Comentarii Comentează
  • rodica_vargolici
    pe 26 Martie 2024 19:24
    Povestea celor mai buni ambasadori culturali pe care România i-a avut vreodată.
    4 STUDENȚI și câinele Harap Cei 4 s-au pregatit 2 ani, au învățat fiecare altă limbă.S-au antrenat zilnic.Pe ITINERARUL stabilit au prestat concerte populare cu mare succes. Fiecare avea montat la picioare un pedometru comandat special din Anglia, care calcula distanţele pornind din Bucuresti spre Brasov -Budapesta-Berlin-Danemarca (suspectati de spionaj)-Oslo- Stochkolm - Helsinki -St. Petersburg - Moscova ...apoi Vladikavkaz-Tibilisi-Teheran-Bagdad-Damasc (intampinati de galateni si braileni)-Ierusalim-Cairo-Alexandria - Valea Nilului spre inima Africii- Sudan (n-au gasit apa proaspata)- Zanzibar (unde iar au gasit galateni). După parcurgerea coastei de Est a Africii, au traversarea în Madagascar şi, la bordul unui vas, au pornit spre Australia.....au fost capturaţi de aborigeni...dar au evadat, apoi șef de trib al canibalilor i-a invitat. Dupa insulele din pacific au ajuns in India unde au fost cazati in camere la hotelul Prince of Wales din capitala.♣️Pascu a fumat opiu cu rajahul si a decedat, ceilalti 3 erau la cumparaturi
    Din Calcuta din nou în Africa, la Cape Town, coasta de vest a Africii, prin Congo şi Gabon, până în Senegal şi, după ce poposesc aproape o săptămână în Tenerife, pleacă spre America de Sud. Traseul sud-american continuă cu Paraguay, Uruguay, Argentina, Chile şi Bolivia, iar la graniţa dintre Ecuador şi Peru, temuta căpetenie a triburilor jivaros, cei care „decapitau dușmanul omorât şi îi conservau capul prin mumificare cu ajutorul soluţiilor speciale şi al nisipului fierbinte” ţine neapărat să-i cunoască personal şi să le onoreze prezenţa.Din San Francisco spre Yokohama.Traversand muntii spre Pekin, ♣️ Negreanu cade, e dus spre un sat unde nu era medic, apoi spre alta localitate cu medic, dar moare. Cei 2 ramasi ajung in Kamceatka, apoi stramtoarea Bering., Vancouver, San Francisco, iar de aici se vor întoarce pentru prima dată în Europa. După mai bine de trei ani: ajung din Tanger la Tunis, trec prin Sicilia, Elveţia, Franţa şi şi Olanda, iar de aici, cu vaporul, în Anglia....unde profita de gratuitatea companiei navale
    ????«Allen Line» care dorea pentru a înfrânge teama instaurată odată cu tragedia Titanicului, oferea o sută de locuri gratuite pentru cursa transatlantică si cei 2 se intorc in America....pe 24 decembrie 1914 sunt invitaţi să petreacă o zi chiar la Casa Albă. Între timp în Europa izbucnise războiul…Pe teritoriul SUA spectacolelor sunt tot mai aşteptate, aşa că trec, rând pe rând, prin Virginia, Kentucky, Tennessee şi Alabama. În Jacksonville, în Florida ♣️ Pîrvu grav bolnav îl oprește pe Harap cu el, moare , cu ambele picioare amputate.
    ???? Dumitru Dan continua cu inima îndurerată ajunge dupa 6 luni in Havana, apoi Haiti, Jamaica, Puerto Rico, Barbados, Venezuela, Lisabona, Malta unde e arestat ca spion si trimis la Londra pt ancheta, se rezolva problema si ajunge la Salonic.
    ????Din pricina raboiului, e obligat să întrerupă traseul stabilit şi să se întoarcă în ţară. Din cei 100.000 de kilometri ai itinerariului stabilit, mai avea de parcurs doar 4.000 de kilometri.
    ????Abia după 8 ani – în vara lui 1923 - «Touring Club de France» îi stabileşte un itinerariu pentru parcurgerea distanţei rămase.Cu banii primiţi, Dumitru Dan avea să-şi cumpere un hotel în Bacău, însă, din pricina războiului banii s-au devalorizat și afacerea avea să meargă prost.....„A lucrat ca vânzător de asigurări
    ✍️ A făcut un memoriu către Elena Ceauşescu pentru a primi o casă.
    ????️‍♂️A venit o comisie ca să vadă care sunt condiţiile, dacă sunt îndreptăţiţi să ceară casă şi au văzut că eu aveam deja patru copii şi mama şi tata stăteau într-o căsuţă cu pământ pe jos. Le-a aprobat cererea şi le-a dat o garsonieră cu chirie. Acolo a şi murit la 90 de ani.”
    ✍️ Steliana Sârbescu, fiica lui Dumitru Dan.
    A fost înmormântat în Buzău, în Cimitirul Eroilor. Un mormânt străjuit pe care aproape că nimeni nu-l mai ştie, străjuit doar de o cruce ruginită de metal. O cruce pe care nu scrie nimic.
    7 mări şi 3 oceane, a traversat Dumitru Dan, de patru ori cel Atlantic, de două ori cel Indian şi o dată Pacificul.
    497 perechi opinci şi 28 de costume populare a rupt Dumitru Dan în cei şase ani de călătorie.
    În vara anului 1908, agenţia pariziană «Touring Club de France» a lansat o provocare inedită: cine parcurgea 100.000 de kilometri pe jos, ocolind Pământul cu mijloace materiale proprii, va primi 100.000 de franci (echivalentul a jumătate de milion de euro astăzi). În scurt timp, în competiţie aveau să se înscrie aproape 200 de temerari. Printre ei şi patru români. Toţi studenţi în Paris şi toţi în vârstă de doar 19 ani: Dumitru Dan şi Paul Pîrvu (studenți la geografie) şi Gheoghe Negreanu şi Alexandru Pascu (studenţi la Conservator).
    Cum dintre toate itinerariile, cel al românilor a fost singurul acceptat, Dumitru Dan, liderul grupului, a pus o singură condiţie: să fie lăsaţi să se pregătească în ţară vreme de doi ani. Cei patru se specializează în cartografie, meteorologie şi etnografie. Fac studii geografice şi deprind cunoştinţe de medicină. Vorbeau franceză şi germană, aşa că fiecare se apucă de învăţat o altă limbă. Merg zilnic 45 de km pe jos, în zone de cîmpie, deal şi munte, în toate anotimpurile. Exersează diferite feluri de mers şi mărşăluit şi alocă două ore pe zi exerciţiilor de forţă şi gimnasticii
    Tot lui Dumitru Dan îi va veni şi ideea privind finanțarea călătoriei: banii necesari hranei, transportului cu vaporul şi taxelor aveau să-i obţină susţinând spectacole folclorice prin lumea largă....
    Era o pasiune născută din necesitate. Fiind săraci şi temerari ei mergeau la Paris, la studii, pe jos”, avea să-şi amintească, peste ani, Steliana Sârbu, fiica lui Dumitru Dan.
    Pe 1 aprilie 1910, cei patru (însoţiţi de Harap, câinele care-i va urma credincios aproape întreaga călătorie) aveau să părăsească Bucureştiu
    P.S. 1-Dan Dumitru a intrat în cartea recordurilor.
    2- În 2915 doi frați britanici de origină română Damian și Anton Grove au făcut 1 film de animație Opinci, film care a obținut Premiul Zilelor Filmului Românesc ca scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Cei 2 s-au documentat la Muzeul Buzău și au luat interviu Stelianei Sârbescu (fiica lui Dan Dumitru avea 83 ani în 2015)
    S-a preferat film animație, deoarece nici bugetul Hollywood nu ar fi acoperit o producție de film artistic din cauza locațiilor și personajelor extrem de numeroase.