Părerea criticului
Într-o vreme în care ouăle încep să prindă culoare, rețetele de cozonac să iasă din sertare, iar cadourile, ciocolata și felicitările să prindă contur de iepurași, animația germană distribuită la noi de CineEuropa, pe care Happy Cinema ne-a oferit ocazia de a o vedea în premieră, vine să ofere părinților și copiilor un moment de relaxare și de timp plăcut petrecut împreună.

"Școala iepurașilor" este o animație delicioasă ca o masă de Paște tradițională, căci design-ul acesteia combină farmecul ilustrațiilor din cărțile de povești cu grafica benzilor desenate. Iar rezultatul este colorat și armonios – protagoniștii - iepurașii - au fețe expresive și bine proporționate, drăgălașe, însă bine individualizate.

Povestea este inspirată de o carte pentru copii celebră, adusă mai aproape de lumea modernă de echipa de scenariști, pentru a fi mai atractivă şi pentru spectatorii mai măricei. Personajul central este Max, un iepure de oraș, purtător de tricou, blugi şi fes, care trăiește din furtișaguri și este obișnuit cu viața de stradă. Îndrăzneţ, mândru și curajos (nu şi răutăcios), el visează să intre într-una din găștile celebre din zonă, cea a Iepurilor Turbați. Din dorința de a ale arăta prietenilor săi că este capabil să facă față probei de foc la care îl vor supune „turbaţii”, Max este transportat fără să vrea departe, într-o pădure, unde pândesc vulpile cele şirete. Descoperă că a nimerit chiar la Şcoala Iepuraşilor de Paşte, o legendă printre iepuraşii de oraş.

Viaţa în natură îl bulversează. Iar programul strict şi docilitatea elevilor şcolii îl pun răbdarea la grea încercare. Dacă până aici cei mici s-au amuzat, lucrurile încep să devină mai palpitante, căci încăpățânarea lui Max de a reveni la viaţa sa obişnuită este gata să-l arunce în gura vulpilor. Salvarea sa este Madame Hermione, cea care îi transformă pe micuţii urecheaţi în iepuri de paşte devotaţi şi talentați, gata să îndepărteze orice obstacol din cale pentru a păzi Oul de Aur, sursa puterii lor, şi de a răspândi magia sărbătorii în lume. Hermione le va aminti părinţilor de personajul lui Michelle Yeoh din Crouching Tiger, Hidden Dragon, o blândă, dar aprigă luptătoare, deţinătoare a unui secret vital celor aleşi să împrăştie în lume simbolul Paştelui!

Max învaţă la Scoala Iepuraşilor despre cât de frumos şi sănătos este traiul în natură (un simulent ecologic). Alte lecţii uşor şi amuzant transmise celor mici sunt cât de important este să faci parte dintr-o echipă, să-ţi depăşeşti limitele (Max trebuie să urmeze un antrenament cazon, ce-i dezvoltă agilitatea şi reflexele) şi să renunţi la a mai fi egoist. Mai mult decât atât, învaţă să îşi urmeze intuiţia (inima) şi să aleagă tabăra potrivită. Cum reuşeşte asta, cine îl ajută şi cum îşi foloseşte el abilităţile dobândite pentru a proteja valorosul ou de aurr şi pentru a duce mai departe tradiţia Şcolii Iepuraşilor, aflaţi în sala de cinema.

Lipsită orice urmă de violenţă şi de limbaj nepotrivit, acompaniată de o poveste simplă, dar angajantă, din care răzbate emoţia prieteniei, a altruismului şi a puterii binelui, în care până şi personajele negative, vulpile, sunt simpatice, animaţia (dublată, proiectată atât în variantă 2D, cât şi 3D) este ideală pentru aduce şi cei mai mici dintre spectatori la cinema. Îi va bucura şi pe elevii care nu au uitat de poveştile frumoase din copilărie şi mai păstrează încă, în camera lor, pufoasele jucării de pluş alături de care au crescut.