Comentarii Comentează
  • cezarika21
    pe 26 Noiembrie 2013 17:07
    "Nunta de piatră" este o dramă psihologică care explorează profunzimile mitice ale spiritualităţii româneşti. Ea se desfăşoară în decorul natural al unui orășel de mineri din Munții Apuseni, în care patima aurului pune stăpânire pe sufletele localnicilor.

    Cel de-al doilea mediumetraj al "Nunţii de piatră", regizat de Dan Piţa, are în centrul său o nuntă aranjată a unei fete cu un bărbat bătrâior, dar mai bogat. La petrecere iau parte şi doi muzicanţi (un ceteraş şi un toboşar, care dezertase din armată). Mireasa fuge cu ceteraşul, în timp ce toboşarul este ucis de mire. Imaginile acestui mediumetraj sunt la fel de plastice ca în prima parte (traseul prestabilit al mirilor, tristeţea miresei, faţa imobilă a mirelui, fuga miresei cu ceteraşul, uciderea toboşarului ca o descătuşare a mâniei), fiind acompaniate de un bocet care marchează trecerea miresei în rândul femeilor măritate.

    Filmările au avut loc la Roșia Montană și Oravița.Imaginile sobre filmate alb-negru de Iosif Demian, montajul lui Dan Naum și muzica lui Dorin Liviu Zaharia contribuie într-o mare măsură la crearea unei ambianţe pline de expresivitate.
  • alex_il_fenomeno
    pe 12 Februarie 2012 13:17
    a doua poveste a filmul propriu-zis a fascinat prin desfasurarea lucrurilor , atat de neasteptate , intrucat la inceput totul era excelent , o atmosfera benefica pentru o nunta , si in clipa urmatoare , actiunea a degenerat extrem de mult . fantastica povestea ilustrata de Dan Pita !
  • horia_bc
    pe 08 Iulie 2011 19:12
    de fapt se cheama "La o nuntă".......................
  • frodo_b
    pe 21 Mai 2011 13:14
    Filmul “Nunta de piatră” este o capodoperă de referință a cinematografiei române. Această operă, filmată în 2 secvențe diferite ca temă, reprezintă un antagonism (moartea reprezentînd sfîrșitul, iar nunta o oarecare înviere, sau mai bine zis un început, o naștere). Evenimentele derulate pe ecran ne prezintă o viziune ascetică asupra vieții pe care o duceau oamenii chiorîți de dorința de a se îmbogăți în zona aurieră principală a României. Întradevăr ascetismul e prezent pe toată durata filmului, replicile sunt rare, acțiunea se petrece într-o liniște care se intersectează cu o coloană sonoră fioroasă, ce se răsună în suflete ca un ecou, descoperind în noi înșine noi taine sufletești și ascunzători adînci de care nici noi nu știm. Atît „Feteleaga” filmată de Mircea Veroiu cît și „La o nuntă” regizată de Dan Pița sunt calificate drept o operă de artă suprarealistă într-o mai mare măsură decît un film esențial pentru conștientizarea realiilor existente.

    „La o nuntă” este al doilea fragment din filmul „Nunta de piatră”. Este o povestire-parabolă scrisă de Ion Agabîrceanu, care ne prezintă adevărata față, adevărata stare a lucrurilor din România acelor timpuri, care nu reflectă părerea pe care o au majoritatea ci o contrazice. Nunta nu este un eveniment, ce ar reprezenta începutul unei noi vieți sau a unui nou cuplu ci mai degrabă un ritual necesar dar nedorit prin esența sa. Nunta este începutul unei vieți grele, mai ales în acele timpuri. Astfel în cazul dat nunta ne este prezentată de 2 lăutari dintre care unul este un dezertor ce se ascunde de către jandarmii care-l căutau. Ajunși la nuntă ei ne arată adevărata, fatala față a vieții, oamenii care dansează într-un ritm automat exaltat nu de bucuria nunții ci de tradiția existentă din moși-strămoși. Lăutarii ne arată fața adevărată a nunții, nevasta care fuge cu unul din lăutari în căutarea fericirii, mirele care împreună cu prietenii îl bate pe al doilea lăutar, gîndind că aceasta e pus la cale. Finalul este abrupt. Finalul nu lămurește nimic la fel ca în viață.

    Acest film apasă, întristează, deprimă. Aceste sentimente m-au răscolit de aceea nu sunt bun la note deși filmul e bun, dar mai degrabă ca o operă de artă decît un film care poate fi privit de cîteva ori.
  • pe 24 Octombrie 2003 21:35
    Revin , cam tarziu , dar nu prea cred ca mi-ati dus dorul si am si o intrebare , caci iar am cauta ceva si nu am gasit - ce-i drept ceea ce am cautat este considerat ca fiind una dintre capodoperele celei de-"saptea arte" .Este vorba despre "Padurea de mesteceni" a lui Andrezj Wajda si nu numai ca nu am gasit nimic despre film dar nu am gasit nimic nici despre regizor ...
    Va salut si sper ca observatiile mele sunt bine venite si ca nu blestemati clipa un care am accesat pentru prima data site-ul vostru . In caz contrar nu trebuie decat sa spuneti si nu va voi mai trimite parerile mele .
  • pe 02 Septembrie 2003 22:57
    Prima data cand am citit mesajul tau nu-mi aparuse link-ul , dar de data asta da si m-am convins ca ai dreptate . Cat despre nunta de piatra , am vazut schimbarea si ma bucur . As vrea sa stii ca nu am spus nimic din rautate si sper ca nu ai ramas cu impresia asta . Poate asta a reiesit , dar atunci cautam cate ceva despre film si nu am reusit sa gasesc mai nimic... vroiam sa trisez si eu un pic , poate , dar m-am convins ca daca vreau sa intru la facultate , nu asa voi intra... trebuie sa fac analiza filmelor singura caci ei nu asteapta sa citeasca ideile altora ci ale noastre . Daca nu vei mai primi nici un raspuns de la mine nu inseamna ca am renuntat in a va deschide pagina si doar ca am ceva mult mai important de facut . De luat un examen de admitere , la fac. de film - la montaj , sunet ... nu stiu daca am calitatile necesare , dar macar incerc ; restul ramane de vazut......Pe curand , si mult succes in ceea ce a-ti inceput.
  • pssst
    pe 22 August 2003 14:27
    imi permit sa-i raspund Iuliei:

    acest site este in principal unul de informare si de discutie intre pasionatii de film. eu am zis pe undeva ca este cel mai meserias de aici - poti sa o iei ca o parere personala, whatever...

    dar nimeni nu poate sa pretinda ca este perfect si cu atit mai mult sa pretinda acest lucru despre ceva facut de om. ai remarcat bine INCERCAREA: asta e de fapt tot ce conteaza, pentru ca prin eforturile noastre, ale celor cu microbul filmului in singe, moderatorii si toti din spatele acestui site pot avea un feedback pozitiv/negativ care sa-i ajute sa faca o treaba buna si de ce nu sa foloseasca a noastra contributie pentru a-l perfectiona.

    eu apreciez ca ce faci tu este un feedback folositor. asa ca tine-o tot asa si spera ca pina la urma si pentru tine acest site va fi unul care merita vizitat.
  • pe 21 August 2003 21:23
    Despre Nunta de piatra , ar putea fi o scapare de a mea - si am sa ma interesez in urmatoarele ore dupa ce trimit acest mail - si daca intr-adevar este imi cer scuze . Cat despre Tarkovski am incercat inca odata sa caut si rezultatul la cautare a fost : "Nici un rezultat".
    Va salut pana data viitoare .
    Iulia
  • emanuel
    pe 21 August 2003 12:41
    Acest titlu a fost dat cand filmul a rulat la Cinemateca Romana.
    Despre Tarkovski se pare ca nu te-ai plimbat pe site-ul nostru... http://www.cinemagia.ro/actor.php?actor_id=3670&hist=1&wnd=_default
  • pe 20 August 2003 21:03
    Caut informatii despre Blow-up , de M. Antonioni pe Yahoo.com si spre mirarea mea dau peste un site romanesc de care nu stiam...prima reactie : mirare si o impresie placuta , insa impresia placuta nu dureaza mai mult de cateva secunde...inca un site ca multe altele , a carui caliate a informatie lipseste cu desavarsire sau mai bine zis , informatia "lipseste cu desavarsire" ( I.L. Caragiale )...
    Pentru lipsa calitatii informatiei as vrea sa dau doar un singur exemplu ; " La o nunta" , intr-adevar face parte din filmul regizat de Mircea Veroiu si de Dan Pita , dar in nici un caz nu este primul episod al filmului ci cel de-al doilea , primul fiind ecranizarea povestii lui Ion Agarbiceanu "Fefeleaga" - si este regizat de M. Veroiu . Cel de-al doilea intr-adevar se numeste "La o nunta" . Insa inversarea celor doua povesti nu da dovada decat de lipsa de interes...pentru ca nu trebuia decat sa vedeti o singura data filmul sau macar sa deschideti o carte de specialitate ( daca sa vizionati un film romanesc inseamna a cere prea mult ) inainte de a scrie pe site asemenea tampenie desptre unul din marele filme ale cinematografiei din Romania .
    Cat despre lipsa de informatie , mi-a parut si mai rau sa vad ca pe un site care se pretinde a fi un site despre cinema , nu apare nici un articol despre un mare regizor rus , Tarkovski ale carui filme vorbesc de la sine despre calitatea regizorului , dar avand in vedere greseala mentionata mai sus , inclin sa cred ca nici macar nu ati auzit de acest regizor sau despre filmele lui : Copilaria lui Ivan , Andrei Rubliov , Calauza , Sacrificiul ,Solaris sau Nostalgia ...
    Cu mult respect pentru ceea ce ati incercat sa faceti si cu parere de rau fata de calitatea a ceea ce ati facut ...
    Iulia