Părerea criticului
Premisa lui Aventură de o noapte/One Night Only este de-a dreptul forţată: într-un viitor apropiat americanii au voie să facă sex doar dacă sunt căsătoriţi, iar celibatarii au dreptul la sex doar timp de 12 ore pe an. Totuşi, această premisă este doar un pretext pentru a vorbi despre cum să fim noi înşine şi să nu ne lăsăm contaminaţi de superficialitatea celor din jur: dacă toată lumea se comportă într-un anume fel, a-ţi găsi propria voce este chiar un atu.
Protagoniştii sunt Allie (Monica Barbaro, nominalizată la Oscar pentru rolul lui Joan Baez din A Complete Unknown) şi Owen (britanicul Callum Turner), patronul unei pizzerii din New York care are parte de un şoc atunci iubita lui (Maya Hawke) îi spune că în această unică noapte cu "liber la năbădăi" ar vrea să se cupleze cu un vecin chipeş. În egală măsură furios şi rănit, Owen se decide să profite şi el de sexul cu aprobarea Congresului şi prima tipă întâlnită este Allie, doar că destinul li se pune celor doi împotrivă iar şi iar.
Comediile romantice cu mai mult sau mai puţin sex sunt specialitatea regizorului şi scenaristului Will Gluck, cunoscut mai ales pentru Anyone But You/Iubesc să te urăsc, hit din 2023 care i-a catapultat în topurile popularităţii pe Sydney Sweeney şi Glen Powell, dar şi Friends with Benefits/Prietenie cu folos (2011), cu Justin Timberlake şi Mila Kunis. Şi Aventură de o noapte este o comedie romantică cu reţetă, doar că aceasta este mai puţin evidentă şi conţine şi câteva ingrediente mai relevante decât media acestui gen popular.
În primul rând, a avea liber la sex şi a te deda la sex cu oricine, oriunde, oricum (dar nu şi oricând) este un comentariu direct la adresa superficialităţii relaţionale din prezent, când atât de mulţi oameni se lasă descurajaţi de giganticul efort necesar găsirii unui partener stabil şi se mulţumesc cu interacţiuni pasagere mijlocite de aplicaţii precum Tinder şi Grindr. Invitându-i în atenţia publicului pe Owen şi Allie, doi romantici incurabili, povestea vorbeşte inspirat despre răbdare şi dedicarea pentru a-l înţelege pe celălalt şi pentru construirea unei intimităţi care face posibilă nu doar o relaţie pe termen lung, ci şi o partidă de sex mai satisfăcătoare decât atunci când cei doi parteneri sunt mai atenţi la propria plăcere decât la a celuilalt.
În al doilea rând, filmul se înscrie într-o serie recentă de producţii ce vorbesc despre cât de destabilizantă şi umilitoare poate fi pentru cineva o propunere de deschidere a relaţiei. The Invite, Splitsville şi serialul Diarra from Detroit pornesc din acelaşi punct (şi merg fiecare în direcţia sa) pentru a vorbi despre ce înseamnă să nu fii de ajuns pentru celălalt şi ce decizii proaste (sau măcar improprii ţie) poţi lua într-o astfel situaţie de criză. Până la urmă, premiera de vineri vorbeşte despre umplerea unui gol, dar ce te faci când golul nu poate fi umplut de oricine? Sau poate fi umplut de o singură persoană?
Fără să evite cu totul capcanele previzibile ale genului, One Night Only are curajul de a reinventa mai multe situaţii frecvent întâlnite în comedia romantică, chiar dacă mulţi critici au refuzat să accepte premisa forţată. Este adevărat, şi Gluck insistă îndelung să creeze un context (politică, frondă cetăţenească, supraveghere etc.) complet nenecesar pentru o premisă-pretext. Totuşi, spectatorii au reacţionat mult mai bine la chimia dintre Barbaro şi Turner şi au închis ochii la unele glumiţe cu totul neinspirate ("vai, nu am bani de prezervative, pentru că tocmai i-am plătit pe pizzeri") presărate ici şi colo în poveste.
O găselniţă a lui Gluck este să-şi înţeseze filmul cu cameo-uri care în egală măsură distrează publicul şi dau impresia că totul este pus cu mâna pentru ca povestea să meargă mai departe exact spre finalul pe care îl aşteaptă publicul. Îi vedem pe Pete Davidson şi Bobby Cannavale, cântăreaţa Este Haim şi comediana Ziwe, printre mulţi alţii, inclusiv pe Powell şi Sweeney drept simple (dar foarte recognoscibile) poze pe aplicaţiile de dating folosite de personaje. Ne întrebăm câţi o vor recunoaşte pe Molly Ringwald, star al filmelor cu adolescenţi din anii '80 şi '90, în rolul mamei lui Owen.
Este îmbucurător că cineva a avut neaşteptata idee de a face o combinaţie între The Purge, filmele şi serialele cu universuri totalitare şi comedia romantică, indiscutabil unul dintre cele mai previzibile şi nereformate genuri ale filmului hollywoodian. Chiar dacă nu toate experimentele sunt reuşite, faptul că încă se găsesc bani pentru experimente nu poate decât să bucure. Iar One Night Only chiar aduce ceva nou aici.