Comentarii Comentează
  • user-6352a3057c990
    pe 23 Iulie 2023 21:27
    Actori de excepție, dar ca aproape in toate filmele romanesti , coloana sonora lasa de dorit . Subtitrati,le oameni buni sa înteleagă omul ceva.
  • Horatiucrisan
    pe 06 Martie 2020 12:32
    Filmul prezintă degradarea morală a eroinei principale pe fondul avaritiei tot mai accentuate, avaritie apărută inițial din dorința de a asigura un viitor mai bun copiilor rămași orfani dupa moartea tatălui. Eroina noastra, Pauna, interpretată de Draga Olteanu Matei este o personalitate puternică, hotărâtă sa-si atingă țelul propus cu orice preț, ignorând principiile morale si dezaprobarile celor din jur. Filmul nu scapă totusi de tezismul socialist, subliniindu-se ca oamenii săraci și muncitori sunt cinstiți, onești în vreme ce "capitalistii" , proprietari de mici întreprinderi sunt exploatatori, avari si neomenosi. Filmul face o apologie a "noii ere" socialiste marcate de confiscarea averilor, stabilizarea monetară, protestele muncitorești împotriva capitalurilor, noua organizare socială în care liderii comuniști lucrează în birourile de conducere până noaptea târziu pentru "binele poporului". Ne sunt inoculate subtil si teoriile comuniste din care reiese că școala nu e importanta, Sever, fiul Paunei fuge de acasă pentru a se angaja la un depou de locomotive. Omul "nou" " curat" provine din rândurile claselor sărace și mai puțin educate conform teoriilor vremii, teorii care dupa cum stim au dus la prgonirea si intemnitarea intelectualilor dupa instaurarea regimului comunist.
  • cosmin742000
    pe 23 Septembrie 2016 11:07
    Un film romanesc foarte bun..................................................................
  • TheGreatQueenSeondeok
    pe 05 Februarie 2016 16:00
    Un film foarte bun, care prezinta efectul degradant al banilor cu un joc actoricesc de exceptie.
  • cezarika21
    pe 20 Martie 2013 19:41
    Inspirat de nuvela „Hiena” a scriitorului bănățean Petru Vintilă, filmul ”Patima” prezintă transformarea sufletească suferită de o femeie văduvă în primii ani de după cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul instaurării regimului comunist în România. Dorind să le asigure celor doi copii ai săi un trai mai bun, Păuna acceptă să se căsătorească din interes cu un meșter cojocar înstărit, intrând treptat sub robia banilor.

    Filmul tratează nişte subiecte istorice ignorate în majoritatea filmelor: stabilizarea leului, naţionalizarea fabricilor și dramele individuale ale oamenilor muncitori aduși la sărăcie de măsurile antieconomice adoptate de regimul comunist. Povestea este prezentată ca o amintire din tinerețe, plină de căldură și nostalgie, petrecută în orașul Lugoj în plină efervescență capitalistă.

    Acțiunea are un ritm alert şi nu permite reflecţii de moment, dar personajele sunt bine conturate. Personajul principal, Păuna, descinde din stirpea Marei lui Ioan Slavici, fiind energică și întreprinzătoare, dar devenind tot mai zgârcită pe măsură ce acumulează tot mai multă avere. Interpreții rolurilor principale, Draga Olteanu-Matei și Gheorghe Cozorici, realizează compoziții puternice și pline de adâncimi tragice.

    P.S. Urmăriţi cu atenţie la min. 77 mimica feţei lui Gh. Cozorici, iar din mişcarea capului şi a ochilor, precum şi din vocea sa hotărâtă, pare a fi însuşi diavolul.
  • Iulidesprefilme
    pe 24 Decembrie 2012 12:49
    Dramă desfăşurată pe fundalul unor vremuri frământate cu talentata Draga Olteanu!
  • lili22
    pe 14 Octombrie 2012 18:06
    Nu cred ca in acele vremuri un avocat se insura cu o mahalagioaica grasa.Inca un film prost, ca multe altele.
  • 93GabiBT
    pe 27 Iunie 2011 17:36
    Se aseamana in unele parti cu "Pe aripile vantului", probabil este doar parerea mea, insa trecand peste asta, le recomand tuturor cinefililor sa urmareasca aceasta drama despre problemele vietii, la varsta maturitatii.