Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră e compus din scurtmetrajele O lume nouă, Trece și prin perete, Kowalski și Să mori de dragoste rănită. Realizate de patru regizori diferiți, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, moarte, pe diferite tonuri.
O lume nouă (co-producție România-Ungaria-SUA în regia Luizei Pârvu, scenariul Toma Peiu) spune o poveste cu emigranți români din Pennsylvania anului 1908. Cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soția vărului său, în casa lor din Lumea Nouă... Protagoniști sunt Florin Penișoară, Olimpia Melinte, Ioan Ardelean și Ioan Boeriu. O melodie surprinzătoare semnată Grigore Leșe acompaniază această poveste inspirată din fapte reale.
Trece și prin perete (regia și scenariul Radu Jude), distins cu Mențiune specială la Cannes 2014 - Quinzaine des realisateurs, o are în centrul atenției pe micuța Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis... Sofia Nicolaescu, Marcel Horobeț, Ion Arcudeanu și Gabriel Spahiu sunt protagoniștii acestei istorii inspirate de Cehov.
Kowalski (regia și scenariul Andrei Crețulescu) pleacă de la o premisă cumva clasică - trei bărbați se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară - și ajunge la o concluzie pe cât de inevitabilă, pe atât de sângeroasă, într-un plan-secvență de 17 minute. Rolurile principale sunt interpretate de Andi Vasluianu, Șerban Pavlu și Dorian Boguță, cărora li se adaugă Rodica Lazăr, într-o apariție specială.
Să mori de dragoste rănită, în regia Iuliei Rugină, pe un scenariu co-scris cu Ana Agopian și Oana Răsuceanu, este o poveste suprarealistă despre dragoste și moarte, cu Adina Ștețcu, Paul Radu, Dragoș Sora și Eugen Matei Lumezianu în distribuie. Câștigător al Premiului pentru Cel mai bun Scurtmetraj Românesc la TIFF 2014, filmul beneficiază de prezența extraordinară, într-o ipostază cu totul neașteptată, a Angelei Similea.