Comentarii Comentează
  • user-5aa4210b2f7b2
    pe 30 Ianuarie 2024 20:12
    L-am revăzut după 10 ani și a fost minunat! Trăire intensă, cuvinte care zidesc , momente care te invită la reflecție...
  • sabinalin
    pe 05 Iunie 2023 08:41
    ,,Nu sunt de acord cu afirmația precum că actorii nu pot înțelege fenomenul monahismului. In monahism ajung diverse categorii de oameni, inclusiv actori. Monahismul, ca o căință adîncă, e la îndemînă oricărui om credincios. "Nu e om care să fie viu, și să nu greșească", spune Evanghelia. Dar Domnul spune: "Căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide". Calea pocăinței ca stare deosebită a sufletului este scopul și sensul năzuinței creștinului, și în acest sens nu e o deosebire prea mare între un mirean și un călugăr.
    Tocmai de aceea e foarte prețios acest film, pentru că realizatorii lui au reușit să arate căința sinceră și profundă a omului. Îmi vine greu să judec ce anume a jucat un rol determinant în faptul că filmul a ieșit așa convingător și veridic. Dar mă gîndesc că sinceritatea și curățenia intențiilor au fost condiții necesare, care au determinat acest rezultat. Aici problemele vieții duhovnicești și a mîntuirii sunt împinse în prim plan, iar spectatorii, care pentru prima oară s-au ciocnit de existența acestora, au căzut serios pe gînduri. Spectatorul, ajutat de creatori, crede în autenticitatea caracterelor, iar apoi ajunge sa se încreada în credincioșia acestor caractere,,.

    Nu e un film care se poate comenta usor, de aceea am apelat la cuvintele patriarhului Alexei al II-lea al Moscovei, aceasta parandu-mi-se cea mai fidela descriere a evenimentelor care se intampla pe ecran. Nu e un film usor de vizionat, necesita concentrare, intrarea in atmosfera e una complicata dar, asa cum se intampla atunci cand spectatorul are de-a face cu ceva de foarte buna calitate, odata intrat pe lungimea de unda potrivita rasplata e pe masura efortului. E genul de film care se adreseaza in primul sufletului, ceea ce are omul mai pretios in el, sufletul pe care, in goana zilnica dinspre niciunde catre nicaieri, il neglijam si de care eventual ne amintim abia catre finalul vietii pamantesti. Un film ca o rugaciune, un moment luminos in lumea noastra cea atat de plina de umbre.
  • catamagia
    pe 29 Martie 2022 09:08
    Nu e un film.
    Ci este mai degrabă material de propaganda fanatic creștin-ortodox Rus.
    Pierdere de timp. Nu are nici un conținut. Nu are nimic. Ci doar versete din Biblie și un scenariu penibil.
    Nu ai ce învață din astfel de "filme"...
    P.s.nu așteptați finalul. Nu ve-ti găsi nimic nici acolo.
  • TCD
    pe 04 Ianuarie 2021 16:12
    Desi vizionarea acestui film mi-a pus, prima data, rabdarea la mare incercare, a meritat efortul pe care l-am depus. Este un film exceptional. Pe langa toate laudele aduse in comentariile de mai sus pot adauga doar faptul ca stiam, din mai multe surse, ca oamenii foarte credinciosi, cei ce isi purifica sufletul, prin orice metoda, cu trei zile inainte sa moara sunt instiintati de acest eveniment si au posibilitatea sa-si mai rezolve din probleme: relationale, financiare etc. Nota 9,5.
  • El_KaPpa
    pe 01 Iunie 2020 19:34
    Un film aproape foarte bun. De remarcat cinematografia lui Andrey Zhegalov si rolul excelent facut de Pyotr Mamonov, dar viziunea regizorala a lui Pavel Lungin mi s-a parut cam saraca in expunerea ideilor si in cazul meu a diminuat mult din complexitatea si din profunzimea temelor.
  • user-5e9717892de9e
    pe 15 Aprilie 2020 17:18
    Mihaela, este el prea rigid, sau ii oferi tu prea puțin timp sa îl înțelegi?
  • mihaelatb
    pe 25 Ianuarie 2020 18:40
    Poate fiindca nu am reusit sa-l citesc pe Dostoievski, nu am reusit sa empatizez cu acest film. Prea multa religie, prea multe citate din Biblie. Daca la Tarkovski ( Andrei Rubliov) copilul isi atribuie cunostintele tatalui, aici Anatoli nu numai ca si asuma apartenenta la tagma monahala, dar chiar crede ca a fost inzestrat cu diverse puteri tamaduitoare si har obtinut prin credinta, asa ca vrea sa si impuna.modul sau de viata, staretului si fratelui Iov. Asistam la vindecari miraculoase, la exorcizari. probabil ca se vrea o critica la sfintenia clericilor ortodoxi, a calugarilor, care predica una si viata de zi cu zi este alta. Pravoslávnicismul nu m-a impresionat niciodata, este prea rigid in dogme si in ritual. Finalul incununeaza o viata in care sentimentul vinovatiei a fost atat de puternic, incat el, finalul, nu poate fi decat eliberator.
  • marian_popescu99
    pe 15 Decembrie 2019 14:44
    Magnific si de neuitat. Cu siguranță o capodopera cinematografică chiar dacă critica de film mainstream nu o va recunoaște. Din motive ca e prea ortodox.
  • MariusCiprian87
    pe 29 Decembrie 2018 23:52
    Un film greu de digerat, cu o regie nu pentru toti...unul dintre putinele filme rusesti care au trecut granita cu succes in toata lumea, cu un actor rus de exceptie Pyotr Mamanov ! Filmul are un aer ce aduce mult cu unele filme romanesti, dar diferenta cinematografica o face ideea in sine , una cu o incarcatura religioasa, fanatica de cele mai multe ori, iar sarea si piperul acestui film sunt cadrele cu pauze lungi in care te lasa sa te gandesti impreuna cu actori , sa traiesti dialogurile , pregatindu-te pentru un final tulburator , cu un mesaj de un mare impact asupra principiilor umanitatii "Eu cum traiesc ? Toti suntem pacatosi, traieste cum poti...incearca numai sa nu pacatuiesti prea mult"...va ramane cu siguranta un film pansament pentru acele momente...Cand nu mai putem, sa ne rugam !"
  • catacris2003
    pe 24 Iunie 2018 21:29
    O porcarie de film, o pierdere de timp fara discuții. Un scenariu idiot probabil considerat profund, filozofic.
  • lili22
    pe 22 Februarie 2018 20:07
    E un film simplu dar foarte profund, bine interpretat.Merita vazut.
  • Devorattor
    pe 27 Aprilie 2017 23:28
    Pot spune atat: e un film pe catre trebuie sa-l vada toata lumea: indiferent de sex, rasa, varsta, religie. E un film pe care ar trebui sa-l vada si ateii! Never say never...
  • florin2014
    pe 09 Mai 2016 12:15
    Pe langa tot ce s-a spus, foarte bine, despre film, despre credinta si iertare, totusi mi s-a parut ca filmul vorbeste mai mult despre cautarea sensului existentei si a implinirii sufletesti, atat la Anatoli, care pare sa nu aiba decat o teama, marturisita noua, la final, la Filaret care intrevede calea, dar trebuie indrumat si mai ales la Iov, personaj care are o mare greutate in film, nu stie ce trebuie sa faca, desi are, crede el, cele mai bune intentii. Merita vazut.
  • defav
    pe 03 Mai 2016 17:09
    Film cu mesaj crestin , poate ca e pilda cea mai elocventa despre iertare, despre viata duhovniceasca adevarata ce poate face dintr-un simplu om un sfant . Relatia cu D-zeu, relatia cu ceilalti preoti ,trairile complexe ale unui calugar "neconformist " sunt temele acestui film original ,bine realizat . Pe cat de simplu, pe atat de plin de semnificatii , povestea ne releva adevaruri deja cunoscute de catre unii crestini ,adevaruri spirituale menite sa intareasca dreapta credinta a unora sau sa-i faca pe altii sa ramana in confuzie . Privit din exterior ,pare simplu sa faci un asemenea film, dar sunt convins ca nu este ,in orice caz actorul principal a avut o interpretare excelenta , e principalul atu al filmului .Poate ca unele scene le-as fi facut altfel , le-as fi tratat cu mai multa atentie , dar atmosfera e una foarte buna .
  • Theodor2011
    pe 02 Septembrie 2015 14:53
    Imi place mult muzica de inceput care continua si pe parcursul filmului in unele momente. Muzica insotita de cuvintele:

    '' Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui DUMNEZEU, miluieste-ma pe mine, pacatosul''

    ''Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui DUMNEZEU, miluieste-ma pe mine, pacatosul''

    ''Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui DUMNEZEU, miluieste-ma pe mine, pacatosul''

    Extraordinara prestatia actorului Pyotr Mamonov in rolul parintelui si fochistului Anatolie
  • u.d.dragos
    pe 05 Aprilie 2015 06:34
    Mi-a placut enorm, am stat in fata tv-ului aproape nemiscat, e un film care iti mangaie sufletul prin simplitatea si autenticitatea sa.
  • MrJuVe
    pe 23 Aprilie 2014 14:20
    Aduce a După dealuri. . .
  • Mihai_Moise
    pe 04 Februarie 2014 20:33
    F A B U L O S ! ! !... ... ...
    Un film absolut tulburator, cum doar cinematografia rusa putea realiza!
    Nu se poate exprima in cuvinte starea indusa de povestea personajului principal si modul sau de a intelege religia, mesajul ei, dar mai ales piatra de temelie a ortodoxiei (si numai) : IERTAREA!!!
    Obligatoriu de vazut!!!...
    Restul...sunt doar cuvinte!... ... ...
  • andyy
    pe 29 Ianuarie 2014 00:42
    Un film absolut tulburator, despre iertare prin rugaciune si credinta, despre incredintarea totala a sufeltului divinitatii, care nu doar ca aduce iertare dar si miracolul vindecarii sufletesti si trupesti. Cred ca acest film poate fi inteles mai mult sau mai putin, superficial sau profund, in functie de cat de apropiati suntem noi de divinitate. Este un exercitiu si un moment de reflexie pentru noi toti.
  • pisicuta1
    pe 20 August 2013 22:09
    un film deosebit ,plin de profunzime,ca mai toate filmele rusesti!
  • adalette
    pe 12 Aprilie 2013 13:52
    E absolut superb numai daca ai chef sa reflectezi la smerenie, la faptul ca numai cand ajungem sa fim cei mai mici in fata lui Dumnezeu primim minune si vizita continua a Lui Dumnezeu!...
  • mihaiboghiu
    pe 06 Ianuarie 2013 21:00
    Primul film care exprima adevaratul duh al ortodoxiei, al dreptei credinte si a modului in care omul trebuie sa se smereasca pe sine si sa se caiasca pentru firea sa pacatoasa. Poate ca multi dintre noi am avut momente de lasitate ca parintele Anatoli, o lasitate in fata mortii provenita din faptul ca si-a petrecut viata fara rost si fara adevaratul scop: dobandirea Harului Sfantului Duh. Dar, pus in fata mortii, protagonistul realizeaza ca nu e pregatit sa moara! Comparand acest film ce isi propune sa arate adevarata cainta si viata monahala ortodoxa cu filmele facute de catolici precum Jesus of Nazareth, crestinul ortodox va trebui sa faca imediat diferenta dintre cele 2 tipuri diferite de credinta. Filmul catolic este total lipsit de patrundere duhovniceasca pe cand cel ortodox tajunge sa te transfigureze. Actorul care l-a intruchipat pe Hristos in filmul catolic Jesus of Nazareth se pare ca a innebunit dupa film crezandu-se pe sine Hristos pe cand Actorul Pyotr Mamonov s-a convertit mai intai la ortodoxism pentru ca era un rocker, s-a retras din civilizatie pentru a trai duhovniceste si apoi a filmat acest film...si iata si diferenta! Catolicismul - o religie a celor rataciti de dreapta invatatura a lui Hristos si care l-au inlocuit pe Dumnezeu Cuvantul cu papa de la roma - VERSUS Ortodoxia - adevarata credinta mostenita de la Sfintii Apostoli!
    OSTROV-ul este totodata si o lectie pentru crestinul-ortodox, pentru felul in care trebuie sa se comporte un crestin-ortodox si sa se smereasca pentru pacatele sale. Parintele Anatoli arata clar ca pentru unul dintre pacatele sale, poate cel mai mare pacat pe care il facuse (uciderea aproapelui sau), a trebuit ca TOATA viata sa se smereasca si sa ii ceara Domnului iertare...Si iata ca filmul ne arata ca parintele este invrednicit pentru smerenia sa de Domnul cu harul Sau, cu harul Inainte-vederii. Stim cu totii ca au existat sfinti precum Varvara sau Ciprian care au fost mari talhari ca Sf Varvara sau vrajitori ca Sf. Ciprian care au fost iertati de catre Domnul prin negraita iubire a Sa de oameni! Domnul sa ne ajute ca acest film sa ne schimbe pe toti si sa ne smereasca! La multi ani!
  • carlos_cj
    pe 03 Ianuarie 2013 12:56
    Super filmul. Specific filmelor rusesti, fara o actiune gen productii americane, la prima vedere actiunea ar fi una plictisitoare, dar m-a tinut in fata calculatorului de la inceput la sfarsit.
  • cl24
    pe 01 Decembrie 2012 02:55
    Un film ce merita vazut., care indeamna la meditatie si nu numai...
  • narcisson
    pe 25 Iulie 2012 01:54
    Titlul filmului, ''Ostrov'', este elocvent si reflecta foarte bine intregul film. Aici, notiunea de ostrov este folosita cu sens conotativ, protgonistul refugiindu-se in indepartatele ''insule'' ale propriei sale constiinte, pentru a reflecta la faptele sale. Pe mine, filmul a reusit sa ma impresioneze profund, sa ajunga pana in cele mai intunecoase tenebre ale gandirii mele si sa ma faca sa gandesc la propriile pacate si cum as putea sa le indrept.
    Prestatia actorului principal a fost MAGISTRALA. Dupa ce si-a impuscat tovarasul, nu i-a mai ramas nimic decat sa se indrepte spre Dumnezeu si sa incerce sa scape de acea grea povara din sufletul sau. A reusit, murind astfel cu sufletul impacat, ca un adevarat sfant. Dupa 34 de ani de rugaciune si reculegere de la acea fatidica noapte, m-au impresionat foarte tare previziunile pe care facea enoriasilor care i se adresau, dar si lectia pe care i-a dat-o egumenului, insa in acelasi timp m-a indignat faptul ca parintele era considerat nebun, mai ales ca in manastire nu se ruga dupa randuiala cuvenita. Atata timp cat te rogi si esti credincios, conteaza mai putin daca respecti normele sau nu.
    Parerea mea e ca s-a trecut prea repede prin intalnirea cu Tihon si prin moartea parintelui, de altfel previzionata de acesta. Nota mea pentru acest film este 9-Obligatoriu de vazut, cu mentiunea ca are o simplitate iesita din comun si chiar ramai cu ceva dupa vizionarea lui.
  • Paul8Lamps
    pe 10 Iulie 2012 17:05
    Superb ! Un film cu adevarat de suflet. Impresionant.
  • fiorelio
    pe 04 Martie 2012 17:39
    "Ostrov"-am spus film rusesc,am spus totul! Și în asta am cuprins: seriozitate, profunzime, sondarea psihicului uman, complexitate... Ideea centrala a filmului? IERTAREA, mai ales atunci când, constrâns de situații (și, câte nu ne dă viața!) greșești în modul cel mai dureros posibil, săvârșind o crimă. Și, nu rănești pe oricine, ci un om la care ții mult, pe care îl apreciezi. Vinovăția ți se cuibărește în gând, coboară apoi până la inimă, până când simți că toții porii trupului tău emană durere, vinovăție... Și, ca orice om ce rămâne singur, te retragi. Și, în retragerea ta, înțelegi că numai Dumnezeu ("Isuse Hristoase, ai milă de mine păcătosul, miluiește-mă!") mai poate ține echilibrul acela vital, astfel încât să nu o iei de totului razna. Trăiești o viață întreagă cu frica lângă tine, cu vina în tine și cu Cerul deasupra ta. Și printr-o putere mai mare decât tine, încerci să faci Binele, mai ales sufletelor în care descoperi o inocență după care ai tânjit toată viața ca peregrinul într-un pustiu ce nu dă de nicio oază...
    O viață de izolare, o viață dureroasă sub semnul unei vinovății insurpotabile. Și, înainte de a muri, să afli că crima de care te făceai vinovat...nu era tocmai o crimă, că cel ucis,printr-o minune, a fost doar rănit și trăiește! Și-apoi, îi faci bine celui pe care l-ai trădat cândva, apoi, brusc, realizezi că ești iertat fără a fi nevoie de prea multe cuvinte, de prea grele justificări. Pentru că Iertarea e de dincolo de om, e dumnezeiască! Și, pe patul morții, aștepți întâlnirea cu Dumnezeu, singurul cu care n-ai refuzat să vorbești toată viața,întâlnire de care nu te temi, pentru că știi că ai fost iertat, pentru că ostrovul ființei tale a devenit un câmp imens, presărat de albe flori de măr...Suflet imaculat ! Filmul acesta e o experiență! Una care marchează, transformă, vindecă! "Acum si-n vecii vecilor! Amin!"
  • Raddu
    pe 24 Februarie 2012 01:13
    M-a surprins prin profunzimea lui filmul , desi nu credeam la inceput ca poate fi atat de profund. M-a surprins la fel de mult prin faptul ca se bazeaza foarte mult pe insitinct si vrea sa arate ca si meseria de Preot poate fi nativa. Nu mi-a placut faptul ca asteptam o dovada a "maiestriei" lui Anatoli , iar aceasta a venit prin vindecarea fetei , o scena foarte saraca in evenimente si foarte rapida. Filmul este bun , il recomand celor ce au rabdare.
  • DiCaprio21
    pe 18 Februarie 2012 13:42
    acest film chiar m-a impresionat. chiar si dupa ce a aflat ca nu l-a ucis tot a vrut sa-si ia viata . impresionant
  • ciprian34
    pe 16 Ianuarie 2012 19:13
    Un film care te pune pe ganduri,un film despre pacat si iertare,credinta,filmul rusesc a mai dat o capodopera
  • NasuR
    pe 09 Noiembrie 2011 15:52
    Da, un film deosebit....M-am intrebat oare "amiralul" nu s-a gandit niciodata la calugar chiar daca prima impresie este ca acest calugar a fost las, "amiralul" a supravietuit, dar oare de ce nu s-a sinchisit sa-l caute pe "las" ?
    "Lasul" s-a rugat toata viata si a asteptat un semn, un raspuns inainte de moarte...Amiralul oare cum a putut trai stiind ca, practic, si-a inselat coechipierul ?
    Bun film...
  • Ghemot
    pe 08 Noiembrie 2011 00:47
    pentru mine e o adevarata capodopera.....................................
  • Sylvester77
    pe 30 Septembrie 2011 22:02
    Acest film pune in umbra mistica apuseana dezvaluind o lumina mult mai sigura si mai placuta prin puterea tainei evidentiata launtric in rugaciunea pura, cainta sincera si stravederea dincolo de logica si prezent. Primul film cu adevarat ortodox ! A aparut si in format BluRay !
  • claudelina
    pe 09 Septembrie 2011 22:55
    Capodopera..atat pot spune!
    Prea bun pentru noi,un film extraordinar,rar imi este dat sa vad astfel de filme.
  • SpiderNight
    pe 20 August 2011 13:53
    Un film ce merita vazut,este destul de profund si vezi multe lucruri in el
  • Nightprowler
    pe 31 Mai 2011 18:06
    L-am vazut si parca mi-a amintit de romanele lui Dostoievski. Incet, incet te face sa te uiti pana la capat. Oricum nu e de vazut daca vii de la servici obosit.
  • margott
    pe 29 Mai 2011 19:06
    Mi-a placut scena cand Anatoli arunca cizmele egumenului in foc, dovedind ca un om simplu poate avea mai multa credinta decat slujitorul Bisericii.
  • pe 28 Martie 2011 00:34
    [...] multe din filmele rusesti pe care le stiu, Ostrov are substanta, are si ceva de zis si o face si bine. Pyotr Mamonov se pare ca este unul din cei [...]
  • BaetuAndrei
    pe 20 Martie 2011 23:55
    Cel mai bun film din cadrul festivalului "Premiera Moscovei, 6 premii Vulturul de aur, 6 premii Nika
  • sergiu_vlad
    pe 02 Februarie 2011 01:33
    este cel mai tare avatar al sufletului omenesc film de oscar
  • Marie_Antoinette
    pe 22 Noiembrie 2010 22:28
    actorul din rolul principal a jucat absolut genial. la un moment dat ma gandeam ca o fi chiar calugar:)
  • Keira86
    pe 24 Septembrie 2010 17:06
    Filmul OSTROV e special, unic prin poveste si talentul actorului principal.Este un film real,prea real.Un film superb!
  • catalin10
    pe 25 August 2010 10:44
    Un film extraordinar.Atat de mult mi-a placut acest film incat m-am uitat la el de vreo 3 ori.Este un film care nu prea il intelegi de la prima vizionare.
  • into_the_labyrinth
    pe 16 Iulie 2010 14:32
    O foarte interesantă, originală şi abil construită poveste despre păcat, căinţă şi iertare. Cel mai mare păcat al personajului principal nu a fost atât laşitatea în faţa morţii, cât mai ales acela de a se pune pe sine mai presus decât ceilalţi, inclusiv decât tovarăşul său. Scenele filmului te captivează şi îţi ridică mereu întrebări. Tema centrală este cum anume îşi poate asuma o misiune cristică eroul, sub povara unui păcat capital. Acţiunea poate că e uşor perfectibilă, dar e un film care tb văzut neapărat, iar muzica e cu adevărat deosebită. Sfârşitul e genial, chiar mi-a plăcut – dar nu vreau să îl dezvălui.
  • pe 18 Februarie 2010 16:46
    [...] Cain si Abel, Evanghelia, Apostolii, Sfintii Parinti – totul este in Ostrov, in mica manastire ruseasca de undeva din nordul inghetat. [...]
  • Piratu
    pe 23 Decembrie 2009 02:18
    m-am uitat la film deoarece era cu tema religioasa,omu era de religie ortodoxa si cam detasat de cele bune numa cu un dar mare de la Dumnezeu.
  • dubthatsheet
    pe 27 Decembrie 2008 01:02
    mie mi-a placut foarte mult filmul asta dincolo de stangacia cinematica pe care am constientizat-o pur si simplu dupa ce l-am vazut.fara memorie la nume de rusi fiind spun doar ca pers principal(scuze expresia) e pur si simplu transecranic si desi nu pare subiect foarte cinematografic a iesit mult mai bine decat multe idei hiper-plot-orientate care ni se invart pe sub nasuri.e onest adica si e primul film cu greseli de care ma bucur pana la capat.
  • timonea
    pe 22 Decembrie 2008 13:53
    un film impresionant despre credinta in Dumnezeu