Comentarii Comentează
  • user-5c9f8c2e87074
    pe 17 Noiembrie 2021 15:06
    Ce s-ar fi ales de filmul asta dacă nu era Dinica?
    Nu mi-a plăcut deloc scenariul f naiv.
  • mitza2003ro
    pe 24 August 2020 13:31
    După părerea mea "Prin cenușa imperiului" și " Enigma Otiliei " sunt filmele în care maestrul Dinică a interpretat cele mai bune roluri.
  • carmen_angelus_romila
    pe 19 August 2018 12:34
    Filmul este o drama reusita a lui Andrei Blaier, o farama din povestea nevazuta, a framantarilor pricinuite de destramarea statelor imperialiste.
  • cezarika57
    pe 04 Iulie 2018 22:08
    Inca un rol memorabil pentru Gheorghe Dinica. La fel si Gabriel Oseciuc
  • lili22
    pe 25 August 2017 22:06
    Greu il duce fabulosul Dinica, singurul personaj credibil din film.Scenariul e foarte slab.Chiar asa? Vorbeau toata ziua de libertate cand nu aveau ce manca?nu l-am putut niciodata sufei pe oportunistul Zaharia Stancu.
  • rodica_vargolici
    pe 03 Iunie 2017 23:53
    Ecranizare a romanului "Jocul cu moartea" scris de Zaharia Stancu, ”Prin cenușa imperiului”..... Evadat din grupul eterogen cu care plecase din București, tânărul și inocentul Darie (Gabriel Oseciuc- 8 noiembrie 1950) este nevoit să călătorească alături de un individ declasat și cinic poreclit Diplomatul (Gheorghe Dinică -1 ian 1934-de fapt in dec 1933 - d. 10 nov 2009). În timp ce Darie parcurge drumul din Infern înspre Rai, odiosul Diplomat (interpretat admirabil de Gheorghe Dinică) parcurge drumul în sens invers. Relaţia dintre cele două personaje este una simbiotică, ele reprezentând Binele și Răul sau Inocența și Viciul; ridicarea lui Darie coincide cu decăderea Diplomatului.
    -Darie din romanul "Descult" de fapt..."Sa nu uiti,Darie" a fost editarea a doar cateva capitole din roman pana la pedepsirea boierilor de catre taranii rasculati si a sfatului mamei lui:"Sa nu uiti,Darie,nimic sa nu uiti!Sa spui copiilor tai..si copiii tai copiilor copiilor tai...nimic sa nu uiti!"
  • balta67verde
    pe 19 Octombrie 2016 14:48
    Un film excelent cu un Gheorghe Dinica extraordinar. Cred ca e cel mai bun rol in care joaca, chiar daca nu cel mai spectaculos.
  • florin2014
    pe 14 Decembrie 2014 15:55
    Unul din cele mai bune filme romanesti. Poveste buna realista, REPLICI CELEBRE ('Eram consul la Roma...,,', 'Vedem lumea, prostule!", "Prefer sa mor impuscat...E mai de soi..." etc.) realizare excelenta; regie, imagine, decoruri,costume, actori geniali, atat Oseciuc cat, mai ales, Gheorghe Dinica Final bun, chiar excelent,
  • Iulidesprefilme
    pe 25 Iunie 2013 18:30
    Dinică a rămas în ţară şi a murit în glorie, Oseciuc a plecat din ţară şi a fost uitat...
  • cezarika21
    pe 15 Octombrie 2012 05:55
    Ecranizare a romanului „Jocul cu moartea” (1962) al lui Zaharia Stancu, „Prin cenușa imperiului” este un road-movie desfășurat în timpul Primului Război Mondial, ce urmărește să dezvăluie mizeria fizică și dezumanizarea produsă de această conflagrație. În plină ocupație germană a Bucureștilor mai mulți indivizi fără acte sunt capturați pe stradă de poliție și îmbarcați cu forța într-un tren pentru a avea grijă de un transport de oi care trebuia să ajungă pe frontul din Balcani. Călătorim alături de acești indivizi prin mai multe ţări, observând astfel fața urâtă a războiului.

    Evadat din grupul eterogen cu care plecase din București, tânărul și inocentul Darie este nevoit să călătorească alături de un individ abject poreclit Diplomatul. La fel ca în basme, unul reprezintă Binele sau Virtutea, în timp ce al doilea reprezintă Răul sau Viciul. Între cele două personaje ia naștere o relație simbiotică, care contribuie la supraviețuirea comună. Cei doi evoluează însă diferit: în timp ce Darie parcurge drumul din Infern înspre Rai, odiosul Diplomat (interpretat admirabil de Gheorghe Dinică) parcurge drumul în sens invers. Ridicarea lui Darie coincide cu decăderea Diplomatului.

    Această lungă călătorie prin Balcanii devastați de război reprezintă un drum inițiatic al tânărului Darie (personaj emblematic care apare în mai multe scrieri cu caracter autobiografic ale lui Zaharia Stancu) pe parcursul căruia are loc o transformare moral-sufletească finalizată prin regăsirea personalităţii amenințate de disoluție, regăsire materializată prin strigătul din final al personajului: „Sunt Darie al lui Darie al lui Darie!...”. Drumul parcurs de tânăr este marcat de regizor cu peceți de realism poetic, fiind conturat admirabil portretul moral al unui personaj sensibil aflat în plin proces de cristalizare a principiilor de viață.

    „Prin cenuşa imperiului” are o profunzime psihologică deosebită, punând în discuţie limitele până la care poate fi împins comportamentul uman în lupta pentru supravieţuire. Interpretările lui Gheorghe Dinică şi Gabriel Oseciuc sunt excepţionale, reprezentând momente de apogeu în carierele lor.
  • sabinalin
    pe 19 Decembrie 2011 22:59
    "Mie mi se mai spune si... Mi se spune Talpa Iadului. Mie??? Pai fac unii niste pantofi, li se dezlipeste talpa si pe urma umbli ca ala din romanul lui Zaharia Stancu". Cum ar fi aratat acest film cu Toma Caragiu in rolul Diplomatului si cu Mircea Diaconu in cel al tanarului Darie ? Imposibil de estimat, din motive care sunt evocate in sinopsis. Cert e ca avem de-a face cu un rol principal memorabil al celui care a fost Gheorghe Dinica, de un nivel apropiat celui din "Filantropica". Andrei Blaier a plecat de curand sa-l reintalneasca pe marele actor... Recomand filmul iubitorilor cinematografiei romane.
  • alex_il_fenomeno
    pe 24 Mai 2011 09:03
    un film bun , extrem de realist , care prezinta conditiile vitrege in care traia lumea pe vremea Primului Razboi Mondial , si faptele neindreptatite pe care le faceau nazistii romanilor ! filmul a fost reusit atat prin poveste , cat si printr-o interpretare magistrala din partea tuturor actorilor prezenti ! cred ca este unul din filmele care nu trebuiesc ratate !
  • catalin_otelariu
    pe 13 Februarie 2011 12:13
    Am filmul Prin cenusa imperiului pe dvd. L-am vazut de mai multe ori. Este dupa parerea mea cel mai bun film al lui Gheorghe Dinica. Imi place foarte mult Gheorghe Dinica, este cel mai frumos "RAU" al cinematografiei romanesti. Ambasadorul, Lascarica, Paraipan, Salamandra, nu ar fi fost decat niste nume fara Gheorghe Dinica.
    Uitati-va la Prin cenusa imperiului. Acest film impreuna cu Padurea Spanzuratilor sunt cele mai bune filme despre Primul Razboi Mondial. Mai bune decat Adio arme sau Pe frontul de vest nimic nou.
  • mciaulih
    pe 13 Noiembrie 2009 19:09
    Reda f bine drama umana de atunci.
    Jos Palaria SI D-zeu Sa-l Odihneasca in Pace pe Diplomat.
  • lenadi
    pe 11 Noiembrie 2009 19:19
    cum descarc filmul?........... se poate sa mi raspundeti?
  • pe 24 August 2004 17:10
    Cui îi este dor de Gabriel Oseciuc ?

    Au trecut aºa de mulþi ani de cînd nu am mai auzit nimic de Gabriel Oseciuc.Nu aveam pe cine întreba unde este ºi mai ales ce mai face ?Am fost o data în vizita la Vasile Socaciu ºi Cornelia Pavlovici,era pentru organizarea unui spectacol la Iaºi.Acum era ºansa mea cea mare sa întreb despre Gabriel.Dar cum poþi sa faci aºa ceva ?
    Nu mai erau de mult împreuna Gabriel ºi Cornelia cum sa deschizi aºa o discuþie era poate dureros poate nu… ???Au mai trecut vreo cîþiva ani ºi încã cîþiva ºi uite aºa am ajuns în iunie 2004 .În fiecare zi a cauta ceva pe Internet a devenit mai mult decît o pasiune.
    Cu sufletul plin de speranta într-o zi caut Gabriel Oseciuc pe o maºinã de cãutat de pe Internet
    ºi ce sa vezi au apãrut deodatã pagini pe Internet care îl cunoºteau care ºtiau ceva despre G :O : Am gãsit articole despre activitatea lui în Canada ,despre filmele în care a jucat filme pe care le cunoºteam ºi filme noi fãcute dupã plecarea din þara.ªi de necrezut am gãsit chiar o fotografie recentã presupun.A fost ca ºi cum dupã zeci de ani l-am revãzute pe fratele meu…………
    Ca îmi vor da lacrimile privind la monitorul computer ului meu nu m-am gîndit niciodatã.Dar se poate întîmpla ºi aºa ceva.
    In vacanta am fost in tara si ca de obicei caut lucruri deosebite lucruri dragi care sa-mi astimpere dorul de Romania pina la vacanta urmatoare.In fiecare an am norocul sa gasesc cite ceva deosebit ca de exemplu un film ca Mihai Viteazul ce aduce atita bucurie si mindrie romaneasca incit ar putea deveni echivalentul unor ore petrecute la un psiholog atunci cind dorul de ai tai si de Romania te cuprinde. Anul acesta in schimb a fost si este pentru mine anul Gabriel Oseciuc si iata ca am gasit poate nu intimplator caseta video cu ,;Prin cenusa Imperiului,, Eram cu mama in magazin si uimirea vinzatorului la reactia mea cind am vazut caseta trebuia filmata cu camera ascunsa , ar fi fost un adevarat succes.Tote planurile pentru aceea zi s-au schimbat si bineinteles a fost in acea zi NUMAI PRIN CENUSA IMPERIULUI.
    Odata inceput filmul s-a derulat atit de obisnuit odata cu amintirile mele ,era ca si cum ieri vazusem filmul si astazi mi se facuse dinou dor sa il vad.
    Arta adevarata marcheaza oamenii ce au norocul sa o intilneasca pentru toata viata .Cine nu a vazut pina acum ,, PRIN CENUSA IMPERIULUI ,,e ca si cum nu a citit cu adevarat pe Zaharia Stancu,e ca si cum nu l-a cunoscut pe Darie in ,,Sa nu uiti Darie,, e ca si cum TREBUIE sa o faca acum .E ca si cum ai auzit de Coloana Infinitului a lui C.Brincusi dar nu stii cum arata nu ai vazut-o nici o data..E filmul adolescentei generatiei mele si ar fi tare frumos sa devina si filmul adolescentei generatiei de astazi.Incearca sa procuri si sa vezi filmul nu vei regreta si vei vedea ca am avut dreptate .Pacat ca numai unele filme au norocul sa fie copiate pe casete video originale

    Silvia Hiemsta Olanda 24-08-2004
    Mai jos un citat de pe Internet
    ,
    ,Vara anului 1917. Un tanar (Darie) si un ins trecut prin ciur si prin darmon (Diplomatul) cutreiera - doua naluci - Balcanii devastati de razboi. Cei doi par fetele anapoda ale aceluiasi personaj, care incearca disperat sa-si scape pielea. Intr-o lume in care pielea lor nu mai valoreaza nimic. Cam acesta ar fi axul filmului “Prin cenusa imperiului “, turnat in 1975 de Andrei Blaier, avandu-i in rolurile principale pe Gheorghe Dinica si Gabriel Oseciuc. Iar povestea filmului e la fel de palpitanta ca si cea a personajelor sale.,,
    CRISTIAN GROSU Aparut in ziua de Luni, Februarie 23, 2004
  • emanuel
    pe 12 Iulie 2004 17:15
    S-a modificat. Multumim ca ne-ati atras atentia.
  • pe 12 Iulie 2004 16:56
    Cum e POSIBIL ca GABRIEL OSECIUC ce joaca in film rolul principal ,rolul lui Darie ,sa nu fie mentionat de dvs cind este vorba de Prin cenusa imperiului.Lucru dupa parerea mea inadmisibil.