Nu pot sa zic ca a fost chiar dragoste la prima vedere in masura in care peste primele 35-40 de minute am trecut mai greu, dar din momentul in care atmosfera m-a prins si m-am acomodat cu el nu mi-am dezlipit ochii (si nici sufletul) pana la final.
Cu toate ca este un film cu vampiri, nu este acel gen de vampiri pe care 90% dintre filme il folosesc doar cu scopul de divertisment. Pana la urma vorbim de Jarmusch si ne asteptam la ceva diferit. Ce ne ofera este un film gotic, poetic, concentrat mai mult pe sentimente si pe atmosfera creata si mai putin pe actiune si pe poveste. Decorul, cinematografia si muzica, iti induc foarte bine o stare melancolica, iar trio-ul actoricesc Hiddleston-Swinton-Wasikowska vine sa o sustina cu niste roluri cat se poate de credibile.
Nu sunt sigur ca voi mai reveni asupra acestui film pe viitor, dar il voi retine ca pe o experienta cinefila deosebita.
user-5a48c59276a73
pe 31 Decembrie 2017 13:17
Am luat decizia de a ma uita la acest film doar pentru ca joaca Tom Hiddleston in el si doream sa ii vad prestatia. Prima ora din film a fost foarte plictisitoare pentru mine, trecand greoi, insa odata cu dansul celor doi parca m a atras filmul mai mult. Apoi intrarea in scena a surorii a dinamizat foarte bine. Povestea in sine este ambigua, dar pe mine m a invatat un lucru: oamenii nu sunt capabili de iubire eterna, asa ca filmul a urmarit sa plaseze sentimentul asta prin relatia a doi vampiri, nemuritori. Excelenta abordare si actorii alesi perfect. Daca ma asteptam ca de Tom Hiddleston sa mi placa pentru ca e unul dintre actorii preferati( chiar si a interpretat superb rolul, aici fiind obiectiva), ei bine si Tilda a intrat in ciudatenia personajului foarte convingatoare. De urmarit si soundtrack ul de pe tot parcursul filmului, care se potriveste perfect cu atmosfera sinistra si parca te face sa te indragostesti si mai tare de poveste.
Tim22
pe 30 Iulie 2015 18:51
Un film cu vampiri foarte prost. Nu m-a impresionat cu nimic.
cosmin742000
pe 01 Ianuarie 2015 09:26
Acesta este unul dintre cele maxim 5 filme cu vampiri care mi-au placut , si , totodata , unul dintre cele mai poetice filme vazute vreodata.
Actorii superbi si povestea geniala!
Filmul aceasta este de-a dreptul minunat. Nu credeam ca imi va placea, dar ma bucur ca l-am vizionat. Recunosc ca aveam momente ca in care incercam sa descopar ce sentimente traiesc personajele, dar in momentul in care uiti ca privesti un film si consideri ca totul este real constientizezi ca respectiva productie este o opera de arta.
Sunt convinsa ca multi nu o sa aprecieze filmul: "Only lovers left alive", insa eu il recomand!
After_Eight
pe 04 Octombrie 2014 22:34
Pur si simplu , cel mai bun film cu vampiri de la " Interview with a vampire " incoace. Si eu care credeam ca genul asta e " blestemat " sa ramana afundat in mediocritate. Awesome !
klute
pe 14 August 2014 13:16
Un film pe care l-aș putea revedea la nesfîrșit, indiferent de anotimp, numai noapte (sau draperii negre) să fie. Only Lovers Left Alive face parte din categoria, destul de rară, a acelor filme (sau cărți) la care ești sigur că te vei întoarce, întocmai ca la o bucată muzicală de care nu te mai saturi, chiar dacă deja o știi pe dinafară. Ritmul, culorile, muzica, noaptea, lumina, atmosfera, interioarele & exterioarele, povestea și jocul actorilor - toate se îmbină perfect pentru a da acel cinema hipnotic, melancolic și adictiv, alcătuit parcă din materia din care sînt făcute și visele, cu care Jarmusch ne-a obișnuit, dar și surprins dintotdeauna.
Povestea e incredibil de verosimilă, dacă pot să zic așa, chiar și pentru cei care nu prea gustă bampireala și zombișenia care-și fac de cap și-și ascut dinții prin cinemaul, în special de limbă engleză, de ieri și de azi. Sau mai ales pentru aceștia, căci nu poate fi mai clar decît aici că vampirii și zombi sînt simple metafore (însă fără ca povestea să pară, din această cauză, că ar fi cusută cu altă ață decît... roșie), și tare mi-e teamă că pe consumatorii compulsivi de ketchup pe pîine (pardon, pe filme) îi va încerca o mare dezamăgire, amestecată cu o irepresibilă nevoie de somn.
Ironic și ingenios trucul prin care Jarmusch te faci să treci, dacă mai aveai rețineri, de partea vampirilor: dacă nu ești cu ei, ești mai mult ca sigur un zombi (id est, mărunt membru al pulimii aristofobe). Iar ca zombi n-o să faci altceva decît să pui umărul la zombificarea galopantă a planetei, cu consecințe din cele mai grave pentru viața vampirilor și, horribile dictu, a spiritului: creșterea peste pragul admisibil a gradului de prostie și superficialitate, infestarea apei și a sîngelui (care, consumat, devine mortal). Cu alte cuvinte, odată cu trecerea timpului, impostura va fi tot mai mainstream, pe cînd adevărul, tot mai underground. Ca pentru a sugera și printr-o glumă această criză nu financiară, ci de sînge sacrificabil artistic, Jarmusch alege pentru genericul de început culoarea roșie, iar pentru cel de final culoarea albă. (Bine, nu cred că mai e nevoie s-o spun, gluma cu pricina admite mai multe intrepretări, inclusiv în cheie optimistă, totul depinde de dispoziția și de pofta de joacă a... hermeneutului)
P.S. Foarte buni Tilda Swinton, Tom Hiddleston și John Hurt (ca vampiri cu panaș), dar și Anton Yelchin (ca zombi de treabă, dar, evident, limitat) și Mia Wasikowska (ca vampiriță cocalară și parțial zombificată). O mențiune specială, pentru un rol scurt, dar plin de efect, merită și cei cinci frați pătați (pălării roșii punctate cu alb) din specia cunoscută în popor sub numele de "muscariță".
lili22
pe 13 August 2014 22:16
Dar sa vad eu cine vrea sa-l vada a doua oara, mi-au placut locatiile unde s-a filmat.
dido
pe 08 Iulie 2014 19:00
Un film artistic excelent!Se deruleaza ca orice film de dragoste,personajele sunt atragatoare,empatizezi cu ele,cu dragostea lor,aproape iti pare rau pentru ei cand isi pierd sursa obisnuita de sange,totul este normal,bonom,molatec...uiti ca ai de-a face cu pradatorul ,,perfect",acest lucru iti este revelat doar in treacat,fara mare impact,asa ca o atingere de manusa...Doar din cand in cand apare in cadru cate un indiciu ,,sangeros",precum inghetatele celor doi sau sticluta plata plina cu sange,sa-ti aduca aminte cu cine ai de-a face...Am savurat indeosebi coloana sonora si tot filmul am admirat-o pe Tilda Swinton,dupa parerea mea a fost alegerea perfecta pentru rolul Eve.Recomand!
Beastmaster
pe 01 Iulie 2014 21:22
Nu, nu exista doua filme cu vampiri la fel , nici macar cele dintr-o anumita saga. Le-am vazut pe toate si pot spune asta. Nici macar serialele, TVD este bun, in schimb TB mi se pare sec ca o vodca proasta : te ameteste dar nu ramii cu nimic dupa aia. Only Lovers Left Alive insa este superb, nu i-am gasit nici-un cusur. Cine este lipsit de prejudecati si frustrari o sa ma inteleaga.
aayana
pe 29 Mai 2014 02:21
Adam și Eve sunt doi vampiri moderni, cu bune maniere, ce-și poartă istoria în obiectele preferate. Puține la număr. El iubește chitările și le știe pe nume, ea citește cărți cu aceeași sete cu care bea sânge din paharul cu picior. Câtă eleganță în degustarea licorii! Dacă te gândești că majoritatea filmelor cu vampiri sunt cam la fel, filmul de față demonstrează contrariul. Bineînțeles, avem un regizor cu personalitate la mijloc. Jim Jarmusch este un maestru al poveștilor în imagini, atent la detalii. Cuvintele vin doar în completarea anumitor idei. Cum ar fi: ce ai făcut bun în toți acești ani? (vampirii chiar prind generații întregi de oameni), sângele conține 55% apă și nu este gustos, cât de sănătos trăiești, etc.
Dacă lumea evoluează, este și cazul vampirilor: Iphone, sticluțe cu sânge luate de la medici corupți, ochelari de soare, mănuși din piele, înghețată pe băț, călătorii cu avionul pe timp de noapte. Singurul element comun întâlnit în toate filmele cu vampiri este părul-măciucă. Părul pare ars cu placa și este țeapăn. Ar mai fi fața albă ca varul din lipsa vitaminei D obținută prin expunerea la soare.
În linii mari, un film interesant. Apreciez originalitatea și scenele în care cei doi iubiți & soți își arată afecțiunea, intactă după atâtea decenii. Ar părea că dragostea începe undeva din infinit și nu se mai termină. Bună și ideea de nemurire, exploatată ca o alegere și nu ca suferință.Cu alte cuvinte, titlul ar putea fi răstălmăcit cam așa: dragostea înseamnă viață. Sau reciproca.
Aș mai adăuga și prezența celui de-al doilea personaj feminin, Eva, copilul răsfățat și fără minte. Apare, inevitabil, o comparație subtilă între ideal și real. Ceea ce este și ceea ce ar fi trebuit să fie: teoria cu practica.
xerses
pe 12 Aprilie 2014 21:21
Interesant de urmarit; mi-a placut mai mult pentru vizualul din el.
bitter_moon
pe 03 Martie 2014 22:09
Nu credeam că voi găsi atâta poezie într-un film cu vampiri... Un film a cărui frumuseţe este dată de fiecare cadru, lentoarea cu care se desfăşoară acţiunea dând ocazia spectatorului să admire expresivitatea recuzitei aleasă cu atâta meticulozitate, încât te absoarbe complet şi te integrează în atmosfera vintage, romantică, melancolică. Simţi că ai pătruns într-un muzeu sau mai degrabă într-un anticariat în care fiecare obiect, încărcat de amprentele energetice ale celor pe la care s-a perindat de-a lungul timpului, îşi spune singur propria poveste.
Nu doar obiectele dau valoare filmului la nivel de vizual, căci şi protagoniştii au un merit deosebit în crearea spectacolului. Scena în care cei doi îndragostiţi se odihnesc goi, întinşi unul lângă altul, atinge – în viziunea mea - sublimul.
Spectacol de imagine dar şi de sunet, graţie coloanei sonore care ridică substanţial calitatea creaţiei cinematografice. Ascultaţi „Funnel Of Love” în interpretarea Wandei Jackson şi vă veţi convinge.
Filmul în sine ar putea trece neobservat, povestea vampirilor fiind aparent banală, dar Jim Jarmusch a reuşit să îi imprime stilul propriu, ce îi dă o valoare artistică extraordinară.
simo_colombina
pe 27 Februarie 2014 15:06
Un film cu actori buni, o coloana sonora super, dar pretentios si sufocat de "referinte culturale". La un moment dat pana si protagonistii pareau plictisiti sa insire la nesfarsit un pomelnic de scriitori, cantareti si alte personaje faimoase.
pe 11 Noiembrie 2013 21:12
[...] Only Lovers Left Alive este “filmul” despre si cu vampiri care trebuie vazut. De ce? Pentru ca are un scenariu bun si o distributie bine inchegata. Pentru emotiile transmise, pentru izolare, pentru dezolare si mai ales pentru iubire. [...]
Nu pot sa zic ca a fost chiar dragoste la prima vedere in masura in care peste primele 35-40 de minute am trecut mai greu, dar din momentul in care atmosfera m-a prins si m-am acomodat cu el nu mi-am dezlipit ochii (si nici sufletul) pana la final.
Cu toate ca este un film cu vampiri, nu este acel gen de vampiri pe care 90% dintre filme il folosesc doar cu scopul de divertisment. Pana la urma vorbim de Jarmusch si ne asteptam la ceva diferit. Ce ne ofera este un film gotic, poetic, concentrat mai mult pe sentimente si pe atmosfera creata si mai putin pe actiune si pe poveste. Decorul, cinematografia si muzica, iti induc foarte bine o stare melancolica, iar trio-ul actoricesc Hiddleston-Swinton-Wasikowska vine sa o sustina cu niste roluri cat se poate de credibile.
Nu sunt sigur ca voi mai reveni asupra acestui film pe viitor, dar il voi retine ca pe o experienta cinefila deosebita.
Filmul aceasta este de-a dreptul minunat. Nu credeam ca imi va placea, dar ma bucur ca l-am vizionat. Recunosc ca aveam momente ca in care incercam sa descopar ce sentimente traiesc personajele, dar in momentul in care uiti ca privesti un film si consideri ca totul este real constientizezi ca respectiva productie este o opera de arta.
Sunt convinsa ca multi nu o sa aprecieze filmul: "Only lovers left alive", insa eu il recomand!
Povestea e incredibil de verosimilă, dacă pot să zic așa, chiar și pentru cei care nu prea gustă bampireala și zombișenia care-și fac de cap și-și ascut dinții prin cinemaul, în special de limbă engleză, de ieri și de azi. Sau mai ales pentru aceștia, căci nu poate fi mai clar decît aici că vampirii și zombi sînt simple metafore (însă fără ca povestea să pară, din această cauză, că ar fi cusută cu altă ață decît... roșie), și tare mi-e teamă că pe consumatorii compulsivi de ketchup pe pîine (pardon, pe filme) îi va încerca o mare dezamăgire, amestecată cu o irepresibilă nevoie de somn.
Ironic și ingenios trucul prin care Jarmusch te faci să treci, dacă mai aveai rețineri, de partea vampirilor: dacă nu ești cu ei, ești mai mult ca sigur un zombi (id est, mărunt membru al pulimii aristofobe). Iar ca zombi n-o să faci altceva decît să pui umărul la zombificarea galopantă a planetei, cu consecințe din cele mai grave pentru viața vampirilor și, horribile dictu, a spiritului: creșterea peste pragul admisibil a gradului de prostie și superficialitate, infestarea apei și a sîngelui (care, consumat, devine mortal). Cu alte cuvinte, odată cu trecerea timpului, impostura va fi tot mai mainstream, pe cînd adevărul, tot mai underground. Ca pentru a sugera și printr-o glumă această criză nu financiară, ci de sînge sacrificabil artistic, Jarmusch alege pentru genericul de început culoarea roșie, iar pentru cel de final culoarea albă. (Bine, nu cred că mai e nevoie s-o spun, gluma cu pricina admite mai multe intrepretări, inclusiv în cheie optimistă, totul depinde de dispoziția și de pofta de joacă a... hermeneutului)
P.S. Foarte buni Tilda Swinton, Tom Hiddleston și John Hurt (ca vampiri cu panaș), dar și Anton Yelchin (ca zombi de treabă, dar, evident, limitat) și Mia Wasikowska (ca vampiriță cocalară și parțial zombificată). O mențiune specială, pentru un rol scurt, dar plin de efect, merită și cei cinci frați pătați (pălării roșii punctate cu alb) din specia cunoscută în popor sub numele de "muscariță".
Dacă lumea evoluează, este și cazul vampirilor: Iphone, sticluțe cu sânge luate de la medici corupți, ochelari de soare, mănuși din piele, înghețată pe băț, călătorii cu avionul pe timp de noapte. Singurul element comun întâlnit în toate filmele cu vampiri este părul-măciucă. Părul pare ars cu placa și este țeapăn. Ar mai fi fața albă ca varul din lipsa vitaminei D obținută prin expunerea la soare.
În linii mari, un film interesant. Apreciez originalitatea și scenele în care cei doi iubiți & soți își arată afecțiunea, intactă după atâtea decenii. Ar părea că dragostea începe undeva din infinit și nu se mai termină. Bună și ideea de nemurire, exploatată ca o alegere și nu ca suferință.Cu alte cuvinte, titlul ar putea fi răstălmăcit cam așa: dragostea înseamnă viață. Sau reciproca.
Aș mai adăuga și prezența celui de-al doilea personaj feminin, Eva, copilul răsfățat și fără minte. Apare, inevitabil, o comparație subtilă între ideal și real. Ceea ce este și ceea ce ar fi trebuit să fie: teoria cu practica.
Nu doar obiectele dau valoare filmului la nivel de vizual, căci şi protagoniştii au un merit deosebit în crearea spectacolului. Scena în care cei doi îndragostiţi se odihnesc goi, întinşi unul lângă altul, atinge – în viziunea mea - sublimul.
Spectacol de imagine dar şi de sunet, graţie coloanei sonore care ridică substanţial calitatea creaţiei cinematografice. Ascultaţi „Funnel Of Love” în interpretarea Wandei Jackson şi vă veţi convinge.
Filmul în sine ar putea trece neobservat, povestea vampirilor fiind aparent banală, dar Jim Jarmusch a reuşit să îi imprime stilul propriu, ce îi dă o valoare artistică extraordinară.