Comentarii Comentează
  • Deceoare
    pe 23 Septembrie 2024 12:58
    Film care la momentul respectiv nu se știa că va fi folosit politic în perioada anilor 2020-2024. “E Ciucă, Ciucă al nostru.”
  • aius
    pe 05 Ianuarie 2019 15:25
    Un film despre libertatea,prin jertfa(au mai urmat) a poporului romani !La Calafat,(orasul meu) s-a tras prima salva de tun impotriva cetatilor turcesti din Bulgaria de la Vidin !Tot aici, a cazut si primul soldat roman, sergentul Nicolae, si tot din Calafat vine si expresia,,asta-i muzica ce-mi place,, exprimata de Carol, Printul Romaniei, si care facea referire la suieratul lasat in vazduh de catre obuzele turcesti trase asupra oastei romane, din Calafat !
  • eduard_stratan
    pe 19 Decembrie 2017 10:11
    Unii mergeau la moarte, si carnatii beau sampanie cu manusi albe! Oribil!
  • cosmin742000
    pe 22 Ianuarie 2017 07:38
    Un film romanesc slabut despre razboiul de indpendenta.
  • alex_bogdan93
    pe 01 Octombrie 2015 22:30
    Cateva mentionari:
    Cand se proclama independenta Romaniei, vedem adunarea. Si cum sa nu fie acolo socialisti prin multime care sa sustina ca vai, " ca socialisti, sunt impotriva despuierii si jefuirii natiunilor mici de catre alea mari", ca dominatia unui popor asupra altui popor sa inceteze". Ca si cum numai ei au venit cu ideea geniala de obtinere a independentei Romaniei
    Rusii si turcii vorbesc limba romana la perfectie
    Protocronismul lui Kogalniceanu in spiritul secolului XIX atunci cand poarta dialog cu turcul
    scene furate din serialul "Razboiul Independentei"(1977)
    Au fost si parti bune:
    Bataliile au fost bine redate cu acuratete istorica
    Nu s-a exagerat prea tare cu eroismul patriotic
    Costumele si numarul de figuranti, decorul , recuzita, inclusiv tunurile care au fost exceptionale
    Interpretarea actorilor si personajul colectiv...chiar ma bucuram ca nu se mai pune accent pe cultul personalitatii al unui domnitor cu care sa fie identificat Ceasca
    Povestea cat de cat acceptabila
    Filmul primeste nota de :
    7/10
    Este poate unul dintre cele mai bune filme romanesti de inspiratie istorica. Nu a fost asa groaznic pe cat ma asteptam. Cu siguranta, e mult mai bun decat celelalte filme gen Dacii sau Mihai Viteazul (care au fost cam supraevaluate)
  • Claudynho
    pe 04 Februarie 2014 20:32
    Un film foarte bun, in care ne sunt prezentate momente cruciale ale istoriei noastre !!!
  • ALINCODRUT77
    pe 24 Ianuarie 2013 21:19
    Film teribil care evoca luptele grele repurtate de catre glorioasa Armata Romana ! Lupte care au consfintit victoria stralucita a romanilor impotriva perfidului Imperiu Otoman ! La capatul acestui razboi plin de sacrificii, glorie, eroism si devotament fara seaman, PAMANTUL SFANT AL DOBROGEI A REVENIT ALATURI DE PATRIA MAMA, ROMANIA !
  • ciprian34
    pe 06 Noiembrie 2012 21:54
    Inca un film romanesc care merita vazut,distributie de zile mari
  • Iulidesprefilme
    pe 04 Noiembrie 2012 13:35
    Pelicula aduce un elogiu, cu adevărat meritat, celor care au luptat în Războiul de Independenţă din 1877.
  • cezarika21
    pe 15 August 2012 19:47
    Realizat cu prilejul aniversării a 100 de ani de la proclamarea independenței României la 10 mai 1877, filmul "Pentru patrie" urmărește în paralel două acțiuni strâns corelate: deciziile politice și militare din perioada Războiului de Independență și activitatea unui detașament special constituit din soldați moldoveni și olteni pe parcursul ostilităților.

    Accentul filmului este pus pe personajul colectiv, fără a fi neglijați eroii Războiului de Independență. Autorii au dorit să aducă un elogiu atât eroilor cunoscuţi, cât şi celor anonimi, care şi-au dat viaţa pentru îndeplinirea idealului naţional al României. Grandoarea filmărilor a impus prezenţa unui număr mare de actori cunoscuţi.

    Filmul are secvenţe de luptă minuţios recreate, momente de umor, dar şi unele discursuri patriotice menite să insufle spectatorilor dragostea faţă de patrie şi respectul pentru sacrificiul înaintaşilor. Momentul în care mulţimea din piaţă a început să cânte "Deşteaptă-te, române!" este unul înălţător. "Pentru patrie" este un film patriotic, recomandat a fi văzut de toţi cei care iubesc România şi pământul românesc.
  • Bayard
    pe 18 August 2011 13:25
    Pentu patrie este un film foarte bun, insa multa lume uita ca are la baza un serial TV cu vreo 8 episoade. Ca in multe alte ocazii, Sergiu Nicolaescu face un film "nou", editand imagini vechi, coloane sonore deja folosite etc etc.... nu pot sa spun cat la suta din film este luat din serial pt ca nu l-am mai vazut de 15 ani, insa din ce tin minte foarte foarte mult.

    Este mare pacat ca multa lume nu stie de acel serial, sau daca au stiut au uitat.... pt ca este la un cu totul alt nivel, sentimental, patriotic... orice vreti. Lipsesc toate scenele politice care sunt esentiale.... tin minte si acum discutiile lui Kogalniceanu cu ambasadorii tarilor europene care rad de el, scene cu ambasadorul Prusiei este cu adevarat memorabila... dupa ce ii cere ajutorul, germanul spune ca nu poate sa faca nimic (desi era obligat prin tratat) si cere plata imprumutului facut pt constructia caii ferate Bucuresti - Giurgiu :)). Ceea ce in film dureaza 5,10 minute, in serial sunt vreo 2,3 episoade..... din film lipseste explicatia intrarii Romaniei in razboi, dificultatea cu care se ia decizia asta, momentul in care generalul Cerchez decide: "Foc" pare atat de superficial in film :(
    Scenele de lupta sunt in ambele filme aceleasi, insa trebuie mentionat ca doar vreo jumatate au fost regizate chiar de Nicolaescu, celelalte apartin lui Doru Năstase si lui Gheorghe Vitanidis.
    http://www.cinemagia.ro/filme/razboiul-independentei-serial-tv-razboiul-independentei-19465/

    Nota mea este 7 si vreau sa o explic. Din start orice film istoric trebuie sa aiba o stea mai putin decat Mihai Viteazul (fara discutie). Apoi, comparandu-l cu serialul Razboiul Independentei (si faptul ca este de fapt copiat de acolo) mai pierde o stea.... si nu in ultimul rand, am mai taiat una din cauza momentelor de propaganda comunista. Le inteleg, au fost fortati de regim, erau chiar de asteptat, insa in filmul asta sunt mult mult prea multe.... nu pot fi trecute cu vederea, mai ales ca nu au nicio legatura cu realitatea istorica. Romania a avut probabil cel mai mic partid comunist din toata europa si chiar si partidele socialiste au fost foarte slabe, mai ales intr-o perioada asa de timpurie ca 1877 ...... In concluzie, nota 7!!
  • Conu1
    pe 09 August 2011 21:34
    Un film despre vitejia și sacrificiul pentru patrie a soldaților romani.
  • cetateanu
    pe 23 Octombrie 2010 13:34
    Momentele cruciale ale războiului de independenţă, luptele de la Plevna, Griviţa, Rahova şi jertfele armatei române sunt prezentate cu amploare, în paralel cu împrejurările istorice care au făcut posibilă proclamarea independenţei Naţionale a României, la 9 mai 1877.
  • Calin-Ionut
    pe 02 August 2009 22:17
    Exceptionala realizare regizorala si actoriceasca !!!
  • euconu
    pe 15 Mai 2009 17:58
    Filmul Pentru patrie, aparut in 1978, prezinta scene, in special de lupte, din Razboiul romano-ruso-turc din 1877-1878, folosind secvente din serialul TV, din 1977, Razboiul Independentei, cu ocazia aniversarii implinirii unui secol de la Razboiul de Independenta al Romaniei, avand acelasi regizor, Sergiu Nicolaescu.Productia este grandioasa, cu o distributie exceptionala - o pleiada de mari actori de teatru si film ai epocii: Amza Pellea – impozant in rolul generalului Alexandru Cernat, ministrul de Razboi; George Constantin – plin de maretie, ca intotdeuna, in Mihail Kogalniceanu, ministrul Afacerilor Straine; Alexandru Repan, superconvigator in rolul generalului doctor Carol Davilla; Ion Dichiseanu, magistral ca Osman Pasa, comandantul suprem al fortelor otomane pe frontul din Balcani ( mai exista un front in Caucaz); Mircea Anghelescu, patrunzator ca tarul Alexandru al II-lea al Rusiei; Cornel Coman, corect in indeplinirea rolului Marele Duce Nicolae al Rusiei, fratele tarului si comandantul trupelor ruse; m-a surpins dezamagitor jocul standard al lui Emanoil Petrut ca I.C. Bratianu, primul ministru, ca si cel superficial, in rolurile eroilor din cartea de istorie, al actorilor Iurie Darie - maiorul Gheorghe Sontu, Raducu Itcus - capitanul Valter Maracineanu; plin de viata George Mihaita in sergentul Penes Curcanul; cu o intelegere deplina a personajului, extraordinar ca de obicei, Ilarion Ciobanu ( printre singurii actori romani doar de film, bu si de teatru ) in rolul episodic - maiorul Moise Grozea; interpretare corecta a lui Ion Marinescu in Mehmet Pasa; impresionant Mircea Albulescu in colonelul Mihail Cristodulo Cerchez, cel in fata caruia s-a predat Osman Pasa, predandu-i sabia; foarte buni in rolurile episodice, Colea Rautu in colonelul George Slaniceanu, George Motoi in locotenent-colonelul Maldarescu; slabi ca prestatie, Emil Hossu in sergentul Ciuca, Ovidiu Moldovan ca gornistul Nita Ion, o actrita de mana intai, Ileana Popovici in gornistul Ciuca, sora in travesti a sergentului Ciuca; Valentin Platareanu, bun interpret al rolului ingrat al capitanului Lahovary; Constantin Codrescu, bine ancorat in rolul C.A. Rosetti; regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu, grandios in domnitorul Carol al Romaniei, comandant suprem al fortelor aliate romano-ruse din Balcani, jucand acest rol pentru prima data in cariera lui artistica, a doua oara fiind in filmul Carol I.
  • pe 20 Februarie 2009 19:16
    cel mai frumos film romanesc realizat vreodata.iti ridica patriotismul si entuziasmul,doar cand privesti
  • pe 10 Ianuarie 2009 06:09
    DACA DOMNUL SERGIU NU S-AR FI NASCUT ERA DE DATORIA NOASTRA SA-L INVENTAM (UN PATRIOT IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI-SI ASTA O SPUNE UN SECUI)
  • pe 29 Noiembrie 2008 21:09
    Acord cele 5 stele,cu mare placere!
  • pe 22 Februarie 2008 22:37
    "Pentru patrie",este unul din filmele regizate de d-l Sergiu Nicolaescu,un mare actor,o personalitate impresionanta..Valoarea acestui film o da mesajul istoric,spiritul de sacrificiu.Mi-a placut cand eram copil,l-am vizionat cu mare placere si emotie si acum cativa ani.
    De departe ,un film de cinci stele,pe care tocmai le-a acordat.
  • pe 10 Februarie 2007 19:38
    cel mai emotionant film romanesc, si singurul care m-a facut sa ma simt mandru ca sunt roman.......putin realizeaza cat de mult le datoram eroilor care au cazut atunci.......pacat...
  • pe 10 Februarie 2004 16:03
    un film deosebit si emotionant care ne arata de ce nu ar mai trebui sa existe razboaie in lume