Comentarii Comentează
  • cezarika21
    pe 30 August 2016 19:35
    Începând din anul 1933, când Hitler a ajuns la putere în Germania, au crescut preocupările franco-britanice legate de declanșarea unui nou război. Aceste preocupări s-au reflectat și în domeniul cinematografiei, apărând tot mai multe filme ce tratau tema războiului și a spionajului, prefigurând confruntările armate reale ce vor avea loc câțiva ani mai târziu.

    Amantul, personajul principal masculin din filmele anilor '20, este înlocuit cu spionul, la fel de fermecător (pe plan fizic), dar mai ales eficient. Filmografia lui Alfred Hitchcock, care a lucrat în Marea Britanie până în 1940, conține câteva filme de spionaj printre care ”The Man Who Knew Too Much” (1934), ”The 39 Steps” (1935) și ”Secret Agent” (1936).

    ”Secret Agent” prezintă încercarea câtorva spioni britanici de a demasca un agent german, ce acționa pe teritoriul neutru (în Elveția) în timpul Primului Război Mondial. Filmul conține teme specific hitchcockiene precum falsa identitate și crima, precum și răsturnări de situații care mențin interesul publicului. Failibilitatea și lipsa calităților supraomenești tipice agenților ficționali gen Sherlock Holmes conferă plauzibilitate acțiunii, apropiind-o de realitate. Interpretările de bună calitate și imaginile superbe în alb-negru ale Alpilor Elvețieni constituie, de asemenea, alte calități ale filmului.

    Din păcate, ”Secret Agent” are un tempo prea lent pentru un film de spionaj, accentele critice la adresa războiului sunt mult prea puține, iar finalul este scurt și nesatisfăcător. Lipsește o viziune de ansamblu a realității, ceea ce face ca filmul să poată fi considerat un thriller bun, interesant și cu suspans, dar nu o producție cinematografică de referință.
  • mtraianc
    pe 01 August 2011 11:38
    sa ne jucam de-a spioni , un film destul de copilaresc , dar daca luam in considerare ca este vorba de anul 1936 atunci este un film foarte bun , lipseste stilul misterios al lui A. H.