Comentarii Comentează
  • lili22
    pe 23 Octombrie 2021 14:34
    Un film albnegru foarte curajos pentru anul 1965, sa vezi un popor ca isi recunoaste greselile e lucru mare.Ida Kaminska a fost extraordinara.
  • borisvultur
    pe 10 Martie 2020 18:32
    Am revăzut filmul pe Netflix : nicio fisură, așa cum îi stă bine unei capodopere. Jocul Idei Kaminska e o adevărată magie. Mereu răscolitoare levitația celor două personaje, ca o revanșă onirică, dincolo de sumbra tragedie.
  • cezarika21
    pe 17 Aprilie 2016 17:20
    Poveștile despre pogromuri și Holocaust urmează în general același tipar literar-cinematografic, apelând la toate resursele de care dispun pentru a arăta discriminarea rasială și suferințele unui popor întreg, persecutat din motive etnice și religioase. Puține sunt însă filmele care reușesc să depășească melodrama suferinței și să arate adevărata față a persecuțiilor antievreiești.

    ”Obchod na korze” (în traducere ”Magazinul de pe strada mare”) este un astfel de film, care arată imaginea reală a persecuțiilor rasiale și a pogromurilor petrecute în numeroase orașe în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Realizatorii (scenaristul Ladislav Grosman și regizorul Ján Kadar, ambii evrei) au trăit acele evenimente, deci nu vorbesc din auzite sau preiau relatări ale unor martori.

    Acțiunea filmului se petrece în Slovacia, stat marionetă al Germaniei Naziste care a aplicat aceleași politici rasiale fasciste. Numit proprietar al unui magazin de nasturi deținut de o evreică bătrână și senilă, tâmplarul Tóno Brtko are mustrări de conștiință și refuză să o persecute pe proprietăreasă, încercând să o salveze de deportarea în lagărele de exterminare naziste. Personajul este măcinat de lăcomie și milă și se află permanent într-un impas sufletesc care-i înăbușă revolta exterioară în fața nedreptăților pe care le vede, iar tocmai din acest motiv el devine credibil. Tóno nu este o brută fără suflet și nici un luptător împotriva răului, ci este un om ce observă nedreptatea, dar se teme să se opună, devenind o victimă prinsă în menghina istoriei.

    Filmul arată lașitatea și indecizia omului simplu confruntat cu ororile săvârșite de un regim totalitar, dar și dispariția unei societăți multietnice caracteristice Europei interbelice. Interpretările lui Josef Kroner și Ida Kaminská sunt convingătoare și sclipitoare din punct de vedere artistic, rămânând întipărite în memoria spectatorilor. Un film pe care nu-l veți uita.
  • cosmin_kedii
    pe 05 Septembrie 2013 10:18
    " Filmul este foarte tragic , în ciuda faptului că , uneori este plin cu ironie și umor . Filmul prezintă tragedia poporului evreu