Comentarii Comentează
  • Deceoare
    pe 08 Mai 2024 18:05
    Un film artistic care ecranizează un roman al unui scriitor celebru. Este un film istoric ce prezintă o perioadă critică de la începutul secolului XX din România. Nu este film documentar.
  • Horatiucrisan
    pe 09 Decembrie 2021 12:54
    O ecranizare slaba a romanului cu acelasi nume a lui Rebreanu. Din pacate in 90 de minute filmul nu a putut reda intreaga actiune a romanului, scenaristii fiind obligati sa reduca filmul la un continut schematic, multe personaje din roman cat si desfasurari ale actiunii sunt omise in film. Eliminarea unor personaje care ar fi fost reprezentative, modificarea unor scene de profund impact emotional din carte mai bine zid minimalizarea lor, reduc filmul la o palida reprezentare a romanului . Ecranizarea romanului Ion a fost cu mult msi reusita desi s-a comprimat mult actiunea romanului intr-un film de mai mult de doua ore si jumatate. Cu toate acestea filmul e unul reprezentativ pentru cinematografia romaneasca, altul mai reusit nefiind realizat pana astazi.
  • Cretzulynne
    pe 08 Iunie 2019 11:49
    Prima propunere pentru Academia de Film Americană, la categoria de cel mai bun film străin, din partea României.
    Nu a fost nominalizat.
  • balta67verde
    pe 29 Decembrie 2018 17:59
    Ilarion Ciobanu a facut filmul sa poata fi suportabil ... altfel nu merita nici macar 3 stele.
  • cezarika57
    pe 04 Iulie 2018 13:43
    Film Excelent, nu degeaba a luat premiul pentru debut la Cannes in 1966. Interpretare de nota 15 pentru Ilarion Ciobanu in rolul lui Petre.Debutul cinematografic pentru Cristina Tacoi .
  • saiaj
    pe 21 Februarie 2015 21:18
    Un film excelent cu un Ilarion Ciobanu ce s-a potrivit manusa in rolul lui Petre Petre.

    http://infrasunete.eu/filme-de-drama-rascoala-1965/
  • Vegetarian
    pe 20 Ianuarie 2014 01:04
    Terenuri agricole , apicultura , etc dezavantaje = filme despre greutatile din agricultura , ferme = mosier linsat de tzarani , fica lui violata ... Asa poate patzi cine baga bani in agricultura si le da de lucru vecinilor saraci ... Traian Basescu si fica lui au luat 300 hectare . Ar merita sa vada filmu asta si cei care au mai putin teren cum au fost cei din Pungesti , care sau batut cu trupele de jandarmi , dupa ce o firma de exploatari petroliere au intrat pe terenu lor ...

    Case , apartamente - Probleme , solutii : mosier linsat de tzarani , dupa ce incercarse sa ii intimideze pe cei intrati ilegal in curtea lui , cu o pusca , si a tras doua cartuse in unul care il provocase . Fica lui a fost violata

    Acest film a fost difuzat online la tvr 2 in 2 noe 14 , Neptun tv in 16 martie 2014 . Putine filme sunt difuzate pe net , si reluate gratis de catre televiziuni ..
  • lili22
    pe 18 Ianuarie 2014 21:59
    cu acest film, care nu a rezistat timpului, l-au scos din anonimat 2 actori valorosi.Emil Botta si Secareanu.
  • cezarika21
    pe 18 Noiembrie 2013 17:19
    „Răscoala” a ecranizat romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, din care a preluat unele filoane narative semnificative. Filmul este o frescă a lumii rurale româneşti din primul deceniu al secolului al XX-lea, prezentând creșterea graduală a nemulţumirii ţăranilor până la izbucnirea violentă din primăvara anului 1907 şi apoi reprimarea răscoalei de către armată.

    Evoluţia evenimentelor este bine concepută de scenarist, iar naraţiunea este sobră şi are ritm. Scenariului bine scris i se adaugă imaginile de o calitate excepţională filmate de Nicu Stan, care conferă un strop de poezie unei naraţiuni realiste, precum şi unele interpretări de bună calitate (Ilarion Ciobanu şi parţial Nicolae Secăreanu şi Constantin Codrescu). Peisajul rural de iarnă redat în culori deprimante şi reci devine el însuşi un personaj mut care asistă neputincios la tragica răzmeriţă a ţăranilor.

    Din moment ce carte era groasă și avea multiple fire narative, a trebuit operată o selecție riguroasă, fiind eliminate mai multe acțiuni secundare ce puteau oferi consistență subiectului. Filmul a devenit în aceste condiții o combinație de scurte momente cinematografice, făcând ca satul Amara să aibă un contur șters în comparație cu conacul boieresc. Mizeria țărănimii, care constituie cauza principală a răscoalei, devine astfel mai mult un clișeu decât o realitate vizuală.

    Există deficiențe în conceperea regizorală a secvenţelor, observându-se o lipsă de viziune a regizorului şi dificultăţi în manevrarea mulţimilor. Începutul şi finalul sunt parţial ratate, fiind simple cadre contemplative plate şi stereotipice, în timp ce momentele culminante ale filmului (conflictul boierului Miron Iuga cu ţăranii şi reprimarea răscoalei de către armată) sunt neconvingătoare şi lipsite de forţă vizuală. Răscoala pare să nu aibă cauze vizibile și nici urmări, dând impresia unui eveniment declanșat spontan și încheiat violent și fără finalitate.

    Ca operă de artă, filmul trebuie să fie mai mult decât un simplu rezumat al romanului și o colecție de cadre contemplative plastice, el trebuie să transmită senzația vieții autentice. În ciuda acestor imperfecţiuni, „Răscoala” este fără îndoială printre cele mai bine realizate filme ale regizorului Mircea Mureşan. Merită vizionat.
  • Iulidesprefilme
    pe 04 Iulie 2013 11:50
    În 1966, acest film obţine premiul "Opera prima" la Cannes...
  • MIRCEA_MARDARE
    pe 08 Martie 2013 15:07
    Un film extrem de valoros care nu avea cum sa nu ne atraga atentia. Desi a fost realizat in plina epoca comunista, el nu a avut nici un fel de legatura cu aceasta ,nici nu a fost " comandat " de comunisti si nici nu s-au primit de undeva acele teribile "indicatii pretioase". Filmul si-a propus si a reusit sa evoce evenimentele anului 1907, incepand cu umilintele si chinurile la care erau supusi taranii romani, apoi ridicarea lor la lupta cu mijloacele de care dispuneau, si in mod special finalul dramatic in care ne este prezentata acea reprimare sangeroasa a rascoalei. Un moment tulburator al filmului ,a fost atunci cand fusese adus un regiment de soldati impotriva taranilor, si obligati sa traga in ei. As mai avea o mentiune de facut in legatura cu acea " tenta patriotica ", la care a facut referire cineva : chiar daca vezi in film ( si nu in realitate ), momentele in care taranii sunt ucisi pentru drepturile lor, oare nu este tulburator si revoltator ? E si normal ca unii oameni pot fi cuprinsi ( si ) de asemenea sentimente . In fine, "Rascoala " este unul dintre putinele filme in care sistemul comunist nu a avut nici un amestec, aceasta este parerea mea.
  • ciprian34
    pe 18 Martie 2012 23:00
    Inca un film care merita vazut,personajul principal Petre este bine interpretat de Ilarion Ciobanu,care este obsedat de imaginea Nadinei careia ii poarta in subconstient un sentiment de iubire si ura.
  • pe 31 August 2006 10:17
    Buna ziua
    Incep prin a ma plangeeee...nu am filmul pe nici un suport video si-l vreau neaparat in colectia mea de filme romanesti (care nu e deloc neglijabila).
    Daca ma puteti ajuta, va sunt recunoscatoare.
    Multumesc mult, Maria