Film de excepție. Ce se mai poate spune?Alienare, plictiseala, revolta, stupizenie, indiferenta, inocenta visare/ contemplatie caracteristici comportamentale excelent zugrăvite in film de niște mari actori. Totul într- un context politic represiv care distruge individul il anihilează. Regie maiastra a gigantului Pintilie. Nu o sa uit prea curând balansul obsedant al usilor de la cabinele de schimb de la ștrand. Îmi aduce aminte de Antonioni.
mirceapopa79
pe 09 Noiembrie 2019 13:11
RECONSTITUIREA este o CAPODOPERA a FILMULUI MONDIAL.E un MUST SEE pentru orice cinefil,sociolog,jurist si toti care studiaza stiintele socioumane si mas media.
carmen_angelus_romila
pe 22 August 2018 10:47
O opera de arta al cinematografiei romanesti, un film regizat de Lucian Pintilie si interzis acelor vremuri, evoca realitatea crunta a perioadei de inceput de comunism.
cezarika57
pe 27 Iulie 2018 19:33
In 1971 trendul era cu tinerii rebeli care nu erau multumiti de societatea care ii voia inregimentati dupa tipic. In comunism nu se punea problema, pentru ca toata lumea trebuia sa fie fericita, asa ca "Reconstituirea" a fost un soc. Era anul in care a aparut A Clockwork Orange (Portocala mecanică), The Point (Oblio), Bless the Beasts & Children (Binecuvantati animalele si copiii) etc
Sa nu uitam de iesirea de la meci a oamenilor muncii ! Parca o prevestire a Mineriadei din Piata Universitatii...
raulpop
pe 24 Iunie 2014 15:09
“Reconstituirea” este un film de artă, cu accent pe un banal incident, o bătate dintre doi derbedei. Doi tineri ajung pe mîna miliției după ce s-au îmbătat și au s-au bătut într-un bar. Atmosfera în film este una lentă, oameni sunt străini fără emoții vizibile pe față. Această atmosferă simplă te face să aștepți ca în orice moment acțiunea să crească să se întâmple ceva brusc, dar acțiunea erupe cînd nu ne așteptăm. Evenimentele bătăliei sunt filmate până la ce le mai mici detalii, se cere ca totul să fie pe cît de real posibil. La sfârșit lupta dintre tineri se soldează în timpul filmărilor cu moartea lui Vuică.
Vegetarian
pe 21 Iunie 2014 22:33
George Constantin la 38 de ani procuror
Acest film a fost difuzat online la Tvr International in 21 iun 2014 . Putine filme sunt difuzate pe net , si reluate gratis de catre televiziuni ..
cezarika21
pe 10 Noiembrie 2013 17:01
"Reconstituirea" a fost analizat pe cant şi pe lat de mai toţi criticii, care i-au găsit fiecare semnificaţii care mai de care mai fanteziste. În primul rând, este vorba mai mult de un film de artă cu accent pus pe tragedia individuală a personajelor şi mai puţin de o satiră politică. O reconstituire a unui fapt antisocial se transformă într-o realitate tragică, faţă de care toate personajele (cu o singură excepţie) se dovedesc indiferente. Filmul trebuia să incrimineze un comportament huliganic, dar şi-a depăşit condiţia şi a devenit un film despre caracterul animalic al oamenilor care îi calcă cu indiferenţă în picioare pe semenii lor.
Derbedeii, care au săvârşit o faptă antisocială, devin personaje tragice deoarece toţi ceilalţi oameni (cu excepţia profesorului chinuit de ideea nedreptăţii şi care protestează anemic şi a unei fete inocente şi inconştiente) se dovedesc a fi mai răi decât ei. Personajele care apar în film conturează o lume nedreaptă şi rea care ucide prin indiferenţă. Semnificativ este momentul în care toată echipa pleacă fără a se interesa de consecinţele propriilor acţiuni asupra celor doi tineri. Vina pentru producerea acelei tragedii nu este numai a celor implicaţi direct, ci a întregii societăţi cu un comportament amorf şi pasiv.
Nu am perceput "Reconstituirea" ca un film anticomunist, ci mai mult ca un film care acuză o lume insensibilă şi inumană care există şi în societatea capitalistă. O lume în care omul nu are nicio valoare şi doar societatea este cea care contează. În această logică, omul este un sclav şi nu are nimic de spus. Societatea respinge ideea de violenţă, cu excepţia cazului în care autorităţile o impun. "Reconstituirea" este un film absurd-kafkian despre o societate grotescă şi absurdă în care întreaga existenţă a oamenilor este supusă arbitrariului autorităţilor.
Ca operă de artă, acestui film îi pot găsi doar două mari erori, dar de mare importanţă în structura epică: unele secvenţe nesemnificative sunt lungite anormal de mult, iar alte secvenţe cu adevărat importante sunt scurtate nepermis. În plus, finalul este retezat, lansând întrebări fără răspuns. Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit este imaginea dură, condimentată cu sunete adecvate momentelor prezentate.
lili22
pe 10 Noiembrie 2013 12:54
Ce pacat ca nu este cunoscut, desi a fost reluat de multe posturi tv, este cel mai bun film al lui Pintilie.Ce actori, Emil Botta, George Constantin , doua genii care au realizat roluri exceptionale.
mihaelatb
pe 29 Iunie 2013 14:17
Un fapt banal care are urmari trgice.
O bataie la o betie aduce dupa ea o serie de evenimente si personaje in prim plan.
Un procuror plin de importanta functiei care-si permite sa-si calce in picioare colaboratorii( caci se culca cu nevasta profesorului, care, umil, nu indrazneste decat …sa-si inece amarul in bautura) . Un politist servil strivit de t’oarasii de la centru.
Si cei doi, Vuica si Nicu.care sunt exclusi de societate. Se bat din nou, ca asa trebuie sa apara la televizor. Parca ar fi o piesa a lui Eugen Ionesco, totul este aparenta, prefabricat ca sa dea bine in cadru. Insasi existenta personajelor este absurda. Intr-un fel au ceva in comun cu cei doi rebeli din Easy rider : wyatt-si billy . si ei exclusi de o societate cu care nu se identifica.
Iulidesprefilme
pe 25 Noiembrie 2012 14:21
Film- avertisment, film care dă de gândit, film problematic...
alex_il_fenomeno
pe 12 Februarie 2012 12:13
un film romanesc nu extraordinar , insa interesant prin povestea abordata , aparent simpla , dar extrem de complexa in fapte . daca la inceput nimic nu ar anunta ce se intampla , personajele urmandu-si munca pe care o prestau cum puteau ei mai bine . insa un singur lucru care merge prost este de ajuns pentru a strica intreaga dispozitie a grupului , iar lucrurile degenereaza neasteptat de mult ... merita urmarit , si aici nu doar din perspectiva narativa .
ciprian34
pe 18 Decembrie 2011 20:56
Un film care pare un reportaj ,cu o multime de situatii comice,conflicte nascute din nimic,o reconstituire a unei situatii banale din care se naste o crima
frodo_b
pe 15 Mai 2011 17:43
”Reconstituirea” este unul dintre acele filme care stîrnește în tine însuți o luptă interioară, o luptă în care nu există cîștigător, o luptă în care suferesc toți. Filmat de Lucian Pintilie în mijlocul iadului totalitarist românesc, unde fiecare ți-e ”tovarăș”, această lentă nu ne lasă indiferenți față de soarta principalilor protagoniști care, necătînd la toată simplitatea situației în care se află, au suferit multe. Dar despre toate pe rînd. Atmosfera în film este rutinizată oameni sunt străini fără emoții vizibile pe față. Așa sunt timpurile schimbătoare. Însă această atmosferă simplă și rutinizată te și te sparie, deoarece aștepți ca în orice moment acțiunea să erupă, însă această așteptare nu se soldează cu succes și acțiunea erupe cînd nici nu ne așteptăm.
Așadar doi tineri ajung pe mîna poliției după ce s-au bătut în stare de ebrietate într-un bar. Din cauza că pentru fiecare dintre ei aceasta înfracțiune a fost prima, li s-a promis libertatea dacă se vor filma într-un film educațional de învățămînt pentru tineret. În timpul acestor filmări chinuitoare tinerii printr-un spectru de reflecții existențiale asupra vieții și asupra societății în care trăiesc. Însă aceste reflecții îi aduc pe dînșii la început, la deprimarea care se vede în orișice mișcare a societății ideologizate de atunci. Chinurile pe care acești doi le suportă (în special Vuică) catastrofal se îmbină cu indiferența celor din jur, a procurorului care în tendința de îndeplini lucrul său și de a fi pe placul ”celor de sus” poate să ajungă chiar și pînă la omor. Fiind iertați de chelner cu care s-au bătut tinerii ei oricum nu sunt iertați de autoritățile severe. Evenimentele bătăliei sunt filmate așa de minuțios încît se cere ca totul să fie pe cît de posibil real și credibil. Ei bine poftim lupta dintre tineri se soldează în timpul filmărilor cu moartea lui Vuică. Și iată aici se ascunde cea mai năstrușnică evidență a timpului. Moartea, omorul se califică ca un fapt normal toți sunt indiferenți atîta timp cît nu sînt atinși ei înșine. Desigur că moarte lui Vuică stă de fapt pe umerii autorităților, însă cine știe ce sa întîmplat mai apoi și unde a ajuns Drăgan.
Doresc să fiu cinstit. Astfel de filme nu va intra în coleția mea. Prea mult mainstreamul cinematografic ne-a intrat în sînge, cu toate efectele computerizate, cu actori care sunt întrebați numai datorită numelui. Însă cortina acestui mainstream holywoodian ascunde după sine un ou spart în care nu se mai află nimic și doar coaja a rămas. Adevărata viață, emoțiile (chiar și indiferența) trăirile și reflecțiile asupra sorții omenești se ascund în filme de genul dat. În ”Reconstituirea” după părerea mea este arătată o realitate absurdă însă care a existat și care posibil mai există ascunsă de noile modeluri de existență ce califică omul ca consumator. Infernul moral și spiritual din film nu poate fi atribuit numai cîtorva persoane, ci întregului popor român care chiar și acum după mulți ani nu și-a deschis în întregime ochii. De aceea această frescă morală din punct de vedere critic o consider genială chiar de nota 10 dar ca un simplu spectator o consider a fi cam veche neactuală pentru azi (într-o oarecare măsură). Astfel 7 din 10.
aayana
pe 24 Februarie 2011 19:25
De ce dai, mă? De ce dai? O scenă care cuprinde filmul mai bine decât oricare alta. Foarte bună și interpretarea procurorului: indiferența iese prin toți porii. Minus pentru scenele cu țiuituri și sunete care te pun pe fugă. Or fi avînd rostul lor dar pe mine m-au asurzit.
ionutt-
pe 17 Februarie 2011 18:01
Cel mai bun film romanesc si unul din cele mai bune vazute de mine. Filmul este o satira fina la adresa comunismului, excelent gandit si lucrat de Lucian Pintilie care transpune foarte bine atmosfera acelor vremuri, ajutat de un scenariu si interpretari actoricesti de exceptie. De vazut, obligat !
vladutz76
pe 14 Decembrie 2010 22:32
Crema de mandarine, Oriental....... loveste-i in gura.... extraordinar, eclatant, stralucitor!!!
bloodthirst
pe 04 Septembrie 2010 18:04
Superb film... Lucian Pintilie, unul dintre cei mai talentati regizori romani.
serbanmocanu
pe 29 Iulie 2009 22:16
buuun...foarte binejucat george constantin- procuror sictirit...foarte bine au jucat si cei doi...
pe 22 Iunie 2004 11:31
Excelent. Merita vazut.
emanuel
pe 02 Februarie 2004 13:24
Am modificat genul.
Dl. Gaitan era trecut la distributie, dar nu actor principal.
Multumim.
pe 31 Ianuarie 2004 11:32
L-ati uitat pe al doilea protagonist. Dutu Gaitan, si ati gresit genul filmului. E vorba despre o parabola, o drama psihologica, studiu social, tragicomedie daca vreti, dar nu thriller.
Sa nu uitam de iesirea de la meci a oamenilor muncii ! Parca o prevestire a Mineriadei din Piata Universitatii...
Acest film a fost difuzat online la Tvr International in 21 iun 2014 . Putine filme sunt difuzate pe net , si reluate gratis de catre televiziuni ..
Derbedeii, care au săvârşit o faptă antisocială, devin personaje tragice deoarece toţi ceilalţi oameni (cu excepţia profesorului chinuit de ideea nedreptăţii şi care protestează anemic şi a unei fete inocente şi inconştiente) se dovedesc a fi mai răi decât ei. Personajele care apar în film conturează o lume nedreaptă şi rea care ucide prin indiferenţă. Semnificativ este momentul în care toată echipa pleacă fără a se interesa de consecinţele propriilor acţiuni asupra celor doi tineri. Vina pentru producerea acelei tragedii nu este numai a celor implicaţi direct, ci a întregii societăţi cu un comportament amorf şi pasiv.
Nu am perceput "Reconstituirea" ca un film anticomunist, ci mai mult ca un film care acuză o lume insensibilă şi inumană care există şi în societatea capitalistă. O lume în care omul nu are nicio valoare şi doar societatea este cea care contează. În această logică, omul este un sclav şi nu are nimic de spus. Societatea respinge ideea de violenţă, cu excepţia cazului în care autorităţile o impun. "Reconstituirea" este un film absurd-kafkian despre o societate grotescă şi absurdă în care întreaga existenţă a oamenilor este supusă arbitrariului autorităţilor.
Ca operă de artă, acestui film îi pot găsi doar două mari erori, dar de mare importanţă în structura epică: unele secvenţe nesemnificative sunt lungite anormal de mult, iar alte secvenţe cu adevărat importante sunt scurtate nepermis. În plus, finalul este retezat, lansând întrebări fără răspuns. Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit este imaginea dură, condimentată cu sunete adecvate momentelor prezentate.
O bataie la o betie aduce dupa ea o serie de evenimente si personaje in prim plan.
Un procuror plin de importanta functiei care-si permite sa-si calce in picioare colaboratorii( caci se culca cu nevasta profesorului, care, umil, nu indrazneste decat …sa-si inece amarul in bautura) . Un politist servil strivit de t’oarasii de la centru.
Si cei doi, Vuica si Nicu.care sunt exclusi de societate. Se bat din nou, ca asa trebuie sa apara la televizor. Parca ar fi o piesa a lui Eugen Ionesco, totul este aparenta, prefabricat ca sa dea bine in cadru. Insasi existenta personajelor este absurda. Intr-un fel au ceva in comun cu cei doi rebeli din Easy rider : wyatt-si billy . si ei exclusi de o societate cu care nu se identifica.
Așadar doi tineri ajung pe mîna poliției după ce s-au bătut în stare de ebrietate într-un bar. Din cauza că pentru fiecare dintre ei aceasta înfracțiune a fost prima, li s-a promis libertatea dacă se vor filma într-un film educațional de învățămînt pentru tineret. În timpul acestor filmări chinuitoare tinerii printr-un spectru de reflecții existențiale asupra vieții și asupra societății în care trăiesc. Însă aceste reflecții îi aduc pe dînșii la început, la deprimarea care se vede în orișice mișcare a societății ideologizate de atunci. Chinurile pe care acești doi le suportă (în special Vuică) catastrofal se îmbină cu indiferența celor din jur, a procurorului care în tendința de îndeplini lucrul său și de a fi pe placul ”celor de sus” poate să ajungă chiar și pînă la omor. Fiind iertați de chelner cu care s-au bătut tinerii ei oricum nu sunt iertați de autoritățile severe. Evenimentele bătăliei sunt filmate așa de minuțios încît se cere ca totul să fie pe cît de posibil real și credibil. Ei bine poftim lupta dintre tineri se soldează în timpul filmărilor cu moartea lui Vuică. Și iată aici se ascunde cea mai năstrușnică evidență a timpului. Moartea, omorul se califică ca un fapt normal toți sunt indiferenți atîta timp cît nu sînt atinși ei înșine. Desigur că moarte lui Vuică stă de fapt pe umerii autorităților, însă cine știe ce sa întîmplat mai apoi și unde a ajuns Drăgan.
Doresc să fiu cinstit. Astfel de filme nu va intra în coleția mea. Prea mult mainstreamul cinematografic ne-a intrat în sînge, cu toate efectele computerizate, cu actori care sunt întrebați numai datorită numelui. Însă cortina acestui mainstream holywoodian ascunde după sine un ou spart în care nu se mai află nimic și doar coaja a rămas. Adevărata viață, emoțiile (chiar și indiferența) trăirile și reflecțiile asupra sorții omenești se ascund în filme de genul dat. În ”Reconstituirea” după părerea mea este arătată o realitate absurdă însă care a existat și care posibil mai există ascunsă de noile modeluri de existență ce califică omul ca consumator. Infernul moral și spiritual din film nu poate fi atribuit numai cîtorva persoane, ci întregului popor român care chiar și acum după mulți ani nu și-a deschis în întregime ochii. De aceea această frescă morală din punct de vedere critic o consider genială chiar de nota 10 dar ca un simplu spectator o consider a fi cam veche neactuală pentru azi (într-o oarecare măsură). Astfel 7 din 10.
Dl. Gaitan era trecut la distributie, dar nu actor principal.
Multumim.