Comentarii Comentează
  • blacksea_rider
    pe 30 Mai 2022 15:27
    Asadar Inginerul Petrescu este un alter-ego al lui Lucrețiu Pătrășcanu, prim-secretarul Stoian este de fapt Gheorghe Gheorghiu-Dej, securistul Olariu era, de fapt, Alexandru Drăghici, iar mai tânărul Duma îl avea ca model pe Nicolae Ceaușescu (conform Wiki si nu numai) ....s-ar potrivi,mai ales Olariu (L.Vrabie)-Draghici,dar Duma-Ceausescu ? ! imposibil...Duma (Besoiu) pare un tip inteligent,ceea ce nu poti spune despre pingelică...
  • photobyalex
    pe 12 Ianuarie 2021 04:49
    Un film bun, chiar foarte bun!
    Am văzut filmul spre sfârșit...la TVR. (shame on me...un film se vede in întuneric total, cinematograf pe cât posibil)
    Nu-mi trebuie mult, 3-5 minute, adică o secvență (nu o scenă...la teatru se regăsește scena) pentru a identifica un film bun.
    Este trist sa vezi comentatori care nu au privit dincolo de peliculă și să cântărească bine orice cadru al filmului... Propaganda Comunistă??? Cum arată un cadru unde un comunist le vorbește lucrătorilor de baraj in ploaie? In timp ce discursul este despre glorie și toate cele pozitive...lucrători stau in ploaie sa asculte ....vorbe goale. Regizorul putea alege...soare, nu? Dar a ales ploaie! Dialogul între Amza Pellea și Besoiu spre sfârșit ar trebui sa-ti de-a de gândit când Amza Pellea mărturisește, după reproșurile aduse de Besoiu asupra schibari lui Amza, că el [Amza] și-a sacrificat zilele, sănătatea, viata, etc.numai casa trăiască mai departe (sau mai bine). Astea sunt trimiteri directe la cum s-au transformat uni in... nici nu-ți vine să crezi (citez din Paraziții)... numai casa le fie bine.
    Acum câțiva ani am întâlnit pe cineva din TVR, un nene pe la 50/60 de ani. Am stat puțin de vorbă. A mărturisit că atunci (înainte de '89) le era foarte greu sa creeze cate ceva care sa nu deranjeze comuniști....
    In fine, filmul acesta ar trebui sa de-a de gândit din start, cum îi auzi titlul... Puterea și Adevărul. Care era adevărul în 1971? Batjocura asupra ce exista în România, supresiunile timpului, este făcută din Titlul.
    Auzi, propagandă comunistă... Poate propaganda pentru ochii comuniștilor care nu vedeau dedesubtul idei din peliculă...întrucât erau needucați in arta filmului. Filmul este despre un...baraj, BARAJ...hello (barajul se vede perfect in cadrul unde stau doi actori pe o pajiștea, pe sacou...) Ce exemplifica / simbolizează un baraj? Oprire, dah!
    Exista pe aici un comentariu care îl aduce pe CTP in discuție cu sondajul unui public tânăr. Cristian Tudor Popescu este documentat și îl admir ca si comentator....mai mult ca scriitor. Însă ideea lui de a testa pe tineri ce vad in filmul ăsta...îmi arată că nu prea a înțeles aluziile prezentate în film.

    Cine crede că filmele SF făcute de americani sunt despre extratereștri...sa fac legătura între 'alien' și cuvântul imigrant tradus in engleză americană. Dacă cineva se uită la un film American fără să știe puțin despre situația sociopolitică și/sau întâmplările istorice din SUA sau legat de SUA...s-a uitat degeaba!
    Pe schleau, filmul are multe, multe indici vizuale (simbolizme), dialog cu trimiteri de batjocură către comunism și un joc de actori superb...care, încă odată, iau în batjocură tot ce începea in Romania.
    Dacă spectatori care comentează pe aici nu au văzut asta...îmi pare RAU pentru ei.
    Chiar mă gândesc să proiectez câteva filme precum Castelul din Carpați (din 1984) și acesta la o casa de cultură de pe la țară.
  • user-5ffb028a50c8e
    pe 10 Ianuarie 2021 15:39
    Cerem guvernului desființarea televiziuni romane pentru propaganda comunista
  • vali65
    pe 10 Ianuarie 2021 12:32
    Rusine TVR! La 3 decenii de la o revolutie anticomunista, TVR umple ecranul cu toate capodoperele propagandei comuniste. Hai TVR da-ne sa vedem pe langa porcaria asta, Pistruiatul, magariile lui Nicolaescu, si Setea sau Zile Fierbinti!
    CNA dormi bine? Legea de interzicere a propagandei comuniste e buna doar gramatical, nu?
  • eduard_stratan
    pe 10 Ianuarie 2021 11:39
    Un film bun de aruncat la groapa de gunoi a istoriei!
  • mirceathekid
    pe 09 Ianuarie 2021 11:07
    Un film foarte bun realizat în anii '70 când populația o ducea foarte bine înainte de rambursarea anticipata a datoriilor către FMI ani în care sa început automatizarea industriei prin introducerea de calculatoare.
  • cabo1970
    pe 08 Mai 2020 15:58
    Una din marile mizerii cinematografiei romanesti.pacat ca actori ca amza pellea, octavian cotescu au putut sa joace in acest s.f. Falsificarea adevarului, nationalizarea fabricilor de la chiaburi si mareata lupta a muncitorilor impotriva jugului hitlerist sunt ,,calitatile" acestui film.Daca vrem sa uram si mai tare comunismul si sa ne dorim ca acele vremuri sa nu se mai intoarca e musai sa vedem acest film.Jocul actoricesc ale unor mari actori nu exista in acest film, fiind total anulat de aceasta mare mascarada.
  • balta67verde
    pe 24 Septembrie 2019 18:54
    L-am vazut d-abia acum. M-au imresionat Albulescu, Amza Pellea si Ion Besoiu. Un film interesant care arata putin mai altfel decat filmele obisnuite de propaganda stalinista. De obicei vezi tineri activisti, zelosi si bucurosi sa traiasca o viata "exemplara" in saracie, foamete si regim cazon. Aici vezi chefuri, lux, bautura ...
  • cezarika57
    pe 27 Iulie 2018 18:01
    Anuntat cu surle si trambite, filmul nu a fost chiar o capodopera, desi prezenta niste momente interesante. Comunisti care luptasera in ilegalitate, dupa ce au ajuns la putere au inceput sa se comporte ca nite stapani Adevarul a iesit la iveala mai tarziu
  • lili22
    pe 13 Aprilie 2018 21:03
    Am vazut filmul cu ani in urma si nu l-as revedea satula de filmele cu comunisti cumsecade.Chiar daca joaca Amza Pelea .Nu inseamna nimic.A bagat-o si pe fiica sa in film ca si gura ei trebuia sa manance ceva
    Dupa ce ai beneficiat de avantajele nepotismului vii si dai lectii omenirii.Si ti-e sila de oamenii care au alta opinie.
  • cezarika21
    pe 30 Iulie 2017 14:38
    Toată lumea știe astăzi că lupta comuniștilor în ilegalitate și preluarea puterii în 1947 s-a desfășurat cu sprijinul politic, economic și (indirect) militar al Uniunii Sovietice. Comuniștii români, pregătiți ideologic la Moscova, nu aveau meserii sau aveau meserii umile și erau lipsiți de cunoștințe elementare de administrație; ei au luat numeroase măsuri politice și economice nechibzuite care au condus la risipă și apoi și-au mascat nepriceperea prin găsirea unor „țapi ispășitori”, catalogați ca defetiști și sabotori. Nepriceperea a fost dublată astfel de abuz. Acest experiment ratat a mărit decalajul economic al României față de statele europene dezvoltate. Treptat s-a produs, totuși, o școlire a cadrele comuniste, abandonându-se vechile măsuri administrative, precum și pe unii din „vechii tovarăși”.

    ”Puterea și adevărul” prezintă, cu mult curaj, o cronică a anilor de început ai regimului comunist, fiind denunțate abuzurile de putere ale primilor lideri comuniști și inoculându-se ideea că toate aceste abuzuri aparțin trecutului, deoarece actualii lideri nu mai repetă greșelile predecesorilor lor pentru că țin cont de sfaturile specialiștilor și nu mai urmează orbește directivele partidului. Paralela Dej - Ceaușescu era evidentă, iar apariția pe final a textului „IULIE 1965” (scris cu litere mari și albe pe tot ecranul) urmărea să clarifice orice neînțelegere. Ieri întunericul, azi lumina. O nouă epocă, cu lideri noi și mai apropiați de popor, noi speranțe.

    Nu știu cum a fost apreciat acest film în anul premierei sale, dar cred că publicul a perceput o evoluție pozitivă de la dogmatismul ideologic tipic „obsedantului deceniu” către un comunism mai rațional. Această viziune propagandistică ce recunoștea erorile săvârșite de regim în trecut (niciodată în prezent) și plasa toate relele în spatele lui Gheorghiu-Dej a apărut și în literatură (în cărțile lui Marin Preda și Augustin Buzura) și a fost prelungită până aproape de mijlocul anilor '80, ca în filmul „O lumină la etajul zece” (1984) al Malvinei Urșianu. Era o relaxare a cenzurii sau doar o propagandă bine dirijată? Înclin către varianta a doua.

    Ceea ce uimește însă, dincolo de revelarea abuzurilor săvârșite în trecut de regimul comunist, este calitatea artistică a acestui film de propagandă. Este, în principal, meritul scenaristului Titus Popovici, care a creat o imagine deosebit de credibilă a anilor '50, văzută din perspectiva autorităților comuniste, dar confirmată de martorii acelor vremuri. Regizorul Manole Marcus mânuiește profesionist materialul scenaristic, conferindu-i forță de penetrare pentru ca ideile să pătrundă eficient în mentalul publicului fără să denigreze regimul: au fost erori, dar toate acestea s-au făcut cu bune intenții. Un mesaj mobilizator ce încerca să ascundă eșecul regimului comunist. Nota mea: 8,5.
  • cosmin742000
    pe 07 Noiembrie 2016 07:20
    Un film romanesc foarte bun , facut in vremurile cand in Romania se mai si muncea si exista si o alta doctrina , nu numai ciolanul cum este acum
  • Vegetarian
    pe 14 Iulie 2013 14:16
    Filmul a fost prezentat in 2 parti odata pe saptamana la tvr 2 in 7 si 14 iun13
    Mainile de lucru de pe un santier sunt defapt o banda de sabotori ..

    Au mai jucat urmatorii actori =
    Manu , Olaru , Trifan
    Amza Pellea -- Petrescu
    Ion Besoiu -- activist de partid
    Mircea Albulescu (1934) -- Stoian
    Zephi Alsec (1923) -- Avramescu
    Cornel Coman (1936) --
    Lazăr Vrabie (1924) --
    Octavian Cotescu (1931) --
    Ernest Maftei (1920) -- Nichifor
    Nineta Gusti (1913)
    Irina Gărdescu (1947)
    Dana Comnea (1933)
    Nicolae Praida (1933)
  • Iulidesprefilme
    pe 04 Iulie 2013 12:04
    Un film social, politic, de dezbatere...actori puternici şi adevăraţi...
  • ciprian34
    pe 24 Iunie 2013 17:59
    Pacat ca marii actori romani si-au murdarit reputatia jucand in asemenea filme.
  • sabinalin
    pe 19 Februarie 2012 07:20
    In remarcabila sa carte "Filmul surd in Romania muta" Cristian Tudor Popescu scrie ca, postrevolutionar, a facut un fel de sondaj de opinie printre tinerii sub 39 de ani care au vazut acest film si multi dintre acestia i-au spus ca "Puterea si Adevarul" le-a modificat in bine parerea despre comunism. Subsemnatul intra in categoria vizata de "sondaj" dar nu poate afirma ca respectiva parere s-ar fi modificat, cel mult s-a mentinut. Nu exista sistem perfect, fiecare are avantajele si dezavantajele sale. Importanta e in primul rand fiinta umana: cine a fost OM in comunism va fi la fel si in capitalism, cine a fost un nemernic atunci va fi un nemernic si in zilele noastre, asta daca nu doreste sa lupte sa-si schimbe caracterul insa o astfel de modificare e de esenta si se produce foarte greu si foarte rar. Existau sanse ca filmul considerat de CTP ca fiind cel mai valoros al propagandei ceausiste sa iasa unul valoros atat timp cat pe generic exista numele lui Manole Marcus, al remarcabilului scenarist Titus Popovici si al marilor actori Amza Pellea, Mircea Albulescu si Ion Besoiu. A iesit in cele din urma un film care, la 40 de ani de la lansare, rezista in timp si se urmareste cu mare interes in ciuda duratei prohibitive, aproape trei ore.
  • omulrosu99
    pe 19 Martie 2011 00:37
    imaginea filmului si culorile si lumina e senzationala.
    nu am amai vazut un film romanesc cu atita lumina in decoruri. desigur exterioarele de zi si de noapte au problemele romanesti. un contrast mare si lipsa luminii in planurile secundare.

    dar in decoruri e superb. casa lui Albulescu, cu un rosu dement pe peretii tapetati. in casa lui besoiu un alb imaculat si puternic. foarte frumos si senzual :)
  • mihaelatb
    pe 12 Octombrie 2010 21:47
    este unul din putine filme in care s-au recunoscut si excesele comunismului,Inginerul interpretat de Amza Pellea fusese inchis pentru ca citea carti tehnice "imperialiste "
  • pe 18 Iunie 2006 19:48
    varza