Filmul face mult pentru căutarea și promovarea unor adevăruri despre aromâni. Regizorul este și protagonistul plin de candoare, a cărui viață este dedicată unui vis. Asistăm la un periplu prin mai multe țări care au comunități armânești precum Grecia, Macedonia, Albania, România, acompaniat de o muzică de o rară sensibilitate. Vedem o comunitate care poate constitui un exemplu pentru forța tradițiilor și mândria membrilor ei. Un film de vizionat pentru a descoperi împreună cu cei de pe ecran, cel de-al 13-lea și cel mai mare adevăr. Bana nu așteaptă!
user-60201182b8735
pe 04 Ianuarie 2023 16:29
Un film frumos și emoționant.
Merită văzut
Merită să-i cunoașteți pe machidoni. Oameni minunați
nichi78
pe 02 Iulie 2022 14:12
Filmul, dincolo de „finețurile„ pe care le vor fi comentat specialiștii destul, merită,zic eu , văzut. Tulburător, într-o limbă atât de apropiată de româna noastră, filmul nu prea are cum să nu te „miște„ un pic. Restul e discuție. Eu îl recomand cu căldură.
balta67verde
pe 22 Mai 2022 13:40
Un film de amatori care nu merita vazut. Pierdere de timp, actori habarnisti.
Kryptoego
pe 29 Decembrie 2015 18:05
Istoricul Neagu Djuvara a avansat teoria conform căreia geto-dacii nu erau traci, dar, oricum ar fi fost, există destule surse istorice care dovedesc faptul că tracii din sud, precum şi dorienii / spartanii / macedonenii nu se identificau în niciun fel cu geto-dacii, respectiv se considerau neamuri diferite. Istoria urmaşilor geto-dacilor nu se poate confunda cu cea a urmaşilor macedonenilor, în primul rând pentru că în Macedonia (Grecia) nu a existat un “continuum romanicum”, precum în Dacia (România). Romanizarea / Latinizarea Daciei şi cea a Macedoniei nu au fost procese istorice identice, deci România nu deţine absolut niciun drept istoric de a se amesteca în problemele vlahilor (elino-vlahilor) din patria lor, Macedonia (Grecia)*. Vatra de formare a poporului român a fost Dacia și nu a inclus și relativ îndepărtata Macedonie. Nu Grecia îi declara pe vlahi “greci latinizati”, ci ei înşişi se declară aşa, pentru că nu doresc nicio asociere cu geto-dacii şi urmaşii acelora. Ei NU sunt "români", pentru că nu descind din geto-daci, şi nici "etnici aromâni", ci sunt greci macedoneni.
Nu este adevărat că în Grecia vlahii ar fi persecutaţi. Au existat, într-adevar, persecuţii în timpul deschiderii şcolilor româneşti, organizate tot de unii dintre vlahi, alături de alţi greci, deoarece nu au putut accepta introducerea limbii daco-romane (române) în patria lui Alexandru cel Mare. Acea greşeală însa nu mai poate fi repetată. Idiomul aromân** este studiat în mai toate asociaţiile culturale ale vlahilor din Grecia, unde nimeni nu contestă că ei descind, alături de ceilalţi greci, din macedonenii antici, fiind produsul bicultural al cuceririi Macedoniei de către romani. Vlahii au cheltuit voluntar zeci de milioane de euro pentru construirea în Grecia a multor institute, stadioane şi şcoli. Un scriitor francez a afirmat că vlahii sunt de mai bine de două secole binefăcătorii elenismului şi este adevărat, doar că nu i-au alergat autorităţile greceşti cu puşca, ca să facă tot ceea ce au făcut. Deci, aproape toţi vlahii din Macedonia, patria lor, afirmă că au stat propriu, respectiv GRECIA, dar cu limba oficială, greaca. În Macedonia (Grecia) se vorbeşte greaca de milenii, iar bilingvismul vlahilor este foarte bine cunoscut, deci nu-i persecută nimeni în propriul lor stat. Ei nu vor să schimbe limba oficială a statului sau să formeze o administraţie şi armată doar ale lor.
__________
* Există şi câţiva vlahi care provin din provinciile istorice greceşti ale Epirului şi Tesaliei (urmaşi ai epiroţilor şi tesalioţilor antici). În cuprisnul explicaţiei de mai sus s-a menţionat doar provincia Macedonia, doarece întinderea acesteia a variat de-a lungul istoriei, cuprinzând şi părţi din Epir şi Tesalia, iar vlahii / aromânii din România sunt cunoscuţi şi sub numele de "Machedoni".
** Idiomul vorbit de vlahii din Grecia nu are cuvinte de etimologie latină pentru fiecare noțiune elementară, nu are deloc cuvinte de origine geto-dacică (precum limba română) și nu este identic cu "limba aromână" vorbită de vlahii din România, aceasta din urmă fiind mult latinizată sub influența limbii române.
marius_radu_nicula
pe 16 Noiembrie 2015 00:28
Frumoasa ideea flmului, insa greu de urmarit. Numaidecat cu un pic de istorie si traditii. De vazut.
Iulidesprefilme
pe 20 Ianuarie 2015 22:38
Mi-a făcut plăcere să văd filmul, să urmăresc povestea şi, mai ales, să ascult limba aromână...dialecte româneşti: daco-româna (limba ce-o vorbim...), megleno-româna, istro-româna (se mai vorbeşte în nişte localităţi din Croaţia, în Istria...), şi aromâna.
kasmyn
pe 19 Ianuarie 2015 00:20
DE FAPT ESTE FILM DE ISTORIE IN CINEMATOGRAFIE,UN FILM VORBIT IN AROMANA, CEEA CE NU SE SPECIA IN FILM CA AROMANI ISI AU ORIGINEA SI IN DACI CA TOTI ROMANII!!
Vegetarian
pe 02 Ianuarie 2015 20:40
Categoria 40 - 50 de ani = filme cu actori in rol principal intre 40 si 50 de ani = Toma Enache la 43 ani - mare crai in satul lui , fuge in NY , si se lauda ca e regizor ..
Regia = Toma Enache . Actor principal = Toma Enache . Scenariul = Toma Enache etc etc
Un film amuzant mai ales datorita limbi vorbite in acest film , in prima parte . Apoi incepe sa semene cu un film indian de serie ..
Acest film este reluat periodic si difuzat online la Neptun tv in 2 ian 2015 . Neptun tv e din Constanta unde sa nascut si regizorul si actorul principal din acest film
cosmin742000
pe 20 Aprilie 2014 09:54
Un film aroman *cred ca singurul film aroman ) bunicel.Faza care mi-a placut cel mai mult se petrece la inceput , cand regizorul aroman castiga oscarul pentru cel mai bun documentar.si cineva se intreaba cine sunt aromanii .Adevarul e ca americanii habar nu au cine sunt francezii dapai aromanii.Filmul mi s-a parut cam exagerat in sensul ca peste tot , chiar la politie saula spital , toata lumea vorbea aromana si ca femeile (aromane) sunt toate extrairdinar de frumoase. Filmul se termina optimist dar intr-un mod placut...
ayora
pe 12 Ianuarie 2014 13:57
de ce nu te-ai dus sa vezi un spectacol cu tigani sa asculti manele ce ai cautat acolo .va mandriti cu hagi cu simona halep care sint aromani ai vostri romani unde sint la furat
Narco88
pe 27 Decembrie 2013 17:15
Daca voi machedonii votati acest film cu nota 10,doar pt ca sunteti rude sau neamuri de gradul 8-9 cu regizorul,inseamna ca aveti probleme grave.Atunci adevaratele filme holywoodiene ,care intradevar castiga oscaruri si te marcheaza pe viata cu ce nota le votati?Sunteti jalnici,desii totusi e ok,cred ca v-ati gasit un nou idol dupa Gigi Becali.
laurentiu_saharia
pe 22 Noiembrie 2013 12:19
Inspirat, romantic, emotionant. Actori foarte talentati, imagine impecabila si regia impresionanta. Mult peste asteptari. Dupa mine e cel mai bun film romanesc din ultimii 10 ani. Fara scene deprimante, fara injuraturi si dialoguri inutile. Un film realmente incantator. Am citit recent ca a fost selectat la Babel Film Festival si inteleg perfect de ce.
Ferdinand
pe 09 Noiembrie 2013 18:58
Cred că avem cu toţii momente când pur si simplu ieşim din sala de cinema si realizăm că am pierdut circa 2 ore din viaţa noastră uitându-ne la o ecranizare din statele unite groaznică, cu un scenariu teribil şi trasă de păr la nesfârşit lăsând impresia că nu se mai termină.
Acest film este un eşec artistic care concureaza cu sanşe mari la cel mai faimos eşec.
Chiar dacă firul narativ pare uşor forţat, el este în mare parte acceptat de public alături de o muzică bine aleasă. Deşi există în film anumite scene simple şi sincere care pot fi apreciate, majoritatea scenelor scot la iveală lipsa de imaginaţie, concepţia greşită faţă de profesie şi limitele creative ale regizorului. Consider că acest film este deschizător de şcoală în ceea ce priveşte a nu face, se pot invăţa multe lucruri din el, mai ales că un film artistic nu se rezumă doar la locaţii,cadre şi a vorbi o limbă. Filmul rula şi cineva a explodat în râs,erau prezentate cadrele din palat, atunci singurul lucru care mi-a venit în minte a fost că şi Lovin a jucat în Champions League.(ce impostor!!)
Un lucru interesant este faptul că majoritatea personajelor din film nu sunt actori totuşi m-am gândit la ce spunea Bibanu, el credea într-o stea, într-o vedetă, capabilă să tragă filmul dupa el şi să-şi pună în valoare interlocutorii, lucru care nu s-a intamplat in film.
Singurul lucru pe care îl trasnmitea filmul era faptul că “trebuie terminat filmul, trebuie sa-l terminăm indiferent de consecinţe”, lucru evident prin lejeritatea cu care se trecea peste latura artistică a fiecărei scene, nu cred că este tracul de debut ci prostie sau incompetenţă. Nu ştiu cât de mult a reuşit filmul să emotioneze pe cineva sau să promoveze o limbă veche şi apreciată, dar stiu un lucru că s-a neglijat latura artistică în dauna unui rezultat final si al unei propagande ieftine.
roxi_stanescu
pe 09 Noiembrie 2013 11:57
Nu mergeti la acest film! Pierdeti vremea! Parerea mea, desigur! Alegeti sa mergeti " la un film" mai ales daca timpul dvs. liber este unul limitat! Ar fi pacat!
lala_tascu
pe 06 Noiembrie 2013 12:50
Nu ai cum sa nu fii invidios pe Toma Enache ca a reusit sa faca in perioada de criza un film din fonduri private si ca a filmat in zeci de locatii si mai ales pe Walk of Fame. Dar dupa ce vezi filmul si il vezi jucand abia atunci ai motive de invidie si mai mare.Abia tunci iti vine sa improsti 'arunci" cu venin de nota 10 si nu de nota 2 cum fac altii.
adriana_blaj
pe 03 Noiembrie 2013 22:12
inafara de faptul ca se vorbeste in aromana, singurul lucru interesant, filmul este groaznic si nimic mai mult, se joaca prost si povestea e plictisitoare. Pacat de titlul filmului si de reclama ce i s-a facut de nota 10, filmul e de nota 2.
Merită văzut
Merită să-i cunoașteți pe machidoni. Oameni minunați
Nu este adevărat că în Grecia vlahii ar fi persecutaţi. Au existat, într-adevar, persecuţii în timpul deschiderii şcolilor româneşti, organizate tot de unii dintre vlahi, alături de alţi greci, deoarece nu au putut accepta introducerea limbii daco-romane (române) în patria lui Alexandru cel Mare. Acea greşeală însa nu mai poate fi repetată. Idiomul aromân** este studiat în mai toate asociaţiile culturale ale vlahilor din Grecia, unde nimeni nu contestă că ei descind, alături de ceilalţi greci, din macedonenii antici, fiind produsul bicultural al cuceririi Macedoniei de către romani. Vlahii au cheltuit voluntar zeci de milioane de euro pentru construirea în Grecia a multor institute, stadioane şi şcoli. Un scriitor francez a afirmat că vlahii sunt de mai bine de două secole binefăcătorii elenismului şi este adevărat, doar că nu i-au alergat autorităţile greceşti cu puşca, ca să facă tot ceea ce au făcut. Deci, aproape toţi vlahii din Macedonia, patria lor, afirmă că au stat propriu, respectiv GRECIA, dar cu limba oficială, greaca. În Macedonia (Grecia) se vorbeşte greaca de milenii, iar bilingvismul vlahilor este foarte bine cunoscut, deci nu-i persecută nimeni în propriul lor stat. Ei nu vor să schimbe limba oficială a statului sau să formeze o administraţie şi armată doar ale lor.
__________
* Există şi câţiva vlahi care provin din provinciile istorice greceşti ale Epirului şi Tesaliei (urmaşi ai epiroţilor şi tesalioţilor antici). În cuprisnul explicaţiei de mai sus s-a menţionat doar provincia Macedonia, doarece întinderea acesteia a variat de-a lungul istoriei, cuprinzând şi părţi din Epir şi Tesalia, iar vlahii / aromânii din România sunt cunoscuţi şi sub numele de "Machedoni".
** Idiomul vorbit de vlahii din Grecia nu are cuvinte de etimologie latină pentru fiecare noțiune elementară, nu are deloc cuvinte de origine geto-dacică (precum limba română) și nu este identic cu "limba aromână" vorbită de vlahii din România, aceasta din urmă fiind mult latinizată sub influența limbii române.
Regia = Toma Enache . Actor principal = Toma Enache . Scenariul = Toma Enache etc etc
Un film amuzant mai ales datorita limbi vorbite in acest film , in prima parte . Apoi incepe sa semene cu un film indian de serie ..
Acest film este reluat periodic si difuzat online la Neptun tv in 2 ian 2015 . Neptun tv e din Constanta unde sa nascut si regizorul si actorul principal din acest film
Acest film este un eşec artistic care concureaza cu sanşe mari la cel mai faimos eşec.
Chiar dacă firul narativ pare uşor forţat, el este în mare parte acceptat de public alături de o muzică bine aleasă. Deşi există în film anumite scene simple şi sincere care pot fi apreciate, majoritatea scenelor scot la iveală lipsa de imaginaţie, concepţia greşită faţă de profesie şi limitele creative ale regizorului. Consider că acest film este deschizător de şcoală în ceea ce priveşte a nu face, se pot invăţa multe lucruri din el, mai ales că un film artistic nu se rezumă doar la locaţii,cadre şi a vorbi o limbă. Filmul rula şi cineva a explodat în râs,erau prezentate cadrele din palat, atunci singurul lucru care mi-a venit în minte a fost că şi Lovin a jucat în Champions League.(ce impostor!!)
Un lucru interesant este faptul că majoritatea personajelor din film nu sunt actori totuşi m-am gândit la ce spunea Bibanu, el credea într-o stea, într-o vedetă, capabilă să tragă filmul dupa el şi să-şi pună în valoare interlocutorii, lucru care nu s-a intamplat in film.
Singurul lucru pe care îl trasnmitea filmul era faptul că “trebuie terminat filmul, trebuie sa-l terminăm indiferent de consecinţe”, lucru evident prin lejeritatea cu care se trecea peste latura artistică a fiecărei scene, nu cred că este tracul de debut ci prostie sau incompetenţă. Nu ştiu cât de mult a reuşit filmul să emotioneze pe cineva sau să promoveze o limbă veche şi apreciată, dar stiu un lucru că s-a neglijat latura artistică în dauna unui rezultat final si al unei propagande ieftine.