Comentarii Comentează
  • cezarika21
    pe 28 Iulie 2015 06:22
    Film de televiziune realizat în cadrul Teatrului Național de Televiziune, ”Șarpele” se apropie de nuvela fantastică a lui Mircea Eliade cu respect și cu înțelegere, fiind o ecranizare plină de mister și de senzualitate.

    Atmosfera tainică a Mănăstirii Căldărușani (locul care pare să trăiască după un timp mitic propriu diferit de cel care se scurge în afara sa), pădurea misterioasă ce îmbie la reverie și dragoste și călătoria inițiatică spre ”insula de pe lac” impun un spațiu sacru tipic românesc în care minunile mai sunt încă posibile. Călăuză este același Claudiu Bleonț (puștiul din ”Concurs” (1982), inițiat între timp în tainele universului și ale naturii), cel care încearcă să conducă vizitatorii, în majoritate prozaici și ignoranți, către o poartă de ieșire din timp și spațiu.
  • sabinalin
    pe 31 Decembrie 2012 06:25
    Am inceput anul cinematografic cu un film romanesc, il inchei cu altul. L-am inceput la HBO cu "Francesca", apreciabilul film regizat de Bobby Pauneascu, cu o neasteptat de buna Monica Barladeanu, l-am incheiat pe Youtube vizionand, inregistrat de la TVR International, o ecranizare dupa una dintre componentele importante ale prozei fantastice semnate Mircea Eliade. In 1996 Televiziunea Romana inca se mai ocupa de lucruri serioase, inca isi mai lua in serios rolul pe care ar trebui sa-l joace in societatea noastra, politicul nu parjolise inca totul in urma sa... Viorel Sergovici isi asuma un gest curajos in incercarea de a ecraniza "Sarpele", nu-i deloc simplu sa-l vizualizezi pe marele intelectual roman care a fost Mircea Eliade, a facut-o si marele regizor Francis Ford Coppola in "Youth without youth" si s-a ales mai ales cu critici inclusiv pe la noi dar era de asteptat, romanul preia in general totul pe nemestecate din afara fara sa mai filtreze, fara sa mai treaca prin "zeama" de sub caciula. Ecranizarea "Sarpelui" e, din fericire, per total corecta, s-a umblat un pic pe la final si asta ar fi cam singurul neajuns, ar fi trebuit sa se mearga pana la capat pentru ca Mircea Eliade stia ce face, stia foarte bine ce scrie. Distributia e si ea bine aleasa si ii ofera lui Claudiu Bleont ocazia unui rol important iar lui Gheorghe Dinica, Mitica Popescu,Victoriei Cocias, Ilincai Goia si pe atunci foarte tanarului Alexandru Jitea aparitii de substanta.