Părerea criticului
După ce în luna august vedeam pe ecrane omnibusul Love Bus: cinci poveşti de dragoste din Bucureşti, iată că sfârşitul lui noiembrie vine cu o altă serie de scurtmetraje reunite în jurul aceleiaşi teme. Scurt/4: Istorii de inimă neagră aduce pe ecrane patru scurtmetraje lansate în competiţia Zilele Filmului Românesc a ediţiei din anul acesta a festivalului Transilvania. Iată mai jos cu ce te-ar putea atrage cele patru filme!

Vedeta selecţiei este fără îndoială Trece şi prin perete (foto), filmul lui Radu Jude despre o fetiţă (Sofia Nicolaescu din Toată lumea din familia noastră) venită la bunicul ei şi îngrozită de vaietele ce se aud din vecini. Sinuciderea unui tânăr în apartamentul alăturat îi inspiră groază micii eroine, în timp ce bunicul ei joacă relaxat table cu amicii, încercând într-o doară să o liniştească şi să-i distragă atenţia de la tragedie. O combinaţie extrem de inspirată de umor (Gabriel Spahiu în rolul vecinului orb, ateu şi slobod la gură are partitura cea mai savuroasă) şi tensiune (oare există ceva ce ar putea "trece şi prin perete", contaminând apartamentul friguros al bunicului cu tragedia de alături?). Scurtmetrajul şi-a făcut debutul mondial în luna mai în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi este fără îndoială cea mai matură "istorie de inimă neagră" din componenţa omnibusului.

O lume nouă (regia Luiza Pârvu) este un scurmetraj cât se poate de atipic. Realizat cu o echipă internaţională în timpul studiilor americane ale regizoarei, O lume nouă ne-o arată pe Olimpia Melinte în rolul Anei, o tânără însărcinată venită în Pennsylvania la începutul secolului trecut după soţul ei. Acasă la acesta femeia îl găseşte doar pe vărul lui, Petru (Florin Penişoară), iar misterul absenţei soţului va fi dezvăluit curând. Chiar dacă povestea suferă din cauza faptului că spectatorul intuieşte încă de la primele cadre care ar fi motivul "inimii negre", scurtmetrajul se poate lăuda cu atmosferă, interpretări corecte şi curajul cuceririi unor noi teritorii fictive.

Deşi mult mai lejer decât "suratele" sale din omnibus, Să mori de dragoste rănită porneşte de la o premisă foarte în ton cu "inima neagră" din titlul grupajului: doi tineri, mari fani ai Angelei Similea şi ai şlagărului care dă şi titlul scurtmetrajului, decid să-şi pună capăt zilelor. Regizoarea Iulia Rugină împachetează această premisă sumbră într-un mix imprevizibil şi colorat de umor şi muzică, astfel încât spectatorul se simte de parcă şi-ar urmări personajele horror favorite dezlănţuindu-se într-un vioi flash mob sub luminile multicolore ale unui glob disco. Dacă personajele celorlalte scurtmetraje se tem de moarte sau o provoacă, Să mori de dragoste rănită râde de ea. Scurtmetrajul beneficiază de o apariţie specială a Angelei Similea.

Kowalski (regia Andrei Creţulescu) îi are în prim-plan pe trei dintre "craii" cinema-ului nostru, Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Şerban Pavlu, protagoniştii unei răfuieli bilingve şi gangstereşti într-un bar. Cadrul fix, interpretările actorilor şi realizarea dintr-un singur plan secvenţă ajută scenariul străveziu, care se concentrează mai mult pe formă decât pe fond. Scurtmetrajul poate fi lăudat pentru atmosferă, el venind totodată şi cu unul dintre momentele tari ale omnibusului.