Părerea criticului
Se întâmplă des: iei un bestseller internaţional şi încerci să-l ecranizezi, dar rezultatele sunt mediocre. Cunoscută pentru succesul An Education, regizoarea daneză Lone Scherfig se apleacă asupra lui One Day cu aceeaşi sensibilitate, dar eşuează să transpună pe ecran umorul, emoţia şi chimia din original, chiar dacă acesta este adaptat de însuşi autorul David Nicholls.

Atenţie, One Day nu este un film prost. Este doar un film căruia categoric îi lipseşte acel ceva pentru a rămâne în amintirea spectatorilor. Simţi povestea cu Anne Hathaway şi Jim Sturgess în rolurile principale doar ca un fel de avertisment a ceea ce ar fi putut fi ecranizarea şi, mai degrabă, ca pe o invitaţie la lecturarea cărţii (lansată simultan cu filmul în România).

One Day are de câştigat de pe urma celor doi actori principali, Anne Hathaway adorabilă ca întotdeauna, iar Jim Sturgess (îl ştii din Across the Universe, din 21 sau din The Way Back) şmecher şi alunecos. Ei sunt Emma Morley şi Dexter Mayhew, care se "combină" pentru o noapte la sfârşitul studiilor, în 1988, începând o prietenie lungă de două decenii. Interesant la abordarea din carte şi film este faptul că relaţia lor este explorată doar o singură zi din fiecare an, pe 15 iulie (ziua când s-au întâlnit, de fapt), autorul şi regizoarea făcând şi un comentariu cu privire la viaţa unei generaţii de tineri din Marea Britanie.

Dacă cititorul poate acoperi "golurile" din povestea Emmei şi-a lui Dexter, spectatorul nu are aceeaşi posibilitate şi se va trezi în faţa un film fragmentat, ceea ce-l va face să "mărâie" la multele suişuri şi coborâşuri din interesanta relaţie ce i se desfăşoară în faţă. Chiar şi aşa, sunt multe de învăţat din traiectoriile sinuoase: O singură zi îţi reaminteşte cât de important este să muşti cu putere din viaţă, fără a uita un lucru esenţial, acela de a te detaşa din când în când, pentru ca viaţa să nu ţi-o ia pe arătură...

Oricum, pentru un anumit gen de public, One Day are un potenţial evident. De vineri la cinema concurenţii sunt Cei trei muschetari 3D, deci un film de capă şi spadă realizat cât se poate de modern, şi animaţia pentru copii Gaturro. Probabil cuplurile tinere sau grupurile de prietene vor prefera un film despre relaţii, ca One Day, cu toate defectele lui...