Sinopsis

In 1794, in plin regim al terorii instaurat de Robespierre, marchizul de Sade isi gaseste refugiul la Picpus, un fel de azil-inchisoare, unde mai sunt inchisi cativa aristocrati compromisi care au inca mijloacele financiare pentru a-si asigura o detentie relativ sigura si luxoasa... Umbra ghilotinei se intinde insa si asupra inchisorii Picpus caci, in acest timp, cad in ritm infernal capetele aristocratiei franceze, iar o parte din cadavre sunt aruncate intr-o groapa comuna din curtea inchisorii...

Sade are 50 de ani. De la 23 de ani a cunoscut temnite grele, ca Bastilia sau Saint-Lazare, care insa nu i-au infrant spiritul si nici imaginatia pentru care era atat de detestat si pentru care a fost dispus sa-si sacrifice practic libertatea... Chiar si acum, cand in Franta domneste teroarea si aristocratii se tem pentru capetele lor, Sade e mult mai preocupat sa o seduca pe foarte tanara Emilie (Isild Le Besco) si sa-si puna in scena ideile libertine prin piesele de teatru pe care le monteaza la Picpus. Sade datoreaza retragerea in acest loc de detentie privilegiat unei foste amante, Marie-Constance, pe care o alinta Sensible (Marianne Denicourt). Pentru ca Sade sa-si pastreze capul pe umeri, Marie-Constance e nevoita sa imparta patul cu Fournier (Gregoire Colin), unul dintre oamenii din anturajul lui Robespierre. Totusi, cata vreme va dura acest mic aranjament si, mai ales al cui cap se va rostogoli urmatorul?

In biografia Marchizului de Sade, asupra evenimentelor din perioada de detentie la Picpus planeaza un mister care nu si-a gasit elucidarea decat prin fictiune.
Benoit Jacquot a ales deliberat anul 1794, atat de sarac in detalii consemnate referitoare la viata lui de Sade in acea inchisoare-azil, in plin regim al Terorii. Cert este ca Picpus a fost unul dintre cele mai terifiante episoade din viata acestui controversat autor al carui nume a ramas de-a pururea legat de practici sexuale violente si destructive, rod al unei imaginatii care a ingrozit nu numai secolului al XVIII-lea, ci si secolele urmatoare...

Imoralul, desantatul, scandalosul marchiz continua insa sa ramana un mister. Nu se stie ce demon il indemna sa aduca la lumina lumea morbida a imaginatiei sale, pentru care a platit cu o viata petrecuta prin inchisori, dar stim ca viata si opera lui s-au intersectat cu o realitate la fel de morbida si de sinistra. Filmul sugereaza ca de Sade, inconjurat de moarte si de nebunie, a creat la Picpus un contrapunct metaforic al ororilor pe care le traia aristocratia franceza muribunda, care asista paralizata de teroare la propria exterminare.