doar niste filme mai mult sau mai putin scumpe de propaganda. ,, Noi cei din linia Intai " da clasa in multe scene multor filme facute mai recent.
Vladut1994
pe 17 Martie 2010 10:07
Am o adevarata obsesie pentru al 2-lea Razboi Mondial,iar filmul acesta m-a impresionat profund Sergiu Nicolaescu isi arata maiestria si talentul innascut.Bravo
cicrc
pe 16 Februarie 2010 13:49
Un film istoric de toata frumusetea. Pacat ca faptele eroice si cei care leau infaptuit au fost uitati de mare parte dintre noi.
pe 06 Iulie 2007 16:07
Marius gandeste inainte sa scri sau sa vorbesti pentru ca daca ai fi fost pe fronturile de lupta atunci sau ai fi trait in acele timpuri teai fi ingrozit de cea ce se intampla asa ca mai gandestete despre comunism ala nu era comunism au luptat pentru a trai noi astazi liberi nu ca sclavi!!!!!!!Un foarte bun film multe felicitari domnului Sergiu Nicolaiescu si tuturor celor care au realizat acest film.Am doar 14 ani si as vrea sa va intalnesc la Constanta daca se poate!!:D
pe 09 Decembrie 2005 13:02
O prostie de film caracteristica Iepocii de Haur. Cred cã o contribuþie semnificativã la faptul cã România ºi românii nu s-au trezit încã din traumele comunismului o au ºi televiziunile care ne reiau la nesfârºit filmele de propaganda, repet propaganda, realizate în perioada respectivã.
Acest film ne prezintã varianta istoriografiei comunist-naþionaliste din perioada anilor 70-80 despre al doilea rãzboi mondial, 23 august 1944 ºi ce a urmat pe urmã.
Filmul este în totalã contradicþie cu ce învaþã tinerii la ºcoalã în manualele de istorie.
În al doilea rând este o catastrofã regizoralã marca Sergiu Nicolaescu. Acelaºi teatralism eroico-patriotico-mobilizator stupid dublat de desfãºurarea considerabilã de forþe umane, specifice filmelor chinezeºti ºi indiene.
Când mã gândesc la Sergiu Nicolaescu, nu pot spune decât cã îmi pare rãu cã acestui om i s-a permis sã mai facã filme ºi dupã 1990, eºecuri care au tocat bugete impresionante de milioane de dolari.
Concluzia: Sergiu, recunoaºte-þi odatã pensia! Domnilor de la televiziuni recunoaºte-þi-i odatã pensia lui Sergiu.
Este un artist proletcultist cu un parfum impregnat de anii 50-60 ai lagãrului comunist, parfum care nu i-a dispãrut deºi dupã 1990 pozeazã într-un fel de lord James Bond.
pe 09 Decembrie 2005 11:42
In acest an 1985 ,pe cand Domnul Sergiu Nicolaescu fima aprope de Fagaras am avut o experienta foarte trista legata de starea de stres prin care a trecut sotul care fiind in concediu de odihna a fost chemat de urgenta la u.m. ca de la filmari aramas o ,,lovitura"-proiectil pe teava si ca un soldat responsabil de aceasta vroia sa se arunce in Olt sa se inece.
Copilul meu avea o luna si eu de suparare nu l-am mai putut alapta iar tatal lui a suferit mult din cauza atitudinii comitetului de partid care il invinuia pe nedrept.Sustinandu-si cu fermitate pozitia a primit ca tanar locotenent 5 zile de arest la Caminul din Fagaras dar el nu mi-a spus atunci unde este motivand ca are o misiune mai lunga .Eu mama singura fugeam la piata si simteam o stare de spirit prezemta .Apoi mi-a spus ca ma vedea si se uita pe geam la noi cat eram de trsti.
Am cerut apoi la Ministru Olteanu mutarea la Bucuresti sub pretext ca eu-inginer stagiar aveam repartitie guvernamentala la o fabrica si s-a aprobat.
Ne amintim si acum starea aceea cumplita dar tot il iubim pe Domnul Sergiu N.
Am muncit aici eu sunt in spitalul militar si el este un colonel tanchist apreciat la fORTELE terestre.
Tote cele bune va dorim si la fel de bune filme sa faceti ca noi ne sacrificam pentru arta
Arata și dezavantajul cu care România a intrat in razboi fiind nevoita sa ia anumite decizii!!
Sa le fie tarana usoara celor care s au jertfit
https://ro.wikipedia.org/wiki/Noi,_cei_din_linia_%C3%AEnt%C3%AEi
Nu a fost nominalizat.
3/10
Exista oare un film romanesc pe WW2 mai bun?
În afară de luptele propriu-zise, filmul insistă pe figurile pitoreşti ale soldaţilor din batalionul condus de slt. Horia Lazăr (interpretat de George Alexandru), aflat în linia întâi, prezentând printre altele şi o poveste de dragoste ce se înfiripă între ofiţerul comandant şi sanitara Silvia, fiica generalului Marinescu. Chiar dacă acţiunea propriu-zisă este alertă, filmul se remarcă prin dramatismul destinelor individuale ale militarilor ce-şi sacrifică viaţa în linia întâi pentru alungarea inamicilor. Sunt prezente şi scurte momente amuzante sau emoţionante, dar şi momente ce stârnesc revolta faţă de lipsa de omenie a fasciştilor ca în secvenţa uciderii soldatului român ce-i servea cu mâncare pe locuitorii flămânzi ai Budapestei.
În ciuda unor elemente propagandistice inserate în naraţiune, "Noi, cei din linia întîi" evidenţiază ororile războiului şi reprezintă o pledoarie pentru pace şi înţelegere între popoare.
Acest film ne prezintã varianta istoriografiei comunist-naþionaliste din perioada anilor 70-80 despre al doilea rãzboi mondial, 23 august 1944 ºi ce a urmat pe urmã.
Filmul este în totalã contradicþie cu ce învaþã tinerii la ºcoalã în manualele de istorie.
În al doilea rând este o catastrofã regizoralã marca Sergiu Nicolaescu. Acelaºi teatralism eroico-patriotico-mobilizator stupid dublat de desfãºurarea considerabilã de forþe umane, specifice filmelor chinezeºti ºi indiene.
Când mã gândesc la Sergiu Nicolaescu, nu pot spune decât cã îmi pare rãu cã acestui om i s-a permis sã mai facã filme ºi dupã 1990, eºecuri care au tocat bugete impresionante de milioane de dolari.
Concluzia: Sergiu, recunoaºte-þi odatã pensia! Domnilor de la televiziuni recunoaºte-þi-i odatã pensia lui Sergiu.
Este un artist proletcultist cu un parfum impregnat de anii 50-60 ai lagãrului comunist, parfum care nu i-a dispãrut deºi dupã 1990 pozeazã într-un fel de lord James Bond.
Copilul meu avea o luna si eu de suparare nu l-am mai putut alapta iar tatal lui a suferit mult din cauza atitudinii comitetului de partid care il invinuia pe nedrept.Sustinandu-si cu fermitate pozitia a primit ca tanar locotenent 5 zile de arest la Caminul din Fagaras dar el nu mi-a spus atunci unde este motivand ca are o misiune mai lunga .Eu mama singura fugeam la piata si simteam o stare de spirit prezemta .Apoi mi-a spus ca ma vedea si se uita pe geam la noi cat eram de trsti.
Am cerut apoi la Ministru Olteanu mutarea la Bucuresti sub pretext ca eu-inginer stagiar aveam repartitie guvernamentala la o fabrica si s-a aprobat.
Ne amintim si acum starea aceea cumplita dar tot il iubim pe Domnul Sergiu N.
Am muncit aici eu sunt in spitalul militar si el este un colonel tanchist apreciat la fORTELE terestre.
Tote cele bune va dorim si la fel de bune filme sa faceti ca noi ne sacrificam pentru arta