Sinopsis
La sfarsitul anilor ‘50, cand televiziunea incepea sa devina a doua religie, un producator american lanseaza unul dintre formatele de televiziune care si astazi ne mai tin in fata televizorului: quiz show-ul.

Formatul lui creeaza televiziunii care il difuzeaza o singura problema: unul dintre concurenti, Herbert Stemple, interpretat de John Turturro, are o memorie fenomenala si un mare succes la public. In acest fel, el rezista in competitie foarte mult timp si risca sa distruga interesul pentru emisiune. Producatorii incearca sa gaseasca o solutie ca sa-l indeparteze din emisiune si, dupa ce ii pun intrebari ale caror raspunsuri sunt aproape imposibil de stiut, trec la o stratagema mai putin ortodoxa. Cauta un barbat inteligent si charismatic care, ajutat putin de producatori, sa il indeparteze din concurs pe Stemple.

Cel mai potrivit portretului robot este un profesor de colegiu, care sustinut de echipa din spatele emisiunii ar putea deveni noul campion.

Charles Van Doren (Ralph Fiennes), accepta la inceput propunerea producatorilor si se pregateste sa devina star de televiziune. Dupa o prima emisiune, in care acesta cucereste publicul cu farmecul si inteligenta sa, echipa de productie se ofera sa-l ajute si ii da in avans o serie de intrebari si raspunsuri. Desi suma de bani pusa in joc este foarte mare, Van Doren isi pune intrebari serioase legate de moralitatea actiunilor sale. Alegerea pe care trebuie sa o faca nu este deloc simpla, intre glorie si etica, ceva va trebui sa primeze.

Problematica pe care o ridica acest film, bazat pe o poveste reala, nu este una banala.

Regizorul, Robert Redford si scenaristul, Paul Attanasio, ne fac sa ne gandim la puterea pe care o are televizunea, la felul in care ea manipuleaza constiinta telespectatorului si, de ce nu, la felul in care astfel de emisiuni au schimbat cultura in America si in lume.

Profesorul de colegiu care a trecut in viata reala prin aceasta experienta a fost rugat de Robert Redford sa ii ajute la filmari, pentru a da o nota cat mai reala filmului. Acesta a refuzat sa ii ajute, pentru ca experienta pe care a trait-o atunci cand a intrat in contact cu oameni din televizune si cinematografie, i-a adus un proces de lunga durata din care a scapat cu greu. Dupa terminarea procesului, adevaratul Van Doren nu a mai putut sa se intoarca la colegiul in care lucra si a fost obligat sa-si gaseasca altceva de lucru. El a lucrat o perioada la intocmirea celebrei Enciclopedii Britannica, dupa care a scris cateva carti destinate tinerilor, printre care si una intitulata Cum sa citim o carte. Dupa scandalul in care a fost amestecat fara voia lui, el nu a putut sa-si publice cartile decat sub un pseudonim.